Inlägg

Inlägg som Yorg har skrivit i forumet
Av Yorg

Det skulle göra min dag om det kom en fet deal på Homey Pro 2023.

https://www.komplett.se/product/1223572/hem-hushaall/smart-st...

Av Yorg

Be säljaren stresstesta datorn och logga eller åtminstone kolla temperaturer under tiden. Be att få testa den på plats med ett tyngre spel "den ska klara" för att själv kunna se hur den beter sig eller vilka temperaturer den kommer upp i då.

Allra minst köra speccy för att se så det överensstämmer med infon säljaren hävdat.

Av Yorg
Skrivet av Arnzeal:

Det är mest av personlig erfarenhet av SC marknaden. Har sålt en del byggen genom åren och har alltid funnit att sälja delarna i för sig vs hela datorn hämtar ett bättre pris. Det brukar inte va så många som budar på en hel dator, men respektive delar brukar ha flera intressenter som ger sig in i leken och får upp priset. Inte minst brukar det gå åt snabbt också.

Som andra säger behöver vissa äldre som nya komponenter till deras "uppgraderingspaket".

Jo det har jag också tänkt/upplevt, jag ser det som ett lite annat läge nu när det tryckts så mycket i flera nivåer under en tid och RAM/lagring är så pass billigt så jag har svårt att se att någon skulle vilja köpa mobo/CPU från en så pass gammal plattform om de behöver betala mer än ett par hundralappar.

Men, precis som med begagnade bilar så kanske även vissa begagnade komponenter kan inbringa orimligt höga priser jämfört med nya.

Av Yorg
Skrivet av Arnzeal:

Sälja i delar hade jag rekommenderat, riktlinje hade jag också sagt i det fallet vart mellan 2000-3000kr.

Blir lite nyfiken för jag hade tänkt helt tvärt om, delarna i sig tänker jag inte har värde mer än ett par hundralappar här eller där, men som startklar dator bör den gå att kränga för ~1500 (eller 2000-2500 om du orkar lägga ut på Facebook och stå ut med stöket det innebär).

Vilka delar tror ni ger ett större värde än helheten på en så gammal dator?

Av Yorg
Skrivet av zyy:

Nu tor jag vi förstår varandra.
Det är därför man bör utreda konsekvenserna så att man vet och kan eliminera alla kansken.

T.ex så skulle en utredning kunna visa att folk dör tidigare om vi får folk att äta mindre kött.

"A study of more than 218,000 adults from over 50 countries around the world suggests that consuming unprocessed meat regularly can reduce the risk of early death and can increase human longevity. A recent dietary advice published by Lancet Public Health advocates an increase of dietary meat in order to benefit our heart health and longevity. This study also highlights that saturated fat in meat may be cardio protective, as well as, that meat contains many vitamins and the essential amino acids for human health and well-being."

veganer som ger upp

Veganer och vegetarianer som äter djurprodukter

Vanligt med näringsbrist

Intressant studie, jag hoppas att de följer upp med studier på populationer som de har mer information om och kan kontrollera för hur tillgång till vård, rent vatten osv påverkar resultatet. Som de presenterar det nu är det en intressant korrelation de hittat men tyvärr säger den så vitt jag kan se och förstå inte så mycket mer än att det vore värt att genomföra just mer en mer avgränsad studie som väger in fler variabler. Jag kan trots mina 60p i statistik på universitetsnivå inte enkelt uttyda om deras omvandling av data och val av statistiska metoder är rimliga utifrån vad de hävdar sig undersöka.

Studien hävdar dock inte att vi "dör tidigare om vi äter mindre kött", den visar att det finns en korrelation mellan köttkonsumtion och dödlighet hos spädbarn (inte så förvånande, rimligt vore dock att se till ekonomi och vård först och kontrollera för dessa variabler) samt i deras jämförelse livslängd (vilket är ohyggligt svårt eftersom det blir uppskattning av livslängd), lite som försäljning av glass och drunkningsolyckor.

