Inlägg

Inlägg som brostrom har skrivit i forumet
Av brostrom

Om du spelar lika lite som jag... så är ju snarare frågan vad du gör den övriga tiden?
Exempelvis så jobbar jag ofta, kör ofta remote desktop eller liknande mot andra maskiner - och jag upplever att jag ofta vill ha dem i fullskärm, eller i alla fall nog stor arbetsyta per server. Då är snarare 2st 24" mycket trevligare, där ena "dedikeras" till remote servers... Den största nackdelen är förstås att inte så många spel stödjer - eller drar nytta av - dubbla skärmar. Jag överväger en stor 4k senare, men jag är inte helt säker på att jag kommer att uppskatta det. Fyra full-HD-ytor att jobba på låter bra, men jag föredrar nog fullskärm före fyra fönster parallellt. Så.. åter igen. Vad gör du de övriga 80-90% av tiden? Borde inte det ha en stor påverkan på vad du ska välja?

Av brostrom

Dessutom...

...så är väl den medföljande SSD'n inställd att vara cache. Om du har den på 24GB så vill du kanske hellre ha den som cache istället för som C: - om inte så vill du i.a.f. definitivt använda den så du får upp hastigheten på den.

Personligen, om jag nu väljer en Y510p vilket verkar sannolikt, så tror blir det nog att uppgradera den till en 180GB SSD (av typen M.2, tidigare kallat ngff)

/T

Av brostrom

Vid ett av mina "supportärenden" för släkten installerade jag Ubuntu i min kusins gamla dator (tjej på c:a 35 år, normal hemanvändare av dator) - jag hittade ingen XP-skiva hemma då, men efter ett tag så hade hon valt att installera Windows på den. Hon hade haft problem med skrivaren och dessutom fanns det inte stöd för Silverlight, något som krävdes för att se ishockeymatcherna via nätet. Ett par månader senare ringde hon och ville ha in Ubuntu igen, hon formulerade något i stil med "det här j-vla skit-Windows går ju inte att använda".
Hon fick förresten igång skrivaren själv sedan.

I övrigt kan jag meddela att min svägerska, min faster & hennes man och en kollegas bror alla varit nöjda med sina installationer. Jag har faktiskt aldrig behövt ge support på Ubuntu, undantaget att få in bank-id.

Till saken hör att 90% av datoranvändarna nöjer sig med att surfa och möjligen se film och lyssna på musik på sina datorer. Något som gör valet av operativsystem irrelevant. Det är de sista 10% som vill spela spel som har Windows som krav som får problem.

Det finns förstås en del undantag för hur bra Linux fungerar. Exempelvis nyaste versioner av grafikkorten och trådlösa nätverkskort utan öppna specifikationer kan vara omständiga att få att fungera. ATI/AMD, nVidia och Intel brukar oftast se till att grafikkorten fungerar bra, men när det gäller trådlösa nätverkskort är det ibland binära blobs (firmware) som måste installeras manuellt för att kortet ska fungera.

Jag skulle nog vilja påstå att kanske 90-95% av källarföretagen inte vill supporta Linux, men det beror förstås på deras egen brist på kompetens. Hade de haft kompetensen hade de förstås inte sett något hinder, bara en till möjlighet att tjäna pengar.
Jag brukar ofta använda Linux för felsökning om jag har en maskin med strulande hårdvara. Själva boot-loggen ger ofta mycket matnyttig information Inte minst 'lspci' ger ju mycket information om vilken hårdvara du har i maskinen. I mitt eget fall är jag så miljöskadad att jag föredrar terminalen, men det är väl för att jag använt Linux sedan -95 då.

Av brostrom

Förvisso...

Jag är förvisso överviktig, men jag föredrar definitivt de ergonomiska tangentbord som Logitech och Microsoft skeppat (Comfort/Natural) framför de vanliga. Jag kan skriva bra på ett vanligt tangentbord, men det är (för mig som är relativt bredaxlad) skönare att skriva på de ergonomiska.

Det säger sig självt, egentligen, om man håller fingrarna på asdf och jklö med handlederna i den mest behagliga vinkeln från tangentbordet. D.v.s. behaglig för handleden, inte behaglig i förhållande till kroppen. Självklart har många svårt att ta steget att testa de ergonomiska tangentborden, delvis för att man ofta sitter vid flera olika datorer, men även för att man är konservativ och för bekväm för att lära om sig. (Jag är exempelvis för bekväm för att lära mig dvorak-tangentbord).

/T

Skrivet av Tommy_h:

Kanske för tjockisar som inte rör sig emellanåt?
Har suttit _väldigt_ mycket framför "datorn" sen min far köpte sin första 98, när får man de här handled/axelproblemen?

Av brostrom

iproute2

1. ip är en del av iproute2. (Linux Advanced Routing & Traffic Control)
Enklast får man en detaljerad men möjligen svårtolkad beskrivning med manualen - "man ip"

Annars finns det en mer utförlig en här: http://lartc.org/howto/

2. Sant, fast oftast kallar man det ju ett C-nät (eller A, B) och när man delar upp det i mindre delar så brukar man oftare nyttja termen subnät.
Exempelvis när du delar ett C-nät till två delar och får 255.255.255.128. Men du har rätt i att ett C-nät är ju ett subnät av ett B-nät

3. Broadcast hojtar ut på ditt subnät när din dator exempelvis frågar "Hallå? Vilka Windows-maskiner finns på mitt nät och vem är det som är kung?" eller "Hallå! Jag vill få en IP-adress!". Det är inte meningen att du ska kunna fråga hela världen efter en ip-adress, andra nät adresserar man via en router (default gateway). Det kan hända att det kan gå att adressera broadcastadressen på ett annat nät, men jag tror inte brandväggar (eller kanske routrarna) tillåter det.

Av brostrom

OS på flashminne

Så vitt jag vet så är flashminne av den typ vi ser i minneskort och på usb-stickor en begränsning i hur många gånger minnet kan skrivas till. Brukar vara kring 200.000 gånger (på samma minnesarea då).

Detta medför att flashminne tyvärr inte ämnar sig till swapfiler eller operativsystem som har ex.vis swap eller temporära filer på minnet.

Mer intressant vore då om man med ex.vis Linux har en ram-disk där temporära filer lagras, och endast skriver till flashdisken när man önskar spara konfiguration.

Själv har jag för avsikt att lagra en virtuell maskin (VMWare) på den, färdig med de applikationer jag behöver för jobbet. Den kan jag kopiera ut till hårddisken där jag avser köra den (i Windows, Mac eller Linux). Detta för att slippa släpa på laptopen överallt.

/T