Inlägg

Inlägg som Marinlik har skrivit i forumet
Av Marinlik

Dynavoice DF-5 högtalare

Säljer nu mina högtalare då jag tyvärr inte längre har plats för dem. Riktigt bra högtalare för en hemmabio. De är i bra skick och finns att hämta i stockholmsområdet.

Läs hela annonsen här

Av Marinlik
Skrivet av Djungelkrigarn:

Jag har aldrig haft problem med något sånt här innan - förutom på CDON en gång. Där handlar jag inte heller längre. Då känns det rimligt att välja andra ställen.

Fast problemet är ju helt och hållet skapat från din sida. Det är inte alls orimligt för en butik att inte acceptera öppet köp så långt efter köpet. De kan så klart göra det för att vara snälla. Men det bör ses som en väldigt stor bonus. Jag skulle tro att de flesta butiker har samma hållning till en kund som kommer in så sent. Har du kommit in med en produkt så sent förut och fått öppet köp ändå?

Det är en helt annan sak när det kommer till butiksskapade problem(där kan CDON stöka till ibland), då förstår jag helt varför man slutar handla där.

Av Marinlik
Skrivet av Djungelkrigarn:

Givetvis. Är själv van att driva företag. Men när jag frågar kan ju det kanske nämnas att det är så? Det beror ju på. Jag själv hade nämnt det för alla som "nosat" runt något liknande. Vidare kan jag tycka att det är bättre att visa lite goodwill och sedan sälja mig en redigeringsdator, lite skärmar och så under året istället för att bråka. Det vinner vi alla på.

Jag förstår inte varför de ska räkna med att en person slutar handla hos dem för att de följer sitt tydliggjorda avtal. Det känns väldigt drastiskt. Sen pratar vi inte om att dra över en dag eller så. Utan 20-25 dagar efter att öppet köp gick ut.

Vilket datum exakt var det som du handlade? Det kan mycket väl vara så att de på kundtjänst inte visste när ett sådant erbjudande om förlängt öppet köp skulle börja. Eller om det ens skulle vara något snart.

Edit: Sedan förstår jag inte varför du fortsätter skylla på personen på kundtjänst. Det är inte alls konstigt att personen inte tänker på att du frågar om julklapp när du i mitten av november säger present, speciellt inte då det är så tydligt att det bara är 14 dagars öppet köp. Vilket då gör det självklart att det inte är öppet köp efter jul. Svaret du fick ligger helt på din sida då du inte tydliggjorde vad du egentligen fick svar på, utan du fick svar på det du frågade.

Av Marinlik
Skrivet av Djungelkrigarn:

Längre om man köper efter 22 November.

Fast däri kruxet. Det gjorde du väl inte? Så det gör egentligen ingen skillnad. Avtalet som gäller är det som knyts vid köpet, inte ett som kommer senare.

Av Marinlik

Webhallen har 14 dagars öppet köp, något de inte alls verkar dölja eller försöka göra otydligt. Det går att kolla upp på deras hemsida, vilket kan vara bra när man köper något man är osäker på kommer att vara rätt och det är långt fram till det datumet. Sen är det inte heller självklart att man förstår att något ska vara julklapp om man i mitten av november säger "present", speciellt då rätt många verkar köpa julklappar i sista sekund om man kollar på hur det är i butiker de sista dagarna. Det absolut bästa hade varit att rakt ut fråga, "jag köper det här som en julklapp. Kommer öppet köp att gälla om personen inte villa ha den?". Att säga "vara ute i god tid" kan vara att du köper något åt en person som fyller om 12 dagar, det vet inte personen i telefon om. För många skulle det nog vara god tid. Det är självklart tråkigt att det blivit så här. Men jag ser tyvärr inte vad webhallen har gjort för fel. Det finns inget som tyder på att de sagt en sak och menat en annan, då avtalet är tydligt med 14 dagars öppet köp(kvittot har säkert den texten också). Det handlar snarare om att du tyvärr fick felaktigt svar pga otydlig fråga.

Jag rekommenderar verkligen att inte skicka tillbaka och bestrida fakturan då det snarare kan lida till dyra kostnader för dig då det i detta fall är webhallen som har avtalet på sin sida.

