Inlägg

Inlägg som Copernicus har skrivit i forumet
Av Copernicus

Kör någon den här routern med stock firmware och kör mot Anonine eller annan VPN-tjänst? Vore kul att höra om det fungerar bra eller inte. Uppenbarligen verkar det funka fint med Tomato iaf.

Av Copernicus

Jag hoppar in i tråden lite... är ute efter samma sak i princip.

Jag vill att routern ska kunna vara uppkopplad mot en anonymiseringstjänst som Ipreditor, dold.se, anonione, eller vad man nu väljer. Det ser ut på specifikationerna som att den ska klara det, men vore bra med någon som testat det i praktiken.

Av Copernicus

Om du inte spelar spel så kan det vara värt att provköra Ubuntu ett tag. Jag gjorde det för ett par år sedan och gick aldrig tillbaka till Windows.

Här är en rätt bra reklamfilm för Ubuntu (Netbook Edition), fast tänk på att den är snabbspolad eftersom Dell tyckte det var coolt att göra så....

Ubuntu on Vimeo

Av Copernicus

Synd att den har för liten skärm.

Av Copernicus

jag har följt den här modellen någon månad nu och var sugen på att köpa den. Men det finns lite saker som gör att jag tvekar och väntar på recensioner:

1) Värme. HP's förra Envy-modeller hade stora problem med värme. Det verkar som vissa användare av HP Envy med I7-processorn också har problem med att datorn blir riktigt varm.

2) Tangentbordet. Det flexar en hel del och kan vara störande för vissa. YouTube - HP Envy 17 keyboard flex

Burkarna dyker inte upp förrän i mitten av juli så det är några veckor tills vi kan förvänta oss några vettiga recensioner.

Av Copernicus

Apple har snygga prylar, men jag skulle ändå aldrig köpa deras grejer. De beter sig som den där killen i sandlådan som inte kan komma överens med andra och som bygger sitt eget sandslott. Personligen har jag fått nog av den attityden från Microsoft.

Det enda alternativet som står för en framtid med valfrihet är Linux, men tyvärr anses det svårt att använda av många. Det spelar ingen roll att det är lättare att installera än Windows. När hårdvara inte funkar för att hårdvarutillverkarna inte har delat med sig av specifikationerna så får Linux skulden, och användarna väljer något proprietärt istället.

Om man vill se en snygg tjej som kör Linux och många screenshots och apps från Ubuntu 10.04 så kollar man in NixiePixel: YouTube - My Ubuntu Lucid Lynx Review 10.04 - with Screen Captures!

En grej till, många av er kör väl Android-telefoner... om ni vill ha samma känsla på er dator, med en oerhörd mängd apps som är gratis och som bara installeras med ett klick... så borde ni verkligen köra Linux. Det är väldigt roligt att ha en enorm mängd olika apps att välja mellan, eller att variera sin desktop i all oändlighet etc.

Av Copernicus

Under Arch Linux med Gnome:

Chrome 5.0.375.55 - 142
Opera 10.50 - 107
Firefox 3.7 (Minefield 2010-06-04 nightly build) - 106
Firefox 3.63 - 101

Av Copernicus

Jag skulle nog prova Google Calendar och Google Mail i första hand för att se hur det fungerar. Det är gratis och man kan dela kalendrar med andra. Ditt krav på admin går i så fall att lösa så att admin-personen delar ut sin kalender till de andra helt enkelt. Bara han kan ändra då.

OBS: Jag har inte provat dessa tjänster själv mer än ytligt testande men de verkar kunna fungera bra.

Av Copernicus

Jag skulle då inte köpa en Sony. Om ni jämför med andra trådar som t ex Acer TimelineX så är det ingen som klagar på sin dator där. Förr i tiden höll Acer dålig kvalitet. Idag känns det som det är Sony som gör det.

ASUS verkar konstant ligga bra till dock...

Av Copernicus

Börjar bli intresserad av TimelineX 3820TG-434G64n, men har en fråga som jag inte lyckas hitta svar på hittills.

Om man kopplar in en extern 1920x1200-skärm, klarar då ATI-kortet i TimelineX att visa den upplösningen på den externa skärmen?

Kommer prestanda att vara mycket sämre i den upplösningen jämfört med 1366x768 som är max på laptopens skärm?

Min tanke är såklart att ha den som arbetsdator men även som speldator när jag är hemma för att lira Windowsspel. Jag kör Linux hemma mot en 1920x1200-skärm så det vore väldigt trevligt att kunna koppla in laptopen till den och få bra prestanda när jag känner för att lira något spel som bara finns för Windows.

Av Copernicus

Facebook???

Skulle inte tro det.

Ni kunde väl ha satt upp en egen blogg istället?

Av Copernicus
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KlavKalashj
Nu blir jag irriterad. Köpte en UL30a tidigare i höst, jag börjar inse att detta är samma dator fast med möjlighet för bättre prestanda, utan att förlora fördelarna jag har i min, batteritid osv. Och jag betalade lika mycket som denna kostar =/

Sådär är det ju alltid inom IT.... allt blir gammalt supersnabbt. Jag köpte en HTC Hero för någon månad sen, tycker den är suverän. Men i februari 2010 ska det komma en ersättare.

Man får acceptera att man inte kommer ha det allra bästa i mer än några månader, så är det bara. Men bara för att det kommer ut en bättre modell så är ju inte din helt värdelös helt plötsligt heller.

TIPS: För de som vill spara youtube-filmer så finns de direkt under /tmp om du kör Linux och Firefox. Behövs inget annat. Se till så hela filmen är överstreamad i Firefox bara innan du går in på /tmp och försöker köra den.

Av Copernicus

Själv kör jag Linux och har 1900x1200 men visst är det Firefox som gäller...

