Inlägg

Inlägg som speccan har skrivit i forumet
Av speccan
Skrivet av Alling:

Vill du ha den så får du den gärna. Måste ju inte ske just i denna sekund.

Om du kan hålla den till lördag så tar jag den gärna 😅 kan ta tid och plats i PM 👍

Av speccan
Skrivet av Alling:

Där min bil är. Vilket vanligtvis är i Lundby.

Aha, fel sida stan i detta väder 😅 då lämnar jag till nästa behövande. Tack!

Av speccan

Får man fråga vart i Göteborg hårddiskburen befinner sig? 😄

Av speccan

Corsair Vengeance 8GB DDR3 1600mhz, 4st
100kr +frakt

Av speccan
Skrivet av Hymer:

Har det kortet och haft det i 1år typ. Mycket nöjd och skulle varmt rekommendera det.

Tack för info! 👍👍

Av speccan

Aha, vafan! Då är ju valet rätt enkelt.
Avvaktar till 4080 Super innan man slår till då kanske.

Av speccan

Funderar över 4070 Ti Super eller RX 7900 XT 20GB HellHound.
RX 7900 går för 9999kr just nu, så det känns ju som det bättre valet om man inte bryr sig om ray tracing? Eller är det något jag missar?
Kanske bättre att bara vänta och se vad 4080 Super kan erbjuda istället

Av speccan
Skrivet av mats42:

Skaffa två på en gång är mitt tips.
Jag har 32 i min gamla I5-4690 baserade burk - är det nått som tar slut så är det minnet.
Du kommer att ha fler cores så vill du ha en bättre CPU/minnesbalans än vad jag har så skulle jag rekommendera mer minne

Ja kanske är lika bra medans man ändå är igång Tack!

Av speccan
Skrivet av diizzy:

Tänkte bara tillägga att med tanke på vad du ska använda bruken till så skulle jag rekommendera 32Gb-stickor även om du bara skaffar en initialt pga hur hastigheten sänks ganska markant med användning av 3+ DIMMs. Det ger dig mycket bättre uppgraderingsmöjligheter i framtiden men det är upp till dig om du vill göra så eller skaffa 2x16Gb.

Hade tänkt skaffa en 32gb initialt, kanske två, inte riktigt bestämt mig ännu. Tack för the heads up 👍👍

Av speccan
Skrivet av diizzy:

DDR5 är teoretiskt bättre än DDR4 men on-die löser nödvändigtvis inte alla potentiella problem jämfört med DDR4.

5600 är snabbare men ärligt talat så är det rätt marginellt i slutändan om du inte kollar på syntetiska tester. Sitter med 4800 själv då 5600 inte ens fanns vid beställningstillfället och nu körs de i 4000 pga att jag har 4 så det spelar ingen roll för min del i slutändan ändå.

Se t.ex https://www.guru3d.com/review/ddr5-ryzen-7-7700-ddr5-memory-s... och några sidor efter

Tänker att jag kollar på 4800 också. Verkar ändå rimligt och de finns dessutom i lager
Bra läsning med länken där, tack!

Av speccan
Skrivet av diizzy:

Alla tillverkare har någon form av hårdvaruacceleration när det gäller video, Intel är i regel bäst men ska du streama över ett nätverk så spelar det inte någon större roll med någon mbit mer eller mindre. Sen nämns några påståenden som är lite väl förenklade och vinklade.

Ingen aning om vad som syftas på här, förmodligen missas helheten med stöd för ECC och AVX512 exempelvis om man nu vill ha så mycket funktionalitet som möjligt samt att hårdvaran inte är dedikerad till Plex.
https://www.techpowerup.com/review/intel-arc-a380/38.html
20-30W vid transcoding är vad du kan räkna med vilket är lägre än Intels 12-14-serie vid belastning. Ska jag vara helt ärlig så orkar jag inte leta efter exakt samma CPU men denna ger en fingervisning vid belastning vilket visar att även om använder QuickSync så försvinner fördelen med låg strömförbrukning väldigt snabbt vid allmän belastning pga strömförbrukningen.
https://www.tweaktown.com/image.php?image=https://static.twea...