Så, studien i sig är intressant, även om den bara syftar till att påvisa att det är ett samband värt att faktiskt studera "på riktigt", men precis som invändningarna de presenterar mot studierna av sjundedagsadventisterna så bör man granska fynden ganska kritiskt.

Du får gärna svara på mina första frågor i den här posten.

Av Yorg
Skrivet av zyy:

Det jag försöker förmedla är att det KANSKE inte är så lätt som många verkar tro.
Jag säger att om man minskar köttproduktionen så minskar man också produktionen av andra råvaror som används i tusentals produkter vilket KAN ge stora negativa konsekvenser.

Därför behöver man utreda konsekvenserna innan man drar några förhastade slutsatser. Helst från land till land.

Du försöker förmedla att det KANSKE inte är så lätt att minska köttproduktionen för det KANSKE betyder att vi behöver hitta alternativ som vi KANSKE inte redan har som KANSKE är dyrare eller sämre och som KANSKE inte kan tillverkas i tillräcklig skala vilket KANSKE gör att vi får importera mer vilket KANSKE skapar större påverkan än köttproduktionen/importen i dagsläget.

Du känner inte att det är en rätt orimlig invändning att komma med för en oro som bygger på så många kansken staplade på varandra när du inte ens har en indikation på att det första antagandet stämmer? Du känner att det här är en så stor risk att det behövs göras "utredningar av konsekvenser" innan man skulle testa att minska köttproduktionen?

Skrivet av zyy:

Jag kan presentera källor om du vill men min erfarenhet är att oavsett källa så duger det aldrig.
Det måste vara en källa som är godkänd för individen i fråga.

Du kan ju testa? Jag uppskattar en god debatt och är ingen främling inför att ändra uppfattning om jag får något med substans att testa mina tankar mot.

Av Yorg
Skrivet av zyy:

Nu är det inte heller bara kött man får från en ko. Tusentals produkter kommer från kor.
Utan kor måste vi ersätta material i tusentals produkter med andra material vilket kan få enorma negativa konsekvenser för klimatet. Det är nästan lika svårt att ersätta kor som att ersätta olja.

Det är extremt svårt att ersätta kött i människors diet.
I norden måste vi importera mycket som inte växer här vilket betyder att om vi skär ner på köttproduktionen så har det större konsekvenser på klimatet än om man skär ner på köttproduktionen i ett varmt land.

Skrivet av zyy:

Jag kommer inte heller med några ogrundade påståenden om diverse hälsoeffekter. V

Skrivet av zyy:

Här har du en liten lista t.ex
Tänk dig att du skal ersätta varenda produkt med något som påverkar klimatet mindre negativt än en ko.
Det gäller inte heller bara kor. Det samma gäller grisar, hönor, fiskar o.s.v

Skrivet av zyy:

Man kan helt säkert ersätta allt eller nästan allt. Dyrare blir det helt säkert till att börja med.
Min poäng är dock att det kanske påverkar miljön och folks hälsa på ett mer negativt sätt.

Jag skulle nog hävda att du kommer med rätt mycket ogrundade påståenden eller insinuationer, när du nu uppenbarligen inte vet huruvida det är ett problem att ersätta (om det nu ens behövs ersättas eller om vi redan har fullgoda, kanske billigare alternativ redan) kor i de "tusentals produkter" du talar om, varför antyder du så bestämt att det skulle vara svårt eller dyrt?

Men det går lite i linje med att du helt ignorerade mina tidigare frågor.

Av Yorg
Skrivet av zyy:

Man kan helt säkert ersätta allt eller nästan allt. Dyrare blir det helt säkert till att börja med.
Min poäng är dock att det kanske påverkar miljön och folks hälsa på ett mer negativt sätt.
Det skulle krävas en helt enorm komplicerad utredning. Något jag inte tror någon har tagit sig an ännu.

Har du nåt att backa upp det påståendet med? Eller ens det större, att något av det är bättre/billigare än andra befintliga alternativ?

Att sen spekulera att det i sin tur, när vi inte ens vet om det är det bästa alternativet eller bara används för att använda spillprodukter från köttindustrin, skulle kunna påverka miljön negativt om vi inte hade tillgång till det blir ju spekulationer staplade på varandra?

