Inlägg

Inlägg som St3amer har skrivit i forumet
Av St3amer

PM

Av St3amer

@nojms: Japp, det finns kvar. Skickas eller hämtas? Om du köper vill säga

Av St3amer

Ja så är det kanske. jag utgick från vad dom kostar nya på de ställen som fortfarande säljer dom. Billigaste är knappt 2200 så jag tyckte att mitt pris var rätt fair då påsen inte ens är bruten. Sen var det nån optimist på ebay som sålde ett använt för $149.
Men jag går ner i pris, jag vill bara få det sålt.
Tack för påpekandet.

Av St3amer

Ouppackat och oanvänt ASUS Strix Z270H Gaming/K1

Som rubriken säger, oanvänt Z270H säljes. Jag fick det i present i julas men har inte kommit mig för att använda det och det finns säkert någon annan som kan ha glädje av det.
Kollade lite på aktuella priser så jag tänkte att 1400 kr är ett schysst pris för ett helt oanvänt kort.
Finns strax söder om Kristinehamn men kan så klart skickas.

Edit: Efter lite påpekande sänker jag priset till 1000 + frakt.

Läs hela annonsen här

Av St3amer
Skrivet av Opatagio:

Hmm de har nog ändrat reglerna för så här säger Försäkringskassan idag:
"Om du ska resa utanför EU/EES och Schweiz

Utanför EU/EES och Schweiz gäller inte EU-kortet. För dig som ska resa till
länder utanför EU/EES och Schweiz är det därför viktigt att du har en privat
försäkring. Ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring och om du behöver en
extra reseförsäkring."
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_stude...

Och vad jag vet har de inte kvar de gamla blanketterna innan "EU" och jag ser inte heller att det finns avtal mellan Sverige och USA. Dvs Försäkringskassan står inte för någon kostnad av vård i USA.

OK, det var ett tag sedan jag var där, hade inte uppdaterat mig på vilka saker som gäller från Försäkringskassan.

Av St3amer

En annan grej, och detta har jag säkert nämnt i liknande trådar om resor till USA; att vara svensk (och spela lite dum) är användbart om man hamnar i lite trafiktrassel med polisen. "Ajm sviiidish" funkar förvånansvärt bra. Jag har bott i två omgångar i USA (strax norr om NYC) och har både kommit undan med en vänlig varning från Highway Patrol (16 år och steg ur bilen för att fråga vad som stod på när jag tyckte det tog lite för lång tid innan dom kom fram...), efter att blivit slängd på huven av en polis medan hans partner "täckte" mig.
Samt fått stanna på en privat strand på Long Island med vår Jeep trots att vi inte hade permit, ena beach patrol-polisen ba "my wife is from Sweden!". OK, den var lite tur på men som sagt, dra svennebanankortet i trafiken, jag har tom kommit undan böter när jag körde in på en av avenyerna på Manhattan från fel håll.

Sviiiidish

Av St3amer
Skrivet av Yonie:

  • Se till att ha reseförsäkring med antingen ert försäkringsbolag, eller via SOS International. Det här är inget snack om. En sjukhusvistelse i USA kan kosta hundratusentals kronor, oavsett åkomma.

Du får nog fylla på med fler specifika frågor, @Falcon.

Det är bra med extra försäkring men det funkar med ett intyg från Försäkringskassan på att man ska åka till USA. Jag har gjort det alla gånger jag åkt, men sen har man ju oftast reseförsäkring från både försäkringsbolag och bank. Kan vara bra att kolla upp innan för säkerhets skull.
Jag var på Puerto Rico och vindsurfade för tusen år sen, skar upp vaden på en bit av ett gammalt vrak som satt fastkilat vid ett rev. Fick förklarat för mig av läkaren som petade och sydde att hade jag inte haft intyget från Fkassan så hade bara pain killers gott på ett par hundra. Farsan bröt benet i Squaw Valley på 70-talet, han hade inget leg eller intyg på sig och fick inga pain killers förrns nån timmes väntetid i sjukstugan.
Var förberedd.

Av St3amer

Jag har haft problem av och till i många år med både musarm och musaxel, faktiskt på bägge sidorna trots att jag bara använt musen med höger hand. Jag överansträngde vänster axel när jag på ett tidigare jobb hade ett vinklat skrivbord med två desktopar som jag alternerade mellan. Då jag jobbade på den vänstra så lutade jag mig rätt hårt åt vänster på vänster armbåge. Bara det gjorde att jag fick konstant värk i vänster axel.

Nå, mina problem är eller var inte lika som dina, men vad jag gjorde var att dels börja använda en trackball för jobbet (galet ovant i början men det underlättade). Vad jag hade problem med i vänsterarmen var själva muskeln på ovansidan närmast armbågen, där hade jag värk så fort jag gjorde någon som helst ansträngning. Men också axeln, mellan överarmen och axeln.

