2.3
11 röster
Skapat
2011-01-03
Senast ändrat
2011-01-04
Visningar
6 906

Jag moddar ett gammalt DVB-S-chassi till en NAS. Inspiration fick jag från SweClockers egna bygge som också baserades på Intel D945GSEJT.

Hårdvara:

Intel D945GSEJT. Julklapp från Far.

http://www.intel.com/products/desktop/motherboards/D945GSEJT/...

2 x 2TB 7200 rpm SATA HDD. För lagring. Liggandes hemma.
1 x 160GB 5400 rpm PATA HDD. Systemdisk. Plockades ur en gammal dator.
(1 x 40GB 5400 rpm SATA HDD 2.5". Alternativ systemdisk, får se vilken det blir.)

1 x 2GB SO-DIMM DDR2 667 mhz (Moderkortet ställer automatiskt ned minnet till 533 mhz). Köpt på eBay.

Jag har inte bestämt vilket OS jag ska köra, men det lutar åt Ubuntu Server Edition, FreeNAS eller dylikt. Jag ska prova lite innan jag bestämmer mig.

Moderkortet har 2 st SATA-portar och en 44-pins IDE-kontakt. För att kunna koppla in 3.5" IDE-disken eller 2.5" SATA-disken krävs alltså diverse adaptrar samt en 44-pins IDE-kabel. Detta inköpes för nästan gratis kronor på eBay. Jag vill inte offra någon av de två SATA-portarna på moderkortet på systemdisken.

Ett alternativ som jag också överväger är att köra ett USB-minne som systemdisk.

Moderkortet har inbyggd DC-DC adapter vilket innebär att det kan drivas med en extern nätadapter. Köpte en 80W-adapter (12V x 6.6A) på eBay för ca 270 kr. Smidigt då det ska in många diskar och således inte finns så mycket utrymme för ett internt nätaggregat.

Kylningen har jag inte funderat så mycket på ännu, men ett alternativ är kanske en 120 mm slim i taket. Vi får se vad det blir.

Bygget uppdateras eftersom

EDIT: 2011-01-04

Jag blev sugen på att ha en LCD-display i fronten efter en kommentar av en klok person - självklart ska där finnas en display!. Hade en liggandes, men den var för stor med några mm så det blev ett nytt köp på eBay. eBay är billigt och bra, men det tar ca 3 veckor att få hem grejorna...

Intel D945GSEJT.

En gammal DVB-S-mottagare från Pioneer. Denna donerades av min gode Far. Tog inga bilder då jag rensade ur innehållet, ni kan säkert föreställa er.

Ovanifrån, med jokern för att få ett begrepp om storleken.

Framifrån, återigen med jokern. Framsidan ska spacklas, slipas och spraymålas. On/Off-switch i form av vandalsäker strömbrytare samt reset-switch ska monteras.

Fronten- och bakstycket går att plocka av. Smidigt då jag måste skära till ett nytt bakstycke. Tänkte att ett gammalt datorchassi skulle få offra en av sina sidoplåtar för det ändamålet.

Preliminär layout. Moderkortet är av mITX-standard och mäter således 17 x 17 cm.

Mitt gamla datorchassi får amputera sitt FDD- och HDD-rack samt on/off- och reset-switch kablage.

Då jag bara behövde 2 + 1 plats för mina hårddiskar fick jag såga itu HDD-racken. Endast manuella verktyg i form av bågfil och avbitartång användes vilket gjorde att jag blev rejält trött.

Preliminär layout med skarpa komponenter. I det på bilden nedre racket ska de två 2TB-diskarna ligga och i idet övre en 3.5" IDE eller en 2.5" SATA.

On/off- och reset-switch-kablage samt två st USB-portar. Om jag väljer att köra ett USB-minne som systemdisk så kopplar jag USB-portarna till moderkortet och låter sedan dessa ligga inne i chassit.

Visningsbild.