Inlägg

Inlägg som pålis har skrivit i forumet
Av pålis
Skrivet av toast_93:

Jag hade exakt samma önskan på kontoret med min Macbook Air M1. Vill inte alltid ha strömkabeln i, dels pga av att jag har fått för mig att batteriet inte mår bra av det samt att ibland behöver jag använda mig av båda usb-c portarna. Min fungerar att stänga utan ingrepp när strömkabeln är i dock, vilket jag förstod som att din kanske inte gjorde? I alla fall så hittade jag en lösning som innebar att stänga av clamshell mode via terminalen. Den går även igenom alternativet med programmet Amphetamine som diskuterade här innan.

Följde instruktionerna på denna sida: https://beebom.com/use-macbook-clamshell-mode-without-power-a...

Jag gjorde sedan två .command filer som jag la på skrivbordet. Där den ena stänger av denna funktion och den andra sätter på den igen. Så klickar jag bara på den ena när jag kopplat in datorn till externa skärmen och stänger locket. Sen när jag kopplat ur brukar jag sätta på funktionen igen bara för att den ska fungera som vanligt.

Tack för utförligt svar. När jag provade med en annan USB-C docka så funkade det utan problem och externa skärmen flimrade inte ens till när jag stängde locket så det måste vara något specifikt med min setup. Däremot fattar jag inte vad eftersom jag redan provat med laddaren i, förutom sladden till dockan , och det funkar ändå inte så bör inte ha något att göra med Power Delivery. Dessutom funkar samma docka utan problem med min jobbdator (Windows) och privata laptop (Linux) vilket gör mig ännu mer förvirrad vad problemet kan vara, speciellt eftersom det funkar med Macbooken också tills jag stänger locket. Hatar USB-C, alltid massa skumma problem som är omöjliga att felsoka Har tyvärr ingen lust att mecka med script och tredjepartsprogram som ska aktiveras/avaktiveras vid varje dockning så lutar åt att bara lämna tillbaka Macbooken. Men som sagt, tack för tipsen.

Av pålis
Skrivet av es0n:

Hade precis samma problem som du. Hittade en lösning som funkade för mig i denna video: https://www.youtube.com/watch?v=9bbJRPIT-4o (Välj extern monitor som "main monitor", kolla runt 1:57 min in i videon)

Tack men hade redan min externa monitor inställd som main men går ändå in i sleep.

Skrivet av Mats Myntsamlare:

Har du strömsladden i? Ser att några har påpekat det men du har inte riktigt svarat på det

Skrivet av murzoo:

För att clamshell mode ska aktiveras behövs ström och en skärm vara inkopplad. Oklart om du behöver mus och tbord. Men det är ju svårt att göra något utan dem.

Ström är i och den laddar. För säkerhets skull prövade jag även Apples egna laddare i den andra USB-C porten samtidigt utan resultat ☹️

Av pålis
Skrivet av Yoshien:

Skulle rekommendera appen Amphetamine och se om den hjälper dig.

Tack för tipset men har ingen lust att installera tredjepartsprogram för saker som ska funka out-of-box.

Skrivet av evirob:

Osäker på om det går att undvika att den går ned i sleep just när du stänger locket, men den vaknar väl när du trycker ned en tangent igen?

Skrivet av Aiwi:

Det är inte en inställning, utan i sann Apple-anda så är det ”såhär du skall använda den”.

Se till att följande är inkopplat:
Tangentbord (kan vara trådlöst)
Mus (kan vara trådlöst)
Strömsladd
Skärm

Se till att du har bild på den externa skärmen, och stäng sedan locket

Då gäller inställningen du gör i ”Sleep Settings when connected to power”

Skrivet av Ibis:

Detta! Så har Mac OS fungerat på alla laptops jag kört det på, dvs. den somnar absolut när du slår igen den men vaknar direkt du väcker den med ett externt tangentbord eller mus och kör då bild på den externa skärmen.

