Vattnig Shinobi XL bygglogg

3.5
38 röster
Skapat
2012-04-14
Senast ändrat
2013-06-29
Visningar
10 056

Efter att ha suttit med både Cooler Master 690 II och Xigmatek Elysium på vatten är det äntligen dags att ännu en gång få byta chassi. CM 690 II är underbart, men allt för litet för rejäl vattenkylning. Xigmatek Elysium är klart rymligt, men ser fasansfullt fult ut och är klumpigt stort. Bitfenix Shinobi XL är det bästa mellan två världar så att säga. Det finns plats för 2st 360-radiatorer med vissa kompromisser... som såklart kommer att uppenbaras i byggloggen.

------

Komponentlista

 • Chassi: Bitfenix Shinobi XL

 • Processor: Intel 2500K @ 4.8 GHz

 • Moderkort: ASRock Z68 Extreme3 Gen3

 • Minne: G.Skill Sniper 4 x 4 GB @ 1600 MHz, 1,25 V

 • Grafikkort: 2st XFX Radeon HD6870 1GB CrossFireX

 • Nätagg: Corsair AX 850W

 • Lagring: Corsair SSD Force 120GB + Samsung SpinPoint F3

 • Ljudkort: Xonar Essence STX

Vattenblock/kylning

 • Processor: EK Water Blocks EK-Supreme HF Copper

 • Grafikkort: 2st EK Water Blocks EK-FC6870 Nickel

 • Radiator: EK Coolstream 360 x2

 • Pump: Alphacool VPP655 - G1/4 IG complete with D5 HF Top

 • Reservoar: Alphacool Repack Single Bayres 5,25" Clear / senare Phobya Balancer 250 Silver Nickel

 • Fläktar: 6st Scythe Gentle Typhoon 1450RPM, Medföljande Bitfenix 120mm

 • Fläktkontroller: Scythe Kaze Q

------

Det tomma skalet

Det här är mer eller mindre vad jag har att jobba med. Fläkten baktill kommer att behållas eftersom att den faktiskt är ganska tyst på full fräs (1000 RPM).

Nu börjar det likna något

Det tog ungefär en timma att slänga in alla komponenter samt att fästa ljuddämpning på sidopanelerna. Samma vattenblock som satt i mitt Xigmatek Elysium har flyttas över, däremot vågar jag inte riktigt slå igång datorn än då vatten, slangar och pump ännu lyser med sin frånvaro.

Radiatorn i fronten

Det var inte alls så svårt att få fast en radiator. Det som krävdes var att lugnt och stillsamt trycka in radiatorn och skruva fast fläktarna efteråt. Några Xigmatek-fläktar sitter där, men kommer antagligen att bytas ut mot några Scythe Gentle Typhoon. De ligger i förrådet, så jag har inte riktigt orkat söka reda på dem.

I toppen sitter 3 st Gentle Typhoon redan.

Ghettomoddat fläktfilter

En väldigt negativ aspekt med Shinobi XL är att det endast finns förmonterat fläktfilter för 2 st fläktar i fronten. Den som söker kan däremot finna 2 st ytterligare fläktfilter som kan monteras bort från undersidan av chassit. Bara att tejpa fast med lite eltejp.

Rengjord reservoar

Jag hade att välja mellan att använda en 5,25 reservoar från Alphacool eller en 250ml cylinderreservoar från Phobya. Då Alphacool-reservoaren är ganska häftig ut att montera stående så valde jag den. Det tog antagligen ett par timmar att rengöra reservoaren. Varmt vatten, diskmedel och vanligt ris skakades våldsamt runt för att få bort allt skräp.

Som synes blev det ganska rent och fint.

Slangarna dragna

Vad ska jag säga? När jag väl börjat jobba kan det vara svårt att minnas att ta foton. Det var faktiskt så lite problem att dra slangarna och fylla på vatten att jag knappt hann blinka innan det blev klart.

