Inlägg

Inlägg som fizzyflaskan har skrivit i forumet
Av fizzyflaskan

Zigbee är ju ett trådlöst kommunikations protokoll liknande tex WiFi.
Så för att dina sensorer och brandlarm ska kunna rapportera sin data behövs en kontroller/hub som kan ta emot detta data, som i sin tur måste prata Zigbee också.
De finns en hel uppsjö av dessa hubbar som supportar detta och vilken man väljer beror helt på vilka krav man har. tex:
* ska saker köras lokalt eller går de bra att viss funktionalitet körs i molnet
* behöver de supporta mer standarer än zigbee för framtida enheter (tex z-wave, 433 mhz standarder etc )
* ska de kunna synkas/inkluderas mot google/apples ekosystem etc?
* Integrering av andra molntjänster
* kostnad

Som sagt välja hubb är rätt rörigt, och svårt framförallt när man inte vet sina egna krav förrän man testat.

men för enkelhetens skull kanske Aqaras prylar lättast att paras med Aqaras hub (kan itne säga mkt om den hubben annars tyvärr), men många hubbar idag supportar dom om itne annat med installation av drivers för aqara sensorerna.

exempel på hubbar (finns massor mer)
aqara hub
smartthings (samsung som är utgående men säljs av dom själva till hyggligt pris än)
aeotec smart hub
homey
animus heart
hubitat

Av fizzyflaskan
Skrivet av Mindfighter:

Vid varsel spelar det ingen roll, då ryker man ändå (sist in, först ut och ingen kommer anstränga sig för att behålla den ’nye’). Därför kollar man alltid upp hur bolaget egentligen går innan skriver på (allabolag.se t.ex.)

Som flera redan skrivit man ska alltid testa att förhandla om provanställning, då brukar man få den förkortad o.s.v., men enda gången jag skulle varit orolig för att ta en provanställning är om jag är medveten om att jag är en lågpresterande slacker. Vet man att man presterar så finns det egentligen bara fördelar. Vad händer om man konstaterar att arbetsplatsen/chefen suger? Inte vill jag då sitta fast i uppsägningstid, då vill jag kunna resa mig upp och tacka för mig (uppsägningstiden från den anställdes sida under provanställning är alltid på dagen, oftast 14 dagar från arbetsgivaren sida)

De där är ju inte sant i alla lägen, enligt många kollektivavtal så gäller fortfarande 1 månad från bådas håll, och säger du upp dig själv kan du (de kan ju låta dig gå också i utbyte att slippa betala lönen) få jobba 1 månad iaf (lika som om du inte haft provanställning). Den enda skillnaden här är ju att de kan säga upp dig utan riktiga orsaker.

Av fizzyflaskan
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Dag 3 gick nästan att klara med en Python one-liner. Jag fick köra filinläsningen separat, men sedan gick det att ta i ett uttryck. Men nu måste jag erkänna att det börjar bli write-only-kod. 2:1-steget gjorde att jag fick trixa lite men enumerate och skalfaktorer.

[spoiler]

from numpy import prod slope = ["".join([line.strip()]*75) for line in open("input")] print([prod([sum([slope[y][x * xs] == '#' for x,y in enumerate(range(0, len(slope), ys))]) for ys, xl in enumerate(l) for xs in xl]) for l in [[[], [3]], [[], [1,3,5,7], [1]]]])

Haha körde också oneline idag, men var nog sista dagen med oneliner, börjar bli drygt hitta felen

from functools import reduce a = reduce((lambda x, y: x * y),[sum([1 if pos_y%step_y==0 and line[(step_x*int(pos_y/(step_y)))%len(line.rstrip())] == "#" else 0 for pos_y,line in enumerate([line.rstrip() for line in open("input.txt")])]) for step_x,step_y in [(1, 1), (3, 1), (5, 1), (7, 1), (1, 2)]])

Dold text
Av fizzyflaskan

Har du testat ställa in samma ap pin som de var på gammla routern ?

Av fizzyflaskan

Jag köpte en från fnac.com och de funkade kanon, lite Google translate löste de mesta 😛.
Svenska går välja i enheten och de är stickpropp som i alla andra EU länder. Enheten funkar bra och gillar multifjärrdelen som gör de möjligt att inte behöva vanliga fjärren på min gamla tv som inte stödjer hdmi-cec.

Av fizzyflaskan

Hint kolla vad du skickar in för typ till FahrToCels och vad denna tar för typ!

Av fizzyflaskan
Skrivet av giplet:

Är fibern från Telia?
Vilken router används?

Om jag utgår ifrån att han har fiber från Telia och att han har deras router så tycker jag att du ska koppla in den istället för den befintliga och koppla sladden till övervåningen på den. Detta fungerar eftersom Telias Smart slår ihop IPTV-nätet med internet.
Sedan kan du koppla in dina mesh enheter eller accesspunkter bakom routern och stänga av WiFi på routern.

Du ska inte sätta två routers efter varandra.

Nej den är tyvärr inte telias Fiber. Utan skekraft stadsnät. Han har faktisk en router från telia dock, MEN de funkar inte att ta ut iptvn denna väg utan måste gå från fiberkonvertern på port 2 som sagts ovan. Detta är testat då de är rekommenderat av telia att göra så.
Vill helst slippa telias router pga många anlednignar men mest för att den är lite ostabil samt inte går göra de inställningar jag skulle vilja.
Helt med på att man inte kan köra 2 routrar

Av fizzyflaskan

Hjälp för ideér hur jag bäst kopplar mesh puck och telia iptv via en kabel

Så här ser min svärfars setup ut idag ( har som synes inte mesh system ännu):

Fiberkonverter - 1 WAN -> Router med Wifi
Fiberkonverter - 2 IPTV -> SLADD övervåning -> telia IPTV

Skulle vilja utnyttja sladden som går till övervåningen för både IPTV och en Mesh enhet för WIFI .

