3.6
7 röster
Skapat
2011-02-10
Senast ändrat
2011-02-10
Visningar
3 881

Då "Gamla Bettan" ska donera vattenkylningen och fläktstyrningen till nästa dator så tänkte jag passa på att dokumenterar min första vattenkylda dator innan den får kylningen ersatt av något lite mer standard.

Gamla Bettan

Datorn huserar i en Antec P182 med en TC360 monterad på taket.

Radiatorn är monterad på ramen av en slaktad fläkt, och luften till bakre delen av radiatorn sugs från datorlådan.

Så här i efterhand har det visat sig att radiatorn faktiskt kyler luften som kommer ut ur datorlådan, så temperaturerna är faktiskt sämre med den här lösningen än om jag bara kört med en dubbel radiator monterad helt externt.

Lärdom: Använd inte uppvärmd luft från datorlådan för att kyla vattnet om det går att undvika!

ThermoChill PA120.3

Radiatorn är en ThermoChill PA120.3 försedd med en fläktdistans (shroud) och 3 st Noctua P12

Kylning

Fusion V2 blocket som sitter på CPU:n tycker jag fortfarande är bland de snyggaste vatten blocken som tillverkats

Slangarna var UV gröna och genomskinliga när de installerade, inte lika kul nå mer då mjukgörarna i slangarna läcker ut i vattnet blir de så här trist matt gröna efter ett tag. Och problemet verkar vara mer eller mindre utbrett oavsett slangtillverkare.

Funderade seriöst på att köra ogenomskinliga slangar i nästa bygge för att slippa problemet, men nu blir det nog blåa i alla fall.

Swiftech 350

Laing DDC 3.1 (10W) säljs under många namn men är oavsett ett litet monster till pump, här monterad med en XSPC reservoar topp för lite extra flås

Fläkten bakom är en Scythe Ultra Kaze 2000 som blev intryckt på prov för att utesluta värmeproblem när det strulade och sen fick sitta kvar då den var så jobbig att få loss.

Tömma vattenkylningen

När man bygger ihop systemet tenderar man att fokusera på att man ska kunna fylla på det.

Ett tips:
Det kan vara en bra idé att redan under byggandet fundera på hur man ska kunna få ut vattnet när man ska riva ner grejerna igen

CPU

Den som kan läsa vad det är för CPU får en kaka.

Jag lappade (planslipade) CPU:n för ett tag sen.
Och ja den är inte spegelblank men den är plan!

För övrigt sjönk temperaturen efter slipning med gigantiska 1°C, det var en väl spenderad kväll...

Visar väll egentligen bara att det är helt klart lotto hur plan Heat spreader man har från början och kylare är olika känsliga för hur plan CPU:n är.

---

Nu, hur får man loss plåten på andra sidan moderkortet som vattenblocket satt fast i utan att riva ner hela datorn om man har en oldschool låda utan hål i moderkortsplåten

Det gör man vist inte...

Efter

Vattenkylningen blev ersatt med en gammal Scythe Ninja och en Nexus PWM fläkt, som fick bli ditmoddad med en bit snöre då jag inte hittade metall klamrarna som det är tänkt att dra sätta fast fläkten med.

Temperaturen gick upp mellan 15° och 20° i idle från vattenkylningen.

Fläktstyrning

Till höger en Zalman fanmate 2 till vänster en Aquaero.

Aquaeron är lite dyr men antagligen bland de bästa prylarna man kan köpa om man vill bygga en tyst dator, den kan styra 4 kanaler fläktar och ta in en hel bunt med temperaturer från små termoelement som man får montera där det passar, samt styra en massa andra onödigheter som Aquacomputers pumpar

Fanmaten behövdes för att få rimlig ljudnivån på Ultra Kazen som är rätt trist på 2000 rpm.