Inlägg

Inlägg som Kamouflage har skrivit i forumet
Av Kamouflage
Skrivet av stefaneriksson123:

Nu till nästa produkt som inte heller är någon dröm att peta på.
Försöker ladda upp alla bilder via Synology Drive client till vår lokala Synology ds918+. Men det går fruktansvärt segt. Skulle säkert ta 1 vecka i denna takt.

Har nästan istället lust att springa och köpa en extern SSD (Samsung T7) som jag formaterar med exFAT för att flytta mellan datorn och NASen.

Du skriver att det tar lång tid men inte hur fort det går eller hur mycket data du har. Samsung T7 finns ju dock bara upp till 4TB så att föra över det på 1 Gb lina borde ta 9 timmar. Även i worst case scenario med mycket småfiler (bilder på 10MB+ är stora filer) så borde du kunna fixa det på under ett dygn. Och ett dygn är väl fine för en sak du gör en enda gång?

Om jag skulle föra över 4TB data från min macbook till min DS918+ så hade jag mountat NASen som ett nätverksshare och sedan använt rsync för att föra över datan. Det borde vara det absolut snabbaste.

Vill jag ha det mer användarvänligt så skippar jag rsync (Det är trots allt command line) och kör Synology Drive.

Om något av de går ohemult långsamt så skulle jag lugna mig lite och kolla varför. Vad har du t.ex. för hastighet till NASen, går det att flytta över något alls (en stor film är en bra testfil) i ungefär 1 gigabit / 125 megabyte per sekund eller får du i praktiken mycket lägre hastighet än så?

Du kommer inte hitta någon applikation eller inställning som pang tjong går mycket snabbare än de andra, går det extremt långsamt så har du ett fel du behöver leta reda på och fixa först.

Av Kamouflage
Skrivet av stefaneriksson123:

Får nog börja köra allt i min Synology NAS, sen får den ladda upp en backup-klon till Google Drive, tänker jag.

Om du redan har en Synology så spana in HyperBackup. Den har stöd för Google Drive, verkar det som.
Jag kör det själv, fast till en annan NAS. Funkar klockrent och är smidigt med att återställa versioner av filer från specifika datum och liknande.
Men det är backup, inte en kopia, så du kan inte nå filerna direkt via Google Drive utan får ju göra det via din NAS alltid i det fallet.

Skrivet av stefaneriksson123:

Hade det varit en fil på 600GB hade det säkert funkat.

Antagligen, men om du någon gång under de 3-5 timmarna tappar internet så den timear ut får du börja om från början igen. Inte supersmidigt.

Skrivet av stefaneriksson123:

Hmm, finns det någon teknisk lösning på gång eller något ni känner till för att även kunna snabba upp överföring av tusentals små filer? Intressant iallafall.

Synk-klienter är lösningen oavsett om det är för stora eller för många filer. De har inbyggt stöd för att yxa ned och klumpa ihop filerna i delar så oavsett vad du skickar så skickas det inte fil för fil utan ett block på en optimal mängd data som sedan pusslas ihop till filerna igen på datorn.
Sen om det finns en klient och hur bra den funkar beror ju på vilken tjänst du använder, men för google drive är det helt enkelt Google Drive for Desktop

Av Kamouflage
Skrivet av stefaneriksson123:

Känns värdelöst, är det dags att sluta med Google och återgå till Synology NAS?

Det som händer när du trycker 'download' på en 600GB stor mapp med småfiler är att filen ska läsas ut från ett relativt långsamt storage, till en server som sedan ska zippa den och kanske sedan skickas vidare ytterligare en gång till en server som börjar skicka datan till dig.

Så i bästa fall om filen ska skickas till dig direkt tar detta 3 timmar om de ens låter dig ladda hem den i 500Mbit. Ska den flyttas runt lite och zippas så är det i mitt exempel i värsta fall kanske 1 (från storage till zip) + 1 (från zip till server #2) + 3h (till dig) = 5h.

Du har för mycket data för att hantera den remote. En lokal NAS är ju inte mycket snabbare men skulle du t.ex. köra 2.5G och tillräckligt bra hårddiskar så kan du ju i alla fall få hem det på en halvtimme. En bra intern SSD har i jämförelse 25Gbit read och kan leverera datan rakt in i dina ögon på 3 minuter.

