Inlägg

Inlägg som panpo98 har skrivit i forumet
Av panpo98
Skrivet av Tjabo99:

Har Windows 11, ska se om jag har nyckeln kvar. Gjorde en återställning igår där jag valde att ta bort personliga filer men nästan allt är ju kvar, kanske gjorde nåt fel iofs

Du kan hoppa över nyckel steget om 10/11 redan är aktiverad.

Microsoft kommer ihåg och aktiverar den igen efter ett tag nästa gång datorn kopplas mot internet även om man bytt ut disken (inga andra kopplade) och bara har haft lokalt konto på datorn.

Av panpo98

Varför man gör det kan spelar roll för hur långt man går.

Hänt att fel mm var kvar eller kom tillbaka efter en tid där man var tvungen att starta datorn från något annat och ta bort alla partitioner på disken för att fixa.

Av panpo98
Skrivet av Ryssen:

Jag har tagit bort alla partioner på 2 tb disken och gjort en på 300gb och försökt installera både win 11 och 10,men det blir samma fel på båda.
Jag har haft både win 10 och 11 på datorn så det ska fungera.Just nu kör jag Ubuntu 23.10.Ska googla lite....

Testa att INTE skapa ny efter att du tagit bort alla partitioner på disken. USB fixar sånt rätt själv när man fortsätter. Om Windows biten gick bra kan du sen försöka höger klicka på Windows flaggan / diskhantering och krympa partitionen.

Av panpo98

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows11
Vill du ha 10 istället så finns det längst upp på sidan under Windows. Andra blå knappen laddar ned verktyget MediaCreationTool som i sin tur laddar ned Windows. Läs alternativen och välj hur du vill göra.

https://rufus.ie/en/
Vissa väljer att ladda ned som iso och använder sen Rufus för att skapa USB. Tex på äldre datorer eller vill komma runt vissa problem.

Micorosft kommer ihåg om du har 10/11 aktiverad på datorn. Bara att hoppa över det steget så aktiveras den efter ett tag nästa gång datorn kopplas mot internet även om du bytt ut alla diskar och bara har haft lokalt konto.

10/11 har än så länge ingen tidsgräns för hur länge man kan köra utan nyckel när man hoppat över det steget. Det är bara några saker under anpassa som kräver nyckel. Alla andra sätt att byta tex bild funkar fortfarande. Tex öppna bild inbyggda bildprogrammet eller webbläsare som Firefox och höger klicka. Vad man kan göra varierar mellan olika sätt.

https://winaero.com/change-windows-10-desktop-wallpaper-witho...
https://www.howtogeek.com/244678/you-dont-need-a-product-key-...

Av panpo98
Skrivet av Howardtheory:

Testade det, men när jag laddat ner det och ska lägga över så står det att det inte går att föra över det för det är för stort eller något, men har en usb på 128gb

Låter som om USB minnet är FAT32 formaterad där filer max kan vara ca 4GB och att du gör fel.

Man använder speciella verktyg för att lägger över efter att den fixat så att man kan starta datorn från USB minnet mm. Exakt hur man gör varierar mellan olika Windows versioner.

För 10/11 är det Rufus eller Microsofts vertyg (MediaCreationTool). Man börjar med Microsofts vertyg. Andra blå knappen på sidan. Den laddar ned Windows och ger dig olika alternativ. Vissa väljer att ladda ned som ISO och använder sen Rufus för att komma runt problem mm.

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows11
Vill du ha 10 eller älder så finns det längst upp på sidan under Windows.

https://rufus.ie/en/
Flera alternativ kan dykar efter att valt att börja.

Edit:
Har man redan USB minne med jätte gammal 10/11 så kan det löna sig att skapa ny för att få med uppdateringar.

Av panpo98
Skrivet av johio93:

Okej men hur gör man sen måste man ställa in ssd som nummer ett eller känner datorn av att allt ska styras från den?:)

Har man gjort rätt bör man välja disk i bios. Vissa fick bättre start tid. Åtminstonde dom som förr undrade varför deras kompis identiska dator startade dubbelt så snabbt (båda med SSD osv).

Vissa klonings program kräver att man efter kloningen stänger av datorn och koppla ur gamla disken så att Windows göra klart kloning. Annars kan nya få annan bokstav än C trots man bara har nya Windows disken kopplad.

Efter det spelar det ingen roll om du har båda kopplade samtidigt men då bruka man behöva välja disk i bios.

Av panpo98

Ta bort och sätt tillbaka saker kan fixa fel trots att man aldirg hittade orsaken. Börja med disken. Om den kopplas med kablar så gör du samma sak med dom eller testa andra och glöm inte andra änden om den går att ta loss helt.

Koppla ur saker som inte behövs ifall något annat gör som den inte syns.

