Inlägg

Inlägg som solomon har skrivit i forumet
Av solomon
Skrivet av RVX:

Har jag oerhört svårt att tro.

det var ett s.k skämt

Av solomon
Skrivet av Choffe:

Prata med någon i personalen nästa gång du är där, berätta om ditt misstag, säg att du vill göra rätt för dig. De kommer sannolikt säga att det är ingen fara, tack för att du berättar, men vi bjuder på det. Så kommer ditt samvete vara stillat och du kommer ha en fin känsla av butiken. Alla nöjda!

Eller så polisanmäls han och får böter, eller fängelse!

Av solomon

Annonsen är avslutad

Av solomon

Vad är det som inte fungerar då?

Av solomon

Står ju "System Memory Specification: Up to 3200MT/s" på CPUn, så antagligen är ju det bekymret.
För att nolla BIOS / UEFI så gör du en "Optimized default". Sen får du ändra XMP igen till rätt.

Men som sagt, skulle dock tro att du kraschar pga processorn inte tar mer än 3200.

Också, om du vill få bort microstuttering och sådant skit så tycker jag du skall testa använda dig av Process Lasso med en decent guide på YouTube för att sätta upp det, samt köra t.ex Chris Titus Powershell script, RTSS för att cappa din FPS. Dessa tweaks har hjälpt mig enormt med mina 1% och 0.1% lows

Av solomon
Skrivet av Laxpudding:

Kalibrering är inte att titta på någon annans inställningar och kopiera dem. Som att köpa en skräddarsydd kostym baserad på någon annans mått än din egen kropp.

Det man kan se av rtings inställningar och vad testet skriver är att deras vitbalans (som är en kritisk del av kalibrering) endast är små ändringar på RGB-reglaget. Man kan dra en del slutsatser av detta, likt att undvika de förinställda color temp-inställningarna som "Warm" och "normal" för att istället gå direkt på "custom" (eller vad det nu kallas i menyerna). För det verkar vara nyckeln till att få skärmen att sluta bete sig lite fel till att bli ganska vettig. Det rimliga är att detta byter till en intern LUT med en korrekt EOTF/gamma och även sätter färgomfånget. Det är också min erfarenhet från den här typen av skärmar. Bara att välja "custom" brukar placera det mesta inom tillräckligt bra.

Ändringen med RGB: 98-100-99 från default 100-100-100 är dels baserat på hur just det exemplaret beter sig. Dels ett tecken på att RGB-reglaget, som de ofta är på reguljära bildskärmar, har för stor utväxling. Samma ändring på ett helt annat exemplar kan därför bli väldigt godtyckligt.

Brightness:0 ger enligt rtings 136 nits vilket är en hög ljusstyrka. och faktiskt för ljust för att skärmen ska bli helt användbar i mörka rum. Default verkar vara Brightness: 55 för 270 nits vilket även är bortom vad många upplysta kontor kräver. Målet vid videoredigering är typiskt 100 nits. Skärmen kan inte på önskvärt sätt nå den ljusstyrkan.

Om man tycker 136 nits är "väldigt mörkt" finns det två förklaringar:

(1) Sitter utomhus mitt på sommardagen med skärmen. Jag tror inte detta är fallet här...
(2) Man har kört skärmen för ljust så att man blivit bländad. Bara att man inte är medveten om att man är bländad. "För mörkt" är bara den relativa skillnaden att på några sekunder gå från bländande starkt till att inte längre bli bländad. Ögonen behöver många minuter för anpassning.

Eftersom 136 nits är en hög ljusstyrka börjar man på 0 och ökar gradvis med flera minuters mellanrum. Det ska finnas en balans där man upplever att skärmen är något ljusstarkare än omgivningen och att blicken utan ansträngning kan växla mellan att titta på skärmen och rummet man är i. Pupillen ska inte behöva ändra sig.

Detta är någon rtings med flera aldrig berättar för någon, utan de presenterar sina inställningar utan djupare förklaring. Vilket då tolkas som "en kalibrering" eller någon slags universal sanning om hur inställningarna ska stå.

Jag tror det räcker med att ändra till color temp: custom och låta det vara på 100-100-100 så är man så nära man kan komma en korrekt bild. Mer än så kräver att man har mätutrustning för att komma vidare genom en kombination av ändring i reglagen och ICC-profil.