Det är många 90 graders vinklar, hela 9 st. Däremot spelar det inte speciellt stor roll när man sitter med en kraftfull VPP655-pump. Jag blev faktiskt förvånad över hur kraftfull pumpen är även fast jag har använt den innan. Vågorna i reservoaren är inte trickfotade.

Ett tjuvkopplat 300W Be Quiet-nätagg används för att testköra vattenkylningen.

Är det oväder i reservoaren?

Värsta stormen skulle man kunna tro.

Teaser!!

Det här är vad som komma skall.

HDD-kabinett för invärtes bruk

I och med att jag använder en 360-radiator i fronten så går det inte att montera hårddiskar "normalt". Det enda sättet för min del att montera en 3,5" hårddisk är att använda en kabinett och montera denna var det än finns plats i chassit.

Jag har tidigare använt en Scythe Himuro HDD-kabinett till min PC-woofer och var mycket nöjd, så varför inte även här.

Sockelarean

Såhär ser det ut kring sockeln. Det sura äpplet måste vara minnena som sticker ut något otroligt. Detta kommer att korrigeras på ett eller annat vis.

Till synes är även vattenblocket felvänt, men detta var medvetet för att kunna dra slangarna lite finare.

Hårddisk på plats och rinnande vatten

Lösningen med HDD-kabinetten var guld! Gummidämpningarna går att flytta och skruva fast var man än vill, så det var bara att leta efter skruvhål i chassit (jag vill inte modifiera chassit med nya borrhål såhär tidigt). Tro det eller ej, men den absolut finaste platsen i lådan hade både ett färdigt skruvhål i botten samt möjlighet att skruva igenom gallret i fronten. Efter det var det bara att montera fast HDD-kabinetten innehållande en 1 GB Samsung Spinpoint.

En pumpande röra

Snyggt att få med 6 st 90 graders vinkelanslutningar i en närbild.

Inte för att överdriva, men det var lite jobb att få en fin slangdragning kring pumpen, men jag tycker att jag har lyckats bra. Pumpen är lätt ljuddämpad med en gummibit inhandlad från Jula... fungerar ypperligt!

Röran bakom moderkortsplåten

Om man ska belysa en av de stora fördelarna med Shinobi XL är det klart platsen bakom moderkortsplåten. Jag har knappast spenderat mycket tid på kabeldragningen, men ändå blir det ganska snyggt. Lite buntband här och där snarare för att hindra att kablarna syns från framsidan än för att få på sidopanelen.

Nere i högra hörnet gömmer sig min SSD. Denna är monterad med kardborreband för enkelhetens skull.

Ni som är observanta kommer att se att bakplattan för processorblocket inte är original. Jag hittade inte plattan bland alla datorprylar, så det fick bli en Noctua-platta istället. Jag kan inte säga att jag har märkt några negativa aspekter med att använda den istället för EK-plattan.

3 x 3-pin

Nu när det är kallt och grått är det som perfekt att sitta hemma och löda kablar, så varför inte fixa en 3 x 3-pin kabel. Denna ska användas för att koppla de tre radiatorfläktarna i taket till moderkortet.

Här syns en halvklar variant med avklippna kablar som är lite snabbt och provisoriskt sleevade.

Fläktkontrollern

Tanken var egentligen att använda en Lamptron FC-8 med 30W per kanal för att styra både pumpen och fläktarna, men när den kom så var den tyvärr defekt. Efter ett par dagars väntan så letade jag istället upp en gammal Scythe Kaze Q 3,5" i förrådet.

De tre fläktarna i taket är nu kopplade till moderkortet, pumpen direkt till molex och resterande 4 fläktarna till fläktkontrollern. Pumpen är så pass tyst att den inte behöver varvtalsregleras, så jag är nöjd.

Notera att Bitfenix 5,25" till 3,5" panel är kapad för att inte vara i vägen för slangarna. Det gick snabbt och lätt att ordna med en plåtsax.

