Inlägg

Inlägg som beyondthemind har skrivit i forumet
Av beyondthemind
Skrivet av mrnez:

Det är inte så att det blivit kontaminerat av att ha varit öppnat innan och stått stilla?

Bra fråga. Har dock aldrig haft den öppen i onödan, alltid stängt så fort jag har hällt ut något. Tycker dock att även om något kommit i borde medlet förebygga det, så länge det inte är något riktigt elakt. Så tror att det helt enkelt är tillverkningsfel.

Av beyondthemind

För att svara på min egen fråga: jag har kvar vatten från den flaska jag använde med det här problemet. Den har alltid stått i ett mörkt rum, och vattnet i den är gröngult. Så något tillverkningsfel måste det vara.

Av beyondthemind
Skrivet av GooGeL:

Det där gröna, var det klibbigt och halkigt? Typ som utspädd YES. I min åsikt, eller erfarenhet, så kan det i sådana fall handla om alger.

Och i det fallet tycker jag att du bör reklamera vätskan, för det är ju BS att vätskan inte skyddar mot vad vätskan är ämnad för, vilket så kan bevisas då tillväxten skett i slangarna. Visst, det är en utmaning att få rätt i ärendet, men jag tycker det vore rätt att lägga energi på att nyansera vilket BS som säljs.

Ja lite klibbigt. Inte så halkigt kanske, men svårt att säga utan att testa mera ordentligt. Ska se om jag orkar dra igång något, ingen skada har ju skett, bara onödigt arbete.

Av beyondthemind
Skrivet av Dinkefing:

Så varför tar de inte bort guiden om den tipsar om att tillsätta ättika som löser upp radiatorn?

Omöjligt för mig att veta eftersom jag inte jobbar på Sweclockers.

Av beyondthemind
Skrivet av sweborn:

Kör med EK cryofuel utan färg, och har efter 3.5 år inte orkat byta vatten i loopen då det fortfarande är utan färg.

Men jag bör byta vatten inser jag.

Det är den nya jag testar med nu, fast navy blue. Får hoppas den håller bättre än förra.

Av beyondthemind
Skrivet av Rouge of Darkness:

Om det bara var på slangarna och inget i block eller tank/pump så luktar det ju som att materialet reagerat på något i våtskan som fått dem missfärgade eller nått.

Ellervar det bokstavligen alger?

Ja visst är det lite märkligt? Det fanns partiklar i vattnet som åkte omkring, men de har inte fastnat på några komponenter. Vattnet i sig luktade illa, och det gick att skrapa bort det gröna på slangarna.

Själv är jag säker på att det är alger, men om någon har input på om det kan vara något annat är jag öppen att ändra mig.

Av beyondthemind
Skrivet av Erebor:

Läckande var nog att ta i då din loop inte läcker (än iaf) så försöker bara förstå vad du fått "alg" spåret ifrån ? Ok du sköljer allt noga men någonstans på vägen har du lyckats "kontaminera" vattnet så alger börjat växa och frodas... och snart dags för algblomning då kommer allting täppas till ordentligt... hmm har du satt ihop loopen i tropikerna ? Har du ett akvarium i närheten när du satte ihop grejerna... fyllt loopen med sjövatten (av misstag) ?!

Alger uppstår tyvärr inte ur tomma intet så var loopen helt torr från fabrik och alla delar snustorra innan montering och du tillsatte endast destillerat vatten färdigmix (antar ju kallt att den inte var kontaminerad från fabrik så klart) så är ju frågan vad algerna kom då ifrån från början ??! Visst du kanske fritids fiskade i en närbelägen sjö mitt i algblomningen och gick direkt hem och monterade ihop loopen då inte gäddorna högg som dom skulle... ? allt är ju teoretiskt möjligt då var du "kontaminerad" med alger och stoppade ner fingrarna i loopen för att känna på vattnet... ingenting är omöjligt! Just saying...

En som använder ättika:
https://clemenswinter.com/2021/02/07/removing-algae-from-my-w...

Notera att han tar isär allt och rengör noga och tar bort alla "alger" mm. torkar i flera dagar och byter slangar osv... byter vatten och sätter ihop systemet flera gånger... *BOM* får värsta algblomningen igen ett par dagar senare... och betydande *korrosion* på blocken systemet höll ändå i hela 6 månader innan blockeringar gjorde så systemet "dog" stackarn glömde dessutom läcktesta loopen också efter hällt i ättika så den "läckte" visst ättika rakt ner i CPU sockeln så han fick byta både CPU och moderkort... killen kyler numera systemet med luft... istället

En annan som sköljer med ättika och frågar samma sak som du:
https://forums.tomshardware.com/threads/is-this-algae-or-corr...