"En amd-processor kommer fortfarande transcoda i mjukvara, men kommer ta signifikant större cpu-resurser i anspråk för att göra det, samt mer värmeutveckling. Men skall du bara ha någon ström åt gången, inte har någon större press på servern i övrigt och har bra ventilation så kommer det inte vara några problem."
Detta stämmer förutsatt att den inte gör något annat som gör att CPUn mer eller mindre är idle vilket förmodligen inte kommer vara fallet. Sen kommer du utan nämnvärd belastning om du kör x264 och veryfast som preset vilket räcker bra för transcoding över nätverk.

Vid ~idle ja, inte annars och jag vet inte riktigt vad du menar med "bra ventilation" om vi har i baktanke att Intels CPUer utvecklar markant mer värme generellt.

Intel och ECC kräver W680-chipset eller bättre beroende på modellserie av CPUn. Moderkorten är varken billiga och har visat sig vara lite mer buggiga än vad man kanske skulle förvänta sig och/eller lite udda val av komponenter och layout.

Micron, Kingston, Samsung m.fl erbjuder ECC-minne, vad spelar det för roll med utbud när de har samma officiella specs (ECC är inte avsett för överkloclning etc)?

Du verkar vara väldigt kunnig i detta ämne, det uppskattas. Får mina funderingar att bli mer klarhet
On-die ECC är ju inte "riktig ECC" men jag antar att det är bättre än vanliga ddr4 utan någon ECC alls? Synd att de minnen du länka tidigare är out of stock hos Crucial..

Jag antar även att hastigheten på minnena inte är en avgörande faktor heller? För i en server kanske inte de snabbaste minnena ens behövs. Är mer van att bygga en desktop/gaming PC, så detta med att försöka pussla ihop något som mer kan liknas en server är helt nytt för mig.
Som du säger, att köra t.ex. en i5 12400 som jag tittade på så kostar själva moderkortet en hel del pengar om man vill ha ECC. Då blir det verkligen inte aktuellt med en sådan CPU.

Läste på om Ryzen 5 7600 igår och de verkar ju ha en hel del energy saving-inställningar man kan få till i BIOS samt undervolting för att få ner hur mycket ström den drar vid eventuell låg belastning/idle.

Av speccan
Skrivet av SAFA:

Nu är ju extrakostnaden för ECC minne inte särskilt stor, ca 15-20% extra för ECC. (Är ju i princip 9 chip istället för 8 på en sticka)
Den största nackdelen är väl det att utbudet är mer begränsat.

Verkar ju inte finnas något vidare utbud av moderkort för intel 12th gen med ECC och sen som du säger, utbudet på RAM med ECC är ju också begränsat...😩

Av speccan
Skrivet av Kwirek:

Skall du köra plex på servern bör du ha intel då de har bäst stöd. De senare årens modeller har betydligt mer kapacitet än man behöver för hemmabruk. Att då ens fundera på ett grafikkort + amd blir galet om du inte behöver grafikkortet till annat.
En amd-processor kommer fortfarande transcoda i mjukvara, men kommer ta signifikant större cpu-resurser i anspråk för att göra det, samt mer värmeutveckling. Men skall du bara ha någon ström åt gången, inte har någon större press på servern i övrigt och har bra ventilation så kommer det inte vara några problem.

Du menar att intel har bäst stöd för hardware transcoding eller även software transcoding?
Det kommer max vara 2 streams igång samtidigt kanske 3. I de flesta fall kommer det nog gå med Direct Stream men det är väl när det kommer till 4K eller h265 som det kan hända att transcoding behövs.
Ett grafikkort sätter jag helst inte in om det verkligen inte måste.

Skrivet av Asyvan:

Korrekt, bra input. Min poäng var att ECC har inget med ZFS att göra, eller nåt annat filsystem heller för den delen. ECC gör samma nytta oavsett filsystem och inget filsystem ”kräver” ECC.