Av Marinlik
Skrivet av jookeer:

Japp, jag har 3 st: 2 st 80-200/4 och en 80-200/4.5 Tokina RMC.
Har inte hunnit testa dem ännu men anar att de är OK eftersom manuella äldre telezoomar sällan är dåliga då de är relativt lätta att göra. Dock finns ett fåtal äldre MF från andra tillverkare inom 70/80-200/210 med topprestanda men kostar därefter.

Sen är frågan om det är värt att alltid gå på lågt pris eftersom det kan vara mer värt att söka kvalitet före pris. Jag tar sällan telebilder, zoomar med fötterna, det viktiga är att ha toppkvalitet på de vanligaste brännvidderna man använder.

Det är sällan jag behöver Tele. Men i de fallen som jag behöver det så är det fall där zooma med fötterna inte fungerar. Som att ta en bild på en viskare i mitten av en flod, och ändå hamna lite nära i bild. Eller för gatubilder tagna på bra avstånd, men som ändå ger en nära känsla. Jag har redan väldigt bra kvalitet på de brännvidder jag oftast använder. 50mm och tele är något jag vill ha för att kompletera det jag redan har idag. Självklart är kvalitet också väldigt viktigt, om telen inte var så bra så skulle jag troligtvis sällan använda den. Det vet jag av egen erfarenhet.

Edit: Drar också till med en rejäl högoddsare. Jag ska ut och resa igen i början av januari, så om någon känner till en butik som säljer gammelgluggar i bangkok, norra thailand/Laos/Kambodja, så säg till. Alltid kul att kolla på gamla objektiv i butik.

Av Marinlik
Skrivet av jookeer:

m42 är en äldre skruvfattning (fram till 70-talet), därmed är också objektiven äldre men inte nödvändigtvis sämre än dess efterföljare. Utbudet av bra objektiv med FD-fattningen är rätt stort och dess bygg- och optiska kvalitet är utmärkt.

FD eller den senare FDn 50/1.4 anses vara en av de bästa 50/1.4 från sin tid, brukar gå för 700-1200:- beroende på skick. Starkt köp alltså.

En telezoom 70-200: Finns många bra oavsett märke. Läs tester. Har erfarenhet från tex. Vivitar Series 1 (v3 Komine) 70-210 2.8-4.0 macro som fått fina omdömen. Har testat andra och kan tex. reka FDn 80-200/4 samt FDn 70-210/4. Brukar gå loss på 400-800:-

Därtill finns 100-tals alterantiv på bra och snorbilliga MF gammelgluggar från 20-talet tillverkare från den analoga tiden som ger utmärkt resultat på A7-serien många ggr bättre än dess yngre plastiga 10-20 ggr dyrare syskon.

Tack för snabbt svar. De objektiven verkar väldigt bra. Otroligt vad man kan få för relativa småpengar när man kollar på gamla grejer. Om ändå datorhårdvara kunde vara likadant, haha.

Har folk här erfarenhet av Tokina 80-200 F4 FD mount? Hittade inte så mycket om den. Men prismässigt så var den spännande.

Av Marinlik

Jag har blivit lite sugen på gammelgluggar för att få tag lite objektiv som jag skulle vilja ha, men som jag vet att jag inte skulle använda extremt ofta, och därför inte vill storspendera på. Jag tänker då på någon typ av tele. Typ 70-200, samt en 50mm, typ F1,4. Jag har funderat på Canon FD, då det verkar gå att få tag på ganska billiga objektiv i båda de klasserna som är bra. Men sen finns det ju också M42. Vad skulle folk här rekommendera? Bildkvaliten är för mig väldigt viktig, då jag vill att objektiven ska vara väldigt bra de få gånger jag använder dem, så att de är värda att användas.

Jag sitter på en Sony A7ii

Av Marinlik
Skrivet av Dunder:

De har ett nytt klipp varje år, så det hade inte funkat så bra.

