Project Carpc, Klart!

3.4
25 röster
Skapat
2011-01-21
Senast ändrat
2011-05-18
Visningar
7 407

Hej!
Går 3dje året på Gymnasiet teknisk linje och har valt som projektarbete att bygga in en dator i min bil. Anledningarna till att jag lägger upp denna logg är för att få feedback, visa min handledare vad som händer i bygget samt få motivation då det går lite tyngre!

Specifikationerna är:

7" touch-skärm: CTF400-M - VGA 7" TFT
12 volts nätaggregat på 160W: M2-ATX 6-24V DC/DC (160 Watt)
Datorn i övrigt är en P4 celereon processor på okänd klockfrekvens.
Inbyggt grafikkort
1 gigs minne.
Hårddisken jag börjar med är en 80GBs sata disk men ska köpa en större då jag får mer pengar.

Kommer mest troligt att köra Centrafuse som frontend men det kan ändras mot slutet. Andra saker som ska byggas in är GPS, WI-FI kort för att kunna synka låtar, filmer och dyl mot en delad mapp jag har på min dator då jag står på garageuppfarten eller om jag hittar en trådlöst nätverk då jag står parkerad. Ska även fixa så att då jag kopplar in mobilen så får jag internet via den.

Skärmen och nätaggregatet köptes på http://www.cartft.com/.
Är det nånting ni undrar i övrigt är det bara att fråga och kom gärna med synpunkter!

Uppdatering!

Projektarbetet är nu klart och känner mig helt klart nöjd. Visst är det vissa saker som man kan ändra på men så är det alltid Tyvärr har datorn inte så jätteimponerande resurser, men i sommar då jag har jobbat lite grann och tjänat ihop lite pengar så blir det uppgradering utav datorn. Ett bättre moderkort med inbyggd wi-fi och grafikkort samt typ en i3:a ska införskaffas. Ska även så snart som möjligt köpa en GPS-dongel så navigeringen börjar fungera. Men den gör ju sitt jobb i nuläget så jag klagar inte. Är även förvånad att bygget gick så smärtfritt som det gjorde. Har inte stött på allt för många problem!

Här är bilen jag kommer utgå ifrån!

Paketet har anlänt från Tyskland!

Paketet som innehåller skärm, nätaggregat och en IR-dosa till skärmen. Cartft hade även ett julerbjudande där de skickade med en musmatta och spelet civilization v. Det tackar vi för!

Skärmen som sedan ska byggas in i instrumentbrädan

Själva datorn jag kommer utgå ifrån, ska självklart bygga ett eget chassi för att få ner storleken.

Lyckades inte från början att få igång touchfunktionen på skärmen men efter lite trixande lyckades jag sparka igång det och det funkar över förväntan! Har fortfarande skyddsplasten på därför är skärmen inte så jätteskarp.

Det var alla bilder i nuläget. Kommer mest troligt att ta in bilen i garaget idag för att börja montera in skärmen, bilder kommer senare!

Nätaggregatet jag kommer använda. Anledningen till att jag valde detta var för att det är inbyggt spänningsskydd som ser till att stänga av datorn ifall volten blir för låg/hög. Det finns även en spänningsvakt som gör så att jag slipper ha ett dött batteri då jag ska starta bilen.

Installerat Windows XP och håller på med drivrutiner till skärmen.

Här ska jag bygga in skärmen

Första provmonteringen

Valde att istället skära i högtalargallret och ha det som en ram. Kommer även att bygga en ram runt om själva skärmen.

Update

En väldigt sen update men hursomhelst. Projektarbetet är nu klart och har tänkt lägga dom sista bilderna. Tyvärr blev det inte allt för många bilder, men endel iafl.
Här har jag dragit fram alla kablar som ska kopplas in i skärmen

Fungerande skärm

Valde även att investera i en SSD, då jag insåg att den mekaniska inte skulle bli allt för långlivad. Tackar även Inet för godisstången!

Hur datorn ser ut ihop monterad. Saknas dock diverse kablar. Nätagget valde jag att placera på en träplatta, sen mellan träplattan och nätaggregatet finns det två gummibussningar, allt för att förhindra kortslutning. Bultarna till fläkten har jag också bytt ut till mindre, och i alla fyra hål.

Det medföljde tyvärr ingen 4-pins kontakt med nätaggregatet så jag fick tillverka en egen av en molex-kontakt och en 4-pins förlängningskabel.

Färdig produkt

Hur chassit ser ut, enkelt konstruktion men gör sitt jobb.

Bytte även kylaren till en i koppar för bättre kylning.

Moderkortplåt och bakplåt(eller vad den heter) monterad.

Ena sida fastskruvad.

Och toppen. Tyvärr hade jag ingen bild då båda sidorna är fastskruvade.

Mer bilder kommer sen

Moderkortsplåt och bakplåten. Moderkortsplåten "frisserade" jag ganska rejält för att få plats med den i chassit.

"Slutprodukt"

Tyvärr blev bilderna antingen över- eller underexponerade men det visar iallafall hur det ser ut med skärmen! Hittade inga bilder heller då datorn var igång.

Galleribild