Inlägg

Inlägg som Fonclbrich har skrivit i forumet
Av Fonclbrich

Något jag inte sett andra ta upp är övergången från kulmus till optisk mus som var en rejäl QoL förbättring. Framför allt i FPS-spel som Quake, Counter-Strike och liknande så blev det en enorm skillnad i precision. Att slippa rengöra muskulan som ständigt samlade på sig smuts, vilket påverkade precisionen negativt, var ett stort lyft även i allmän användning. Första optiska musen jag minns var en Microsoft Intellimouse som hängde med i många år, fortfarande en av de skönaste mössen sett till passform anser jag.

Jag har en Amiga 500 med kulmus som jag kör med ibland och det är ju kul ur nostalgisynpunkt. Man inser hur mycket bättre optiska möss är dock

Av Fonclbrich

I unga dagar brukade jag spara in på det mesta förutom grafikkort. Det blev inte värsta grafikkortet ändå men jag sparade in pengar på annat för att kunna ta kliv upp i grafikkortsvalet och då blev det en billig modell. Den taktiken fick konsekvensen att datorn var relativt högljudd men gav bra prestanda/krona. Nu när budgeten inte är begränsad på samma sätt så lägger jag ofta en slant extra på komponenter som låter, med fokus på att få ner ljudnivån.

Ska jag spara in pengar på ett nybygge idag är det främst på moderkort, chassi, SSD och minne det tummas. Kringutrustning som möss och tangentbord är annars ett enkelt ställe att spara pengar utan att man får en sämre upplevelse.

Av Fonclbrich

Thermaltake Meka med svarta cherry brytare, det är 11-12 år gammalt vid det här laget och fungerar fint.

https://cdn.inet.se/product/688x386/6607020_1.png

Jag är sugen på att prova ett tangentbord med analoga brytare som Wooting använder i sina senaste, det är det mest intressanta som hänt inom tangenbord på länge tycker jag.

Av Fonclbrich
Skrivet av m4gnify:

PC är ju inte bara AAA och AAAA-spel. Det är indiespelens stortid numera. Och är du trött på PC-spel kan du t.o.m spela väldigt många konsolspel på den.

Så känner jag också, det finns ett bra utbud av indiespel för olika smaker. Det gäller bara att leta lite själv för att hitta indiespelen man gillar, eftersom de inte marknadsförs som AAA-spelen.

Sedan är det klart att vissa typer av spel gör sig bäst som AAA-titlar men jag tror folk i allmänhet kan hitta många indiespel som de skulle tycka om.

Själv är jag rätt less på överdrivna mänger betald DLC, mikrotransaktioner, pay to win, game as a service, lootboxar, season pass, early access, pre-purchase, standard/digital deluxe/ultimate edition etc vilket en stor del av AAA-spelen innehåller olika former av. Det känns inte som att de respekterar sina spelare utan försöker bara mjölka pengar på alla möjliga vis. Mina pengar får de inte med de metoderna.

Av Fonclbrich

Cordura material, Endgame Gear MPC-450 Cordura, det är ett vävt nylontyg.

Den känns som ett mellanting mellan vanlig tyg- och hårdplast musmatta. Jag är väldigt nöjd, låg friktion och musfötter slits inte lika fort som på hårdplast/glas underlag. Den är dessuton skönare för handen än hårdplast och glas som jag upplever lätt skaver på ställen där handen kommer i kontakt med musmattan över tid. Hållbarheten är betydligt bättre än jag upplevt för tygmusmattor, efter 1.5 år känns den fortfarande som ny och är väldigt lätt att rengöra med en fuktig trasa.

Jag använder teflon fötter till musen men är sugen på att testa varianter av glas, eftersom jag har hört bra saker om dem på cordura material. Jag gillar saker som håller länge och cordura musmatta + glasmusfötter bör kunna hålla väldigt länge.

Av Fonclbrich

Jag föredrar lätta ergonomiska möss. Trådlösa möss är jag inte helt såld på än, jag börjar bli less på alla enheter man ständigt måste ladda batterier i. Om inte batterier är lätta att byta när de slits ut över tid så är även livslängden sämre på trådlösa möss. Drömmen hade varit en lösning där man kunde köra trådlös mus utan batterier, en musmatta med sladd som läser av musen eller liknande.