Där ser du också hur "mysiga" slangarna ser ut efter ett tag då mjukgöraren i plasten gjort sitt till reaktionen

Tyvärr så missade jag i mitt förra inlägg att du även kör med nickel pläterat block... ättika må vara korrosiv och ärga koppar men vad inte många vet är att ättika bokstavligt talat äter upp nickelpläteringen så där har du nog lösningen på "partiklarna" som far runt i loopen... nickelpläteringen lossnar och bryts ner och far runt, så du kan ha råkat ut för diverse olika kemiska reaktioner här som tillsammans skapat detta kaos du ser i slangarna som också dom bryts ner så sakterligen... finns otaliga exempel på nätet tyvärr men ingen vet vart algerna kommer ifrån ?!

Saxat från en känd tillverkare av nickelpläterade block... ops visst förbjudet numera!
"When cleaning nickel plated copper, it is forbidden to use any aggressive chemicals (or vinegar) or rough materials as you may damage the plating and thus void the warranty."

Guiden du länkar till är en (betald) skriven artikel 2019 och handlar enbart om att rengöra en radiator inifrån pga. missfärgning på själva kopparen ?! redan där får man ju börja fundera.... all ren koppar oxiderar (eller missfärgas tyvärr) pga. av reaktionen med syret i luften... hen försöker då med ketchup ? okay men verkar kladdigt och går då över på ättika... visst hen fräter bort oxidationen eller i detta fall missfärgningen som inte påverkar prestandan överhuvudtaget... nu tror ju inte jag att det systemet rullar i dagsläget men hen låter radiatorn torka över natten, vad händer när radiatorn är torr och ligger där i kontakt med luften/syret ? jo oxidationen påbörjas ju direkt så klart i samma sekund så missfärgningen kommer tillbaka... funkar över dagen och hen får betalt, allting frid och fröjd... bara det att hen får upprepa proceduren i all evighet om det ska ha någon som helst effekt över tid eller allra helst ta bort syret helt från planeten så håller sig kopparn ren och bling-snygg!

Dom flesta som provar vattenkylning och stöter på "problem" går snabbt tillbaka till luftkylare... tids nog tro mig, inget att skämmas för eller när dom ser priset på ketchup i butik...

Skämt åsido men frågan kvarstår ju vart den första "algen" kom ifrån då... ??? ett mysterium men tyvärr går det inte få bort alger helt med ketchup så lägg du hellre pengarna på ett helt nytt system då detta är "skrot" du har alger och korrosion precis överallt i varje vrå nu för det har ju vispats runt i 10 månader och hur du än försöker så kommer dom tillbaka tyvärr så ingen ide att stånga dig trött liksom... själva "skadan" är liksom redan skedd...

För att förhindra detta nästa gång så skulle jag nog rekommendera att lämna "maten" i kylskåpet där den hör hemma (ketchup/ättika mm.) och tänka att mat är mat och hör liksom inte ihop med elektronik... oavsett vad än hen skriver för att få betalt på sweclockers... strunta i diverse huskurer/häxbrygder som gör mer skada än nytta... och fundera på vart du har närmsta sjö/vattendrag kanske där algerna kommer ifrån ??! Din granne kanske är marinbiolog och odlar alger hemma ? hög luftfuktighet just då där du bor ? du åt kanske fisk samma dag och råkade filea fisken samtidigt som du fyllde loopen... någonstans kom ju dina "alger" ifrån och valde att bosätta sig i din loop... hmmm now that is really "beyondthemind"

Men för att citera den första killen "...the fun part about a custom build like this is that you never know how and when disaster will strike!"

Visst, jag är ingen expert på vattenkylning men har ändå pillat med det i några år. Det här är första gången det händer, och första gången jag testar annat fabrikat på färdigblandad vätska. Att påstå massa saker som att jag förstört nickelpläterringen, ärgat sönder min radiator m.m när du inte ens har sätt grejerna är lite vågat måste jag säga. Fyllt loopen med sjövatten av misstag? Stoppat ner fingrarna i kylvattnet efter jag fiskat? Filéa fisk och bygga dator samtidigt? Du borde bli författare.

Nu är det så att efter jag idag tagit isär hela loopen och gått igenom alla delarna, alltså pump, CPU-block, tank och radiator, är dem helt fläckfria och ser ut som nya. Det har inte fastnat något grönt någonstans utan enbart på slangarnas insida och i själva vattnet. Ingen korrosion eller missfärgning på varken kopparen eller nickel. Med andra ord, ättikan har i det här fallet inte påverkat min loop alls. Nya slangar är installerade och annat märke på blandning ihälld, även av lite dyrare variant. Systemet sköljdes igenom med batterivatten först.