Hur gör jag detta bäst?
Måste jag inhandla switch med VLAN funktionalitet och sätta på båda sidorna, eller brukar de finnas ett uttag i fiber konvertern där saker inte är avtaggade och att jag isf behöver bara en?
Eller kan något mesh system idag hantera sånt här?

Detta är mao ideal nätet i mina ögon för att slippa handla så lite som möjligt:

fiberkonverter -(sladd)-> Router 1 -(sladd)-> Router2 -(sladd)-> IPTV-BOX

Av fizzyflaskan

@Ronja_Hood: skulle nog vilja ha riktvara antenner på iaf en enhet få den kommer måsta sitta lite dumt till mitt på en vägg. Men hur stora är dom där enheterna? Och vad vill du ha för dem?

Av fizzyflaskan

Mesh system, gärna Asus med minst 2 enheter

Söker mesh system gärna Asus med minst 2 enheter
Budget kan ev ökas en del

Läs hela annonsen här

Av fizzyflaskan
Skrivet av Rovbin84:

Vad menar du med ställa in ? Är snabbguiden inne i routern inte nog ? Eller måste man göra avancerade ändringar inne i routern?

Behövde aldrig in å ändra i routrar när jag har 250mbit. Varken när jag bodde hemma eller i förra lägenheten. Det har bara varit att koppla in och köra

Om ni menar att jag ska konfa mitt nätverk är att logga in och göra snabbguiden så har jag gjort det.

En sladd i fiberkonvertern (utöver fiber in) och koppla till WAN på routern är ju steg 1. Men säkerställa att du inte har valt bridge mode eller något dumt på Asus routern (då kommer ju ipn tas externt och routern används i te som router) . Antar du bor i schtaan eller ? 😛

Av fizzyflaskan
Skrivet av Aktsu:

Du glömmer rörliga elnätsavgifter och skatter, mitt rörliga elpris ligger runt 0,9 kr/ kWh inklusive dessa poster. Fortfarande orimligt mycket att göra av med 100 kr per dag men ändå.

Oj a de var ju lite klantigtm bra input! För mig skulle de då komma uipp i 0.75 öre kWh ungefär men om vi säger 1 kr per kWh är de ändå 18 A för bara ACn

Av fizzyflaskan
Skrivet av BergEr:

Ja portabel AC är ju brutal på elräkningen, kring 100kr om dagen bara där :/

De känns väl inte riktigt rimligt att de kostar 100 kr om dagen!?
Elpriset ligger ju idag på typ ~15 öre kWh men om vi säger att du har de bundet på typ 50 öre kWh (de var vad du fick om du band de för typ ett år sedan)
så betyder de att du spenderar 200 kWh per dag (räknar på ett dygn nu dock )
200 kWh /24h = 8.333 kW i konstant förbrukning
8333 w / 230 v = 36 A

Så din AC har mao en effekt på 8kW och du behöver en säkrning på 36A + all annan förbrukning på ingående. Min villa är säkrad på 20A på ingående , och där slår man ju aldrig i, så din AC förbrukar mer effekt än hela min villa (som mest förbrukade jag 2400 kW på en månad då de var som kallast i vinter och räkninggen på rörliga delen låg lååångt under 100 kr per dag )

Av fizzyflaskan

Routern vet ju inte alltid vad din telefon för sessioner då de tex kan vara krypterat etc.Så de finns nog inte sådana inställningar, du kan däremot välja att lista vilka enheter som inte ska hoppa mellan APar efter att de anslutit första gången (mina robotdammsugare kör på detta då de har lite svårt med att byta wifi)

Av fizzyflaskan

Nja vad jag vet finns de ingen sådan vettig funktion på åtminstone de billigare routrarna.
Så är de ju så att om din telefon får för låg mottagning till APn den är ansluten till beslutar routern att den ska kopplas ner och telefonen hoppar då till nästa AP, detta kommer kräva att enheten måste sätta upp nya session över nya anslutningen .
För att supporta de du frågar efter behöver du APar som stödjer roming med zero handoff

Av fizzyflaskan
Skrivet av Toivo83:

hur länge är det uppskattat att batterierna håller ?
trist om det skulle bli att en gång i veckan byta batterier.

Tror de officiella är 1-2 år. Har kört mina smart radiators i kanske 4 månader och ännu rapporterar dom ingen nedgång... Har då dessutom haft problem med ventilerna bakom som inte öppnat och stängt helt korrekt i någon månad vilket gjorde att dom försökte justera lite väl ofta.

Av fizzyflaskan
Skrivet av Donnerstal:

Ja, men det är mer värt att antingen välja ssd:n som jag länkade i första bygget eller denna:
https://komponentkoll.se/bild/lusLw.png

Tusen tack!

Av fizzyflaskan
Av fizzyflaskan

Skulle vilja gå in wifi på moderkortet också.
Har inte kabel till källaren i dagsläget.

Hur stor skillnad är de på and och Intels samt grafikkortet ?
Framförallt mest intresserad av intel då virualisering av OS X brukar gå smidigare där, men har iofs inte testat senare generationer av amd.

Såg också att skärmen är gsync kompatibel blir de inte svårt utnyttja de på ett amd kort (isf förslag på annan skärm?l?

Av fizzyflaskan

Bygge med skärm ~20 k

Tjenare , efter att varit utan speldator i 8år känns de dags testa igen.
Mestadels spel men kanske en del jobb där jag virtualisering en del via socker (därav minnet)

Några förbättringar på detta (föredrar intel men för sökandet har jag funderat på 3700x också)

https://komponentkoll.se/bygg/Xndun

Tack på förhand