Nätverksstyrt Pan/Tilt/Zoom-Huvud av Lego

4.7
233 röster
Skapat
2012-01-08
Senast ändrat
2012-01-09
Visningar
20 479

För några månader sedan så fick jag en galen idé att köpa mig lite Lego. Bara för nostalgins skull, eftersom att bygga Lego va min favorit syssla när jag va barn. Jag åkte till Toysrus och upptäckte att Lego är mycket dyrare än va de en gång varit. Och nästa allt va franchise-Lego. Nåja, jag tittade runt bland modellerna men hittade inget jätte kul. Sen såg jag... Längst uppe på översa hyllplan, som en enskild solstråle träffat förpackningen. LEGO Technic 8043, Dyr som satan (1700kr). Jag köpte modellen, byggde ihop den lekte lite med den ställde den på hyllan.

Nog med Lego-historian!

Jag har alltid tyckt att pan/tilt huvuden till kameror är ganska coola, men priset är där efter. Så jag fick iden att bygga en själv. Jag började fundera på hur man skulle kunna bygga den. Man måste ju få den stabil,
skaffa fram motorer, kugghjul och axlar. Det slog mig inte många minuter senare att jag kan ju bygga det av min Legomodell som har alla de där sakerna!

Eftersom jag ville kunna styra den från en dator så rotade jag fram ett Welleman k850, ett experimentkort med 8 digitala utgångar som ansluts med USB. Sedan beställde jag två stycken Dubbla H-Bryggor och lödde ihop (Motorstyrning) för att kunna köra 4st motorer på båda hållen. Men varför 4? jo för de ska bli ett Pan/Tilt/Zoom-huvud då jag behöver 3st totalt. en för pan, en för tilt, och en för zoom.

Säkra stopp va en självklarhet att montera eftersom motorerna drar sönder konstruktionen när de inte går att pana/tilta mer. Principen är enkel, när tillt/pan är max så trycks en bytare ner som slår ifrån strömmen till motorn.

jag ville även kunna styra via nätverk och internet, det här va knepigt eftersom Welleman kortets mjukvara inte hade någon form av webbserver. Det slutade med att jag körde ett Cgi-skript på en Appache-server som styrde mjukvaran i sin tur.

Då va de bara att streama då. Efter som det inte är en webbkamera utan en vanlig HDV-kamera så behövde jag ett så kallat Capture Card i mellan. Jag hadde ett gammalt liggandes, men till min fasa så fans det bara drivrutiner till 32bit Windows, så jag dual bootade ett 32bit system på min laptop sen så va de bara att streama!

Funktioner
Tilt 30° upp och ner.
Pan 180°
Zoom 16x Optiskzoom med bildstabilisering.
Kontrollerad via nätverk.
Lösenords skyddat interface.

Kamera
Panasonic HDC-TM700 filmar 1080P@50Fps + 0.6x Vidvinkellins

Capturekort
Gammal Pinnacle Dazzle 80 enhet som bara tar 480 linjer

Här är en video när jag använder den! Ingen vidare kvalité (iPad) eftersom min HD kamera sitter på riggen.

(Tyvärr har jag inga bilder från när jag bygger ihop den. Men de skulle mäst bli bilder på när jag bygger lego och löder.)

Welleman K8055

Welleman K8055 Styrkortet som får signaler från datorn via USB och skickar vidare till motorstyrningarna.

I/O Plint

Motorstyrningar

Zoom motor

Säkra stopp

Linjära akuratorer

USB

Capturekort

Motorkablar

Labmiljö, Testning pågår

Säkra stopp

Kugghjul

Bildloop

Offret

Framtida uppgradering

Arduino Ethernet med Power over Ethernet, Billd, Ström, och Signal allt över Nätverkskabel

Interface