Min fråga kvarstår, är det vätskan jag testat med som är för billig, eller kanske renat defekt från fabrik? Vem vet, kanske någon asiat, eller vart det nu tillverkas och hälls upp, kanske tog en fisketur på lunchen.

Om du känner för att lägga en kommentar igen, försök att hålla nere orden så att man orkar läsa igenom det.

Av beyondthemind
Skrivet av Erebor:

Är mest förvånad att det inte gick fortare än 10 månader på att ta död på loopen helt... du håller på att förinta all koppar inifrån och ut då det är ättikan som är boven i dramat, snart har du små strålar med "pissande" vatten rakt ut i datorn...

Misstaget du gjorde var att "tillsätta" eller i ditt fall "rengöra" med ättika... du tillsatte en accelerator för oxidationen av kopparn i loopen, även om du rengjorde med vatten efteråt så finns gasen av ättikan kvar vilket räcker för att snabba på processen betydligt

Lite som att försöka släcka elden med bensin...

Basic skolkemi om någon missat just den lektionen:
http://chem-www4.ad.umu.se:8081/Skolkemi/Experiment/experimen...

Saxat från sidan:
"Ättiksyra har en förmåga att snabbt ge grön ärg på koppar. Det räcker med ångorna från ättikan för att kopparen ska ärga inom några timmar. Föreningen som bildas är kopparacetat.

Ättiksyrans förmåga att korrodera koppar, men även andra metaller, gör att den bör användas med försiktighet i kontakt med till exempel elektronisk utrustning. Glöm inte att även ångorna av ättiksyra kan vara korrosiva."

Eftersom du ska byta slangar så skulle jag i ditt fall också byta radiator vilken är i princip skrot nu och all "ren" koppar som har varit i kontakt med vattnet... bara hoppas att det nickelpläterade blocket klarade sig, vilken du bör öppna upp i vilket fall som helst då den säkert är helt igentäppt nu med härligt "gojs" och alla partiklar som farit runt i 10 månader... små små kanaler i blocken som lätt blir igenkorkade och bör luftas hel torr i 24 timmar utomhus för att ättiksgasen ska försvinna helt förhoppningsvis

Nästa radiator "rengör" du endast med destillerat vatten... ättikan kan du ställa långt, långt bort!

Om du nu måste se vattnet i färg-tv... varför inte bara köpa färgad genomskinlig slang och köra destillerat vatten ?! Same illusion

Ord och inga visor. Nu sköljdes det såklart ordentligt innan systemet sattes ihop. Och ättika kördes egentligen bara i radiator med en liten skvätt precis som guiden de gjort här på Sweclockers, samt att den fick torka i minst ett dygn, så jag har väldigt svårt att tro det skulle vara kvar något, samt ör det väll knappast orsaken till alger?
Du menar att alla som följt den här guiden förmodligen har läckande loopar? Skulle inte tro det, då hade de i så fall tagit bort guiden ganska fort.
https://www.sweclockers.com/artikel/27098-guide-om-underhall-...

Av beyondthemind
Skrivet av hockexx:

Vad består blandningen av då? Eller har du blandat med kranvatten?

Denna, precis som jag skriver i det första inlägget:
https://www.aquatuning.se/vattenkylning/kylvaetksa-tillsatser...

Av beyondthemind
Skrivet av OldComputer:

Är det inte bäst att använda renat vatten? Säljs som batterivatten på mackar och Biltema.

Blir det inte ännu mera alger då? Eftersom det jag har redan ska vara destillerat vatten plus tillsatser emot alger m.m.

Skrivet av medbor:

Vilken färg ska du ha? Det finns glykol i många färger

Tänkte mig antingen cyan/ljusblå eller magenta.

Skrivet av mrnez:

Det är väl just blandningen av ren koppar och nickelplätterad koppar som orsakar denna korrosion? Eller minns jag fel?
Edit: det är nog så att den plätterade skyddar mot det snarare. Men då kanske rena kopparn är det som orsakar korrosion?

Om det är så är det något jag såklart vill undvika. Vad jag så tycker är märkligt är att jag fått det här problemet trots blandningen jag kört med ska motverka det.

Skrivet av hockexx:

TS använder det. Destillerat vatten är "batterivatten"

Det är väl bara att byta vatten och slå i lite glykol?

Jag använder inte enbart destillerat, jag kör en färdig blandning.

Av beyondthemind
Skrivet av ehsnils:

Grön färg kan vara ärgad koppar också.

30% kylarglykol kan också lösa problemet och då får du en kul färg på köpet.

Kan det visserligen vara, men i det här fallet tror jag mera på alger eftersom det även sitter fast grönt på insidan av slangarna, samt att det åker runt partiklar i vattnet.