Suddig "Night shot" på HDD-kabinetten

Jag måste säga att jag är fantastiskt nöjd med HDD-kabinetten. Jag kan inte höra hårddisken hur jag än försöker, dvs betydligt tystare än att montera i en vanligt HDD-bur.

Nya minnen och godispåse

Nu har minnena kommit som jag har beställt från Alina. Trevligt att få med en godispåse på köpet, nästan bättre än pingvinstången från Inet.

Minnena är 4 x 4 GB G.Skill Sniper. Förvånansvärt billiga minnen med helt ok timings (1600 MHz CL9) och 1,25V! Lite väl gamer-orienterade kanske med gevärdesignen, men det lär inte synas i chassit.

Jag får be om ursäkt att bilden är helt förskräcklig, men det var faktiskt värre innan jag började redigera.

Minnena och godispåsen monterade

Jag kommer antagligen att demontera godispåsen och klistermärkena då det inte blev så hemskt vackert. Minnena däremot är dundersnygga i chassit.

Luftflöde

Som det ser ut nu så kör jag med luftflödet på bilden. Det som ser lite konstigt ut är att fläkten baktill är satt som inblås för att få ett positivt luftflöde. Detta är både bra och dåligt har jag insett. I och med radiatorn i fronten blir det ganska varmt i lådan då luften inte sugs ut sådär jättefort. Å andra sidan hjälper det radiatorn i toppen som blir matad med kallare luft.

Jag har tänkt försöka vända fläkten baktill ännu en gång samt placera ett stort fläktfiler i botten. Med lite tur så suger radiatorn i toppen in luft även därifrån.

En ännu suddigare "Night shot"

Den sista bilden innan det började byggas om igen. Jag får ursäkta för suddigheten.

Reservoarfötter

Detta är, tro det ej, början till en ny reservoar i systemet. Fötterna kommer att sitta fast i chassit med dubbelhäftande tejp.

Påfyllning och testande igen

Nu var det dags att läcktesta systemet igen med en ny reservoar.

Notera att slangen med tratt bara är tillfällig och endast där för vattenpåfyllning samt avluftning.

Teasern Förklarad

Såhär blev det alltså till slut.

Nere i högra hörnet på reservoaren kan man urskilja en liten silverbit som är där för att hålla slingan ren från läskigheter.

Lite mer reservoarporr

Vilken guldfärg allt fick plötsligt... vilket kan bero på att jag flyttade lysdioderna som lyser på chassit.

Här går det att se pumpen och hur reservoaren är ansluten. Inte helt konstigt så är det ett antal 90 graders anslutningar kvar, men betydligt färre. Totalt så fick jag bort 4 st 90 grader vinklar bara av att byta reservoar. Allt som allt har vi alltså gått ner från 9 st till endast 5 st i hela slingan.

Det går även att se att den hemska trattslangen är spårlöst försvunnen.

Närbild på pumpen

Här är pumpen. Det är inte så mycket nytt förutom slangen till reservoaren.

Den här bilden visar även tydligt att det inte finns någon ljuddämpning i golvet. Detta beror delvis på att det är väldigt ont om utrymme då radiatoranslutningarna ligger bara några millimeter från golvet. Det behövs egentligen ingen ljuddämpning där heller då man knappast stoppar in örat under chassit.

Gentle Typhoon-fläktar i fronten

Jag skrev det tidigare i byggloggen att jag skulle installera Gentle Typhoon-fläktar i fronten och nu är det gjort. Det ser inte alls så tokigt ut och är lite bättre än Xigmatek-fläktarna generellt sett.

Processorn och minnen

Jag får ännu en gång ursäkta för att bilden är något suddig, men vi får skylla på min 500 kr billiga kamera.

Här går det att se att fläkten baktill faktiskt blåser in luft i chassit och den som kan se förbi suddet kanske kan urskilja dammfiltret som sitter bakom fläkten.

Reservoaren igen

Det är allt svårt att sluta ta bilder på reservoaren. Det går att få till många roliga färgkombinationer bara av flytta runt lysdioderna.

