H50 på ett 6970 (Antec 620 upd)

4.0
89 röster
Skapat
2011-09-29
Senast ändrat
2012-04-09
Visningar
19 688

Tröttnade snabbt på oljudet från mitt HIS 6970. Jag började leta alternativ, då jag har ett ATX system i ett Micro-ATX chassi så är det ovanligt trångt för ett ATX system så eftermarknads kylare från tex Arctic Cooling skulle sätta krav på ventilering till skillnad från referensdesignen. Ett galleri på mitt chassi kan jag lägga upp
det med om ni är intresserade av mer inte så fina, men ack så billiga och praktiska ghetto-mods?

sänka spänningen?
Jag stötte på denna tråden vilken var väldigt intressant ifall man skulle nå samma resultat
http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?p=19102950

Det visade sig att mitt kort inte hade den hårdvara som var nödvändig för att ändra spänningen. För några månader sen stötte jag på detta projekt där "rafale" monterat H50/Antec 620 på sina grafikkort. Dessa grafikkort ligger mer eller mindre inom samma TDP som mitt 6970 samt att webhallen säljer Antec's 620 för 430kr så jag slog till. Den nya kylaren ska sitta på min processor och min H50 på grafikkortet.

Denna modifikation har tidigare utförts av Sweclockers medlemmen "Kristers bensin"
http://www.sweclockers.com/galleri/7291-minima-h2o-by-krister...

__________________________________________________________________________________

Furmark:
Jag testade runt i Furmark 1.9.1 för att se vilka inställninar som gav högst Power draw. Körde jag på 7680x4320 med 8xMSAA samt Xtreme burn-in i kryssat så fick jag 8fps och en power draw på ~120w. Notera att jag även dragit upp "power control settings" till +20% i CCC. Högst power draw uppnådde jag vid 1280x720 med 0xMSAA samt Xtreme burn-in i kryssat, även här +20% i CCC. Jag fick då 36fps och en power draw på 148-150w.

Bc2:
Vanligt spelande i 10-15min i Arica Harbor (rush) med över 30 spelare. Gpu-z rapporterar en gpu-load på stabila 90-99%. Allting på High, 8 och 16 AA samt Vsync och HBAO avslaget.

System
Ace ecco-220 | Intel Q9550 @ 3,82| Kühler 620 + GT 1850rpm | HIS 6970-H50 + GT 1850rpm | 4x2gb OCZ reaper 1150mhz | Corsair 750tx | W7 ulti 64.

Resultat Samtliga tester utförda i öppet chassi

Testprogram | Frekvenser | Strömförbrukning

Referenskylaren

Furmark 100c+ | (890/1375) | Vet ej powerdraw/inställningar
Bc2 89-95c | (890/1375)
Idle ~55c | (250/150)

---------------------------------------------------------------

H50

Furmark 89c | (950/1410) | 148w (1.150V x 129.250A)
Bc2 77c | (930/1400)
Idle 43c | (250/150)

---------------------------------------------------------------

H50 - efter att jag drog åt skruvarna ytterliggare tre-kvarts varv

Furmark 79c | (950/1410) | GPU Power draw 150w (1.150V x 130.500A)
Bc2 66c | (930/1400)
3Dmark11 63c | (930/1410) | Performance loop utan Demo
Idle 38-44c | (250/150)

Temps i Bf3 samt temps när GT fläkten och pumpen körs i 5V kommer så småningom

HIS 6970, utan backplate samt BIOS switch.

Här har skruvarna tagits bort, kom sedan på att det blir lättare att ta av kåpan om man behåller skruvarna på.

Grafikkortet jämte referenskylaren.

Referenskylaren. Ett gäng stabila och fina kylflänsar fästa på en ångkammare/vapor-chamber, vilket är som en platt heatpipe.

Referenskylarens sida mot videoutgångarna.

Samma som ovan.

Kvaddad ångkammare

Ångkammaren är fäst på kylarens basplatta med ett starkt klister, jag värmde kylaren med en gaslåga samt en varmluftspistol. Jag fick värma så mycket att jag började fundera på om den skulle kunna explodera. Jag minns det som att man såg hur kylflänsarna antog en välvd form, att ångkammaren började svälla en aning.

Så jag tog försiktigt med mejseln och började bända loss ångkammaren från basplattan. Men då ångkammaren var så varm så gav dess form vika. Klistret hade blivit en aning mjukt men det skulle krävas en del mer värme innan ångkammaren skulle lossna självmant. Jag har monterat isär en kylare från ett 8800GTX tidigare, där gick proceduren mycket enklare då mycket mindre värme krävdes.

Visst hade det varit fint med en intakt ångkammare, som en dag kanske skulle kunna användas till något annat men nu var den redan lite sabbad så jag körde på.