Skaffa dig någonting som synkar, t.ex. Google Drives klient. Då kommer den ladda hem datan i småbitar till dig direkt, istället för att försöka skicka en enorm blob över internet. Men det kommer fortfarande ta 3+ timmar att få hem allt.

Av Kamouflage
Skrivet av laukan82:

Syncthing, kör du som plugin/app i Nextcloud eller en VM/container med det?

Kör just nu manuell uppladdning

Jag kör det i Docker, men ja, helt separat från nextcloud.

Manuell uppladdning funkar bara tills man tagit ett oersättligt kort. Då kommer ödet och slänger din telefon i en vulkan innan du hinner backa den

Av Kamouflage
Skrivet av laukan82:

Får man höra pris/cons Owncloud endast Vs ex. Syncthing?

Vad hade ni valt...? Kanske ett ytterligare alternativ att utforska?

Owncloud kan bli väldigt intressant när deras rewrite är klar och lite buggfixad men där är de inte än. Tills dess tror jag nextcloud är att föredra.

Jag kör nextcloud och syncthing. Nextclouds auto upload har vart alldeles för buggig och fungerar olika dåligt vid olika tider med olika modeller av telefoner så efter ett par år gav jag upp.

Kör enbart syncthing (för just auto upload) sedan ett halvår eller så nu och har vart felfritt på 4 olika telefonmodeller.

Så svaret är väl "båda".

Av Kamouflage
Skrivet av g146:

12 år gammal bil slänger vi i havet lol

Ja alltså kostade den 1000 spänn ny så är det nog dags att skrota även en bil efter 12 år. Man måste ju se det i ett sammanhang.
* En billig pryl där teknikutvecklingen går fort framåt och som ska frontas mot ett aggressivt internet? Rätt död efter 10 år
* En dyr pryl där teknikutvecklingen går väldigt långsamt och som på sin höjd ska parkeras på en mörk parkering? Högst aktuell efter 10 år

Skrivet av Ortovox:

Njae det är inte riktigt sant, min kompis fick sin 2009 Fords airbag utbytt pga ett säkerhetsproblem med deras airbags som upptäckts och då va bilen mer 10år gammal. Så i detta fallet skulle det motsvara att D-Link faktiskt drar fram sin gamla mjukvara och gör en patch och täpper säkerhetshålet .

Nu menade jag inte att 12 år var någon slags maxgräns för alla produkter. Om man betalar betydligt mer än 1000 spänn för en pryl som visar sig ha ett problem som gör den olämplig att använda alls (som en strulande airbag) så skulle jag tycka det är rimligt att det åtminstone erbjuds betalda reservdelar för det, längre än 12 år.

Skrivet av Broken-arrow:

Nu verkar det finnas viss risk att även hyfsat moderna bilar åker till skot också. Så ingen tio års garanti här inte.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/konsument/manga-b...

Och för att vara tydlig så tycker jag det är skit. En produkt som en bil för en halv miljon borde ha längre stöd, åtminstone i form av reservdelar och retrofits av saker såsom 4G för nödsamtal, än en konsumentrouter för ett dussin hundralappar.

Av Kamouflage

Den ser ut som att man klippt den i en spegel med hjälp av en nagelsax.

Av Kamouflage
Skrivet av Minzert:

Kul svar av D-Link. "Skyll dig själv som inte vill slänga fungerande hårdvara"

Fast svaret är ju snarare "Vill du fortsätta använda din 12 år gamla teknikpryl som kostade 1000kr ny så måste du från och med nu hantera säkerheten på egen hand".
Du kan ju fortfarande använda den, men att ha den öppen mot hela internet är inte bra.

Det är som att äga en gammal bil. Man ska få en rimlig mängd garanti, en rimlig mängd reservdelar och därefter så får man väl hoppas på det bästa..

Av Kamouflage
Skrivet av Knetha:

Precis som du skriver på punkt 4 har jag upplevt med Telenor, långsammare efter midnatt. (Men i övrigt har jag varit nöjd med dem, men ska byta nu p.g.a. deras höga priser.)