Om de har ett nytt klipp varje år så ser jag inte problemet med att de gör om i kalle. Det har de ju då uppenbarligen redan gjort länge. Traditionen verkar alltså vara rätt svag. Om man nu bestämt vill se de klassiska Kalleklippen som de alltid har sett ut så får man väl ta och spela in dem, så att man kan se dem som man vill. De nya klippet är väl en trailer för nya serier? Är de klippen så viktiga för traditioner? Jag ser inte varför Disney inte ska få ändra i sin serie när det är så ytterst lätt att bara spela in den gamla versionen, den finns säkert att hitta på internet också. Om man värnar så mycket för traditionen så kan man väl lägga den lilla tiden? På samma sätt som att man orkar laga julmiddag som tradition även om det tar mer tid än att bara slänga in en Gorbys i micron.

Av Marinlik
Skrivet av furbel:

Poängen med traditioner är kontinuitet och samlas kring något, de försvinner i rask takt och resultatet kan vi läsa om varje dag i tidningarna.

Man behöver inte vara rädd för förändringar men lika fånigt är det att hata (andras) traditioner och försöka tvinga på folk ändringar bara för att retas som så ofta sker här i Sverige.

Kan inte vi få behålla våra traditioner när det nu krävs av oss i övrigt att vi ska maka på oss för andras traditioner ?

Om du vill bevara traditionen så får du väl spela in Kalle så att du kan spela upp exakt samma video år efter år. Disney har all rätt i världen att ändra på sin skapelse, vilket är vad som har skett. Om folk nu inte ens orkar ta någon handling och spela in programmet själva så verkar ju denna tradition inte vara så viktig.

Av Marinlik
Skrivet av Thomaseron:

Denna bilden säger en del.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/63/e7/28/63e728454305e0bd296d183d3181f2ab.jpg

Man ska alltid vara kritisk, oavsett var informationen kommer ifrån.

Problemet med mycket av konspirationsfolket är dock att de flockar till falskheter just för att de är obekväma för vanligt folk. Bara för att något är obekvämt så är det inte en sanning. Se Russia Today som ett bra exempel på obekväma lögner som vissa sväljer med hull och hår för att det är just obekvämt. RT är en propagandakanal och bör tas en stor nypa salt. Exempel på detta är hur de nu råkade ha med bilder på Ryska flygplan laddade med klusterbomber. Sen gick de in och redigerade bort klusterbomberna från videon när de märkte det. Tydligen gäller inte deras slogan "question more" Ryssland själva.

Av Marinlik
Skrivet av Kote:

1800kr! Vad är datorns namn? Är det denna modell? http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1633046

Modellnamnet är NP900X3C. Är du fortfarande intresserad av den?

Av Marinlik
Skrivet av Kote:

1800kr! Vad är datorns namn? Är det denna modell? http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1633046

Det är modellen utan 1080p skärm

Av Marinlik

Samsung Series 9 13"

Säljer nu min Samsung series 9 13" 2013. En av de minsta 13" på marknaden.

Specen är:

I5-3317U @ 1,7GHZ
4gb ram,
Windows 10
256gb SSD

Pris: 2500kr eller bud. Betalning sker via Swish. Kan mötas upp i stockholm för försäljning, eller så går det att hämta ute på Lidingö

Läs hela annonsen här

Av Marinlik
Skrivet av GilbertG:

Jag tycker hon kan skippa hela CaNikon-träsket och haffa en Pentax eller Sony istället, de är så mycket bättre i segmenten under 10 000 kronor, oftast även upp till 20 000 kronor vill jag påstå. Det är bara däröver man definitivt ska gå CaNikon enligt mig. Sony har inte ens en kamera över 15 000 ändå. Dessutom får man bildstabilisering inbyggd i huset på de lite dyrare modellerna hos Pentax och Sony, medan CaNikon har valt att ha det i objektiven, vilket gör dem större, tyngre och dyrare och att det måste köpas "varje gång". Fördelen är bara att det fungerar lite bättre med videoinspelning (tror jag ) men det är mest på professionell nivå.

Pentax kör med vanliga speglar och pentaprisma i huset, medan Sony numer kör med elektronisk sökare, dvs en liten skärm man tittar på i "ögongluggen".

Allt som allt tycker jag att om man inte planerar bli proffs så bör man skippa CaNikon. Begagnade kamerapaket med Pentax och Sony säljs för en spottstyver i Sverige.

