3.5
40 röster
Skapat
2012-09-02
Senast ändrat
2012-09-03
Visningar
8 736

När PS3:an dött av blixten, den gamla mediadatorn från 2005 inte startats på länge och sonen "snott" den större Core i7-datorn till Sims3 så kändes det som dags att bygga en liten och hyggligt kraftfull men smidig stationär. Inte ren/klen HTPC, utan lättflyttad snabb och stark allt-i-allo-maskin.

Väljer chassit Lian Li PC-Q03B "Mini-Q - Small is beautiful" (20x24x21 cm) - neråt en fjärdedel av "kompakta ATX-chassin" som det nyligen lanserade PC-V650 (artikel 2012-08-07):
http://www.sweclockers.com/nyhet/15735-lian-li-lanserar-kompa...
Räknat i liter tar PC-Q03B upp drygt 10 liter medan V650 tar upp 39 liter.

Fyller lådan med:
+ Core i7 3770S, TDP 65W (kommande 3770T på 45W hade vart nice...)
+ ASUS P8H77-I moderkort
+ Radeon HD7750 för modern men inte übersnabb grafik
+ Intel SSD 520 120 gb för Win7 - och VirtualBox med CentOS
+ slot-in Sony bluray

Tänkte inte modda så mycket utan hålla det standard med bra grejjer. Köpte lite blå sleeving-grejs och ljudmatta - tyst? Ingen vattenkylning men troligen byta stock-fläkten, alternativ placering av SSD, kanske klämma in 3,5" lagringsdisk, så WiFi-adapter via USB för enkel uppkoppling...

Kollade strömförbrukning på
http://www.thermaltake.outervision.com/Power
som landade på 247W med alla komponenter på 100% peak load, så litet 300W SFX-aggregat skall räcka.

Kundvagnen hos Inet

Lade det mesta av beställning hos Inet, inklusive en del saker som inte fanns i lager - men valde fel grafikkort först (7750, men för stort), kunde justeras via mail, till Powercolor 7750 som tar en kortplats. Även BD-enheten justerad till Optiarc BC-5650H (snabbare och billigare, fortfarande slot in)

Lian Lis PSU-bild

Lådan skall rymma ATX-PSU på max 160 mm och ge 60mm till CPU-kylaren, men har också en monteringsplåt för "Micro-ATX PSU", mer känt som SFX. Valde därför ett litet 300W SFX-aggregat för mer luft/utrymme i lådan men får mäta om en större/tystare kylare får plats.

Lådan Lian Li PC-Q03B

Liten och lätt i aluminium. Upptill syns platsen för slim 5,25" där slot in blu ray skall passa.

Valda minneskapslar

Valde minneskapslar på 1600 MHz som fanns med på ASUS kompatibilitetslista för moderkortet även om det säkert funkar med andra snabbare minnen också. Asus P8H77-I mITX anges stödja upp till 2200 MHz.

De flesta delarna hemma

Stora lådan till vänster är ljudmattorna som inte lär gå åt i det lilla kabinettet till höger.

Lådan öppnad

Sidoplåtarna knäpps enkelt loss utåt genom att greppa den lilla flärpen som går bakåt. Monteringsplåten för SFX PSU har 4 tumskruvar.

SFX-PSU:n med sladdar

Tyvärr inte modulärt, ett knippe blir över, men snålt med 2 SATA-ström på en sladd med kort avstånd. Och inga extra molex-SATA följde med heller

Moderkort och öppen låda

Monterat på plåten och lådans bägge sidoplåtar öppna, sett bakifrån.

CPU och stockkylaren monterade

Och mja, längre än detta försök till sleevad fläktsladd kom jag inte. Svårt att trä kontakter genom de tighta strumporna som delar sig i änden och måste brännas och krympslangas, så tyvärr, ingen sleeving, nu iallafall :-/

Radeon HD7750

Tar en kortplats och ryms på 160 mm i boxen, yeah. Kanske kunde gå med tjockare kort om man inte har någon disk i botten. Men 7750 är strömsnålt = mindre värme och fläktljud - en avvägning.

