Se alla tips från Amazon Prime Day!

Inlägg

Inlägg som Dallen har skrivit i forumet
Av Dallen

Hur fungerar det om man inte körde Elden Ring men nu är sugen? Ska man köpa grundspelet först och köra igenom det eller ska man lägga till DLC samtidigt?

Av Dallen
Skrivet av star-affinity:

Det är väl lämpligt att gå till källan Apple när det är Apple det handlar om? Varför är det greenwashing? Finns det belägg för att de inte talar sanning på sidorna under dessa länkar? Vilken källa är trovärdig när det kommer till Apple?

BBC bättre?

https://www.bbc.com/news/technology-53485560

Här:

https://www.cnet.com/tech/mobile/why-i-need-apple-to-launch-a...

Finns även lite kritik under länken ovan, men ganska vag sådan kan jag tycka:

However, these green initiatives, while significant, are juxtaposed against Apple's aggressive product launch cycle, raising doubts about the company's motives and sincerity toward the cause, and whether it's as environmentally friendly as it continues to boast. With each new iPhone release, tens of millions of people around the world are enticed to upgrade, even if the changes are relatively minor. Add to this Apple's reluctance to transition to universal ports like USB-C, and one can't help but wonder about the company's motivations. Is the green push a genuine commitment or a well-timed marketing strategy to appeal to an increasingly environmentally conscious consumer base? Or both?

Jag menar att det inte är särskilt troligt att Apple skulle skriva något negativt om sin klimatpåverkan på sin egen webbsida.

Vem som är trovärdig eller ej är en väldigt bra fråga, jag har faktiskt ingen som helst aning längre då forskning och data både kan beställas och manipuleras att få det att se ut som att alla sidor har rätt. Min egen magkänsla säger åtminstone att Apple inte säljer exempelvis telefoner och klockor för moder naturs skull.

Man får heller inte glömma att det till viss del är på grund av Apple som Greta sitter utanför riksdagen och protesterar. Så det är i min värld lite för sent för Apple att signalera att de värnar om miljön när de redan tjänat ofantliga summor på att just strunta i den. Och nu har dem råd att investera i förnybar energi (som inte produceras ur tomma intet), det är bara att gratulera.

Sen har vi, i sammanhanget lilla, EU som verkar tycka att det Apple håller på med är just greenwashing:
https://www.macworld.se/article/2116058/eu-apple-kor-med-gree...

Och det här med koldioxidkrediter, det påminner lite om det Sverige-aktuella reportaget gällande hamburgekedjan Max.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bmM8Eq/de-hungrar-for-di...

Av Dallen
Skrivet av OldComputer:

Märkligt svar faktiskt. Är väl precis det man ska rapportera om?

Kan hålla med om att undvika beta och preview om man inte är så tekniskt kunnig / intresserad, men SweClockers är också lite mer än genomsnittet när det gäller kunnandet och intressen.

Sedan är det såklart lite roligt att flina åt M$.

Det är sådana här rapporter som gör att jag håller mig borta från Windows. Dom är för "enkla" så att säga.

Jag tycker nog snarare att ditt svar är märkligt.

Kan inte förstå vad det finns för nyhetsvärde i att rapportera om en bugg i en preview-kanal vars hela syfte är att fånga upp just buggar innan de når den breda massan? I en preview får man räkna med att det finns buggar.

För mig är det ungefär lika intressant som att läsa att Volvo har upptäckt ett fel i deras prototyper som än så länge bara körts på testbanan.

Av Dallen
Skrivet av star-affinity:

Vill gärna höra mer om källorna till ”det tvivelaktiga miljöpatoset”.
Tycker Apple redovisar ett miljöengagemang som jag inte upplever lika påtagligt bland övriga aktörer i teknikbranchen:

Apple cuts greenhouse gas emissions in half
https://www.apple.com/newsroom/2024/04/apple-cuts-greenhouse-...

Apple ramps up investment in clean energy and water around the world
https://www.apple.com/newsroom/2024/04/apple-ramps-up-investm...

Apple expands renewable energy footprint in Europe
https://www.apple.com/newsroom/2020/09/apple-expands-renewabl...

Apple's Restore Fund cultivates new roots in the Atlantic Forest
https://www.apple.com/newsroom/2024/03/apples-restore-fund-cu...