Tack för svar men får ingen bild ut efter jag stängt locket, oavsett hur mycket jag skakar på musen eller klickar på t-bordet. Har en Logitech MX Keys Mini och MX Anywhere 3, har försökt båda via blåtand och även musen via Unifying-adapter (RF) men ingenting kickar igång externa skärmen. Det skumma är att knapptryck verkar registrera när locket är stängt för när jag klickade CMD+Q 10sek efter att locket stängts och sedan fällde upp det så hade jag Confirm to close dialog i Firefox... Är det en bugg? Känns segt att behöva lämna tillbaka laptopen för en så basic sak.

Av pålis
Skrivet av Aiwi:

om du har extern skärm, mus och tangentbord inkopplat så kommer den bete sig som du önskar

Jag har extern skärm, mus och tangentbord men den beter sig inte som jag önskar... Kan du utveckla ditt svar lite? Missar jag någon inställning?

Av pålis

Keep awake när locket stängs (MacBook Air M1)

Sitter med min första Mac och försöker förstå hur detta OS funkar. Kan inte få laptopen att undvika att gå i sleep när jag har den kopplad till extern monitor och fäller ned locket... Har gått in i Settings/Displays/Advanced och klickat i "Prevent automatic sleeping on power adapter when the display is off". För säkerhets skull har jag även satt både "Turn off Display on battery when inactive" och "Turn Display off on power adapter when inactive" till "Never" under Settings/Lock Screen. Trots detta så slocknar min externa monitor varje gång jag fäller ihop locket. Vad gör jag för fel? Är på MacOS Ventura 13.2.1.

https://i.imgur.com/RtnwmBy.png

https://i.imgur.com/XXyS7Xj.png

Av pålis
Nytt bud: 1 100 kr +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av pålis
Skrivet av Obiwannabekenobi:

Hur ändrar man steam-knappen på kontrollern?
Jag kör xbox kontroller och när jag trycker på xbox knappen då för jag upp windows xbox menu och inte steam menu.

Gå till Settings/Gaming/Xbox Game Bar och avaktivera "Open Xbox Game Bar using Xbox-button". Kan se lite annorlunda ut i Windows 10 men borde få fram det oavsett om du bara söker på "Xbox" från Start-menyn. Sedan tror jag även man måste aktivera att Xbox-knappen ska öppna BPM-overlay i Steam men är inte helt säker på var man gör det i det nya interfacet.

Av pålis
Nytt bud: 600 kr +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av pålis

Annonsen är avslutad

Av pålis

Skänkt till hoppasdefunkar.

Av pålis

Antec 120mm fläkt m. speedcontrol

En svart Antec 120mm-fläkt (tjocklek: 25mm). Drivs med en 4-pin Molex som kan seriekopplas. Fläkthastighet styrs med separat kontroll med tre hastigheter. Vet tyvärr inte max/min-hastighet på fläkten. Fläktskruvar medföljer.

Kan skickas eller hämtas upp i Stockholm (inom tullarna).

Läs hela annonsen här

Av pålis

Trådad mic för hörlurar (ex. Sennheiser)

Trådad mikrofon med braidad sladd för hörlurar med 2.5mm port (ex. Sennheiser). Har själv använt den till ett par Sennheiser HD 450BT utan problem. 2,5mm-änden går in i hörlurarna och den andra in i PC:n eller annan enhet med 3,5mm port. Lite av plasten runt 2,5mm kontakten är bortskalad så att den går in i Sennheisers hörlurar med proprietär låsmekanism, inget som påverkar funktionen. Finns volymkontroll med mute knapp. Adapter för separat headphone/mic medföljer.

Kan skickas eller hämtas upp i Stockholm (inom tullarna).

Läs hela annonsen här

Av pålis
Skrivet av sINsen:

Vilka här sitter kvar på sina skärmar än idag? Och om ni gör, vad tycker ni om dem när de gått ett tag av användning?

Tror jag köpte min sommaren förra året, används fortfarande dagligen. Är överlag nöjd, framförallt med bildformatet. Stör mig ganska mycket på black smearing som man får på i princip alla VA-paneler och tycker även färgerna (kontrasten?) är halvdaskiga. Längtar efter att uppgradera till en QD-OLED Ultrawide men det känns inte helt akut med tanke på priserna. För dom 4000kr jag betalade för min Xiaomi Ultrawide så var det definitivt värt.

