Inlägg

Inlägg som TKD_1337 har skrivit i forumet
Av TKD_1337

Butiker på Emporia och centrala Malmö har fördelen av att vara nära till köpstarka danskar men inte ens det räcker. Märkligt att lägga ner den på gågatan så snabbt, den var ny och såg dessutom ut mer som en affär än en upphämtningsplats. Samtidigt förvånar inte det här mig: lokalhyrorna har stigit rejält (cirka 20% på två år, även om Webhallen säkert får rabatter så är det riktigt dyrt ändå) och minskad efterfrågan. Att då hålla öppet butiker som är mer som upphämtningsplatser i ett fåtal städer i Sverige, där man behöver dyra lokalhyror, rätt dyr personal och frakta grejer dit, är alldeles för kostsamt när de istället kan satsa på gratis hemleverans, billig och snabb frakt o.s.v. till alla i Sverige och reor då och då istället.

Jag var på gågatan i söndags och det finns alldeles för många tomma lokaler, vilket i sig är ett stort problem då kunder drar kunder. Flera restauranger och caféer med noll kunder (det finns till och med en där som - efter ha försökt sälja stället - ger dig ett färdigt café gratis, bara du är dum nog att ta över ett dyrt lokalkontrakt på typ 40-45 tusen i månaden för en liten lokal), dyra ("exklusiva") inredningsbutiker med noll kunder (fattar inte hur de kan gå runt eller vara kvar, Webhallen är i alla fall snabba på att stänga ner butiker men tror de förhandlar till sig korta bindningstider och uppsägningstider) men flera anställda o.s.v. Det går mer och mer mot att vi har två eller tre populära matställen kvar, kombinerat med någon billigare present-/designbutik, och fyllt med stora draglok som Normal-kedjan. Allt annat är för dyrt och går att få på nätet billigare istället. Jag tror butiker måste erbjuda mer av en upplevelse och inte vara renodlade försäljningsställen för att dra kunder. Varför inte fler teknikevents, tävlingar och andra events på en datorbutik? Det skapar merförsäljning och spontantförsäljning. Många vill ha unika (och gratis) upplevelser, inte bara massa (dyra) konsumtionsvaror.

Av TKD_1337
Skrivet av Petterk:

Varför skulle det kosta mindre? Installation kostar en hel del. Installation här kommer vara dyrare än för en villa.

Det kommer handla om enheter där köldmedium behöver fyllas, så du har inget annat alternativ än att du kontaktar kylmontör.

Okej, då vet jag, tack.

Av TKD_1337
Skrivet av Petterk:

Huh? Tror inte fastigheten har cirkulerande kylvatten.

Inomhusenhet i det sänkta taket eller ett par vanliga väggmonterade och vanlig utomhusenhet gäller nog där.

Ser ut att vara öppet till köket så förutom salladsbar och kylar, samt gäster så kommer köket värma upp.

Självklart måste installation vara godkänt från fastighetsägare, men vill de sälja får väl nästa krögare fixa.

Edit: Hur varmt det är nu, när kanske värmen är på är inte så intressant. Har de upplevt en sommar i lokalen? För varmt för gäster? För varmt för att arbeta i köket? Ja det kommer inte fastighetsägaren stå för i regel utan det är ju i regel hyresgästen som får göra förbättringar och anpassningar. Finns säkert ventilation, men har fastigheten inte kyla så ser jag inte varför de skulle lägga 50-100k på lokalen.

Värmen är inte längre på. Det var varmt förra sommaren. Sen vet jag inte hur det kommer vara nu med maskiner och allt annat på. Återstår att se.

En fast AC borde väl ordna det och kosta mycket mindre. Om det nu skulle behövas.