En sak som är viktig för mig är layouten på sidoknappar, tyvärr är jag inte jätteförtjust i standardlayouten som nästan alla möss kör med. Skönaste layouten på tumknappar jag använt är t.ex. musen HP Voodoo DNA, det är bara att rulla tummen lite upp eller ner för att trycka på knapparna, utan att släppa trycket från musen:

https://www.techpowerup.com/img/08-09-17/50a.jpg

Av Fonclbrich

Det är främst spel som drivit mina inköp av datorhårdvara tidigare, förr var det hela tiden nya krävande spel som var intressanta. Nu när datorhårdvara blivit dyrare - främst grafikkort - så är det samtidigt väldigt få nya, krävande, spel som intresserar mig. Jag spelar mindre och när jag spelar är det indiespel och äldre spel som gäller.

Jag tycker moderna AAA-spel har väldigt lite att erbjuda förutom bra grafik, men det kanske beror på att man blivit äldre också

Av Fonclbrich

Jag har alltid handlat mycket begagnat. Gällande specifikt datorkomponenter så tycker jag dock att priserna på begagnade produkter blivit så höga att jag oftast hellre köper nytt. Det finns ju klara nackdelar/risker med att köpa begagnat, speciellt för elektronik, så det ska vara klart billigare än att köpa nytt för att jag ska välja begagnat.

Av Fonclbrich

Nu kan du flytta filer hit och dit
Zippning brukar ju vara din gebit
Vill du tanka samtidigt går det bra
Du ska få se, mekaniskt är ej att föredra

Av Fonclbrich

Tackar tackar, jäklar vad skojj!

Av Fonclbrich

Imponerande prestanda och energieffektivitet. Inte ett dugg sugen på att köpa men det är ändå spännande att se utvecklingen.

Edit: Det ska bli kul att se hur founders edition-korten står sig mot tredjepartskort denna gång, jag gillar verkligen designen på founders-korten :]

Av Fonclbrich

Produkt: Corsair AF140 LED (2018) Röd 2-pack
Länk: https://www.inet.se/produkt/5320919/corsair-af140-led-2018-ro...
Kategori: Kylning
Pris: 49kr

Produkt: Corsair AF120 LED (2018) Röd 3-pack
Länk: https://www.inet.se/produkt/5320913/corsair-af120-led-2018-ro...
Kategori: Kylning
Pris: 99kr

Produkt: Corsair AF140 LED (2018) Vit
Länk: https://www.inet.se/produkt/5320915/corsair-af140-led-2018-vi...
Kategori: Kylning
Pris: 39kr

Produkt: Corsair AF140 LED (2018) Röd
Länk: https://www.inet.se/produkt/5320916/corsair-af140-led-2018-ro...
Kategori: Kylning
Pris: 39kr

Produkt: Corsair AF120 LED (2018) Blå
Länk: https://www.inet.se/produkt/5320911/corsair-af120-led-2018-bl...
Kategori: Kylning
Pris: 39kr

Billiga fläktar

Av Fonclbrich

Det var länge sedan både GPU- och CPU-marknaderna var intressanta på samma gång nu, för mig åtminstone. När AMD kom tillbaka på CPU-sidan med Ryzen och gjorde det spännande med processorer igen - efter många års CPU-tristess - så ballade GPU-marknaden ur totalt med mining-hysteri, komponentbrister, scalping osv.

Nu har jag liksom bara accepterat att det är som det är, något måste hända för att det skall kännas roligt att köpa grafikkort igen.

Av Fonclbrich

Man kan ju alltid hoppas att kronan tar ett glädjeskutt fram till att de släpps, idag gick USD över 11 SEK. Annars har jag en bra magkänsla gällande dessa kort, det ska bli spännande att se vad AMD har lyckats med. Det är väl inte så troligt med grafikkort som känns prisvärda med så här svag svensk krona dock :/

Av Fonclbrich

Jag tvivlar på att de vill svara på vissa av de frågor som jag skulle vara intresserad av att höra svaren på, men man vet ju aldrig.