Tipsade om detta innan:

Haffa denna fort som attan
http://www.tradera.com/item/342568/258969404/pentax-k-5-med-b...

Allt jag skrivit ovan gäller "klassiska" systemkameror med någon form av spegel. Spegellösa system tycker jag inte alls om, så det kan jag inte säga något om. Och jag uppfattar TS som att hon redan har en kompaktkamera och vill ta steget vidare.

Personligen förstår jag inte alls poängen med spegellösa systemkameror. De är för stora för att rymmas i någon ficka, men för små för att ha någon bra kontroll och ergonomi. Sämsta av allt.

Det känns udda att rekommendera Sony och säga nej till spegellöst då det är där Sony briljerar. Spegellöst är ju Sonys grej. De har desutom dyra kameror. Bland annat deras full frame A7R II som går för härliga 33 000kr i sverige.

Av Marinlik
Skrivet av jookeer:

Så kanske det va för några år sedan, har bara följt utvecklingen sen 2012 och sedan dess stämmer inte detta rent generellt. Det är klart det går att hitta exempel på både och men somliga små kompakter ger jämförbar teknisk bildkvalitet som somliga systemkameror givet motsvarande kvalitet på sensor och optik.
Autoläget är lika enkelt att använda oavsett kamera. Sen kan man undra vad autoläget skall vara bra till. Det är fotografen som tar bilden och inte kameran. Som fotograf vet jag bättre än kameran vilka inställningar motivet kräver och mitt syfte med bilden.

Bildkvaliteten beror på sensor, processor samt optik och där kan man inte längre generalisera att alla systemkameror alltid ger bättre resultat än alla icke-systemkameror.
Visst har sensorstorleken viss betydelse, en större sensor förmår ta upp mer ljus än en mindre, rent matematiskt oavsett i vilken kamera den sitter. Åter igen: Bildkvaliteten beror på sensor, processor samt optik och där kan man inte generalisera att alla systemkameror alltid ger bättre resultat än alla icke-systemkameror.
Att släpa runt på en fetDSLR med endast kitzoom isf en kompakt som går ner i fickan och alltid följer med och som till 95% levererar tekniskt likvärdig bildkvalitet är inget jag rekommenderar.
Hellre en kompakt som alltid följer med än en DSLR hemma i byrålådan som är ev. nån procent bättre.
Visst, det kan finnas vissa spegellösa som ger motsvarande bildkvalitet som vissa DSLR men det finns också somliga spegellösa inkl. kompakter som ger bättre/sämre bildresultat än somliga DSLR, givet samma sensorstorlek.

OBS: Systemkamera ser jag som både DSLR och APS-C och Fullframe mirrorless.

Jag sa att autoläget gör det enkelt att använda för att motsäga att DSLR/spegellös på något sätt skulle vara svårare att använda än kompaktkameror. Det går att göra det svårare, jag själv fotar i Aperture priority, men det måste inte vara svårt. Vilket gör att även en nybörjare kan använda en DSLR/spegellös. Sen får du gärna berätta vilken kamera som kan komponera bilden åt dig. Även i autoläge så står du för det viktigaste i bilden.

Det där givet samma sensorstorlek är ju väldigt viktig. Nämn gärna de kompaktkameror som har APS-C sensor, och därmed samma möjlighet till ljusupptagning och skärpedjup.

Det finns definitivt spegellösa kameror som slår DSLR. Jag är själv lite sugen på Sonys A7R II som ser riktigt grym ut. Där pratar vi dock ingen liten kompaktkamera som man får ner i fickan. Spegellösa APS-C eller Fullframe kameror ska inte blandas ihop med kompaktkameror

Jag har inga problem att ta med min D7100, och bildkvaliten jag får ut av den slår de kompaktkameror som finns. Med råge. Även mewd en kitlens, eller med en bättre 17-50 som jag har. Speciellt när det kommer till dynamiskt omfång och att fota i dåliga ljusförhållanden då en kompaktkamera inte alls kan fånga lika mycket ljus. En DSLR/spegellös passar inte alla. Men det gör verkligen inte en kompaktkamera heller.