På vilket sätt blir det trovärdigt när allt du länkar till kommer från deras egen webbsida?

Det du länkar till är inget annat än greenwashing.

Av Dallen
Skrivet av Awsmkiid:

https://i.imgur.com/sYIp924.jpg
Glorious GMMK PRO, Glorious flex kit, FR4 plate, Duroc v2 X AP TX stabs, Kbd fans keycaps och GATERON
Smoothie Silver Linjär.

Testa nya Rape körsbär istället 😝

Av Dallen
Skrivet av Vaneriuz:

Sjukt cynisk tolkning (inte förvånad dock på denna sida).

Det kan ju också bero på att majoriteten av medlemmarna/läsarna på denna sida faktiskt använder Windows..

”Gjort en resa och styrs av pengar och klick” 😂.
Ja herregud. Nästan lite gulligt!

Nä men vet du vad. De kanske ska skita i nyheter som folk faktiskt klickar på, sen får de lägga ner hela skiten istället. Var ska ni sen gnälla? 🤦🏻‍♂️

Denna nyhet tycker jag är högst jävla relevant.
Sedan måste man ju inte läsa den om man inte vill.

Om du ville göra någon poäng av allt det där du precis skrev så blev den väldigt dålig.

Förstår heller inte vad som skulle vara speciellt cyniskt med något av det jag skrev. Det är ingen hemlighet att SweClockers är en del av Geeks AB (ett vinstdrivande aktiebolag som hör till kategorin dagstidningsutgivare).

Att driva forum för "tekniknördar" genom att på olika sätt samla och engagera är hela affärsidén.

En nyhet behöver inte vara bra för att den ska generera klick, den behöver bara sluta med ett klick.

Av Dallen
Skrivet av s1lvertunga:

Tycker folk verkligen sånthär är intressant? Har aldrig sett så mycket Windows-nyheter(kanske MS tråkigaste produkt) nånsin, varför samlas det så mycket på SweClockers? Genuin fråga.

Min gissning är att SweClockers har gjort en resa och styrs av pengar och klick. Windows garanterar klick och kommentarer i forumet då det finns många kontraster

Av Dallen
Skrivet av Aka_The_Barf:

Kommer de någonsin lösa buggarna eller sluta införa nya?
Sitter kvar på 10an som inte har crashat aktivitetsfält

Du har installerat Windows virtuellt på en ARM-baserad Mac via Parellells?

Nej, tänkte väl det.

Av Dallen

Content content content!

Av Dallen
Skrivet av radioactiv:

För några år sedan hade Willys en korv som innehöll Carolina Reaper, det var deras eget märke Garant som tillverkade dessa. Jag gillar stark mat, och dessa korvar var starka på riktigt, och då menar jag oerhört starka. Rätt kul korv att ha med på grillfesten åt deltagarna. Dock verkar de ha slutat sälja den.

Annars föredrar jag korv där innehållet är grovmalet och med mycket smak.

De har en sådan korv på Pinchos. Det var så starkt att jag fick okontrollerad hicka/rapningar i 30 min 😳

Invigde för övrigt min nya grill under kvällen och körde då bland annat dessa ”Entrecotekorvar” från Scan som var väldigt goda:

https://www.citygross.se/matvaror/chark-och-palagg/korv/scan-...

Av Dallen
Skrivet av ROGBear:

Vad exakt är det som är förbättringar i Windows 11? Alltså funktionalitet som gör att man blir effektivare vid datorn, utför saker snabbare och på ett mer behändigt sätt?

Av någon anledning har jag inte sett detta i Windows 11 när jag jämför det med Windows 7 och 10. Det går ju även att jämföra med Windows 2000 och XP för att inte tala om Mac OS "Classic" (t.ex 8.x och 9.x), Mac OS X (inte macOS) och Linux (KDE, MATE, XFCE).

Det jag sett hittills av 11an är att den måste "rivas ned" och "byggas upp" för att få en miljö som i någon mån motsvarar vad KDE t.ex erbjuder rakt ur lådan. Även Windows 10 kräver rätt så omfattande åtgärder (installera Classic/OpenShell, Winaero Tweaker, WindowBlinds, 8GadgetPack etc) innan det börjar matcha KDE. Explorer byts naturligtvis ut mot Directory Opus så filhanteringen börjar flyta på (optimalt vore dock om DOpus kunde ta över alla filväljare i programmen också).