Känns som ju mer man läser om detta ju fler olika bud får man. Majoriteten jag läst om på reddit tycker att ECC inte behövs för hemmabruk utan snarare på enterprise-nivå.
I slutändan landar det väl i en kostnadsfråga och hur noga man är med sin data som sagt. ECC är ju inte lika billigt att komma över 😅

Av speccan
Skrivet av diizzy:

Jag antar att de till viss del syftar på AGESA (firmware-blob från AMD) men det har aldrig varit ett problem att köra "standardminnen" i den hastighet som AMD säger är den officiella dvs JEDEC. AMD EXPO (AMD Extended Profiles for Overclocking) är som namnet antyder överklockning och inget som garanteras vilket också är rätt ointressant om stabilitet är av intresse/prio. Det skall dock påpekas att med nyare version av AGESA så har IMC:en blivit mer tolerant men de officiella hastigheterna är fortfarande samma som tidigare. Det skall dock tilläggas att man kan ha lite tur ibland, min 7900 klarar faktiskt 4000 med 4 DIMMs (dual rank) och ECC igång vilket är rätt unikt men det är överklockning då officiella hastigheten är 3600.

Aha, stort tack för info! Jag antar att detta inte är en bära eller brista sak när dessa ska in i en hemmaserver.
Vilket kaninhål man snurrat in sig i nu. Info overload 😅

Av speccan
Skrivet av diizzy:

Ska jag vara helt ärlig så har jag ingen aning om Plex-stöd, kör med en helt annan lösning som fungerar fint. Fördelen är också att du får AVX512 vilket är trevligt sen kan du alltid stoppa i ett A370-kort eller motsvarande om det skulle behövas i framtiden (dvs om du prompt måste ha Quicksync). Det du bör tänka på att alla nvme-diskar inte är lika och att firmwares kan vara buggiga vilket man medföra lite intressanta effekter. Håller mig personligen till Marvell-baserade SATA SSDs och Crucials lite högre serier (P5 Plus) för NVME men T500an är billigare och "efterföljaren" så det känns som ett logiskt val.

Med allt detta i beaktande så kommer min server bli bättre än min desktop 😅 inte riktigt, men inte långt bort.
Ska ha vad du sa om nvme-diskarna i åtanke. Tack för tipset!

Läste recensionerna på inet kring det moderkortet du länka. Har du någon invändning om detta skulle vara ett skäl att inte välja AMD?

Av speccan
Skrivet av SAFA:

Vad gäller ECC minnen eller inte så beror det på hur man värdesätter sin data. Utan ECC får man inte reda på hur många minnesfel man har... med ECC kan man få det, och nästan alltid har felet rättats.

Har man bara typ media-filer och liknande så brukar ett bitfel lite då och då inte spela någon större roll. Kör man däremot med krypterade filer så kan ett bitfel ställa till stor skada.

För egen del försöker jag alltid få tag i ECC-minnen, även till min huvuddator då den ofta får agera filserver eller liknande efter ett tag. Värre dock med laptops, även om cpu:n klarar ECC så sällan moderkort + bios gör det.

Det kommer finnas data som är ovärderlig så som bilder på barnen t.ex. Har även dessa på en backblaze b2 lagring och tänkte fixa någon form av USB-HDD för att låta ligga på hyllan som backup ifall det skiter sig.
Har inte kört med ECC-minnen innan, men det kanske är värt att investera i?

Skrivet av diizzy:

Varför inte köra på ecc direkt eller är data-delen inte speciellt viktig?

AMD Ryzen 5 7600, ~2400kr (boxed)
Asus TUF Gaming B650M-Plus WiFi, 2290kr (kampanj hos Inet)
Micron 32GB DDR5-5600 ECC UDIMM 2Rx8 CL46, MTC20C2085S1EC56BR 134 EUR (finns koder som gör att du får ~10 EUR/10% rabatt också, inkl frakt) https://eu.crucial.com/memory/server-ddr5/mtc20c2085s1ec56br
NVME: Crucial T500, https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=12917165 ~950kr .. Finns ingen anledning att välja en DRAM QLC minne om man nu inte är ute efter att jaga ~200-300kr men få usel prestanda. Crucial P3 Plus kan ju vara ett alternativ för ~550kr när den går i kampanj.
PSU: https://www.computersalg.se/i/20309369/xpg-kyber-nätaggregat-...
https://www.cybenetics.com/d/cybenetics_a1J.pdf
Mycket piggare och modernare PSU

Enda som är lite trist är väl Realtek NIC men det går enkelt att lösa med 1x PCIe slotten och sen har du plats för en HBA eller någon enklare kontroller som t.ex ASM1166 eller JMB585.