Du gör exakt det du klagar på att andra gör. Du säger att man ska köpa en kompaktkamera för att det är vad som fungerar för dig.

Det kan definitivt vara värt för OP att fundera på om en kompaktkamera passar bättre. Men att säga att en kompaktkamera är ungefär lika bra som en bra systemkamera är direkt fel.

Av Marinlik
Skrivet av jookeer:

Det är alltid en stor fördel att ta reda på vad man behöver innan köp. Själv shoppade jag fulfet heffaklumpsDSLR APS-C med 5 objektiv på ett bräde för jag "visste" att jag "behövde" detta. Ett par månader senare insåg jag att fulfetDSLR APS-C av flera anledningar inte passar mig. Så nu ligger skräpet och samlar damm för det mesta. Åker väl ut på blocket vilken dag som helst.

Visst är systemkameror, som jag säger, mer flexibla men först då man verkligen har behov av och använder flera objektiv. Att shoppa systemkamera och bara använda kitzoomen, som många gör, menar jag är sämre än att köpa en liten, lätt kompakt med motsvarande zoomomfång som man alltid bär med sig i fickan.

Är man osäker på vad man behöver så börja med en kompakt som alltid följer med och lär grunderna med den. Upplevs den med tiden för "liten" i sitt zoomomfång, gå vidare och köp en systemkamera med de brännvidder du saknar hos kompakten.

Tänk då på att en systemkamera inte är nåt man enkelt stoppar i fickan utan den kräver fotoväska eller kläder med rejäla onormalt stora fickor - inget fel i det men det blir liksom en helt annan sak än en kompakt i fickan.

Jag har flera kompakter och systemkameror + en garderob med objektiv med alla tänkbara brännvidder. Är inte specialiserad på några särskilda motiv, plåtar allt möjligt skit. Till syvende och sist är 90% av bilderna tagna inom "kitzoomområdet" mestadels med fasta gluggar och av dessa skulle kanske hälften blivit tekniskt nästan lika bra med en bra spegellös kompakt.

En kompaktkamera har inte samma bildkvalitet som en systemkamera. En systemkamera i autoläge är extremt enkel att använda, och bildkvaliteten är mycket bättre än med kompaktkameror. Även med kitobjektivet. Den stora styrkan med systemkameror är inte bara utbytbarheten, utan sensorstorleken som bidrar till mycket bättre ljusupptagning och bildkvalitet.

Jag använder i 99% av tiden endast ett objektiv till min kamera, en Sigma 17-50 2.8 som jag bytte till. Det är samma zoomområde som kitobjektivet har fast med bättre bildkvalitet och snabbhet. Men det gör inte en systemkamera mindre värd för mig då det är bildkvaliten jag är ute efter. Och där halkar små kompaktkameror efter.

Jag håller med om att man inte ska börja köpa massa med objektiv innan man faktiskt vet att man behöver det. Börja med kitzoomen och sen kan man märka om man kanske behöver något mer vidvinklat, eller kanske en kraftig zoom för

Kan tillägga att jag även kan rekommendera att köpa en spegellös kamera då det idag finns flera spegellösa kameror med samma sensorstorlek och bildkvalitet som DSLR systemkameror. Dock ej att blanda ihop med en kompaktkamera.

Av Marinlik
Skrivet av anon217901:

Går att få till svenskt tangentbord?

Självklart. Mjukvaran är densamma. Som sagt. De skriver "UK" för att inte amerikanare som använder samma band ska beställa mobilen och sen bli besvikna på att den inte fungerar fullt ut i USA.

Av Marinlik
Skrivet av anon217901:

står inget. men tror fan det fungerar!

Det borde det göra. Att skriva UK handlar som sagt om att se till att Amerikanare inte köper därifrån och sen blir arga för att mobilen inte fungerar med de band de har.

Av Marinlik
Skrivet av anon217901:

Men då är det väl helt lugnt att köpa en UK då? haha försöker googla men hitta fan inte, och inte lyckats mejla dem och fråga..

Kolla om Huawei har något på sin sida om vilka modeller de har för olika regioner. Apple hade en sida som gjorde det lätt att se att UK versionen var samma som väldigt många länder.