  • Hur stor andel de tangentbord, möss samt hörlurar/headsets som ni säljer är trådlösa? Hur har det förändrats över tid och hur förväntar ni er att det ser ut i framtiden?

  • Hur fördelas er försäljning mellan olika världsdelar? Hur har det förändrats över tid? Hur tror ni det kommer se ut framöver?

  • Är det några produkter som sticker ut på så vis att de säljer betydligt bättre - eller sämre - i vissa regioner jämfört andra produkter?

  • Har komponentpriser, tillverkningskostnader samt fraktkostnader förändrats för er sedan början av corona-pandemin? Är det några andra kostnader som har förändrats avsevärt? Hur påverkar det er verksamhet?

  • Kan ni ge några exempel på hur mycket det kostar att utveckla en produkt och vad den sedan kostar att tillverka?

  • Vad har ni för vinstmarginaler på produkter som ni säljer? Gärna specifika exempel.

Av Fonclbrich

Jag läser ofta science fiction på engelska, eftersom utbudet är betydligt bättre samtidigt som jag föredrar originalspråket. Senast läste jag två böcker i en serie som jag tyckte var riktigt bra och kan rekommendera till de som gillar storskalig rymdopera.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bok 1: A Fire Upon the Deep - Vernor Vinge (1992) [Mitt betyg: 9/10]

"Thousands of years from now, many races inhabit a universe where a mind's potential is determined by its location in space - from superintelligent entities in the Transcend, to the limited minds of the Unthinking Depths, where only simple creatures and technology can function. Nobody knows what strange force partitioned space into these 'zones of thought', but when the warring Straumli realm use an ancient Transcendent artefact as a weapon, they unwittingly unleash an awesome power that destroys thousands of worlds and enslaves all natural and artificial intelligence.
Fleeing the threat, a family of scientists, including two children, are taken captive by the Tines - an alien race with a harsh medieval culture - and used as pawns in a ruthless power struggle. A rescue party, not entirely composed of humans, must free the children - and retrieve a secret that may save the rest of interstellar civilization.

Kommentar: I början av boken så hängde jag inte riktigt med i handlingen och var skeptisk. Det är medvetet att man inte ska förstå allt, efter ett tag så faller bitarna på plats och man inser varför handlingen i början av boken var lite osammanhängande samt svår att följa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bok 2: A Deepness in the Sky - Vernor Vinge (1999) [Mitt betyg: 7.5/10]

"A Deepness In the Sky is the story of Pham Nuwen, a small cog in the interstellar trading fleet of the Queng Ho. Both they and another group - known as the Emergents - are orbiting Arachna, a dormant planet which will shortly wake up when its On/Off star relights after decades of darkness. Both groups hope to exploit the coming age of technology and commerce on Arachna. But while the Queng Ho seek only to trade aggressively, the Emergents plans are far more sinister, amounting to little short of genocide."

Kommentar: Handlingen utspelar sig före händelserna i 'A Fire Upon the Deep' och har ingen stark koppling till den första boken, de utspelar sig i olika delar av samma universum och böckerna delar en huvudkaraktär. Det går att läsa andra boken först - eller som en bok med fristående handling, om man känner för det - jag skulle ändå rekommendera att läsa 'A Fire Upon the Deep' först.

Av Fonclbrich

Inet

Har alltid fungerat bra för mig och eventuella problem löses utan strul.

Av Fonclbrich

Be Quiet! Straight Power 11 Platinum 1200W

Nätagget är väldigt overkill för mina behov just nu, men skönt att ha marginaler att spela med i framtiden. Jag fick det för 1350:- nytt, så det var bra pris. Nätagg brukar få hänga med länge, så det känns bra med lite bättre grejjer :]

Av Fonclbrich

Det är tacksamt läge att lansera grafikkort nu. Priserna blir väl med största sannolikhet jämförbara med AMD och Nvidia's motsvarande kort, det räcker ju för att sälja grafikkort som det ser ut nu. Det ska bli väldigt intressant att se vad de har att komma med hursomhelst :]

Av Fonclbrich

Tydligen kunde det bli ännu värre, det här släppet är bara deprimerande :/