Intrycket jag får är att följande tes verkar drivas:

"Om man är skeptisk och/eller kritisk mot Windows 11 beror det på okunskap och att man är konservativ. Det beror också på en ovilja att lära sig något nytt och att man inte letat reda på vilka funktioner som man skall eller bör avaktivera. Detta gäller även om man inte har några problem att köra senaste KDE eller anser att även MATE och XFCE är trivsammare miljöer än 11an. Windows 11 har optimala ändringar över 10an och 7an så det handlar om att lära om och sedan när man lärt om inser man hur underbart fantastisk 11an är."

Jag är definitivt effektivare i Windows 7 och DOpus än jag är i 11an med Explorer.

MS nya innovativa reklampåfund och aktiva blockering av Startmeny-ersättare gör inte saken bättre. 11ans variant av Startmeny är långt bakom KDEs version för att inte tala om Classic/OpenShell och gamla hederliga Apple-menyn i Mac OS 8.x/9x.

För tydlighetens skull så skrev jag förändring och inte just förbättring, sen tycker jag förvisso att saker och ting blivit bättre också.

Det intryck du får stämmer faktiskt ganska bra.

Nu generaliserar jag lite och är delvis ironisk men mitt eget intryck, efter att ha läst många olika trådar här på forumet, är att du och många andra här aktivt motarbetar och försöker få Windows 11 att se ut och fungera som MS-DOS med Windows 7-skal.

När ni sedan med hjälp av tredjepartsprogram fått det att se ut så som ni är vana med har ni samtidigt lyckats med bedriften att förstöra operativsystemet, vilket sedan brukar mynna ut i diverse klagomål om hur det är dumma Microsofts fel att operativsystemet blivit instabilt. Att installera om sin dator kommer aldrig på frågan, det skulle innebära för mycket jobb från er sida och det har ni aldrig tid med.

Kan det bero på att ni heller aldrig vill dra nytta av något nytt i OS som förenklar hela upplevelsen, ni vill t.ex. aldrig använda ett Microsoft-konto för att logga in i Windows, utan det måste vara ett lokalt konto, vilket får mig att undra hur ni gör med era telefoner med Android eller iOS (om ni har någon dvs.).

Ni gör dessutom allt i er makt för att avinstallera OneDrive och allt annat som Microsoft erbjuder, lagring skall endast göras lokalt då ni har superhemliga dokument skapade med Wordpad och som innehåller hela familjens hemligheter och sparade lösenord. Utforskaren byter ni ut most just Directory Opus för att bläddra runt bland era gamla dokument skapade i Wordpad, som ni öppnar åtminstone 10 gånger dagligen. Ni gör dessutom minst 100 högerklick per dag på diverse filer för att... Vem vet. Oavsett, det är bara Directory Opus som gäller för där ser allt ut som det ska och alltid har gjort.

När ni till slut fått ordning på allt som ni vill ha det, har ni via muskelminnet memorerat att ni skall flytta musen exakt 2 cm till vänster för att komma åt startknappen, och sedan flytta mussen ytterligare 1 cm upp för att starta Directory Opus. Personligen trycker jag bara på windowsflaggan och skriver första bokstaven för att hitta det program jag vill starta, skulle jag ändå vilja fästa saker i startmeny så kan jag göra det också.

Problemet nu är att ni glömt att stänga av Windows update, vilket ni dock är väldigt snabba på att åtgärda med diverse reghacks som ni hittat på internet, men trots att ni var snabba med att åtgärda detta visar det sig att en sprillans ny ikon dök upp från ingenstans(!). Detta ställer till problem då ikonen ni brukar kunna starta inte längre ligger där den ska och ni skriver av er om era dåliga upplevelser här på SweClockers. Medan ni skriver kommer ni samtidigt på att ni ska stänga av Windows-brandväggen, den är ju inte något att ha.

Tusan, problem igen, finns den inställningen i den gamla eller nya kontrollpanelen... Svetten rinner och det är på gränsen att ögonen tåras. Ni ger upp och installerar Windows 7 igen och gör ett sista inlägg i forumet om att ni minsann aldrig tänker installera Windows 11 igen.