Samtidigt så hjälpte jag farsan med att bygga gjutformar till nytt hus på sommarstugan samt en form för en stor gjuten terass. Allt detta spikande förvärrade all min värk så till den grad att jag började spika med vänster hand. Sjukt svårt i början men jag är fortfarande "tvåhandig" när det gäller spikande.

Vad är då lösningen? Tja, som flera sagt, träna, byt arbetsställning osv. Men i mitt (och farsans) fall så var den stora lösningen akupunktur. Lite flummigt men det löste det hela i stort. Så klart i kombination med bättre ergonomi, bytte stol och byggde mig ett eget skrivbord. Kanske detta är lite bra råd. Kommer inte ihåg om jag gick via VC för att få akupunktur, det var ett tag sedan.

Hoppas det löser sig, och att du slipper operation.

Av St3amer

Tror jag har ett gäng ute i verkstan.

Av St3amer

Det första du bör tänka på är att det inte bara är att flytta till USA, du måste ha ett jobb som väntar eller vara gift med en amerikan. Turistvisum som svensk är tre månader och det finns så klart folk som kringår det med en snabb tripp till Canada eller Mexico, men det är nog inte i längden att föredra. Åker man dit och ICE kommer på en så kan det bli problem att komma tillbaka. Har en kompis vars kompis från förr startade bolag i LA med en amerikan, gjorde högtalare. Dom gjorde ETT misstag och fick flytta till Mexico medan rättsprocessen pågick (minns inte alla detaljer men de fick så småningom tillbaka sina arbetstillstånd).

Sen är det som nyinflyttad till USA en djungel när det kommer till skatteregler, samma där, ett misstag kan kosta rejält. Tror det finns nån info om detta i en annan tråd på SweC.

Lite baby steps tips, börja i rätt ände. Förvänta dig inte att du kan fixa bostad INNAN du flyttar dit. Det får du fixa på plats, och det är antagligen lättare att hitta bostad där än i bostadsköernas Sverige. Det var jättelänge sedan jag bodde i USA men jag minns att hitta bostad var ett av de lättare sakerna.
Sen är det så klart att $$$ speaks, de flesta uthyreslägenheter kräver deposition och den kan vara på rätt många tusenlappar (I $).

Gör så här, behåll drömmen/ambitionerna, gör bra ifrån dig i gymnasiet och efterföljande utbildning och framför allt: fixa praktikplats i USA under utbildningstiden. Gör du bra ifrån dig då så är både jobb och processen för uppehållstillstånd/arbetstillstånd så mycket enklare.

Det är vad jag kan komma på så här på rak arm, och om du planerar att bo och jobba i LA, förbered dig på att boende är ordentligt dyrt samt att bil är ett måste. Det är inte en klyscha, så är det bara, inga skattesubvenstionerade elcyklar där.

Lycka till, men skynda långsamt.

Av St3amer

Utan att ursäkta OPs säljare som uppenbarligen är en riktig gris, jag kan relatera lite från "andra sidan" så att säga. Förra året så sålde jag lite gamla retrokomponenter, fick iväg sakerna väl packade och i tid. Dessvärre så visade det sig att en komponent inte fungerade (hade legat i låda sen typ 2001) och att jag skickat fel GPU-kylare. Kom överens om att jag skulle skicka rätt grejer och en annan komponent som kompensation. Vi snackar inte Fabergéägg här utan gamla prylar utan något direkt värde, sammanlagt var det väl ett par hundralappar det handlade om.
Tråkigt nog gick min far bort och jag blev backstabbad av min bror och fick ta tag i allt med begravning och bouppteckning själv, och jag meddelade köparen detta men nämnde också att jag skulle försöka få iväg prylarna så fort som möjligt. Av förklarliga skäl tog det lite väl mycket tid men grejerna kom så småningom iväg med diverse ursäkter från mig. Fick inget tack från köparen och han nämnde mig i marknadsreferenser med dåligt omdöme. Kanske på ett sätt riktigt men sensmoralen i denna storyn är att det ibland finns det omständigheter som påverkar.
Så här i backspegeln så borde jag kanske lagt till att köparen köpte i befintligt skick, då jag inte hade möjligheten att testa prylarna innan.

Men som sagt, det beteende som trådstartaren utsatts för är oacceptabelt.

Av St3amer

Pro tip utöver all teknik som nämnts: KOKBÖCKER. Kolla antikvariat och loppis, eller kolla på bibblan. Och så online så klart, alltid bra att massera algoritmerna på Youtube så man får massa tips om roliga kanaler och recept.

Och om ni spenderar sommarsemestern hemma: bygg en riktig smoker...

Av St3amer

Som de flesta påpekat, se till att ta hjälp av facket. Verkar som att arbetsgivaren antingen verkligen gjort ett misstag och sen försöker göra någon efterhandskonstruktion. har du skriftligt borde det inte vara några problem. Förhoppningsvis, för man vet ju aldrig.
Och sen det viktigaste (som jag gissar att du gjort men bra tips till andra) läs ALLT noga. Jag gjorde misstaget att inte göra det och lita på en person lite väl mycket.