Av TKD_1337
Skrivet av xxargs:

sprang på...

https://luftmiljobutiken.se/produkt/parkair-fi18-m/

något sådant kanske och är kompressordriven (med R32) och kyls med vatten eller att man skapar en egen vattenslinga med radiatorer. - 5 kW är nog närmare din riktiga behov än en 12000 BTU-maskin

dock inga 3000:- maskiner men är det i företagsregi så har man ofta annan budget.

kolla vattenkostnaden bara - det kan vara minst lika stor som elströmmen den drar.

Jag betalar inte för vatten men de har nog inte heller avsett annat än normal förbrukning. Det är i en affärslokal med många och större verksamheter så tror inte det hade märkts men ändå.

I och med lokalen är uthyrd som restaurang borde hyresvärden kunna ordna bättre kyla. Det är upp till de att ordna permanenta lösningar. Eftersom jag behöver deras godkännande vid en försäljning vill jag dock inte riskera göra de sura med en sån förfrågan och kanske krav kring kyllösning plus det går snabbare om jag lyckas hitta en egen lösning.

Just nu lutar det åt att skicka ut luften på taket, kanske gör jag det mot förrummet där taket är lägre ner och precis vid entréen (där det är kallare).

Skulle jag avsett att fortsätta bedriva verksamheten så hade jag kontaktat fastighetsägaren för en bättre, permanent lösning från det ni föreslagit. Byggtekniskt vore det enkelt sett till hur lokalen är utformad (nära utsidan framförallt).

Av TKD_1337
Skrivet av xxargs:

Det är bara att prova, dock en 9000 BTU maskin och även en 12000 BTU-maskin kommer vara på tok för liten för dig, om det är en ugn eller liknande som du behöver förbättra miljön kring, så behöver du troligen ha kylkapacitet på uppemot 10 -12 kW och då blir det stora grejor även för riktiga split-maskiner och halv storm inne i lokalen och inte en hemmafjös på 3.5 kW (12000 BTU).

Du kan ju alltid prova - men räkna med att bli besviken på kylkapaciteten med en portabel AC... då om det är kök/pizzeria så är din kylbehov mycket mer innan det märks som komforthöjning.

Det är bara lite kylskåp det rör sig om. Så här ser rummet och taket ut:

https://i.imgur.com/RhPIPk1.jpg

https://i.imgur.com/0Il69tn.jpg

https://i.imgur.com/2t0XDzY.jpg

https://i.imgur.com/3zGdimE.jpg

https://i.imgur.com/XhNVw5l.jpg

Vi har 23-24 grader just nu i lokalen vid kylskåpen, det är visserligen varmt i Skåne men snart blir det mycket, mycket varmare.

Ok, tack. I värsta fall får den bli lite komfortkyla för oss arbetare även om den inte kan kyla lokalen.

Av TKD_1337
Skrivet av Petterk:

Takplattorna är i samma rum och förutom att rummet överlag blir varmare så kan det bildas mögel om du kör upp massor fuktig luft där.

Fastighetsägaren kan inte göra mer än att be dig kontakta kyltekniker.

Du måste växla värmen till utsidan, fast installation som gäller. Portabla maskiner är inte till för att kyla dina maskiner/rum med maskiner, de är till för att ge tillfällig kyla i mindre rum som inte har några maskiner. Stor risk att du behöver mer kyleffekt än de portabla har.

Det är fri yta mellan alla rum mellan taket och takplattorna, därav min idé. Tack för dina kommentarer, får se hur jag gör.

Av TKD_1337
Skrivet av xxargs:

En portabel AC i 12000 BTU och uppåt blåser 400-500 m³ hetluft genom slangen per timme - trycker man upp det i en frånluftsdon så kan det bli problem i hela huset eller portabla AC stannar för att luftkapaciteten ändå är för liten i frånluftsdonet.

Det finns (fanns) alternativa vattenskylda maskiner som för kyla värmer kranvatten med kompressor som sedan i pinkjummen nivå går ut i avloppet, förutom elströmmen tillkommer då vattenkostnad och dom behöver en hel del per timme.

