3.0
22 röster
Skapat
2011-02-09
Senast ändrat
2011-04-02
Visningar
13 960

Har som projektarbete att bygga om en gammal radio som stod hemma till ett datorchassi.

Radion är en Schaub-Lorenz och är från 50-60-talet någon gång. Planen är att ge de flesta knapparna på framsidan någon funktion och även använda de inbyggda högtalarana, men vi får la se hur det går.

EDIT: Uppdaterade alla bilder för att få väck GPS-taggen

Sidohögtalarna

Skruvade av de två sidohögtalarna för att kunna få av sidostyckena. Har ännu inte testat ljudet i dessa. Det är dock ett fint ljud i de andra högtalarna och musik som Jethro Tull låter underbart.

Stålramen, underfrån

Fick en chock när jag vände anordningen upp-och-ner. Var inte beredd på att bli mött av denna synen, när man inte såg något av det från ovansidan.
Jag måste säga att det göra lite ont i själen att slita bort alla grejer när man ser hur mycket jobb som har lagts ner på radion. Hela systemet med trådar och hjul är fascinerande när man har växt upp med allt allting är helt elektroniskt.

Tog nog två timmar att rensa bort detta.

Baksida

Yup, baksidan.

Framsida

Radion när den är avstängd. Har tyvärr ingen bild på när radion är igång, men hela fronten upp.
Ska försöka återanvända de lampor som sitter bakom fronten för att visa att datorn är igång

Insida

Här ser man en del av elektroniken samt högtalarna. Om det får plats så har jag tänkt ha moderkortet på den stålramen i mitten och trycka in nätaggregat och eventuellt en hårddisk undertill. Tror dock att det blir rätt trångt och får se om jag använder stålramen överhuvudtaget.
Stålramen är lite väl smal för att moderkortet ska få plats.

Sida

På vardera sida har jag tänkt sätta en fläkt. Vet inte om tyget stoppar så mycket luft att jag får göra hål i tyget med. Hoppas det ska gå bra att endast göra hål i den träbiten som tyget är fäst i.
I den över delen av tyget är där ett hål för en högtalare.

Insida, tom.

Ser mycket större ut när man har plockat ut fronten och stålramen.
Hade helst satt försökt montera in komponenterna utan stålramen, men i och med att fronten inkl. knappsystemet sitter fast i ramen så kan det bli problematiskt.
Får kanske göra en stabilare baksida och fästa moderkortet i i samma vinkel som de flesta chassin.

Stålramen, ovanfrån

Här ser man nästan all elektronik som har används. Har dock tagit väck ett 7-tal rör.

Chassi

Köpte ett Silverstone Sugo SG05B mini-ITX med inbyggd nätdel på 300 W. Blev faktist förvånad på hur litet det var, vilket glädje mig. Trodde att jag inte skulle ha en chans att få in ett itx-moderkort i radion.

Men detta gav mig lite hopp.

Chassi, delat

Skruvade loss allt som gick att skruva loss från chassit.
Nästa steg i demonteringen av chassit blir att försöka lossa den plåten som moderkortet ska sitta på. Planen är att använda de skruvhål som finns på plåten till moderkortet inne i radion.

Nätagg, uppifrån

Efter mycket må och men så fann jag en bra plats för att ha nätdelen. Den fick precis plats i ena hörnet av metallställningen och där fanns även perfekta hål för ON/OFF-knappen samt kabeln. Måste dock köpte en förlängningssladd för strömkabeln.

Nätagg, underifrån

Här ser ni mer utav hur jag fästa den. Buntband är Guds gåva till människan.

Nätagg, sidan

Ett passande hål strömintag och strömbrytaren.

Hårddisk

En gammal hårddisk jag hade liggandes hemma. Western Digitals Blue 250 GB om jag inte är helt ute och cyklar.

Monterade in den i hårddiskhållarn från chassit.

Hårddisk, monterad

Hittade även en passande plats för hårddisken. Det blir antingen här eller skruvad i taket. Tror denna platsen är något mer lättåtkomlig.

Radio

Nätdelen och hårddisken "monterad". Hårddisken är ännu inte fastskruvad.

Moderkortet ska jag sätta mellan hårddisk och nätdel.

Någon som har en idé på hur jag ska få ljudet från högtalarna till datorn? Antar att jag behöver en liten förstärkare som jag fäster inne i radion.

Moderkort med tillbehör

Efter att ha väntat i nästan en månad på Asrocks Fusion-moderkort bestämde jag mig för att köra på MSIs variant. Kostade 400-500 kr mer, men den fanns i lager.
Det fanns en tyngd i moderkortet och man känner att det är bra grejer. Blev även en 1333 MHz-sticka på 2 GB.

Moderkortsplåt

Vad jag tänkte skulle vara en lätt match visade sig vara det motsatta. Jag fick kämpa, såga, vrida och visa min styrka mot stålchassit tills det äntligen gick att avlägsna moderkortsplåten.
Problemet var inte att chassit var motvilligt och tåligt, utan snarare att så fort sågen skulle göra nytta så vek sig alla de smala delarna. Med lite styrka och en tång blev tillslut undersidan frigjord från chassit.
Sågade sen bort lite drygt en fjärdedel för att plattan skulle passa i chassit.

Moderkortsplåt, fastskruvad

Fram med borren och göra två snabba hål i stålramen i radion. Passade perfekt tillsammans med bakstycket och behöver endast göra ett hål för att alla ingångar ska vara tillgängliga utifrån chassit.
Skruvade även i ett par skruvar så att hårddisken satt fast. Har ingen bild på det här, men man ser hålen

Moderkortet färst på plåten

Fäste moderkortet på plåten för att se hur det blev. Var lite orolig att mina ganska omilda metoder att såga av delar av plåten hade gjort den ojämn. Men det var inga problem och kunde skruva på moderkortet utan problem.

Moderkort fäst inne i radion

Skruvade på moderkortet på plåten och kopplade in lite sladdar. 24-pins-sladden var kortare än jag trodde och jag blir tvingad att cykla ner till Kjell och Co. för att köpa en förlängningssladd. För övrigt inga problem. Kommer förhoppningsvis bli mycket fin kabeldragning i radion i och med all den extra platsen.

Moderkort och nätagg.

Moderkort och hårddisk

Här ser man, om man tittar noga, skruvhålen till hårddisken. Det blev två skruvar i fronten och jag funderar på att sätta en skruv bakom hårddisken också. Alternativt buntband.

Moderkortet

En fin liten krabat. MSI E350IA-E45AMD Fusion.
Till skillnad från Asrocks variant så har MSI satt på en kylare med fläkt.

Kvarlever efter styckningen

Kvarlever efter styckningen

Bakstycket

Mina första planer var att bytta ut bakstycket till något hembyggt. Men efter att ha tänkt över det så har jag bestämt för att behålla originalet. Det är dock brutit över hela, strax ovanför min ritade markering. Det ska jag laga, antingen med skruv och trä eller silvertejp.
Markeringen visar var I/O-plåten ska sitta. Måste även göra ett hål i underkanten till vänster för att få genom strömsladden till nätdelen.

Sidopanelerna

Efter att ha läst på (måttligt) om hur man skulle kunna koppla in sidohögtalarna till en förstärkare tillsammans med de stora högtalarna, så har jag kommit fram till att jag inte har kunskapen till att göra det. De fick därför bli fläktplatser till två Noctua R8 80mm jag hade hemma.
Har beställt fläktkontroll, då det inte finns någon anledning till att dom ska snurra på för fullt.