NAS-bygge

Jag moddar ett gammalt DVB-S-chassi till en NAS. Inspiration fick jag från SweClockers egna bygge som också baserades på Intel D945GSEJT.

Hårdvara:

Intel D945GSEJT. Julklapp från Far.

http://www.intel.com/products/desktop/motherboards/D945GSEJT/...

2 x 2TB 7200 rpm SATA HDD. För lagring. Liggandes hemma.
1 x 160GB 5400 rpm PATA HDD. Systemdisk. Plockades ur en gammal dator.
(1 x 40GB 5400 rpm SATA HDD 2.5". Alternativ systemdisk, får se vilken det blir.)

1 x 2GB SO-DIMM DDR2 667 mhz (Moderkortet ställer automatiskt ned minnet till 533 mhz). Köpt på eBay.

Jag har inte bestämt vilket OS jag ska köra, men det lutar åt Ubuntu Server Edition, FreeNAS eller dylikt. Jag ska prova lite innan jag bestämmer mig.

Moderkortet har 2 st SATA-portar och en 44-pins IDE-kontakt. För att kunna koppla in 3.5" IDE-disken eller 2.5" SATA-disken krävs alltså diverse adaptrar samt en 44-pins IDE-kabel. Detta inköpes för nästan gratis kronor på eBay. Jag vill inte offra någon av de två SATA-portarna på moderkortet på systemdisken.

Ett alternativ som jag också överväger är att köra ett USB-minne som systemdisk.

Moderkortet har inbyggd DC-DC adapter vilket innebär att det kan drivas med en extern nätadapter. Köpte en 80W-adapter (12V x 6.6A) på eBay för ca 270 kr. Smidigt då det ska in många diskar och således inte finns så mycket utrymme för ett internt nätaggregat.

Kylningen har jag inte funderat så mycket på ännu, men ett alternativ är kanske en 120 mm slim i taket. Vi får se vad det blir.

Bygget uppdateras eftersom

EDIT: 2011-01-04

Jag blev sugen på att ha en LCD-display i fronten efter en kommentar av en klok person - självklart ska där finnas en display!. Hade en liggandes, men den var för stor med några mm så det blev ett nytt köp på eBay. eBay är billigt och bra, men det tar ca 3 veckor att få hem grejorna...