I samband med detta ser ni en nyhet, som redan i rubriken ger sken av att det gäller en negativ förändring som testas i tidig preview av Windows 11 (som för övrigt inte innebär att den någonsin når current channel) och då passar ni på att flika in med något väldigt nyttigt som kan vara bra för alla att känna till.

Så min uppfattning är att ni jobbar på ett uråldrigt sätt och ni stängt av uppdateringar för både Windows och era egna vanor

Av Dallen
Skrivet av superapan:

Gå över till den goda sidan!

Det mesta i spelväg, minus ring 0-anti cheat, fungerar utmärkt på Linux. Jag har kör min spelmaskin med Linux senaste året, och det funkar finfint - ibland bättre än Windows (vilket testats t.ex här).

Man kan behöva titta på protondb.com och öga av rekommenderade launch options i Steam, och det är bra att ha insikten att man måste lära sig något nytt.

Lära sig något nytt? Nivån är ganska låg med tanke på att du skriver till folk som inte ens kan hitta en toggle för att inaktivera tips och annat i Windows. De kör förmodligen inte ens Windows 11 och än mindre preview-kanalen.

Nej, på det här forumet hittar du nu för tiden bara grottmänniskor som släpar runt på sin gamla klubba med Windows 7-klistermärken och bashar allt som innebär förändring.

Av Dallen

Alternativ till LG OLED GX?

Hallo!

Vad finns det för alternativ till en LG OLED GX? Dvs en väldigt tunn OLED som i princip ser ut som en tavla på väggen.

Just LG OLED G2 55" har varit ute för 11990 kr sedan i februari enligt prisjakt, men av någon anledning fick alla butiker för sig att höja priset just efter påsk då jag hade tänkt att slå till... Och det nya priset känns inte riktigt aktuellt för en modell från 2022.

Vet att Samsung har sin modell med OneConnect men den går förmodligen bort då det inte kommer finnas någon tv-möbel eller liknande.

Edit:
Fick bli en 55" G3:a direkt från LG för 19.5k med välkomsterbjudande.

Av Dallen
Skrivet av walkir:

Det går utmärkt att sideloada Microsoft Store appar:
https://store.rg-adguard.net/

Gör detta själv för att få en "fungerande" version av Intel® Graphics Command Center då Intel envisas med att plocka bort funktioner och lägga in reklam i gränssnittet.

Slipper även Microsoft Store helt med Windows LTSC

Microsoft Store har hittills bara varit en stor sandlåda i alla dess betydelser!

Jag tror att de flesta på forumet har koll på att du använder LTSC vid det här laget, så du behöver ju inte nämna det i varje inlägg du gör…

Av Dallen

Nu var ju detta inte riktigt som att göra lumpen, det här är ju en helt vanlig (och avlönad) tjänst hos försvarsmakten.

Av Dallen
Skrivet av KAD:

Dolda fel på fastigheter brukar ju röra sig om tiotusentals, hundratusentals eller miljontals kronor. Det här känns en smula småaktigt.

Men det är ju en principiellt kul juridisk fråga. Felet, sprickan, har tydligen uppstått från en möjligtvis amatörmässigt lagad spricka medan fastigheten varit i köparens besittning. Att lagningen gått sönder är alltså på köparens risk. Säljaren har ingen generell upplysningsplikt om amatörmässigt lagade sprickor i spisar och köparen har undersökningsplikt och förväntas göra en noggrann undersökning. Så då återstår frågan om ifall existensen av en amatörmässig, men vid tillträdet fullt fungerande, lagning på ett byggnadstillbehör kan vara ett dolt fel.

För att ge Sweclockers-pöbeln de bästa möjligheterna att avkunna dom krävs definitivt en bild.

Skrivet av Elute:

Som Köpare har du en långtgående undersökningsplikt. Då detta fel inte var dolt, i den och med att du inte behövde bryta upp bänkskivan för att hitta felet så ligger det i min mening på dig att ha upptäckt detta.
Skulle säljaren ersätta er så skall åldersavdrag ske, beroende på hur gammal hällen är. Dvs oavsett så lär ni behöva lägga en egen slant för att byta hällen.

Jag förstår att det finns undersökningsplikt men jag vet inte om jag håller med, hur var det inte dolt? Det var ju högst temporärt limmat så att vi inte skulle upptäcka det? Vi tog över huset för 3 dagar sedan och det har absolut inte varit synligt under visningar eller de gånger vi varit där innan vi tog över huset. Vi har inte ens flyttat in än så det står tomt för tillfället.