Ogilla USB3-kontakterna till frontplåten

Två tjocka sladdar som är tänkta att sticka ut på baksidan och sitta i de 2 USB-uttagen på baksidan för att skarva fram. Ogilla när moderkortet har en USB3-kontakt på moderkortet med 2 uttag. Köper tillbehör å fixar till, huh!

2 rader minne på 4GB vardera

Ser fina ut (en från vardera håll), men spolier: en skulle visa sig kass

Test av SSD under bluray-hållaren

Mja, skulle gå att montera SSD:n på undersidan, om inte skruvarna stack upp och krockar med bluray-spelaren - särskilt fäst i gummidämpare som ingick i lådan. Så lite metallslöjd, kanske går att pressa ned de fyra fästena några mm vardera. Eller: buntband runt disken med gummipluppar som distanser mellan...? Lite brutalt, testar l8r...

Test av HD i botten på lådan

Jorå, den går in med aningens marginal till grafikkortet och det följer med gummidämpare för smidig montering.

Sidoplåt med ljudmatta

Vänstra sidan med galler för ventilationen, så påmonterad liten ljudmatta, men lämnar luftspalt vid PSU:n - dock vänd efter fotot togs så fläkten går inåt, se nästa bild.

Sidoplåt andra sidan

Här är det så tight att varken kablar eller ljudmatta ryms.

Cheesy dekaler

Fulast är väl SSD-dekalen, större än disken närapå. PowerColor skickade inte med någon. Nåväl, satte allihop på undersidan av lådan

Lådan fyller på

Ganska trångt blir det, men lossar man PSU:n går händerna ner för att bunta ihop sladdar och trycka i minnen. Måste även lossa PSU för att få loss bluray-hållaren!
Och även om jag inte sleevar skall sladdarna fixeras längs kanten, snart...

SSD med buntband

Drog fast SSD:n under bluray-spelaren, gummidistanser mellan och buntband runt. Skruvskallar från disken hade krockat med spelaren.

Mer grejjer

Leverans av
+ Utbytesminnen: mjo, första starten med maskinen vart antiklimax, surr så ingen bild och inte ens ett felpip. Provade runt, så en minneskapsel, till sist den andra, och då funkade det. Några tester till säkerställde felaktig minneskapsel. Retur och nu alltså 2 nya kapslar, som fungerar!
+ Större kylare än Intels stock, men den skall rymmas också!
+ SATA slim-adapter för bluray-spelaren
+ BitFenix interna USB3-adapter med sladdar, bättre än Lian Li:s egna (ej heller inkluderade) kretskortsbit med kontakter
+ Liten USB WiFi-adapter bara för att kunna få nätverk utan sladd

Kylare och minnen

Att montera kylare och minnen var inte enkelt, men det gick precis in (kylfläns först, snäpp loss fläkt, kila in minnet närmast, snäpp fast fläkt igen)

Sladdhärva

Mjo, hade ju önskat sleeva dem här, men hur gör man det med alla kontakter som "sitter ivägen"?
(kommentera gärna)

Sladdarna buntade

Med några buntband har luften någon chans att komma fram.
De två extra SATA-kontakterna med ström som går ut på baksidan tar extra plats, men är smidiga för att lite snabbt kunna jacka in två diskar och klona.

Resultatet

Burken klar!
Handtaget på taket är lite fusk då det inte är fastskruvat ännu, men då burken väger 4 kg (knappt 3,5 utan lagringsdisk) vore det smidigt med ett bärhandtag där.
Skulle också byta lådans små runda alu-fötter till mjuka gummifötter.
Prestanda är riktigt bra, Passmark CPU ger 10 000, klarar uppåt 100 FPS i medföljande Dirt 3 i "rimlig upplösning" och kritiserade Win Experience Index ger mellan 7,4 och 7,7 på alla delar vilket iallafall indikerar balanserad maskin.
Google Earth på projektorn med 3Dconnexion SpaceNavigator flyter på bra, PowerDVD12 ultra spelar bluray och ljudet via opto till Logitech Z5500 är tungt.
Önskat resultat uppnått