Av Yorg
Skrivet av zyy:

Här har du en liten lista t.ex
Tänk dig att du skal ersätta varenda produkt med något som påverkar klimatet mindre negativt än en ko.
Det gäller inte heller bara kor. Det samma gäller grisar, hönor, fiskar o.s.v

Ser massor av saker där som det KAN användas till, men där det är långt ifrån enda alternativet (eller ens det vanligaste).

Har du nån lista över saker som det är svårt att ersätta med något annat? Eller en lista över där det är det bästa alternativet?

Av Yorg
Skrivet av WhakkaWhack:

Personligen tycker jag det är konstigt då ingen rycker på axlarna när någon säger att man röker, snusar eller dricker sprit. Eller ungar som får mer eller mindre sockerkaka i form av flingor till frukost och fyller resten av dagens krystade behov med energidryck. Att promote:a dödlig övervikt i alla hörn av samhället är helt OK och till och med hyllat. Be you, be proud.

Men att leva 100% på oprocesserade animaliska produkter, för sin eget välmående och hälsa, då är man ute på hal is. Det är en farlig företeelse och bör skambeläggas, motsägas och motarbetas.

DET tycker jag är konstigt.

Argumentet blir ju lite utav "det spelar ingen roll om det är bra eller fungerar, för det ska vara dåligt".

"Vi som samhälle" "promote:ar" inte dödlig övervikt, det är en rent löjlig hyperbol. Det jobbas rätt intensivt i skolor och vården för att främja hälsosam kosthållning, motion och sömn etc. Visst kan man argumentera att det i sociala medier lyfts fram kroppspositivism, men att använda det som argument för din sak är ju som att bygga korthus om vi också tar in alla andra "budskap" från medier/sociala medier.

Skrivet av WhakkaWhack:

Nej, det var inte det jag menade och det vet du 😊

Ett av västvärldens absolut största samhällsproblem rent medicinskt är övervikt. Globalt är övervikt numera ett större problem än svält. Att hylla fetma till den grad vi gör idag är precis lika dumt som att vi skulle ha Christer Petterson som modell i en H&M katalog med en sofiero i handen under premissen "börjar man dricka efter 18:00 är man inte alkoholist".

Se mitt svar ovan. Fundera på om det är värt att lyfta fram exempel på hur "fetma hyllas" och hur många exempel man lätt skulle kunna lyfta fram på det omvända, överviktsskammande eller hyllande av vältränade eller t.om (utseendemässigt) undernärda kroppar.

Skrivet av zyy:

Du har rätt i att man inte kunnat bevisa att carnivore är bättre eller sämre än andra dieter. Det forskas väldigt lite och de studier som finns är oftast små eller självrapporterade. Eftersom det inte finns några pengar att tjäna på en sån studie *1 så är jag skeptisk till att vi nånsin kommer få en bra studie.

Min erfarenhet efter 5 års grävande är dock att veganer mår bra till att börja med men blir sedan sjuka medans carnivorer mår bra till att börja med och förblir friska.

Däremot har du fel när det gäller klimatet. Det finns ingen klar negativ aspekt. Det finns de som tror att kött är dåligt för klimatet och just nu är det de som får komma till tals. Klimatet är något av det svåraste som finns att forska på. Man ändrar sig hela tiden.
Det var inte längesen det sas att vi gick mot en ny istid och jag är helt säker på att man snart kommer hitta på något annat.
Ingen pratar t.ex om fördelarna med att jorden är grönare än någonsin eller att nästan ingen dör i naturkatastrofer nu för tiden jämfört med för 100 år sedan. Ingen kan förutspå vad som kommer hända med klimatet
*2.

En sak som är säkert är att diet spelar stor roll för människors hälsa.
Går du från att äta processad skit till ren veganskt kost så mår du förmodligen bättre.
Mår du dåligt av vegansk kost så kanske du mår bättre av att äta bara kött så länge du inte är köttallergiker.

Lyssna på kroppen och ät vad du mår bra av.