Vid snabb sökning verka modellerna man hittade för några år sedan vara borta
(förmodligen för att man inte gjort någon R290-modell av dem och det är saluförbud på sådana med R410A/R407C inom EU) men man kan hitta inomhusdelar (frikyle-enheter) som matas direkt med kranvatten - men då är vattenförbrukningen _mycket_ högre och betalas det typ 12:- m³ vatten så blir det många kronor i timmen. förutsätter att vattnet som kommer in i fastigheten också är kall.

Okej. Finns det risk för att mängden luft blir för lite om jag leder den varma luften upp i takplattorna? Det finns minst en (kanske två, minns inte nu) tilluftsdon i rummet (fler i lokalen) men jag vet inte hur bra de reglerar. Det har varit en kontorslokal innan och har mycket tilluftsdon.

Av TKD_1337
Skrivet av medbor:

Vad menar du med uppåt? Värmen behöver anslutas till frånluft för att försvinna från rummet

Men gör man det riskerar det att påverka resterande systemet

Om du bara hyr lokalen är det nog ingen bra idé att ändra saker med ventilationen

Antingen genom att ansluta det till frånluftsdonen eller bara låta det blåsa ut genom takplattorna och det sedan får fördela sig över den stora ytan där uppe mellan taket och takplattorna.

Hyresvärden får nog hjälpa mig men om det finns ett sätt jag själv kan sänka temperaturen på vore det superbra att veta. Jag funderar på stänga av maskin ett, den är det största problemet, plus den används inte helt men samtidigt fyller den en viss funktion och stänger jag av den blir annat jobbigare.

Av TKD_1337
Skrivet av Petterk:

Ring en kyltekniker och be de komma ut och titta så får du förslag på ett lösning som passar. Du behöver en fast installation.

Jag ska sälja verksamheten så vill inte göra dyrare investeringar. Jag har funderat på kontakta hyresvärden och fråga om de kan hjälpa mig annars. Det finns inget jag själv kan göra för att sänka temperaturen? Vad händer om jag avleder värmen uppåt?

Av TKD_1337
Skrivet av Petterk:

Du måste rikta luften från frånluftslangen så den hamnar utomhus, kan den inte dumpa värmen utomhus kommer du få varmare av att försöka köra den.

Kräver ingen egentlig tätning i fönster, men kan vara schysst att inte få in insekter och att få in ny luft från annat håll. Frånluftsslang måste installeras om du inte ska köra den som luftavfuktare (som alltså blir en värmekälla).

Skrivet av medbor:

Det en AC gör att att skapa en varm och en kall sida på apparaten (evaporator, kondensor)

Om dessa är i samma luftmassa kommer det bara värma rummet med motsvarande kompressorns effekt, därför behöver den antingen ventilera utomhus (dumpa varmluften utomhus) eller vara tvådelad

Aha, okej. Tack!

Det är en verksamhetslokal med livsmedel i så jag varken kan eller vill ha ytterdörren öppen pga risk för skadedjur och liknande. Kan jag leda slangen till frånluftsdonen? Eller om jag åtminstone kan skicka ut luften uppåt, alltså in i donen eller takplattorna. Från takplattorna till golvet är det 2,8m (vet inte ens om det räcker, får kanske fixa någon förlängningsslang då) men det är högt och nog svalare däruppe (1 meter högt och stor yta).

Det jag framförallt vill göra är att avleda värme från två maskiner och framförallt en av dem. Får jag bort värmen och kan skicka ut den till övriga lokalen, som upptar typ 80%, av ytan tror jag det är lugnt. Kan jag dessutom skicka upp den högre så blir det ännu bättre.

Av TKD_1337

Jag är helt ny på det här med AC.

https://www.hornbach.se/p/luftkonditionering-hantech-portabel...

Kräver den här att frånluftslangen/fönsterkitet installeras eller går den kyla utan den? Genom att vara igång i ett rum.