Vad är det för mig smidigaste sättet att göra så det inte händer igen? Glykol är visserligen en lösning, men jag planerar att i samma veva göra så att man kommer se vätskan och ha den i färg, så då får glykol bort om den ändrar på färgen. Är det generellt sätt dyrare blandningar som är bättre? För de billigare står också de ska ha medel mot alger m.m, men verkar inte hjälpa.

Av beyondthemind

Vatten som blivit grön/gulgrön

Hej,

Kör idag en custom loop som kyler min CPU. Radiatorn är i koppar, och blocket är med nickelpläterad koppar. Vätskan, som är genomskinlig, har nu blivit grön/gröngul. Jag kör med vita slangar, men man ser tydligt när man drar upp RGB-belysningen eller lyser med lampa genom slangarna att det blivit ett grönt lager. I tanken ser man även partiklar åka omkring.

Detta är såklart alger, men att det hunnit bli så efter bara 10 månaders användning förvånar mig. Jag kör med denna vätska som ska vara allt-i-ett:
https://www.aquatuning.se/vattenkylning/kylvaetksa-tillsatser...

Loopen rengjordes innan med ättika blandat med destillerat vatten, sköljdes med destillerat vatten, och sedan hällde jag i den färdiga blandningen.

Hur kan det här ha hänt så fort, är blandningen jag kör med för billig? Hur rengör jag detta nu på smidigast sätt? Tanken är att jag ska byta ut slangarna, men det hade varit skönt att slippa öppna upp blocken ifall det skulle ha fastnat alger där med. Ska man köra på dyrare färdigblandad vätska?

Av beyondthemind

Kanske detta är lite för gammalt eller slött om man jämför med vad du söker, men tänker jag ger ett försök:
MSI 970 Gaming
Sapphire R7 370 4gb
AMD FX 6300 Black Edition
Ballistix 2x8gb DDR3
Thermalright TRUE Black 120

Av beyondthemind
Skrivet av Bosendorfer:

Hur gick lagningen?

Den gick alldeles utmärkt! De höll i några år tills jag sålde dem och skaffade mig ett par Yamaha HS5 istället som passade bättre i rummet och på skrivbordet 🙂 Det är rejäla pjäser de där HS80M. Har du HS80M också, kanske med liknande problem?

Edit: Ahh, ser ju nu att det var du som startade tråden, ursäkta! 😅

Av beyondthemind
Skrivet av suhrim:

Corsair har livstids garanti på sina minnen så du borde kunna få dom utbytta.

Tack för tipset, fyllde i deras formulär tidigare idag. Hoppas på att få nya stickor.

Av beyondthemind
Skrivet av Wikai:

Tyvärr, om man ska kunna skriva till minnet får jag betala för det. Andra program får jag det inte alls att fungera med. Blir nog att köpa ett par nya minnen istället. Tack för hjälpen!

Av beyondthemind
Skrivet av Wikai:

Ja, allt pekar på att det är SPD:n som är korrupt. Lyckas du flasha om den så bör stickan hoppa igång igen.
Du kan behöva disabla SPD write protection i BIOS om det finns en sån inställning.

Ok, tack! Jag antar att den det står Samsung på borde vara den som är korrekt och som jag då "flyttar över" till den andra?

Av beyondthemind
Skrivet av Wikai:

Kolla om du kan spara ner SPD-infon från den fungerande stickan och flasha över det på den krånglande, m.h.a. Thaiphoon Burner.

Tack, ska kolla på det.

Något jag tycker är väldigt märkligt är detta som CPU-Z säger. Ända sedan jag köpte dem har jag reagerat på att de har olika "part number" som jag har sett i BIOS, men har inte tänkt mera på det.

Av beyondthemind
Skrivet av dlq84:

Stickan var förmodligen trasig redan när du bootade datorn, om den gick sönder under tiden du spelade skulle datorn krashat.

Ja, helt klart en död minnesmodul.

Tack för svar. Undrar när den kan ha gått sönder eftersom den fungerat i 1.5 år, måste ha hänt antingen vid på eller avstängning av datorn.

Av beyondthemind

Plötsligt fel på ena ram modulen, tappat "minnet"

Hej!

Som rubriken lyder fick jag plötsligt ett fel på ena ram stickan: den tappade allt minne.

Felet upptäcktes av att spel började att lagga. När jag kollade minnesanvändningen stod det att 4gb av 8gb användes, märkligt tyckte jag då jag har 16gb. Går in i BIOS och mycket riktigt registrerar datorn 8gb. När jag går in på varje moduls information för sig är ena stickan 0 MB. Detta händer oavsett om XMP är på eller av, samt att felet "flyttar på sig" till den RAM-slot jag sätter in minnet i. Vad kan ha hänt, har stickan dött redan efter 1.5års användning?

Gäller dessa:
https://www.inet.se/produkt/5301223/corsair-16gb-2x8gb-ddr4-3...