Extremt många människor lever med autoimmuna sjukdomar som kan botas med diet.
Väldigt få doktorer vet vad dom pratar om när det kommer till mat och näring då dom knappt är utbildade inom ämnet.
Bara speciellt intresserade vet någorlunda bra vad dom pratar om.*3
Mat och näringslära är väldigt komplext. Det finns ingen "one size fit's all"
Det samma gäller dietister. De flesta pluggar in material som bygger på gammal forskning på någon kurs dom tagit.

1. Du tror inte att köttindustrin hade haft råd att ta fram en sån studie om det hade gjort att det helt plötsligt skedde en helomvändning i kostråd där deras produkter gick ifrån att anses hälsoskadliga till hälsofrämjande? Självklart har de gjort det, du får väl dra dina egna slutsatser om varför det inte basunerats ut några resultat som stödjer den tesen.

2. Va? Färre dör i naturkatastrofer? Hur har du gjort den beräkningen? Vad räknar du till naturkatastrofer? För att hävda att det inte finns några negativa miljöaspekter med dieten så antar jag att du inte tror alls på att jordens uppvärmning är något negativt? I så fall kan jag åtminstone förstå en logik (även om den bygger på ett antagande jag inte alls förstår) i varför du inte ser något negativt. Den diskussionen hör dock inte riktigt hemma i tråden, så jag biter inte på det betet.

3. Du menar alltså att "speciellt intresserade" skulle ha en mer gedigen förståelse för människokroppen och kost än människor som utöver att de får antas vara "speciellt intresserade" av området också har en universitetsutbildning inom just ämnet? Blir man alltså mindre kunnig för att man klarat av en universitetsutbildning? Var menar du att de "speciellt intresserade" har kunnat tillgodogöra sig bättre eller mer faktagrundad kunskap? Youtube? Varför tänker du då att universiteten inte inkluderar den kunskap du menar finns i sina utbildningar? Har de en agenda?

Av Yorg

https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

Jag har inga som helst problem med att tro på att någon kan uppleva alla möjliga förbättringar av kognition, ledbesvär, hudbesvär, huvudvärk, stress eller sömnproblem av att äta en extrem diet, alldeles oavsett om det bara är kött, fisk, veganskt eller för den delen frukt.

För placebo/nocebo effekten är oerhört potent, det vet vi. Alla de områden jag beskrev är även saker som ofta är psykosomatiska reaktioner vilka starkt kan påverkas av en tilltro till t.ex kost eller upplevd strålningskänslighet, det gör liksom ingen skillnad vad det är då så länge man tror på det.

Med det sagt har jag ett problem när jag upplever att desinformation sprids och samhällsviktiga institutioner misstänkliggörs utan ordentlig grund (självklart ska vi alltid kunna ifrågasätta, det är inte samma sak).

Så, gör vad ni vill, men försök att undvika att riskera andras liv och hälsa genom att predika extrema dieter/sekter/konspirationsteorier, även om något livsval funkat klockrent för dig så kanske det innebär att någon annan dör långt före sin tid.

Edit: Förtydligande, jag har inget problem med att TS för en dagbok i trådform, det är en intressant inblick i någon annans liv. Om TS istället hade hävdat att "staten ljuger, ät så här annars dör ni av COVAIDS" så hade jag haft omfattande problem med det.

Av Yorg
Skrivet av geson:

Ja, den där sidan plus amerikanska livsmedelsverket, american heart association och många andra liknande har blivit enormt kritiserade de senaste 20 åren pga att all forskning som används för slutsatserna är så ofullständiga, och ibland även helt påhittade.

När de skriver och varnar för carnivore och hur farligt det är så baserar de oftast sina påståenden på en diet med 200-300g kolhydrater om dan plus carnivorekost, och då bli det farligare ja. Men carnivore så bör man aldrig överstiga 25g kolhydrater om dan. För själva huvudsyftet med carnivore och alla andra lågkolhydratsdieter är att uppnå ketos (man bränner fett istället för socker som huvudenergikälla) och detta kan inte uppnås om man äter mycket socker för äter man socker så används det som primär energikälla.

"Den där sidan" är alltså Harvard University.