Jobbade på reklambyrå tidigare, kom tillbaka några år senare för en ca sex månaders projektanställning. Skrev på anställningskontrakt och NDA osv, dagen efter kom personen i fråga och sa att de gjort en miss i avtalet och fick ett nytt att skriva på. Läste inte genom för det såg likadant ut, men de hade ändrat min anställningsform till eventpersonal (jobbade med eventplanering och produktion, stundtals hårt jobb) och fick då inte ut marknadsmässig lön utan jag hade väl brutto ut 12 papp i månaden.
Det enda positiva var att jag kunde säga upp mig i ilska på plats precis som på film och de höll på att tappa en stor kund.

tl;dr läs på

Av St3amer

Hej, jag skulle kunna tänka mig att ta emot det, vad gillar du för kaffe? Bor i Kristinehamn men ska till Karlskoga på fredag, jag kanske kan köra ett snäpp till då om det inte är för långt fram i tiden?

Av St3amer

Kom på en titel från tidigt 80-tal när jag inte kunde sova i natt (bra prioriteringar man har då istället för att räkna får...), filmen "10" som i att Dudley Moore's love interest är en tiopoängare. Svensk titel Blåst på konfekten. Tjejer är alltså konfekt, nu rämnade värdegrunden hos F!

Av St3amer
Skrivet av Release:

Upprörande ju, sumprunkare är ett hedervärt yrke, som till och med fått en porter uppkallad efter sig: Sumprunkarens Svarta Porter.

Jag tror mitt toppexempel slår ditt (kanske inte i lökighet, men helt klart i absurditet):

Steve Martin's "My Blue Heaven", eller som den heter på svenska, "Hur jag lärde en FBI-agent att dansa Marengo".

När vi ändå snackar Steve Martin, The man with two brains (https://www.imdb.com/title/tt0085894/?ref_=nv_sr_1) blev Dr. Hfuhruhurrs dilemma.

Av St3amer

Moccamaster som jag lagade efter att min mindre sparsamme kusin skulle slänga den. Vattenbehållaren hade en spricka men jag köpte en ny för lite mer än en hundring. Det var typ 10 år sen och den tuffar på. Jag bor inte i människobyn längre och tar mitt vatten från sjön och har ett nytt filtersystem, som renar med saltpastiller. Varje gång det blir ett strömavbrott så fuckar inställningarna upp sig och det blir en viss saltsmak ett par dagar, då har jag dunkar med vatten från stan i reserv. Kasst vatten = kasst kaffe.

Sen har jag rotat fram en gammal La Pavoni Europiccola som farsan fick som julklapp från en italiensk kund nån gång på mitten av 80-talet. Den är i renoverings- och rengöringstagen, den har stått länge och ett par packningar läcker + hävarmen är spårlöst borta. Ska bli kul när den är igång igen, det är en konst att göra espresso med en sån gammal manuell grej.

Edit: Jaha, där la den sig på sidan alltså...

http://forumbilder.se/H8DEP/img-20181003-194733.jpg

Av St3amer
Skrivet av JackA:

Det är inte så väldigt vanligt just i översättningar till svenska, men i vissa andra språk (t.ex. ryska och finska) är det snarare regel än undantag att namnen översätts och att man därmed som läsare hamnar i en helt annan språkvärld än originalets. Kan ta en stund att komma in i men är översättningen bra kan det faktiskt fungera riktigt bra.

Precis. Som jag skrev ovan, jag har ett förflutet i reklambranschen, och finskan är lite kul, kommer ihåg nån kampanj för nån chokladkaka, minns inte varumärke, men där sloganen var "Have a brake!" Blir lite fel...

Av St3amer
Skrivet av Akerhage:

Zoomade in lite, förstår inte hur dom kan sätta upp en sådan skylt ens?
Varför kollar man inte med första bäste svensk först?
Förstår inte heller hur dem som trycker/tillverkar skyltarna inte reagerar. Fast dom vill väl bara ha snabba cash.

https://i.imgur.com/Pdn7lzS.jpg

Tja, varför låta det gå till tryck utan korrläsning? En första tanke är att dom låtit en landsman som driver ett tryckeri/skyltmakeri göra jobbet. Som typ bilden nedan, den är mitt emot mitt gamla hem på Friggagatan i Göteborg innan dom rev alla fastigheter och byggde Nacka Strand-ghetto där, mattaffären låg till höger om stripklubben och HD-affären. (Jag på bild i fönstret...)

Har ett förflutet i reklambranschen och ryser fortfarande när jag tänker på saker som gått till tryck utan korrläsning...

http://forumbilder.se/H8DEP/dsc00079.JPG

Av St3amer
Skrivet av MH25:

Så är fallet med Mel Brooks filmer exempelvis, där man på svenska valde "Det våras för..." som om hans filmer vore en serie. Det kan man ju tycka vad man vill om, men jag vill hävda att det inte är en översättning utan ett namnbyte.

Precis. Och annat att irritera sig på:

Tjejen som...
Ett päron till farsa...

osv osv