Inlägg

Inlägg som DrDuke har skrivit i forumet
Av DrDuke

Är det en Q6600, dvs en quad och inte duo?

Av DrDuke
Skrivet av Sinery:

https://www.amazon.se/hz/contact-us/foresight/hubgateway
Det var svårhittad, därför jag har den sparad.

Fullständigt orimligt svårhittad. Inget lätt sätt att skicka mail, heller. Stort tack!

Av DrDuke
Skrivet av mc68000:

Ethernet ut till datorer bredvid skrivbordet kom några år efter att musen var etablerad.

Men ändå först till Alto, och uppfunnet på Xerox Parc? Detta iaf enligt wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet#History

Av DrDuke

Välkommen!

Av DrDuke
Skrivet av nasder:

... det är osannolikt inte omöjligt.

Jag har inte gjort några simuleringar alls, jag matade in förutsättningarna i en binomialfördelningsformel. Min poäng är att vad som är osannolikt på gränsen till omöjligt är något som man måste värdera - och det finns en sån gräns. Matt Parker gör ett bra jobb av att förklara detta i sin video om Dream-skandalen:

https://youtu.be/8Ko3TdPy0TU?si=z5c9y4ZbKzH7PkVp

edit: räknade också på ditt nya exempel, nu är det inte tärning längre, utan slantsingling.

Citat:

På 87 gången får du 87 heads, 13 tails.

För att få minst 87 krona på 100 försök (antaget att du singlar slant med ett perfekt mynt som ger krona och klave i exakt 50% av fallen vardera) så behöver du inte göra 87 serier av 100 slantsinglingar, utan (enligt mitt script som verkar ha lite problem med floating point-avrundning) 152325064784298 serier.

Det är som du säger - osannolikt inte omöjligt.

Av DrDuke
Skrivet av nasder:

Sannolikhet är underbart, riktigt bra verktyg att använda tills vi har möjligheten att räkna ut den exakta utkomsten. Beroende på vilken sannolikhet vi räknar ut så kan det kräva galen mängd variabler som vi troligen aldrig lär kunna samla in eller bearbeta.

Mitt uttalande är lite mer åt hållet. Att slår du en tärning 100 gånger och får en etta 89 gånger så betyder det inte att det är något fel på din tärning. Det kan indikera att något är fel, men behöver inte vara det. Man ska inte stirra sig blind på sannolikheten och köra på att det är det exakta utfallet som man ska få och att allt annat är fel. Acceptera margin of error och att det finns extremfall som kan förekomma.

Exemplet du ger är ju rätt så klassiskt. Jag är varken statistiker eller matematiker, men jag försöker så smått att lära mig programmera. Jag har gjort ett försök att skriva ett script som ska räkna ut sannolikheten att få 89 eller fler ettor om man slår en tärning 100 gånger, och jag får det till 1.7 x 10-14.

Oavsett om scriptet räknar rätt eller inte (säkert inte), så är det väl ett exempel på vad sannolikhet ger dig. Du får som människa bestämma om en sannolikhet på 1.7 x 10-14 är "möjlig", eller om det kanske snarare är något fel på tärningen trots allt.

Av DrDuke
Skrivet av nasder:

Trots det så är det inte omöjligt, bara osannolikt.

Ditt uttalande är ju visserligen sant, men det är samtidigt meningslöst att resonera så. Sannolikhetslära syftar ju inte till att säga om saker är omöjliga eller garanterade, utan hur osannolika eller sannolika de är. Om du i en myntstudie finner att av 100000 slantsinglingar så hamnade myntet på högkant varje gång, och sen gör om studien och får samma resultat, så kan du fortfarande hävda att det är ett helt vanligt mynt du har använt. Det är möjligt, men den slutsatsen ger dig just ingenting av värde.