Finns det något sätt att veta skillnaden på punkt 4 och 5 mellan leverantörerna ? Just nu lutar valet mellan Inleed och Quicknet för mig (250/250).

Långsammare efter midnatt är dock jättekonstigt eftersom det är super-lågtrafiktid. Oftast kan man se datatrafiken som en spik runt 8, spik runt 12 och en kulle 17-21 och så gradvis utebbande fram till 24. Jag vågar inte gissa vad det är, men en överbelastad ISP känns inte som det troligaste.

Jag skulle inte teckna Inleed utifrån vilka som driver bolaget, men det är väl en mer personlig preferens.
Finns någon tråd om dem på forat

Skrivet av Knetha:

Finns det ett samband mellan BGP peers och antalet kunder operatören har ? 9/9/3 för Inleed lät ju som ingenting jämfört med 680/678/177 som Telenor hade... Men om det beror på hur många kunder de har så kanske skillnaden inte är så stor ?

Eller har jag helt missförstått, för detta är inget som jag kan alls !

Att gräva i BGP-peers för att klura ut vilken ISP som är bäst är som att läsa en årsredovisning för att se om man kommer trivas i en lägenhet. Det är inte irrelevant, men jag tror inte det ger så mycket i vardagen, i synnerhet inte för en lekman.

BGP peers är hur många du utbyter trafik med. Att utbyta trafik med Telia, Tele2, Telenor gör att du har en rätt rak väg till nästan hela svenska internet så på tre peers kommer du väldigt långt med bra kvalité. Inleed är en liten pluttoperatör så de kan inte teckna 700 separata avtal med 700 andra leverantörer. Men det här är en sådan grej där skillnaden mellan teori och praktik är stor. I teorin är 700 direkta anslutningar mycket bättre. I praktiken är 650 av dem meningslösa.

Av Kamouflage
Skrivet av Jonas_latt:

Är det någon större skillnad på leverantörerna av fiber egentligen? Internet som internet?

Kan tänka mig att supporten kan skilja mellan de.

Jag skulle sälja att skillnaden på 'internetet' är väldigt liten. Ett bra wifi hemma har mycket större inverkan på surfkvalité än ett byte av operatör. Support, pris och kringtjänster skiljer mycket men kan också skilja jättemycket från månad till månad.

Kan du byta leverantör har du antagligen något öppet stadsnät, då ser det oftast ut ungefär såhär:
1. Mellan din dator och fiberkonvertern är det dina grejer.
Vissa operatörer erbjuder en router, vissa inte, vissa kan du välja med.
Dessa kan skilja mycket, beroende på vad det är för prylar. Kör du en egen router är det ingen skillnad.

2. Mellan fiberkonvertern och någon mer central plats i huset/kvarteret. Här är det olika.
Oftast är det stadsnätet som ansvarar för det, men det kan också vara t.ex. bostadsrättsföreningen eller hyresvärden.
Hur som helst är ju denna delen gemensam för alla operatörer. Jag nämner det för här är det vanligt att det blir fel.
Strömavbrott, död utrustning (såhär långt ut finns inte redundans) eller bara att någon renoverar sönder kablar.

3. Mellan huset/kvarteret och en avlämningspunkt. Detta ansvarar stadsnätet för, och det är lika för alla operatörer. Detta är den i särklass vanligaste källan till driftstörningar. Strömavbrott, avgrävda kablar, arbeten på utrustning utan redundans och så vidare.

4. Mellan avlämningspunkten och din operatör. Här börjar det uppstå skillnader. T.ex. är det operatörens ansvar att ha tillräckligt med kapacitet. Går det exempelvis långsamt kväll och helg är det här det kan ligga.

5. Mellan din operatör och resten av världen. Här är det också skillnader. Både utifrån hastighet, svarstid och tillgänglighet. Alla operatörer blir begränsade av praktiska skillnader såsom ljusets hastighet över atlanten så skillnaderna är inte så stora som vissa vill antyda, men får du t.ex. problem med hastigheten mot Tyskland men det är bra i övrigt så ligger det troligtvis hos din operatör.

