Inlägg

Inlägg som LÖVTRÄ har skrivit i forumet
Av LÖVTRÄ
Skrivet av Cuteshark:

Wiim är en trevlig produkt. De flesta rekommenderar att gå upp ett steg och köpa Pro. Håller på att göra mig av med min Advance Acoustic WTX-MicroStream för jag råkade köpa en BlueSound Node 2. Återstår att se hur bra den är. Vill du ha ett bättre ljud, då är mitt tips att byta ut högtalarna.

Skrivet av eFoppa:

Din Hegel står sig bra skulle jag tro. Jag hade en Röst för ett antal år sen och den spelade förbannat fint. H80 är väl instegsmodellen men vill minnas att dac va samma?
Om du vill ha ett ”lyft” så skulle jag kika på akustiken i rummet och om du ändå inte är nöjd så kolla på nya högtalare

Skrivet av mrqaffe:

Största förbättringen om man redan har anständig hårdvara är att fixa akustiken.

Har hunnit kolla en del och är nog inne på att Pro faktiskt är den som gäller istället för mini. Pro har en hel del extra funktioner som kan vara trevliga att komma åt.
Om priset på Wiim Ultra blir rimligt så tror jag att jag beställer hem en sådan och kopplar in den så att jag kan växla mellan att använda Ultrans DAC och Hegelns och helt enkelt lyssnar om det är någon skillnad till det bättre.
Faller det inte i smaken så returnerar jag Ultran och beställer en Pro.

Har lovat mig själv att det inte blir några nya högtalare i denna bostaden.
Får se i nästa om dessa fortfarande räcker till, visning på söndag!

Tror faktiskt också Hegeln står sig så pass bra att det inte är värt några större utgifter för att byta ut den. Försökte googla och hittade att Röst och H160 verkade ha samma DAC men om det i sin tur är samma som H80 vet jag inte.

Ang akustik så är jag väl medveten om det. Plockade nyligen ner mina absorbenter från bakväggen då dem blivit solblekta och fula. Trots att de var av väldigt enkel modell blev det märkbart sämre utan dem. Annars är det de här vanliga åtgärderna med tjocka gardiner, tjock matta osv som är gjort. I denna bostaden blir det inte mer men i nästa kommer jag köra riktigt anpassning.

//LÖVTRÄ

Av LÖVTRÄ
Skrivet av DavidtheDoom:

FELAKTIG RÄNTEKOSTNAD: Morrowbank/Komplettbank

Slänger in en notis här, i samband med påskhelgen så misslyckades Morrowbank med sitt system så folk har fått felaktiga räntekostnader dragna på kreditkorten. De jobbar på det och kommer troligen lösa backend först och sedan köra någon stor körning mot kunddatabasen och kreditera de drabbade.

Ser ut som krediträntekostnad 31/3 i transaktionshistoriken.

Stort tack för info! Ligger mycket riktigt en felaktig post där för mig.

Av LÖVTRÄ

Uppdatering!
Har googlat mera på problemet med låg volym från TVn, lyckats ta mig in i servicemenyn och justerat en inställning som hette PCM GAIN från -9 till 0. Med ett väldigt snabbt test så gjorde det UNDERVERK!
Jag kan INTE förstå att man har en sådan inställning som standard som dessutom är dold för användaren, men nog om det och tillbaka frågetecknen!

Som jag ser det så har jag 3 alternativ:

1. Köpa en WiiM Mini eller liknande för ~1000:-
Detta möjliggör högre upplösning när jag streamar musik från Tidal än vad jag får från min Chromecast Audio idag.

2. Köp något som kan streama Tidal men som också har en vettig DAC.
Kostar ett par tusenlappar till jämfört med alternativ 1 men OM DACen i min Hegel är föråldrad med övriga delar med dagens mått fortfarande är bra kan det ge mig ett lyft.
WiiM kommer släppa en Ultra-modell som kan vara en kandidat.

3. Byta ut hela Hegeln till något modernare som har stöd för Tidal Connect men som tex också kan ta över avkodningen av Dolby digital, DTS osv från TVn.
Motiveringen till att göra detta skiftet bygger på att utvecklingen av förstärkare gått framåt så pass mycket att hela Hegeln kan anses omodern och inte är alls i samma klass som dagens modeller samt att förstärkaren är betydligt duktigare på att avkoda tex DTS än vad TVn är.
Jag har ingen aning om hur Marantzen som länkats tidigare i tråden är jämfört med Hegeln.