Så här skriver en advokatbyrå gällande just vitvaror:

"Efter köpet ansvarar säljaren för eventuella fel på vitvarorna. Enligt lag är säljaren skyldig att stå för eventuella fel som uppstår efter köpet, om det kan påvisas att felet fanns redan vid köptillfället.

Säljaren kan inte undgå detta ansvar genom att hänvisa till avtalsvillkor eller garanti – enligt lag gäller säljarens ansvar för fel som upptäcks inom skälig tid efter köpet.

Efter köpet blir det därmed säljarens ansvar att åtgärda eventuella fel på de sålda vitvarorna. Säljaren kan dock inte hållas ansvarig om felet beror på köparens oaktsamhet eller felaktiga användning av vitvarorna, som strider mot bruksanvisningen eller tillverkarens rekommendationer."

I ett annat stycke står det även...

"Mäklaren har ansvar för att ge korrekt och fullständig information om eventuella fel på vitvarorna."

Och i en annan artikel från samma advokatbyrå:

"Ansvaret ligger ofta på dig som köpare eftersom undersökningsplikten innebär att du bör upptäcka fel före köp. Men om säljaren visste om felet och inte informerade kan hen vara ansvarig enligt Köplagen."

Det finns alltså dokumenterat att inga kända fel fanns på (i princip) något i hemmet, men bevisligen har jag ju fått ett svar från säljaren nu efter tillträde där det alltså framkom att de kände till problemet sen tidigare.

https://www.vasaadvokat.se/undersokningsplikt-vitvaror/
https://www.vasaadvokat.se/undersokningsplikt-bostadsratt-vit...

Av Dallen
Skrivet av andra94:

Dolt fel som säljaren visste om, dom ska pröjsa för det. Man limmar inte en induktionshäll.... man byter glaset.

Skrivet av ztenlund:

Knappast ett dolt fel i rättslig mening.

Vad är egentligen ett dolt fel? Jag kan tycka att säljaren gjort försök att faktiskt dölja detta genom att limma

Sen ska huset vara varudeklarerat mot just dolda fel, men har heller inte koll på vad som inkluderas där.

Av Dallen

Spricka i induktionshäll

Hallo!

Köpte mig precis en bostad och har efter tillträde upptäckt att det är en spricka i induktionshällen som går från kant till kant nere vid ena hörnet. Jag kollade med säljaren om det var något gammalt eller om det kan ha hänt i samband med att någon av hantverkarna varit där. Säljaren svarade då att det hänt under deras tid och att de själva försökt limma fast den bit som är sprucken.

Sprickan och limmet har väl förmodligen precis lossnat då detta inte är något som jag eller någon annan i familjen lagt märke till tidigare. Den är svår att missa, och heller inget som säljaren informerat mig om eller står skrivet i några papper. Jag kan tycka att det är något som vi borde ha informerats om, för något som är limmat är ju svårt att upptäcka.

Säljaren är annars väldigt bra att ha å göra med, men jag vill ändå veta hur det här fungerar och vad man har rätt till?

Av Dallen
Skrivet av Thomas:

Ja, verkligen. Det är rätt förbluffande att de inte gjort det för länge sedan. Det finns till och med tredjepartsprogram (som MacType -- det är inte för Mac, utan från början för att efterlikna utseendet fonter har på Mac) där man kan specifiera subpixel-layout manuellt, men vad jag förstått så gäller detta inte i alla program.
Kanske kan inte MS heller fixa det i alla program, men nog lär många av de viktiga åtgärdas om ClearType har bra stöd.

Jag har testat massa olika profiler till MacType men alltid tyckt att det sett värre ut. Passar på något sätt inte med Windows, sen är det som du säger inte alla appar som har stöd vilket gör att det bara blir en konstig upplevelse.

Av Dallen
Skrivet av Varg:

Är det någon som har erfarenhet av Samsungs QD-OLED hur bra man kan läsa text på dem? Har hört lite blandade åsikter om QD-OLED på just den fronten.

Det störde mig första veckorna, och egentligen efter att jag blivit tillsagd vad jag ska leta efter. Men nu snart ett år senare är det inget jag tänker på.