Det finns ett otal andra saker också men mellan tummen och pekfingret ligger 90%+ av alla fel som gör att ditt internet går ned hos stadsnätet (d.v.s gemensamt för alla operatörer) medan 90%+ av alla fel som påverkar hastighet, svarstid eller att dessa är olika mot t.ex. olika länder, operatörer eller tider på dygnet är beroende på din operatör.

Och sen ska det väl också sägas att ungefär 99.9% av alla fel ligger på punkt #1 ovan.. men om man bortser från det så

Av Kamouflage
Skrivet av tigersoul925:

När linjer och former kommer in i glasögonens synfält så förvrängs de, ungefär som att glasögonen förstorar bilden en aning eller något. Är det normalt? Känns helt stört. Börjar vänja mig lite, men det är klart besvärande.

Lite oklart vad du menar. Menar du just i glaskanten? Eller menar du att bilden genom glasögonen känns större/mindre än den utanför? Båda delarna är normalt, tyvärr. Glaskanterna kan bli bättre med andra, tunnare, glas och även om du t.ex. har större glasögon så kanterna är längre ut från ditt synfält.
Men man vänjer sig också.

Skrivet av tigersoul925:

En annan märklig effekt är att saker i utkanten av glasögonen kan upplevas som att de blir dubbla (dubbelsyn) men sen kan man titta ordentligt och då är det som att det bara "kändes" som att det var dubbelt. Jäkligt märklig upplevelse som är svår att förklara.

Det där skulle jag fråga optikern om. Man mäter avståndet mellan dina ögon för att bland annat inte få dubbelsyn. Det kan vara att de inte sitter rätt på dig eller att man mätt fel.

Citat:

Utöver det är avstånd och djupuppfattning fucked och det finns symptom såsom yrsel, obehag, spänning i huvud och ögon etc, men det är väl vad jag förstår normalt.

Det är det, men det brukar gå över. Jag har haft glasögon i 25 år men får samma sjösjuka om jag haft linser länge och sedan byter till glasögon.

Ska du ha glasögon 24/7? Linser känns betydligt mer naturligt. Man får inte förstoringseffekten, glaskanter, smuts, imma och så vidare. Jag sover i mina i en månad, har dem ur en helg, sedan en månad till. Inte alla som kan göra så, men det är väldigt skönt!

Av Kamouflage
Skrivet av Cr4zyt0e:

Vill se vad gränserna i en router går.

En router slutar långt innan det du försöker göra ens börjar. En "router" skyfflar trafik mellan olika nät.
Det du söker är någon typ av proxy som kan agera man in the middle. Det är funktioner som kan finnas inbyggt i samma låda som en router om du kikar på enterpriseproduker men det är fortfarande inte gränserna för en router utan bara gränserna för vad den kombinerade produkten klarar.

Men kort och gott gör du såhär:
1. Du har kontroll över nätverket, så se till att all trafik från klienten skickas till en proxy. Det gär kan du enkelt göra med vilken hemmarouter som helst genom att t.ex. sätta upp en DNS-server som istället för riktiga google.se skickar trafiken någon annan stans.
2. Du måste ha kontroll över klienten, för du behöver installera ditt egna CA-certifikat på den för att kunna..
3. ..sätta upp din proxy så att den låtsas vara Google. Klienten kommer att ha krypterad trafik mellan sig och din proxy, din proxy läser det i klartext och skickar det vidare (krypterat igen) mellan sig och google. Spana in Squid för exempel på en mjukvara som kan göra detta.

Har du inte kontroll över klienterna är du antingen körd, eller snart en väldigt rik man när du säljer din exploit

Av Kamouflage
Skrivet av Bläckman:

Dom tar ett samhällsansvar med detta upplägg då detta sätt inte belastar staten med de kostnader det innebär för oss skattebetalare med att vara med och medfinansiera alla kreditköp via alla ränteavdrag det skulle innebära.

Ah, att jag inte tänkte på det, de gör det för vår skull!
Här har jag hela tiden trott det är för att det är enklare att få folk att teckna krediter om de tror att de är gratis, och så visar det sig att privatlåneinstituten egentligen är riktiga samhällsbärare.