Nu får ni chansen att gissa, hur står sig en 10 år gammal Hegel?
Vad har hänt i utvecklingen de senaste 10 åren? Vad tror ni om min gissningen att DAC:en är den del som åldrats sämst?
Vilken väg hade ni gått?
Oavsett vad jag gör kommer jag beställa -> prova -> Skicka tillbaka om det inte gav mig det jag önskade.

Av LÖVTRÄ
Skrivet av Mega-Dark:

Du har inte funderat på att byta till en större reciver med fler kanaler och högtalare?

Eller sterio är du vill ha

Sedan så för mig skälv så blir oftast ljudet bättre/klarare och högre om jag låter min receiver avkorda det, gemon att köra det som Dolby/DTS/Bittstream/Pasthrue och inte som PCM.
Men jag vet inte riktigt om det är ett alternativ för dig 🤔 Jag kan nämligen inte hitta något om att din DAC stöder Dolby eller DTS.

Fler kanaler är jag inte intresserad av, stereo är det som gäller för mig.

Min DAC har inte stöd för sådant men fick tips i pm om en förstärkare med inbyggd DAC som jag förstod det klarar att avkoda dessa:
https://www.ljudfokus.se/sv/artiklar/marantz-stereo-70s-stere...

Har inte hunnit kolla ordentligt men det skulle kunna vara ett alternativ att byta hela Hegeln till något annat som löser allt åt mig.

Mvh

LÖVTRÄ

Av LÖVTRÄ

Förbättra ljudet i vardagsrummet - men hur?

Tjenix,

Tänkte jag skulle varva mina tankar och förhoppningsvis få lite hjälp att tänka.
Börjar med vad jag har för elektronik i vardagsrummet:

Hegel H80 - Förstärkare med inbyggd DAC
Elac FS 247 Black Edition - Högtalare
Samsung 85QN95C - TV
Chromecast Ultra - För att kunna casta tex Formel 1 från androidtelefon till TV
Chromecast Audio - För att kunna spela musik från Tidal
Stationär dator - För gaming. Flyttas ibland ut i vardagsrummet för gaming på TVn, bor annars i annat rum.

Problem 1: Ljudet som plockas ur TV:n optiskt till förstärkarens DAC håller det en väldigt låg volym. Skruvar jag upp massor för att kompensera blir det brusigare och låter generellt inte speciellt bra. Har googlat och detta är tydligen ett bekymmer med samsungs tv-apparater och inget som kommer att fixas eller gå på garanti. Kör jag Tidal på TV:n/Chromecast ultra låter det märkbart sämre än om jag kör Tidal på Cromecast Audio.

2. Chromecast audio kan inte leverera full upplösing till min DAC, vet inte hur mycket detta påverkar men tråkigt att ha en flaskhals där.

Min första tanke var att köpa följande:
Wiim mini - För att kunna streama tidal och få full upplösning till min DAC
HDMI extractor - (Eller något liknande) För att kunna plocka ut ljudet innan TV:n och få bättre ljud när jag streamar film eller vid gaming.

En tanke dök dock upp! Min Hegel lanserades över 10 år sedan, kanske är det bättre att jag hittar en streamer med en schysst DAC som ersättare till Hegelns inbyggda och på så sätt får en prisvärd uppgradering på helheten?
Men jag har idag ingen aning hur DAC:en i min står sig mot dagens men jag tänkte att om det är någon del i hegeln där det borde ha skett någon märkbar utveckling över de senaste 10 åren så borde det vara i de digitala delarna, men så är kanske inte fallet?

Jag har läst att WiiM kommer släppa en ny modell, "Ultra, under Q2 som bland annat ska ha bättre DAC än deras befintliga modeller. Ryktet säger att den ska ligga i samma klass som Eversolo DMP-A6 men med en mer attraktiv prislapp.
Att denna släpps är vad jag väntar på just nu för att se om den kan vara något för mig.

Synpunkter och tankar?

Av LÖVTRÄ

Ålder: 33
Yrke: IT-Konsult
Lön: 52000 + 4000/mån bonus just pga fixat uppdrag själv.
Förmåner: 5000:- friskvård, 30 dagars semester, telefon
Ort: Skåne
Erfarenhet: Nu 6 år som konsult, i övrigt inget relevant.
Utbildning: 1 år av 3 systemvetenskap

Av LÖVTRÄ
Skrivet av Emma Zed:

Blir det där verkligen rätt?

I mitt huvud så ska mitt GAV vara 85:- kronor. Jag har ju betalat 80:- kronor styck för 3 aktier (75% av mitt innehav), och 100:- kronor för 1 aktie (25% av mitt innehav).