Av TKD_1337

Inet är nummer ett när det gäller såna här "lösningar". Med dagens groteska inflation vore värdeökning istället för värdeminskning vara rimligare...

Av TKD_1337

Jag valde ta en livstidsavstängning där istället för att riskera bli blåst av en suspekt kille (tilltalad i brottsmål och gav ett konstigt intryck) på över 12 tusen kr. Dessutom ljög Tradera om villkoren, de bytte villkor mitt i och vägrade ge svar. Facebook funkar jättebra och nu när Blocket är gratis (inom många kategorier) är det ett bra alternativ igen.

#19280082

Av TKD_1337

Detta var en självklar utgång, tyskarna hade bara väldigt långt tålamod. Elgiganten är totalt överlägsna Media Markt vad gäller integrationen mellan internethandeln och de fysiska butikerna, samma sak med alla andra kedjor. MM har inte lyckats använda sig av de fördelar en fysisk butik medför utan det har varit som två olika verksamheter - de hade inte en ordentlig hemsida på flera år. Power tror jag lyckas bättre där men många om inte de flesta MM-butiker lär vara förlusttyngda (alltså inte ett fåtal butiker bara) och det kan ta flera år att vända resultatet, om det ens går.

Personligen har jag bra erfarenhet av MM men det var aldrig hållbart med massa säljare som bara gick runt och pratade med varandra. Lokalhyror är en stor kostnad men dyrast är givetvis personalen. Hur detta kunnat fortgå är sjukt. De borde ombrandat för länge sen!

Av TKD_1337
Skrivet av KiXeR:

Du behöver inte logga in, i kassan kan du ange ditt family medlemskap, gjorde jag.

Aha, okej vad bra. Tack! Beställde nu men tydligen är jag inloggad fast det inte ser ut så... så buggat.

Skrivet av FireFox:

Hade tänkt beställa en fåtölj men skippar nog det, frakten går på lika mycket som man får i rabatt.

Okej. För mig är det skönt få det till ombudet (även om det är en bit), sparade inte mycket men ändå 139 kr mot 49 kr i frakten. Bekvämare att få det till ombudet än de andra lösningarna som krävs. Hemleverans var inte möjligt och det blir bara oftast bara problem med tider ändå. Jag hade tänkt besöka IKEA nu i dagarna men skönt slippa det.

Av TKD_1337

Att logga in/beställa på IKEA.se fungerar fortfarande inte. Meningslöst, var samma problem förra året pga. ett (ganska medioker) erbjudande.

Av TKD_1337

Vänsterhänt och använder musen med höger hand. Jag skulle säkert varit en bättre spelare om jag hade använt min starkaste hand istället men nu är det för sent att ändra.

Av TKD_1337
Skrivet av robie76:

Bytte upp mig från Samsung Galaxy S4 till Huawei P10. Börjar bli dags att byta upp igen. Funkar fortfarande helt ok men lite väl seg på vissa webbsidor. Blir nog o byta tillbaka till Samung när det väl sker. Det var mycket bättre flow när man använde tangentbordet o text än Huawei.

Jag kan rekommendera Gboard, det är det enda jag använder oavsett mobilmärke. Det är en smaksak men för mig denna är layouten överlägsen.

Av TKD_1337

Utlöpt bindningstid och ett bra erbjudande på Comviq. Det brukar räcka.

Av TKD_1337

Idag kostar lampropparna med kabel det dubbbla - 30 kr istället för 15 kr. Upphängen för 30 kr kostar nu 50 kr. LED-lamporna kostar 29 istället för 15 (använder inte de ljuskällorna till detta dock). Jag köpte i rätt tid. 9% snitthöjning enligt IKEA men vissa produkter har dubblats eller nästan dubblats. Det är ett par tior men ändå trist.

Rispapperslamporna för 20 kr är sjukt prisvärda, kostar samma nu men finns inte i lager då det är en av många varor de har leveransproblem med.