Av pålis

GameStream var största anledningen till att jag valde ett 3060Ti för några månader sedan ist för AMD. Är det bara jag som tycker att Steam Link ger generellt sämre bildkvalitet och stutters jämfört med Moonlight? Kör på Nvidia Shield och trådat till både klient och host. Förhoppningsvis låter Nvidia GameStream-hosting sitta kvar ett tag i Geforce Experience.

Av pålis

Gå in i Inställningar på Windows Security, Notifications och sedan avaktivera "Informational notifications"? Mitt Windows är på engelska så vet inte exakt vad allt heter på svenska. Eller bara avaktivera Windows Security ikonen från att visas i System Tray via Windows inställningar, under Taskbar, Other system tray icons.

Av pålis

Någon som vet någon butik i Stockholms-området som har denna på visning? Med så mycket snack om subpixellayouten hade det varit trevligt att kunna se det själv. Inte smidigaste saken att returnera om man ändå kan se direkt i butiken att man inte kommer stå ut.

Av pålis
Skrivet av landmarks:

Jag fick höjningar av exakt samma skäl under de typ 4 år jag bodde i min förra lägenhet, där jag till slut var uppe i 399kr/mån för 250/250. Intressant nog låg avgiften i den nya lägenheten på 358, trots samma nätägare, samma hyresvärd och endast typ 500 meter bort. Men det är möjligt att det var sänkt iom nyproduktion som kampanj för nyinflyttade eller nåt.

I slutändan gick jag över till annan operatör när jag flyttade, som kunde erbjuda 500/500 för 329 kronor. Det kändes mer prisvärt.

Verkar onekligen satt i system. Nu fick jag 316kr/mån inkl. publikt IP efter hot om uppsägning.

Av pålis
Skrivet av udiniad:

Jag betalar 358kr/månaden för 250/250 hos Bahnhof. Varit kund i 5 år och visst har dom höjt flera gånger. Men varje gång dom sänker priset för samma hastighet utan att justera mitt pris så ringer jag in och ber dom matcha. Funkat varje gång utan några problem alls.

Senast så sänkte jag från 399 till mitt nuvarande 358kr.

Man måste vara lite observant dock

/Udi

Ska jag behöva sitta och undersöka nypris på abb. regelbundet för att Bahnhof myglar kan jag lika gärna byta operatör. Uppenbarligen är deras krokodiltårar om ständigt höjda avgifter från nätägarna bullshitt.

Av pålis

Bahnhof höjde min avgift i februari till 349kr/mån för 100/100 och skyllde på nätägaren (Zitius). Nu försöker jag sätta upp en VPN-server som failar pga. att Bahnhof kör CG-NAT och dom vill ha ytterligare 50kr/mån för en publik IP. Kollar jag nypriser på samma abb. så kör nu Bahnhof 319kr/mån för samma abb., dvs. samma som jag hade innan höjningen, men endast för nya kunder. Dom blåser sina trogna kunder (själv varit kund i ca 10 år) och vill mygla när man ber om publikt IP. Samtidigt erbjuder Ownit 100/100 för 339kr/mån och kör utan CG-NAT per default. Chattservice har skickat vidare till uppsägningsavdelningen för att se om dom kan erbjuda något. Får jag inte åtminstone publikt IP utan extraavift så blir det Ownit.

Av pålis
Skrivet av GLaDER:

Gött!

Din bredbandsleverantör behöver ge dig en riktig publik IP, så du kan inte göra något på gen hand.

Jag har inte kört Tailscale själv (jag hostar min egna VPN så som du ville göra från början) så jag vet inte hur ditt scenario skulle fungera. Men i teorin borde det gå.

Skitleverantör :/ Då slipper jag köpa ny router iaf. Trodde problemet låg på TP-Link.

Tack igen, får mecka med VPN sedan. Nu är huvudproblemet löst iaf, ska bara ställa in subnetrouter på NAS:en.