Vad jag utöver detta har sålt 3 aktier för är väl helt irrelevant i sammanhanget? Det är ju mitt genomsnittliga anskaffningsvärde jag ska räkna ut, det har väl ingenting att göra med min försäljning?

Tänker jag helt fel?

Det låter helt galet i mina öron att mitt GAV skulle kunna bli 70:- kronor när alla mina aktieköp skett en bra bit över det priset.

Svårt att säga vad som är rätt och fel här, det kan bara du avgöra.
Men du ville ha siffran för att hjälpa dig att hålla koll på vad du avkastat i aktien och om du har köpt och sålt om vartannat och förhoppningsvis gjort vinst på dessa affärer så behöver du ta hänsyn till detta.
Om man räknar så som jag gjort så skulle jag säga att det ger dig en bättre bild av avkastningen du gjort i aktien än din uträkning eftersom min tar hänsyn till de vinster/förluster som du gjort när du handlat aktien fram och tillbaka.

Av LÖVTRÄ

(Summa alla köp)-(Summa alla sälj)=Vad du betalt för aktierna totalt.
Både hos nordnet och avanza kan du filtrera fram detta direkt på deras hemsidor.
Dividera detta med antalet aktier du äger så borde du få vad du efterfrågar.

Exempel från nordnet:

Av LÖVTRÄ
Skrivet av fAyzr:

Ja utdelningen är lika på båda aktieslagen, substansvärdet på bolaget är ju densamma men hur stor rabatt/premie beror ju på vad aktien kostar.

Eftersom utdelningen är samma per aktie är det fördelaktigt att växla sina A mot B för att få fler aktier och därmed mer i utdelning.

Av LÖVTRÄ
Av LÖVTRÄ

Beställde från Noctua i tisdagskväll, betalade ca 50:- för expressfrakt och paketet är framme nu.

Av LÖVTRÄ
Skrivet av anon2110:

Var ju en tidsfråga liksom glad att det varade ändå i ett helt år för min del.

Grattis ! Jag fick hem mitt kort i förrgår..

Av LÖVTRÄ

Någon form av mesh wifi borde väl lösa problemet ?

https://www.youtube.com/watch?v=XaOcjHrdMFE

Av LÖVTRÄ

Min i5 2500K som köptes 2011, använder den fortfarande.

Av LÖVTRÄ
Skrivet av Gustenrocks:

ComHem har 50% på sina bredbandsabonnemang vilket skulle vara rätt schysst men det gäller givetvis bara nya kunder. Vi som har varit kunder i flera år får inte ett skit. Ringde kundtjänst och hade jag sagt upp mitt abonnemang för en månad sen hade jag kunnat teckna nytt nu men nu när jag inte har gjort det så är det bara surt för mig. Coolbeans.

Ring/maila och säg upp det nu.
De kommer undra varför, säg då att priset är för högt.
När jag hotade med att säga upp mitt fick jag nykundserbjudandet, fast slapp startavgiften.

Av LÖVTRÄ

Jag kokar chili ibland och tycker den blir riktigt bra.
Har utgått från Edward Bloms recept men använder sällan märgben, gör ibland på lageröl och slår också ibland i en burk cola. Har läst andra recept på nätet som jag hämtat inspiration från.
ICA brukar ha någon mixpåse med chilifrukter som jag tar och sedan har jag ofta lite torkade varianter hemma som också får åka i.
Här finns Edwards recept: https://www.youtube.com/watch?v=vpehZEL2VXc

EDIT: Går inte att smaka av innan allt kött löst upp sig, hettan är enorm innan detta hänt.

Av LÖVTRÄ
Skrivet av FireFox:

Massa god bärs

http://i66.tinypic.com/ab0z1l.jpg

Oude Kriek Boon
BrewDog Wave Machine
Firestone Walker Parabola
Founders Blushing Monk
BrewDog Mail Order Martian

Dold text

Åh, Parabola är grym !

Av LÖVTRÄ
Skrivet av Mangee75:

Denna ser riktigt god ut , är det från bolaget?

Denna fick högt betyg av mig, har inte druckit enormt mycket NEIPA men detta var någon av de bästa.
Från glasbanken.se

Av LÖVTRÄ

En NEIPA från North Brewing Co, ganska schysst. Juicig är rätt ord.

https://i.imgur.com/G9S4Dtu.jpg

Av LÖVTRÄ

Köpte öl

https://i.imgur.com/JwjKQOB.jpg

Sen köpte jag mer öl

https://i.imgur.com/j325ZUn.jpg

Sen lite nödvändigheter också

https://i.imgur.com/M97bOmf.jpg