Alla här på Sweclockers som avskyr lysdioder och julgranspynt i datorlådor kan vara lugna! Lysdioderna är kopplade till ett externt nätagg och placeras för hand för att lysa upp spännande områden vid bildtagning. Vid vanlig drift är det helt neutralt förutom ett par lysdioder på moderkortet.

Datorn på sin plats

Detta är en hiskeligt ful bild, men jag har inte lyckats ta en bättre bild ännu. Chassit ser helt avstängt ut även när datorn är igång, så det blir inte bättre än just tråkigt.

Fläktkontrollern är det enda att visa upp och den passar in i det stilrena utseendet resten av chassit har. Scythe-loggan är övermålad med en svart spritpenna förövrigt.

Ommontering av CPU-blocket

Även om det fungerade att ha bakplattan från Noctua så tänkte jag pröva på originalet eller så nära jag kunde komma. Längst in i förrådet låg EK:s bakplatta, fast tyvärr inga så kallade spacers som enligt manualen ska vara 2mm tjocka. Jag fick rota bland mina prylar igen för att hitta spacers från Noctua som verkar vara kring 1,5cm tjocka! Blocket gick på utan problem, fast med fördelen att skruvarna inte sticker ut lika mycket på framsidan.

Temperaturerna? Max 65 grader på varmaste kärnan under 1,42V. Det är mer än 10 grader bättre än med bakplattan från Noctua, så det var klart värt jobbet att montera om blocket.

Kylning och fläkthastighet

Nu när systemet är uppe och puttrar tänkte jag försöka testa hur fläkthastigheterna påverkar temperaturerna. I grundutförandet är fläktarna på trippelradiatorn i fronten satta till ca 700 RPM och på trippelradiatorn i toppen mellan 700-1400 RPM beroende på temperatur. Jag testade även att sätta alla fläktarna på 12 Volt för att se skillnaden.

Till ve och fasa upptäcker jag att det skiljer en grad på varmaste kärnan. Jag har utan tvekan nog med radiatorer i burken.

Till de som undrar så var rumstemperaturen ca 21 °C under testandet.

Datorhörnan

Jag har närmaste veckorna försökt att få till en vettig bild på min datorhörna, men varken vädret eller kameran ville ge mig det. Istället har jag fått hyperredigera en generellt sett ganska dålig bild.

Jag var faktiskt inne på Sweclockers, men kameran tyckte att jag i själva verket var inne på en helt vitblank sida. Därav fick Sweclockers redigeras in i efterhand och det blev ju "supersnyggt".

Nyinköpt ventil

I och med hur reservoaren ligger i chassit så saknade jag både ett enkelt sätt att fylla på vatten samt att lufta av systemet vid behov. Efter att ha letat i någon vecka efter den bästa lösningen så fastnade jag för en ventil från Biltema. Denna har gängor för 1/4" vilket passar perfekt för mina kopplingar.

Jag valde att fästa den i chassit med kardborreband vilket gör slangen med ventilen lätt att ta loss för underhåll.

Högkontrastbild med ventilen

Min kamera ville inte sammarbeta idag, så jag fick efterredigera som en galning för att få en acceptabel bild.

Uppdatering! \o/

Vem kunde tro att jag skulle uppdatera detta galleri igen? Nu var det då äntligen dags. Det som är nytt är att det sitter två stycken GTX 680 i lådan numera. Ett från DCII från Asus med vattenblock och ett TwinFrozr III från MSI.

Passande är det såklart att öka ventilationen en del som syns i bilden.

CPU-arean

Nya fläktar är det också, sådana där Corsair Quiet Edition varianter.

Slangarna har fått sig en tillputsning med plastöverdtag.

Reservoaren

Pumpen och reservoaren sitter nu ihop och ger betydligt mycket bättre flöde än innan.

Spelhörnan

Tre skärmar, en ratt och en massa CD-skivor på väggen.