Har provat Chrome men tycker inte den är lika bra. Ännu.

Av Copernicus

Spelar ingen roll. Det kommer typ se ut såhär:

- Microsoft Internet Explorer (recommended)
- Mozilla Firefox
- Safari
- Opera
- Google Chrome

Och alla som idag inte har valt en annan browser än IE kommer inte att göra det nu heller. Folk tror att IE är bäst. Folk är dumma.

Jag undrar mest vilken sökmotor som kommer vara inställd som standard. Troligen Bing, så Microsoft får massor av trafik till sin sökmotor och på allvar kan konkurrera med Google.

Lite spännande att Google tar fram operativsystem och Microsoft tar fram sökmotorer... let the battle begin!

Av Copernicus

Jag hör inget bra om Xperia. Tvärtom så pratade jag med några nätverkstekniker som hade fått Xperia via jobbet. Gick knappt att ringa på enligt dem. Startade om sig eller hängde sig då och då.

Jag har inte hört någon vara missnöjd med en Iphone förutom utebliven klipp/klistra-grej som folk stör sig på. Och nu är det ordnat.

Visst kan man se det som en leksak. Alla mobiler är ju leksaker. Nallar för vuxna och barn.

Av Copernicus

Jag gick inte tillbaka. Allt fungerade hur bra som helst och installation/avinstallation av program är ju snabbare och bättre än i Windows. Jag tror det är många som ger upp för enkelt. Det är ett riktigt grymt system när det fungerar och är uppsatt rätt. Gav mig tillbaka nyfikenheten och lusten för IT som jag hade för 10 år sedan.

Av Copernicus

Som vanligt så attackerar man trovärdigheten när man känner att ens argument inte räcker till. Otroligt töntigt av ifpi. Jag vet inte varför man kallar Wallin excentrisk? Måste alla personer vara likadana för att inte få en etikett på sig?

Skivindustrin kan dra åt skogen. 93% av intäkterna av skivförsäljningen hamnar på deras bord (resten till artisten) och de har mage att kalla OSS pirater? Helt sjukt.

Av Copernicus
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
[B]Även om IE inte hade funnits i windows så hade alla varigt vana vid IE och de flesta hade valt IE ändå.

Om IE inte funnits med i Windows så hade folk gjort ett medvetet val baserat på hur bra produkten var. De kanske hade valt IE6 för några år sedan, men nu valt något annat istället. Men eftersom IE hänger med i Windows så tycker folk att "den duger" och orkar inte byta. Alltså skadas konkurrensen. Det är som om någon skulle åka förbi dig med mackor varje morgon som du tycker smakar OK. Du vet att du kan gå utanför dörren och få bättre mackor, men du orkar inte hålla på och krångla.

Och som sagt, för företag är det väldigt bekvämt att veta att samtliga installationer av Windows redan har en webbläsare så de kan bygga applikationer direkt mot den. Här får ju IE en massiv marknadsandel bara för att den hänger med i Windows och det är bekvämt.

Jag vet själv att jag inte orkar lägga in en alternativ webbläsare på jobbet eftersom den funkar och jag inte orkar byta. Dessutom är vissa av mitt företags applikationer kodade för att funka med IE6 så om man inte kör den så får man problem med de applikationerna. Och jag orkar inte byta browser beroende på applikation. Allt funkar med IE6 så jag kör den trots att den är långsam, krashar då och då och är allmänt ful och jobbig. Och det gör alla andra också.

Jag såg någon statistik på det där också. Firefox är mest använd i hemmen medans IE dominerar på företagen.

Av Copernicus
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Snowy86
Jag tycker det är fel att Microsoft har en sådan dominans som dom har när det gäller spel och applikationer som enbart fungerar på just Windows system... men något jag aldrig kommer fatta är just detta tjaffs om att dom inte ska få ha program som är en del utav operativsystemet installerat som standard -_-

Jag kan försöka förklara varför det är så viktigt. De flesta användare som inte är så duktiga på datorer använder just de program som följer med Windows. Och företag sätter upp sin miljö så den fungerar med Internet Explorer eftersom den är med i Windows. Du kan ju tänka dig vilken marknadsandel Microsoft får direkt bara för att den browsern finns med i Windows.

Att IE har 70% av marknaden beror ju inte på att det är en bra browser, det beror på att den hänger med i Windows. På en fri marknad så är det den bästa produkten som användarna väljer, och då skulle ingen välja Internet Exploder. Det är ett ganska stort problem att det inte är den bästa webbläsaren som har störst marknadsandel, eftersom WWW är så otroligt stort och dominerande idag. Vi kan inte ens tänka oss ett Internet utan webben längre. Folk vet knappt om att det existerade före webben ens.

Så om Microsoft inte fick använda sin dominerande ställning med Windows som en hävstång för sin produkt Internet Explorer så skulle den ligga väldigt dåligt till på marknaden. Nu gör den inte det tyvärr.

Det är samma anledning som Chrome nu lämnar beta-stadiet. Google vill ha ut Chrome förinstallerad på datorer så snabbt som möjligt. De inser hur viktigt det är just på grund av dessa orsaker.

Av Copernicus

Finns garanterat en bakdörr i detta. Jag skulle absolut inte lita på det. Bättre då att köra TrueCrypt eller något med öppen källkod. Men inte ens då är man helt säker. T ex NSA kan ha hittat ett sätt att knäcka algoritmen. De har ju landets bästa matematiker som jobbar på just sådana saker dygnet runt. Om de knäcker den så berättar de självklart inte det för allmänheten.

Helt säker är man aldrig, men det är nog bäst att köra med öppen källkod så man slipper bakdörrar i själva programmen i alla fall. Hårdvarukryptering från företag går inte att lita på.