Verkligen grymt svar, tack!
Tänker successivt sänka brightness på skärmen, det är nog som du säger att man blivit "bländad" av gamingskärmen som jag egentligen använder som main-skärm. Märker redan att jag vant mig med 30 i brightness och tycker det ändå är ljust.

Satte även RGBn tillbaks på 100-100-100.

Tack för supersvar!

Av solomon

Kalibrera Asus VG27AQ för redigering

Hej på er och gott nytt år!

Har gett mig in på att redigera igen, både bilder och videos. Har då en Asus VG27AQ som är ganska decent och i alla fall kan ge mig en ärlig chans till bra redigering, jämfört med min gamingskärm som är en BenQ XL2546. Så, jag vill då så klart försöka kaliberera denna Asus-skärm.

Har tills idag kört på lite settings rtings.com delade för att få "[9.8] Color Accuracy (Post-Calibration)"

Dessa inställningar är då:

Picture Mode: Racing Mode sRGB Gamut Area xy: 100.9% White Balance dE (Avg.): 0.64 Color Temperature (Avg.): 6,454 K Gamma (Avg.): 2.18 Color dE (Avg.): 0.34 Contrast Setting: 80 RGB Settings: 98-100-99 Gamma Setting: No Gamma Setting Brightness Setting: 0

Att köra med t.ex. då 0 i brightness gör skärmen väldigt mörk. Om jag istället kör 50 i brightness vilket jag tycker är bra så blir RGBn fel istället som jag har förstått det genom lite efterforskning och måste alltså istället ändra RGBn för att jämna ut. Allt detta hade ju varit grymt mycket enklare om jag haft en kalibrerare, eller vad de kallas, som man sätter på skärmen helt enkelt.

Hur skall jag egentligen gå tillväga här? Jag förstår ju att det bästa hade varit att köpa en kalibrerare och rent av riktigt kalibrerat skärmen, men på samma gång arbetar jag inte med foto/video-redigering så det är inte heller riktigt lönt. Går det att dra en slutsats på något vänster om vad som skulle varit neutrala färger/kontrast så man i alla fall har en bra utgångspunkt?

Känner att det blir lite rörigt, men är tacksam för svar

Vänligen, och god fortsättning!

Av solomon
Skrivet av bärplockaren:

@solomon
Har en 2018 med 5 firmwire/mjukvara om det kan vara utav intresse?

Hej!

Blev så att jag fick tag på en 2018 på annat håll faktiskt, som jag flashat om till Hero 5. Tack för svaret iaf

Av solomon

31 år, spelat sen 96 mer eller mindre Framförallt CS och WoW. Typ längsta break jag haft där jag inte spelat ett enda spel är ca 3 år, annars har det alltid varit något typ av spel.

Just nu är det CS2 som gäller. Försöker hålla mig på Faceit 10 bara för att bevisa för kidsen att gamlingar kan spela också

Av solomon

GoPro 5 eller högre med lite tillbehör

Hej på er!

Letar efter en begagnad GoPro med lite tillbehör. Minst en 5:a är vad jag letar efter, men helst 7:an där stabiliseringen verkar blivit mycket bättre. Har haft koll på Marketplace en del men väldigt få som svarar där tyvärr, så ger SweC ett försök

Söker även bröstsele och huvudsele framförallt, men även sugkopp till bil och tripod, så finns något av dessa tillbehör så är jag intresserad av dem.

Har inte lusten att lägga ut 4-5k liksom, därför letar jag begagnat så även en nyare som 11-12 är egentligen utom min range.

Jag kan hämta kring Borås, Herrljunga, Vara, Uddevalla, Göteborg, Trollhättan etc.

Läs hela annonsen här

Av solomon
Skrivet av gurkburk92:

Jämfört med de andra bilderna tagna så är jag relativt säker på att inget är spegelvänt.

Men då behövde alltså den gamla hällen (grå kabel) nollan, men det gör inte den nya om jag förstår dig rätt? Får ta & testa när jag kommer hem om en stund. Lite smådrygt med lägenhet, för huvudsäkringen gick & den är i källaren som bara dom som jobbar i föreningen har tillgång till

Tyvärr är det omöjligt att veta hur den andra elektrikern kopplat utan att vara på plats och kunna se det för sig självt. Du säger att du kopplat <färgerna> exakt likadant som den gamla, och med det att gå på så skall den grå kopplas ut och isoleras, alt klippas som vi då får fram från de bilder du skickat på deras 2x230v / 400v2N "kopplingar", där vi ser att grå använder dem som nolla också.