En till disk kan vara bra att ha för testa att installera installra om på för att hitta eller utesluta fel snabbare. Men ha bara 1 disk kopplad för Win USB kan lägga saker som Windows behöver för att starta på annan disk, svårare att veta vilken disk som orsakar fel i framtiden mm. Behöver du köpa disk så har ändå nytta av den senare för tex extra backup, testa saker mm.

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10
Will du ha 11 så finns det längst upp på sidan under Windows. Det är den andra blå knappen som laddar ned verktyget som i sin tur ladda ned Windows. Läs alternativen och välj hur du vill göra.

Av panpo98
Skrivet av Rouge of Darkness:

Jag kör microsoft konto och inte märkt av några nackdelar med det iaf.

Fördel: behöver inte ange produktkod vid ominstallation aktiveras augomatiskt när man loggar in om datorn redan finns sparad på kontot.

Nackdel: ?

Microsoft kommer ihåg med lokalt konto också. Skipa nyckeln och Windows aktiveras efter ett tag nästa gång datorn datorn kopplas mot internet även om man köper ny disk, inga andra kopplade och bara har haft lokalt konto på datorn.

Antar det är mer om man köper ny dator och har nyckel som kan flyttas.

Av panpo98

Kanske trasig kondensator i moderkort, grafikkort, skärmen, nätagg mm. Troligen funkar skärm / kabel om du ser "ingen signal" men kan vara bra att felsöka ändå om du vill vara säker.

Börja med att utesluta så mycket som möjlight genom att koppla ur ALLT grejer / kablar FRÅN datorn som inte behövs för att få bild.

Sånt som många tror inte spelar roll som mus, tangentbord, USB grejer / kablar, kringutrustning, kablar till diskar mm är ökända för att orsaka allvarliga fel. Sen så vill du inte riskera diskar, Windows mm i onödan medan man felsöker.

Du behöver 5 delar för att få bild.

Moderkort
Processor+Kylare
Minne
Nätagg
Grafikkort+Skärm

Grafikkort, skärm, kabel kan du låna eller testa med annan dator. Nätagg lånas (vissa märken modeller kan delvis gå sönder mm).

Dom 3 som är kvar bruka man inte hitta nån som har delar som passar. Av dom är moderkort troligast. Minnen kan man testa 1 i taget i alla platser och sen olika kombinationer. Processor antar man funkar om man inte har överklockat sönder den eller nått annat med den.

Nollställa bios / cmos kan vara bra att kunna vid felsökning. Tex behövde vissa ta bort trasig grafikkort, trasig mus osv och nollställa innan dom fick bild med annat grafikkort, datorn startade normalt osv.

Ta loss och sätta tillbaka grejer / kablar har fixat konstiga fel trots att man aldrig hittar orsaken.

Av panpo98

Med vissa Windows fel (problem) behöver man starta datorn från USB/DVD och göra en ren installation. Som du märkt kan fel bli kvar eller komma tillbaka om man bara återställer, formaterar, reparerar mm på olika sätt.

Andra fel krävde att man också tog bort partitonerna på disken och lätt USB själv skapa ny så genom att gå vidare. Kan lika gärna passa på om man gör ren installation.

Av panpo98

Backup kan vara bra att vara noga med här ifall det blir så säkert att man har problem att komma åt innehållet.

Åtminstone med Bitlocker. Minns inte detaljerna för det var många år sedan jag såg frågan. Var något med att datorn gått sönder. Tror lösningen var nått med Windows internet login kontot. Kan vara bra att testa / kolla hur man gör i den situationen.

Av panpo98

Jag förstår inte heller riktigt.

Om du menar slå ihop disk 4 med en av dom andra så är det en dålig ide efter som dom är fyskt separata diskar och risk för problem senare tex om du flytar diskar eller ena går sönder.

Av panpo98

Kan vara bra att ha backup innan man konverterar ifall något går snett. Om du INTE har något du vill ha kvar så kan du ändra i Diskhanteraren.

I äldre Windows. Höger klicka på Windows flaggan / Hantera / Diskhanterare

Varje disk syns på flera ställen och du får upp olika alternativ beroende på vilken bild/ruta du höger klicka på. Där nere där det står disk 0,1,2 osv har du möjlighet att byta mellan MBR och GPT. Efter det. I rutan bredvid till höger kan du formatera, utvidga mm.

När man utvidgar i diskhanteraren så måste den svarta rutan (inte allokerat) vara precis till höger om rutan som du vill göra större. Du kan också ta bort partitioner och göra en stor över hela. Den ska blir svart när du tar bort. Blir den någon annan färg väljer du att ta bort igen till den blir svart. Vad färgerna betyder står längst ned på ramen.