Av Kamouflage
Skrivet av Syltmunken:

Hej! Behöver lite hjälp här av nån kunnig. Gjorde nyligen ett köp hos Webhallen och valde att avbetala med Resursbank. Nu när jag fick fakturan i appen kan jag betala hela summan på 11 636 kr direkt eller 1280 kr/ månad x 12 med 0% ränta. Min fundering är varför det blir bra mycket mer (hela 3724 kr). Är det jag som gjort en rejäl miss hur avbetalningar fungerar?

Du läste väl villkoren innan du skrev under ett kreditköp? Här är direkt från webhallens kundkorg:

Så på ett köp på 14000kr så betalar man 0% ränta, 299kr uppläggningsavgift och 39kr i administrativ avgift (per avisering).

Den effektiva räntan är egentligen det intressanta. Det är räntan inklusive alla avgifter, alltså det som krediten faktiskt kommer kosta dig. 14'000kr + 399 + 39*12 = 14767 vilket procentuellt blir skitmycket pengar i 'ränta'.

Varför skriver de ut effektiv ränta? Jo för det blev lagkrav på det eftersom det blev poppis att marknadsföra 0% ränta men istället ta hiskeliga avgifter för att vissa av någon anledning trodde det var gratis att handla på kredit.

Av Kamouflage
Skrivet av BergEr:

Samtalsinspelning har varit en funktion på alla min Android telefoner, är bara en knapp likt högtalare/paus osv när man ringer.

Och det är också tillverkarberoende så du har exempelvis inte en (icke gråimport) Samsung.

Av Kamouflage
Skrivet av Neon:

Så för att göra ett kalkylerat beslut här så vill jag bara försäkra mig om att Plasma TVn inte har något nämnvärt värde idag?

Det är en tio år gammal elektronikprodukt som inte har några unika fördelar mot tex en modern oled. Dessutom låter den prismässigt inte som något flaggskepp.

Den kanske har värde för dig men tänk dig att du är köpare och står mellan den tvn och förra årets semi-flaggskepp för 8000..

Av Kamouflage
Skrivet av MaxDark:

Vad jag förstår kan Skatteverket vid revision bli gnälliga om det framgår att datorn är avsedd för gaming och min verksamhet inte har med det att göra.

Det handlar ju inte om vad den heter utan att ett faktiskt behov ska finnas. Dels så kan du motivera en "gaming" med att de är prisvärda jämfört med riktiga workstations om man behöver utveckla på en gpu, och dels finns det egentligen inget som förhindrar dig från att göra ett oinformerat/dåligt köp och köpa en gamingdator trots att du behöver en kontorsdator.

För 15k ink moms är det ingen som kommer ifrågasätta ditt köp, en laptop i den prisklassen är rimlig oavsett vad du ska göra.

Av Kamouflage
Skrivet av Grav:

Det var tråkigt att höra! Men inte helt oväntat. Då står valet troligtvis mellan betalalternativ eller att helt enkelt skippa automatisk centrering.

Det finns egentligen inget bra betalalternativ heller. Att kolla på IP är som sagt inexakt och att hitta något annat som visar en exakt plats utan användarens input känns som ett säkerhets/integritetsproblem mer än en feature.

Normalt sett ber man användaren om rättigheter att plocka det via webbläsaren. Användaren behöver alltså inte manuellt välja plats, men måste ge tillåtelse.

Av Kamouflage
Skrivet av tBiorrith:

Inte nödvändigtvis. De tar den lösa skärmen och skär av glaset med fisklina/ståltråd och monterar nytt glas för en bråkdel av priset på en ny skärm.

Med 3000 syftade jag på vad Apple tog för att reparera skärmen, inte att komponenten skulle kostat det.

Sen är det ju kanske lite väl frikostigt att kalla en skärm som skurits i två och fått ett tredjepartsglas för "original", men det är precis den typen av saker jag menar att man får om de lovar något alls "original" för 800kr. D.v.s inte original.

Av Kamouflage
Skrivet av laukan82:

Ska mest bara köra löpande backup av mobilerna, lite småfiler/dokument utöver kamera-backup

Spana in Syncthing istället. Nextclouds sync är skitdålig och dras med buggar som aldrig löses så är det din primära användning sync/backup så gör du dig själv en riktig otjänst att köra det.