Zoomade in på bilden där perilexuttaget är öppet och det ser ut som att man ser en liten blå stump precis här:

https://i.gyazo.com/485e844a2b429ca7271add85bc2b403c.png

Så isf ligger nollan rätt iaf. Då skall det enbart vara den grå som antingen du kopplar tillsammans med nollan vilket jag tror blir tight i plinten eller så klipper du den.

Skrivet av ztenlund:

400 V får du ju mellan faserna, så tar du en fas mot nolla så har du fortfarande 230 V. Det är ju ett sätt att kunna ta ut mer effekt än i ett vanligt eluttag på 230 V, genom att helt enkelt i praktiken få mer än ett uttag ihopbyggt i trefasuttaget som belastar olika faser.

Ja? Det är ju det jag säger?

Av solomon
Skrivet av SUMITOMO:

Just varför man inte skall kladda själv.
Ring en elektriker istället.

Finns nog en del elektriker här också ....
Han ska koppla in en ny häll, inte dra om elen i hela huset och byta elcentral.

Av solomon
Skrivet av gurkburk92:

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

@solomon, detta du ville se? Eller en tom kontakt i väggen? Har dessa bilderna sålänge.

Öppna stickkontakten, den du har i handen och ta kort (se till så det inte blir spegelvänt med kameran) och ta loss locket till perilexuttaget i väggen och gör samma där.

MEN antagligen det som händer är att du kopplat in den GRÅ kabeln på en av stiften, vilket verkar ligga som nolla. Detta orsakar så klart en kortslutning (huvudsäkring).

Som sagt, det beror helt på hur den GRÅ KABELN är kopplad inuti hällen, på plinten där. Om du kopplar lös den grå kabeln och isolerar den inuti stickkontakten så kommer det antagligen fungera.

Av solomon
Skrivet av gurkburk92:

Som sagt, nya hällen & kontakten på bilden ser exakt likadant ut just nu. Men så fort jag kommer hem kan jag visst ta en bild på hur det ser ut efter jag kopplat om det.

Nya hällen hade samma mängd sladdar & exakt samma färger. Inga sladdar var sammanfogade på något sätt, utan var & en pekade för sig.

Har editerat mitt inlägg

Av solomon
Skrivet av gurkburk92:

Bilden på stickkontakten är från den gamla hällen, alltså bilden jag tog för att se till att jag satte sladdarna rätt till den nya. Men det är alltså kopplat på samma sätt med den nya, & ser ut så nu.

Är det 400V schemat den ska kopplas som med andra ord? @swedishchef_90 inte 2x230V?

2x230v är fortfarande 400v MED nolla(neutralledare).
2 faser + neutralledare.

Lättast är nog att du tar kort på nuvarande stickkontakt samt inuti hällen, utifall de byglat där.

Edit: Scrollade lite bland bilderna nu och hittade bilden du refererade till med 2x230v. Det den säger är egentligen att du kan dela neutralledaren på två för någon anledning. Det man brukar göra, ifall man har för liten diameter på kabeln är att man kopplar som det står under 400V2N, att man lägger ihop 2st kablar (blå/grå i detta fall) för att fördela lasten.

Dåligt förklarat troligtvis.
Vilket som så är egentligen deras kopplingsschema likadana. Däremot så spelar det nu roll vart grå kabeln ligger inuti hällen. Om den är ihopkopplad med nollan på plint så kopplar du ihop den med nollan utanför också. Om den ligger på egen plint (troligtvis blank isf) så lägger du den åt sidan isolerad.

Hade varit bra att se en bättre bild på perilexuttaget också för det ser ut som att nollan ligger uppe till höger, men den skall vara till vänster.

Av solomon

Min köksbänkskiva (från IKEA har jag för mig) är 635mm djup. Tycker det fungerar bra.

Av solomon

Bring tog mitt paket 20 mil hemifrån mig och vägrade leverera det till rätt ställe (hos mig dvs) och de skyllde på att deras datorsystem hade problem och det nu var som det var. Ville jag ha det utskickat till rätt ställe så fick jag vänta på att det gick tillbaks efter 2 veckor och sen beställa paketet igen.

Av solomon
Av solomon

https://www.amazon.se/dp/B00139LSMG/
kanske ett alternativ?

Av solomon

Överlast på säkringen kanske? Annars testa med t.ex en brödrost och se om säkringen löser då också, så kan du i alla fall se om det enbart är datorn eller om det är anläggningen.