När du säger att de är "enormt kritiserade de senaste 20 åren" så tolkar jag det som att du menar att de kritiserats av majoriteten av forskarvärlden, tror du att det är så? Att de flesta forskarna på området är väldigt kritiska till de råd som presenteras på sidan?

Vilka större/framstående forskningsinstitut tycker du att vi ska lita mer på?

Av Yorg
Av Yorg
Skrivet av doovdes:

Ja... önskar att jag kunde men när jag väl bestämmer mig för något har jag svårt att avvakta med beslutet. I runda slängar, hur stort avdrag brukar man kunna räkna vid Black Friday? Ett spar på 10% totalt, mer - mindre?

Köper man komponenterna separat och bygger själv så kan man hitta rätt saftiga rabatter, förutsatt att man kan sitta och fånga deals när de släpps. Om man vill köpa ett färdigt bygge med valda komponenter ska man ha tur att få någon rabatt alls, förmodligen slipper man betala avgiften för att bygga och testa datorn (typ 800?) men inte mycket mer.

Hade jag varit du hade jag som tidigare nämnts fläskat på med 7800X3D CPU, förutsatt att du kommer vilja testa nya, mer krävande spel. När det gäller GPU typ 6800, 6950 eller 7800 beroende på vad som går att hitta billigt när du beställer.

Av Yorg
Skrivet av sircrips:

Ja precis, jag har fått en hel del information bara genom den här tråden vilket jag tacka er för!

Det är blandat spelande för en snart 12-åring. Han lirar redan nu RDR 2 och FIFA på min Ps5. Men en stor del av tiden är även "enkare" spel via telefon och skoldatorn som jag vet att han vill lira och streama ut.

Ska ta en fundera ändå på det sista du skrev. Alternativet är att denna bli en speldator för de yngre syskonen att dela på.

Det tror jag är riktigt klokt, den kommer tugga på Roblox helt ok men det är en överhängande risk att en 12:åring blir ordentligt besviken när spelen som kompisarna spelar inte startar eller upplevs ospelbara.

För att ge exempel på vad som skulle vara bättre till 12:åringen tog jag första bästa exempel på marknaden, den här tror jag skulle upplevas som rätt grym!

https://www.sweclockers.com/marknad/230708-i7-8700k-gtx-1080-...

Av Yorg
Skrivet av sircrips:

Det får helt enkelt avgöras efter vad den klarar av. Är inget behov av de senaste spelen som kräver det senaste. Skulle det visa sig att jag köpt något skräp får jag bita i det sura äpplet och köpa begagnat från någon serös återförsäljare i stället.

Ett tips från någon som försöker hålla datorer rullande till 4 barn i varierande åldrar är att undersöka lite vad kompisar spelar och ifall det redan nu finns önskemål. Är det Roblox? Fortnite? RDR2? Det är tre väldigt olika datorer som krävs för det, är det t.ex FIFA/RDR2 är risken överhängande att det blir en stor besvikelse och då är det värt att lägga det du köpt åt sidan för att istället lägga pengarna på något som faktiskt klarar spelen. Risken är att du istället för att ha förlorat 1000:- förlorar 2-3000 och ändå får punga ut ~5000 till för att få helt andra delar.

Av Yorg
Skrivet av sircrips:

Får hoppas att det bara var en felskrivning av säljaren.

Ok då vet jag vart jag ska börja leta efter. Tack!

Fundera först och främst på vad datorn ska användas till, annars riskerar du att köpa på dig flera halvdassiga komponenter till en dator som ändå döms ut direkt för att den inte klarar av det som ska spelas.

Av Yorg

Så en i7 960 förmodligen, vad för spel är det tänkt att datorn ska klara?

Av Yorg

Fotograftera inuti, gärna all text etc du kan se. Lägg upp bilderna här sen så kan vi säkert lista ut vad det är du fått.

Av Yorg

Har en oöppnad https://www.amazon.se/dp/B0B4S93JPG som kanske kan passa NR200P?

Har också en öppnad men helt oanvänd 1 TB Samsung 980 SSD.

Om det skulle vara intressant att hitta en bytesaffär med något bra upplägg?