Visst lite dyrare men ganska mycket piggare också och bättre möjlighet för utbyggnad.

Som ovan, det finns viktig data, men den ligger även på en b2 backblaze server och tänkte även få in på en extern hårddisk och förvara den på en säker plats.
ECC vore nog att föredra för att kunna sova lugnare om nätterna men det kommer ju alltid ner till en kostnadsfråga.

Den CPUn såg trevlig ut. Valde intel mest för QuickSync för Plex. Men AMD kanske också funkar med HW transcode nu förtiden?

Vad det gäller m2-disken så var den mest tänkt för att OS bara. Men man kanske vill ha en rappare disk för det ändå? Budgetmässigt så kanske 500GB räcker istället för 1TB. Men såg nu att prisskillnaden var typ minimal.

Tack för tipsen, ska göra mer research under kvällen/natten

Av speccan
Skrivet av Asyvan:

Jag har 32GB i min ZFS (TrueNAS) och det fungerar utmärkt. Det är ju för hemmabruk.
I våra ZFS maskiner vi säljer sitter det 1TB per controller.
https://www.oracle.com/se/storage/nas/

Okok. Är nog lika bra att köra på med ordentligt med RAM redan från början tänker jag.
En sån skulle man haft hemma i garderoben 😅

Av speccan
Skrivet av Asyvan:

Det går utmärkt med vilka minnen som helst. ZFS använder inte DRAM för att lagra uncommitted data heller. Nu vet jag inte så mycket om just Unraid och dess ZFS-implementation, men ZFS kan även använda SSD-diskar för att cache'a data.
Du har dels det som heter L2ARC som gör SSD-diskarna (en eller flera) till read cache av själva Poolen som ligger på stora SATA-diskar.
Sen har du även LOG där en liten SSD (eller flera) blir en write cache för synkrona skrivningar.

Ingen av LOG eller L2ARC har man egentligen behov av i en hemmaserver. Utan gott om DRAM (för ZFS cachning som kallas ARC) är det första och viktigaste tillskottet.

Låter ju riktigt sick!
Har inte kollat något just på ZFS ännu så detta blir startskottet. Det lilla jag har läst så verkar de flesta rekommendera det över gammal hederlig EXT4.

64GB RAM som minimum eller vad bör man sikta på? Ju mer desto bättre, men tänker som ett initialt riktmärke

Av speccan
Skrivet av Asyvan:

Jag tycker ju man ska köra ZFS så klart, även med Unraid. Det är väl mitt enda tips egentligen, förutom att då se till att ha ordentligt med DRAM eftersom det gör underverk i ZFS.

ZFS går bra att köra utan ECC-minnen? Tycker man läser olika hela tiden, men det kanske är mer aktuellt för en riktigt produktions-server.
Hade tänkt köra på software raid, så ZFS är ju absolut ett alternativ jag ska överväga och förmodligen blir att jag kör med.
Mer RAM ska jag klämma in Tack!

Skrivet av knewt:

Jag velade en del fram och tillbaka angående TrueNAS vs Unraid, ZFS eller inte osv men till slut hittade jag denna: https://perfectmediaserver.com/

Konceptet bygger på att man kör en liten ZFS mirror för det viktigaste datat som man absolut inte vill bli av med, sen kör man SnapRAID + MergerFS för övrig lagring. Har inte implementerat klart än då jag väntar på bra erbjudande på nya diskar, men jag är i princip startklar med en liknande server du köpt (i Node 804 dessutom!).

Intressant! Har inte kollat alls på perfectmediaserver. Ska läsa på om den innan jag bestämmer mig för vilket OS jag vill köra.
Mycket bra tips, tack!

Av speccan
Skrivet av DwarF:

Rent spontant känner jag att ram kan man aldrig få för mycket av men väldigt snabbt för lite av i en server

Jäkligt bra tanke! Det bör jag lägga till mer av, ja. Tack