Man kan också vända på det och tycka att sannolikhetsläsa är meningslös, eftersom man aldrig kan få helt definitiva svar, men så är det ju inte heller. Vsauce gjorde en illustration av sannolikheten att en kortlek blir blandad på ett specifikt sätt (efter en förlaga), i mänskligt relaterbara termer. Ur ett människoperspektiv är det lätt att ha en känsla av att en kortlek kan bli blandad på samma sätt vid två olika tillfällen. Det är osannolikt, men möjligt, eller hur? Eller är det det?

https://youtu.be/ObiqJzfyACM?si=18OgocW3YZ4oa4qw&t=948

https://czep.net/weblog/52cards.html

Av DrDuke

Annonsen är avslutad

Av DrDuke

Försökte få kontakt med Birge, men han svarar inte på meddelanden. Så processorn finns kvar.

Av DrDuke
Skrivet av Dodogreen:

Har alla ovan dragit sig ur eller släpper du den inte för den summan?

Priset jag tänkte mig är 1700. Kan gå till 1650 om den hämtas.

Av DrDuke

För information är processorn inte såld, känn er fria att hojta om någon vill ha den.

Av DrDuke

AMD 5600x

Har haft denna 5600x i min stillsamma server som placeholder. Inköpt 220329 på Webhallen (jag är inte snabb med mina projekt). Nu är servern i alla fall uppgraderad och den här processorn blev över och säljs.

Får helst hämtas i Sundbyberg, men jag kan också skicka den med eller utan den medföljande kylaren.

Läs hela annonsen här

Av DrDuke

Jag har också en Pico 4. Valde den pga att främsta användningsområdet är DCS och då spelar nativt mjukvaruutbud mindre roll. Har ändå skaffat Beat Saber och det funkar helt bra via Virtual Desktop. Har ingen Wifi6-router, men så länge jag inte har ngt annat igång så går det bra. DCS funkar också bra, över förväntan till och med.

Av DrDuke

I princip helt ny på programmering, försöker lära mig Ruby för att gå vidare till Ruby on rails. ChatGPT är fantastisk för att peka en i hyfsade riktningar och göra översiktliga exempel på saker jag undrar över. Gör jag enkla fel så är den också bra på att rätta mig. Jag har ju visserligen ingen referens, men jag känner att jag utvecklas på ett sätt som jag nog inte hade gjort utan att ha ChatGPT till hjälp.

Av DrDuke
Skrivet av Heya:

100+frakt?

Ok, så 500 kanske var optimistiskt, men 250 får man nog lägga upp för den. Annars känns det mer värt att ha den kvar i skåpet.

Av DrDuke
Skrivet av Nisse977:

Ville han inte ha 500kr eller mer?
Men visst får man lov att bjuda vad man önskar

Jajamen, alla bud mottages med glädje och värme.

Av DrDuke

Intel i7 5820k

Processor som suttit i min server fram till uppgradering. Har fungerat finfint.

Populär processor för servrar tack vare X99-platformens förutsättningar för uppgraderingar, många minnesmodul platser, mm.

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/82932/in...

Kommer att prioritera köpare i Stockholmsområdet, men den kan också skickas.

Läs hela annonsen här

Av DrDuke
Skrivet av CyberZzZ:

Avbokade min 512gb och bokade en 256gb istället och blev erbjuden den idag

Det verkar lite lurigt. EU-kön för 256gb är inte nollad på långa vägar

https://getmydeck.ingenhaag.dev/s/EU/256/1652696580

Av DrDuke
Skrivet av hesa80:

Någon som vet hur är det med garanti om man köper Steam Deck från en annan person ?

Det var ett tag sen jag uppdaterade min konsumentjuridik, men jag tror att garanti generellt aldrig överförs från ursprungsägaren. Butiker tar ofta ändå saker mot uppvisande av kvitto, men de är inte bundna att göra det.

Av DrDuke

Jag reserverade 512gb i mars, och det står Q4-leverans. Är detta vad jag ska förvänta mig.. ?