Kombinerad NAS och HTPC

3.3
18 röster
Skapat
2011-02-01
Senast ändrat
2011-02-13
Visningar
5 961

Jag tänker här redovisa mitt kombinerade NAS och HTPC-bygge. Svårt ni kanske säger att det är svårt att få en NAS så tyst som en HTPC behöver vara, men jag försöker kompensera för diskljudet med andra, förhoppningsvis tystare produkter

Hittills så är det inköpt:

MSI 880GMA-E45 - mATX moderkort
PowerColor Radeon HD5450
Seasonic X-Fanless 400W
Sex stycken 2TB Samsung Ecogreen-diskar
AMD Athlon II x2 245e (energisnål processor)
Lian Li PC-V354B - mATX-chassi
Scythe BIG Shuriken
Scythe 120mm Gentle Typhoon, 500rpm
Två stycken Scythe 120mm Gentle Typhoon, 800rpm
Cideko Air Keyboard AVK-02 (trådlöst minitangentbord med inbyggd mus, frän historia)
Noctua NF-S12B (ersätter fläkten på Scythe BIG Shuriken)
Sleeves

Totalkostnad so far är ~11 000. Mot en initial budget på 3-4000 så tog projektet en liten annorlunda vändning, men jag är glad ändå!

Jag har nu under kvällen monterat ihop hela datorn, men kommer att plocka isär den imorgon igen när mina nya sata-kablar och sleeves i rätt färg bör dyka upp. Då blir det till att sleeva alla kablar som finns i chassit, min tanke är att färgerna ska gå i moderkortets spår det vill säga blått och svart. Jag har även en massa andra färger liggandes, så kanske gör något tillägg om det kan passa in

Två stycken lådor hämtade från webhallen!

Det var sjuukt tungt att bära det till synes enkla chassiet och nätagget hem på tåget.

Seasonic X-Fanless 400W

Jag har ett agg liggandes hemma för typ ett sånt här bygge, men sedan kom jag på att det enbart har 4 sata-kontakter, vilket gjorde att jag fick se mig om efter ett nytt. Först var jag inne på det enklare corsair vx450 då jag inte behöver någon direkt kräm till bygget, men kravet är som sagt att det ska vara tyst. Men mitt i allt slösurfande bland nätagg så hittade jag denna pärla från seasonic, visst, det kostar mer än dubbelt så mycket som corsair-agget men det var ett givet köp!

Sött inslaget i något som ska liknas en sammetspåse

Riktigt taskig bild på chassit, nyss uppackat ur kartongen

Återigen en riktigt kass bild på chassit

Värt att notera att detta hämtade jag igår (31/1 2011) och plockade även upp allt (vem kan hålla sig?) Kommande bilder är från idag (1/2 2011).

Nu var alla paket uthämtade och staplade på hög

Ett sött paket från komplett

Som innehåller nya minnen (till min stationära då jag behövde uppgradera till 8GB ram, så snodde jag dom gamla som satt i den (min kylare täcker ena minnesplatsen, så jag får hålla mig till två kanaler)), ett grafikkort och ett moderkort. Trevligt värre!

Ett, om möjligt, ännu sötare pakte från Inet

Denna godbit innehåller diskarna, fläktarna, processorkylaren, processorn och Cideko Air'en!

Alla komponenter

Utom chassit.

Första titt på moderkortet

mATX är ett ganska behändigt format, så länge man inte behöver göra något på det

Chassit med nya fläktar

Monterade bort alla standardfläktar som satt i chassit, dels för att en sades låta mycket och dom andra två lös blått. Allt är nu ersatt med scythe gentle typhoon (två 800 rpm och en 500 rpm) för 120mm-fläktarna och en fractal design 140mm (800rpm).

Gamla minnena från min stationära

Riktigt trevliga minnen, kommer sakna dom om man jämför med vengeance-minnena (som måste ha världens tattigaste kylflänsar, ever.)

Hårddiskarna monterade på sina platser

Det sitter lite häftkuddar (kommer inte på något bättre ord att beskriva dom med) mellan diskburarna för att minska vibrationerna som silentpcreview påstod väldigt lätt uppstod mellan burarna.

En liten större överblick över chassit so far.

Dålig mobilkamerabild på moderkortet

Dålig mobilkamerabild i lite annan vinkel

Allt är monterat, typ.

Jag kan säga att det var ett helsike att dels få ner den lilla 4pins-kontakten som sitter under processorkylaren (detta gjordes när hela paketet var på plats då sladden inte riktigt räckte annars). Även sata-kabeln (är bara en i då dom nya kommer imorn, och jag ville bara testa) gav mig en match som resulterade i att jag vann, men till priset av sår på alla fingrar av metallen..

Lite större överbild

Så får ni se min fina handduk också som bygget skedde på för att skydda golvet, inte fy skam!

Efter att ha provstartat den för att kolla ljudnivån och liknande kan jag bara säga att jag är riktigt besviken på BIG Shuriken-fläkten. Dels var den var riktigt jobbig att installera (höll på att bryta av kylaren till nordbryggan kändes det som, då den satt precis i vägen). Samt att ljudnivån när jag sparkade igång allt var riktigt hög. Testade att stoppa fläkten på den med fingret, och då är datorn i princip ljudlös (detta med en sidoplåt av också, så det får man nog säga är ett gott betyg). Det blir till att införskaffa en ny fläkt och helt enkelt byta ut den som sitter på under morgondagen.

Dagens skörd!

Ny dag, nya paket! Nu kom mina sleeves, denna gång tänkte jag testa vår nya svenska leverantör; djungelapa.se, än så länge är jag riktigt nöjd! Snabbt skickat och sleevsen ser fina ut (även sata-kablarna som kommer där ifrån)

Svängde även förbi webhallen och inhandlade mig en noctua-fläkt som jag hoppas kan ersätta scythen på big shuriken.

En första sleeve

Kan bli bra i slutändan.

Fortsatte med fler sata-kablar

Tyvärr var min svarta sata-sleeve slut, så det åker upp på beställning imorgon. Tanken är att köra varannan på dom, så får vi se hur det slutar.

Dålig mobilkamera, igen

Så ser det ut när den första är monterad, notera att jag inte har gjort jota åt varesig nätaggs-sleevening eller kabeldragning ännu, det är projektet för helgen.

Hela datorn i nuläget

Nu ser den ut så här i stället, ny fläkt och alla diskar inkopplade, varav tre av sata-kablarna har fått kroppstrumpa.

Testade att starta den nu, och den är tamejtusan ljudlös, trots diskarna. Verkar riktigt lovande

Fläkt med kroppsstrumpa

Tiden har inte varit på min sida sedan bygget började egentligen, men det har successivt kommit in mer godsaker att leka med. Framförallt mer sleeves i olika färger och former och jag har börjat så smått med att sleeva om fläktarna. Jag väntar dock på nya kontakter som bör dyka upp på måndag (14/2 2011) eller tisdag, så innan dess är det inte mycket mer att göra än att vänta

Sleeves

Sleeeeves