Av panpo98

Windows, diskar. lagrings diskar, partitioner osv. Enklast att ta bort alla diskar och låna en annan som du testar att installera om på. Om nån av dom kopplas med kablar så behöver du utesluta dom och porten de kopplats till också. Glöm inte andra änden av kablar.

Ta loss och sätta tillbaka grejer/kablar har fixat konstiga fel trots att man aldrig hittade orsaken.

Ta bort alla små grejer/kablar som inte behövs för nästan allt sånt och porten de kopplats till är ökända för att orska fel. Ibland olika fel på olika datorer.

Moderkort
Processor+Kylare
Minne
Nätagg
Grafikkort+skärm

Eftersom felet händer i Windows behöver du dom 5 viktigaste delarna, mus, tangentbord, disk och kablar. Alla kan orska fel. Låna, testa annan port eller annan dator.

Chassit kan man utesluta genom att dumpa den i förådet tills man hittat felet. Moderkortet läggs på något som inte leder ström. Tex kartongen som nya grejer levererars med. Va uppmärksam att bakplåten på tex grafikkort går en bit nedanför moderkortet så ha den sidan vid kanten av kartongen.

Starta datorn kan man göra men en skruvmejsel som man rör metallpiggana på moderkortet. På det sättet testas också om Power SW kabeln/knappen satt på fel ställe, trasig, glapp, hitta vilka piggar som starta datorn (tex märkesdator där manualer mm inte alltid visar sånt) mm.

Edit:
Tillslut kommer det bara vara moderkort och processor kvar.

Av panpo98

Hos mig blev 11 aktiverad. Va länge sedan. Hade 10 aktiverad innan.

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows11
Andra blå knappen laddar ned verktyget som i sin tur ladda ner Windows. Läs alternativen och välj. Om du vill ha 10 istället så finns det på samma sida längst upp under Windows.

Bytte disk, installerade från USB och hade bara 1 disk kopplad tills USB installerat klart.

Jag skippar alltid steget där den fråga efter nyckeln. 10 och 11 aktiveras igen efter ett tag nästa gång datorn kopplas mot internet även om man byter alla diskar och bara har haft lokalt konto på datorn. Använder man internet konto så är nycklen också kopplad till den.

Vill man ha lokalt konto måste man med 11 koppla ur internet innan man kommer till det steget (eller backa och koppla ur). Finns flera sätt.

https://www.sweclockers.com/nyhet/32975-rufus-kringgar-window...
Om du har problem att installer 11.

Av panpo98

Ingen tidsgräns för hur länge man kan köra utan nykel på 10 och verka vara samma med 11.

Är några saker under anpassa meny som kräver nyckel men alla andra sätt att byta tex bild funkar fortfarande. Tex öppna bilden med inbyggda bild programmet eller webbläsare som firefox och höger klicka på den. Vad man kan göra varierar mellan olika sätt.

Detaljer om det.
https://winaero.com/change-windows-10-desktop-wallpaper-witho...
https://www.howtogeek.com/244678/you-dont-need-a-product-key-...

Av panpo98

Använd Microsoft länken abk gav och välj andra blå knappen för att ladda ned verktyget. Den i sin tur laddar ned Windows. Läs alternativen och välj.

Skippa steget med nyckeln. Microsoft kommer ihåg och aktiverar 10 igen efter ett tag nästa gång datorn kopplas mot internet även om du byter alla diskar och bara har haft lokalt konto på datorn.

Om du använder ett internet konto så är nyckel också kopplad till den.

Av panpo98
Skrivet av Aphex:

1. Allt som läggs på disken blir krypterat

2. Någon timme kanske, det görs i bakgrunden så du kan använda datorn under tiden.

3. Nej

Du behöver inte tänka så mycket på vilken algoritm som används, ingen inbrottstjuv kommer kunna knäcka din kryptering. Den största risken du måste hantera är att du glömmer bort lösenordet, eller tappar bort återställningnyckeln.

Köp en windows pro licens för någon hundring och slå på bitlocker, det är det enklaste alternativet.

Hur blir det om datorn går sönder (disken funkar) och man använt bitlook?

Första gången jag hör talas om återställningsnyckel.

Edit:
Hörde att det förut var så säkert att inte ens ägaren (tex crazytoeee) kommer åt innehållet på disken när den flyttats till annan dator.

Av panpo98

I värsta fall får ni göra en ren installation. Det var lösningen om konstiga fel dök upp eller följde när man uppdaterade från äldre Windows.

Av panpo98
Skrivet av kaimor:

Ok, bra att veta när det gäller 8-10. Jag har endast gjort uppdatering på gammal laptop från Windows 7-10 och det blev så mycket problem att jag fick gå tillbaka till 7.

Ren installation kan gå bättre. Man vet dock inte förrän man testat. Jag bruka låna en disk om jag bara vill testa.