Klistret satt fortfarande ganska bra vilket syns på ångkammaren i bilden ovan, som tog en hel del stryck när jag från sidan fick bra grepp nog för att bända loss ångkammaren helt.

Kvaddad ångkammare

Kvaddad ångkammare

Basplattan

Här ser man ångkammarens kontakt yta med basplattan samt en del av det gröna klistret.

Basplattan

På basplattans undersida, vid området kring minnenas kontakt yta, så var det en tejp liknande yta. Är tejpens funktion att förhindra kortslutning om kylaren får kontakt med några ström-ledande komponenter? När jag sedan fäster kylflänsarna, ska jag undvika att de får metallisk kontakt med andra komponenter? Finns det något knep/någon produkt liknande denna tejp?

Basplattan

Basplattan

Basplattan blev lite böjd och knäckt.

Lampan är även ett praktiskt bord som...

I klassisk maner så behöver en moddare äta diverse onyttigheter. Men vad är detta, en macka?

...värmer en aning så att chockladen blir sådär småvarm

Nu är allt i sin ordning

South park samt H50 kylaren. Flyttade datorn några meter bort en stund senare då delen av en kapskiva spratt iväg och landade på datorns tangentbord. Såg framför mig hur kapskivan hade "kunnat" fastna i skärmen á-la-Wii kontroll.

Tar vad som kan behövas av basplattan

Tanken var först att använda basplattan samt H50 kylaren ovanpå det då GPUn sticker upp litet ovanför basplattan. Men då basplattan var lite skev vilket medför en risk att någon av de komponenter som plattan ska kyla inte får fullgod kontakt. Så jag tog de bitar som inte var påverkade av defekten.

Basplatte-loot

Delen till höger i bild står för fästet av PCI plåten, så denna ville jag ha kvar. Delen till vänster i bild ska stå för kylningen av Mosfet's samt fästet för radial-fläkten.

Till Corsair's H50 medföljer inget fäste för montering på AMD's Cayman grafikkort så detta fick man göra ett själv. Hålbilden på grafikkortet kommer så nära som mellan "hyllorna" som fästet för H50'n använder för att greppa pumpen. Det man alltså vill ha är en yta som fyller/ersätter tomrummet mellan dessa "hyllor" så att man kan borra och dra skruvar som sedan fäster blocket på GPUn. Det kanske går bra att epoxy limma på några metallbitar just mellan de hyllorna där skruven behöver gå. Men det kom jag på nu när jag skriver detta.. Jag har ett metallfäste från min Antec 620 så jag hade nog kunnat gjort det istället.

Metall föremålet som användes för att göra fästet har varit något för att hänga upp en vinsch i ett tak. Som trycket på föremålet antyder så ska detta föremål klara en belastning på 1 ton, vilket förklarar dess tjocklek.

Tjock är den

3mm tjock, envis metall. Tog 5min att borra ett hål, nästan så man undrar om borren är slö. För att mäta mer exakt så börjar jag mäta vid 10cm då änden på tumstocken är lite sliten.

Hålbilden för Cayman 6900-serien

7.5cm på diagonalen samt 5.3cm på sidan

Puh!

En hel del kapande med dremeln senare så ser det ut såhär. Rekommenderar att man tar till något som är tunnare än den metallbit jag använder. Eller att man som tidigare nämnt försöker limma mindre bitar mellan "hyllorna" på ett originalfäste.

Fästet provligger grafikkortet.

H50n får provligga den också. Grafikkortet gillar det mesta

Praktiskt med hål här och var

Om man inte vill ta sig tiden och det med-följande besväret att kapa ut "hyllor" på sitt hemmagjorda fäste så är det praktiskt att ha ett hål i fästet så man enkelt kan ta av och på fästet från kylaren. Hålet var där från början. Så det var en finurlig funktion jag insåg när problemet uppstod. En positiv överraskning, sånt gillas!

______________________________________________________

Temperaturer mm kommer när projektet är klart, just nu inväntar jag kylfläns-paketet av Arctic Cooling. Jag har ett gäng Zalman flänsar som tidigare suttit på ett 8800GTX men dessa fäster inte så bra när de används för andra gången. Jag har värmeledande lim från zalman men den är lite klurig att blanda samt luktar en del i början. När den stelnat så är det ingen återvändo. Så jag kör hellre på limmet som följer med i Arctic Cooling paketet samt fäster dubbelt med flänsar så gott det går när jag ändå har extra.

Naket 6970

Icke utspädd T-röd

Jag brukar göra rent med T-röd..

.. Sudda ytan och sedan göra rent med T-röd igen.

VR001 från Inet

Listan över kompatibla kort har uppdaterats sedan klistermärket på denna kartongen gjordes.

http://www.inet.se/artikel/5321751/arctic-cooling-accelero-xt...

Fläkten samt en del av basplattan monterad

Plattan står dels för fäst-anordningen för fläkten, dels för kylningen av Mosfet's. Jag gjorde rent dessa med samma metod som minneschippen och applicerade sedan AC MX-4 med ett lite tjockare lager så att de, genom kylpastan, skulle få kontakt med basplattan som inte går att spänna åt så bra då det är meningen att man ska använda sig av värmeledande tejp. Den högsta temperaturen Mosfet's nådde i Furmark var ~73c, då jag kände på plattan så var den varm så värme-överföringen fungerar.

Instruktionerna för VR001

Dessa komponenter rekommenderar de att man placerar flänsarna på. Då det följer med ett gäng flänsar utöver de som visas samt att jag har några "feta" zalman flänsar så satte jag ut några extra. "The more the merrier"

Nu sitter alla flänsarna på plats. Så gott som det gick placerade jag flänsarna så att varje chip skulle få kontakt med flera flänsar. Jag pressade även ihop dem så att värmen ska fördelas flänsarna emellan då något enstaka chip endast har kontakt med en fläns.

Längst ner till höger i bild så finns det ett chip som får kontakt med basplattans bakersta del jag monterat. Denna delen är även fästet för PCI plåten. Jag valde att ha kvar den delen som får kontakt med chippet då värme-avlednings ytan nu blir större än om jag skulle använda en fläns lik de som sitter upp till höger i bild. Huruvida värmeavledningen per area är sämre (pga färg mm) vet jag ej, det blev smidigare såhär så man kan greppa kortet i metallen nu.

Bakre delen

Dessa chip kanske inte är i behov av kylning på denna nivå? Då jag hade dessa över så varför inte, de kanske leder till att det blir stabilare vid överklockning om man ska gissa vilt.

Zalman flänsarna

De flänsar som var designade för minneschippen är precis så låga att de kommer under fästet för pumpen. Då jag placerar 5st flänsar per 4 chip räcker inte alla, så jag fyllde ut med dessa Zalman flänsar. Varför jag inte använde fler av dessa som innehar en större avledningsyta är för att fästet tar i dem litet så man behöver böja några av deras pinnar för att det ska fungera.

Skruv samt mutter i storlek M3 (3mm)

H50n behövde skruvar på en 2-2.5cm. Hålen i PCBn är stora nog för M3 men inte M4, i brist på M3 så åkte jag till Bygma i Tyresö. De maskinskruvar de hade kostade 21kr/hg. Då jag endast behövde fyra stycken som inte ens gav utslag på deras våg så fick jag dem gratis. Tack till Bygma som (omedvetet) sponsrar mitt projekt!

Pump monterad

Pump monterad

Jag ska testa att fixa så att man kan sätta tillbaks kåpan, blir nog snyggare då. Radialfläkten kommer då stå för ett riktat luftflöde för kylflänsarna som f.ö. är riktade så att det blir optimalt när kåpan monterats.

Jag skulle vilja strypa radialfläkten till något lägre än de 20% som är lägsta värdet i tex CCC. Hade tänkt ta en resistor från en Noctua adapter, funkar det tro?

Pump monterad

Pump monterad

Pump monterad

Pump monterad

Här gömmer sig Antec Kühler 620 kylaren

Det var här H50n tidigare satt, det var då på millimetern att man kunde montera PSUn.

Då jag tog ett Micro-ATX chassi och anpassade det för mitt ATX system så var det här den bästa kompromissen jag kunde finna vid placeringen av PSUn.

Trångt ska det vara

6970-H50 in action

620n monteras "i taket" härifrån sett, till vänster om PSUn. H50 radiatorn har jag tänkt montera i fläkt platsen ovanför Noctua fläkten. Antar att det är bäst att ha H50 pumpen nederst i systemet så att inte luften samlas vid pumpen?

6970-H50 in action

Jag använder HW monitor Pro för att via nätverket övervaka temperaturerna hos den stationära datorn i laptopen. När man mixtrar med sakerna som nu så känns det tryggt att ständigt kunna se om temperaturen springer iväg utan att behöva tabba ut hela tiden.

Slutprodukt 6970-H50

Klistermärket har jag alltid tänkt ta av, men lät det sitta kvar tills nu då det skyddade mot repor under moddningen. Här är ytan inte rengjord än.

Plasten som blockerar luften till vänster är där då DVI porten inte ska få den varma luften på sig (?). Nu är luften långt ifrån så varm som den var innan då stor del av värmen går till radiatorn istället. Bilden visar hur jag har kapat bort den plastbit som blockerade till höger. DVI porten blockerar ändå till vänster så lät den biten sitta kvar.

Då slangarna från pumpen kommer ut med en 90-graders böj och inte kan vinklas ned hela vägen så kan jag få slangarna att komma ut via sidan på kåpan som de gjort här http://www.sweclockers.com/image/red/2011/09/20/IMG_7166.jpg?...

Början på 6970-620

Fästet stack ut lite