Inlägg

Inlägg som star-affinity har skrivit i forumet
Av star-affinity
Skrivet av Panzerfister:

Så skulle det absolut kunna vara, men när Navertun:s bud hade legat som högsta i över ett dygn, priset kändes skäligt, och att avsluta skulle ge tid idag att få ordning på betalning samt paketering och därmed kunna skicka det ASAP imorgon så kändes det ok att avsluta, om än i förtid.

Absolut. Förstår det resonemanget, så klart.
Är väl bara sur för att jag missade lägga bud.

Av star-affinity

Tänkte att ”över helgen” menade även hela söndagen. Kan vara att du skulle fått fler bud då några kanske avvaktade med att lägga bud nu till slutet av söndagen. Näväl…

Av star-affinity
Skrivet av Panzerfister:

Ja tyvärr, Navertun för 3900:- står fast som vinnare.

OK. Så kan det gå.
Kul för Navertun.

Av star-affinity

Näää, missade jag precis?

Av star-affinity

4000 kr plus frakt.

Av star-affinity
Skrivet av High1ander:

Jag förstår till viss del, men samtidigt så tycker jag just det som görs bra är att saker här inte är så "on the nose", utan mycket mer indirekt och implicit karaktärsbyggande.

Spoiler sista avsnittet: Det jag gillar med serien är just att karaktärerna "är männskliga" i att de inte bara är en massa "jag gör detta för jag är moraliskt överlägsen och därmed gör jag inga fel". Joel erkänner i princip att det han gör är fel och själviskt när han dödar alla på sjukhuset. Han dödar Marlene trots att hon inte längre är ett direkt hot, för han vet att hon kommer komma efter (inte för hämnd, utan för att fånga Ellie, för Marlene anser hon är människans räddning). Så han skiter i "lagliga regler" som att hon inte är ett hot just nu, utan agerar helt utefter logik om vad komma skall om han låter henne leva.

Joel vet om att Ellie är OK med att dö och att hon skulle offra sig själv om chansen finns att andra räddas, vilket är en av orsakerna till att han gillar henne så pass att han inte låter henne just göra det (och avslutar med att ljuga så hon inte försöker offra sig igen). I början av serien hade han gärna låtit henne dö "for the greater good". Han skulle nog fortfarande låta någon annan som han inte känner dö "for the greater good". Han vet att Marlene (eller vi vet) faktiskt har skyddat barnet Ellie och bryr sig om henne, men inte på bekostnad av att eventuellt rädda hela männskligheten. Det har också hintats och kommenterats flera gånger i serien att Joel har gjort hemska saker, inte bara för överleva. Dvs. hans moraliska kompass är flexibel minst sagt. Turning-pointen tror jag också nog är när han i princip säger Ellie är lika viktigt som hans döda dotter var, och om något så var det att hans dotter dog för inkompetenta/följa-order-idioter döda henne (tror du han kommer låta samma sak ske igen?). Så jag har inte spelat spelen, men när jag sett serien så har inte jag tänkt det är udda hur han reagerar, utan det sätts upp ganska tydligt med vad som sägs vart hans mentala åsikter är påväg.

Sen för att vara djävulens advokat eller mer sätta perspektiv på att just låta Ellie dö i ett experiment. Jag tror också att man ska tänka lite mer såhär:
I 20 år så har folk följt ledare/grupperingar som lovar skydd eller framtid, och ingen har levererat (det har bara varit överlevnad men inte bättre än så för gemene man). Man kanske också tycker, vad var så bra innan allt braka åt helvetet. Dessa ledare lovar guld och gröna skogar så länge de får makten, så länge de får "vaccinet", likt religösa fanatiker eller andra extremister så går de till vilka längder som helst för att hitta ett botemedel. Så intuitivt är det kanske det Joel också reagerar på, att han har sett hur det är och att det egentligen kanske inte är nå bra odds alls att hitta botemedlet i Ellies hjärna och enda resultatet blir Ellies död. Hur kan Marlene vara elak om hon bara försöker hitta botemedlet (likt en nazistisk dr Mengele)? Alltså det kan vara uppfattningen hos Joel eller hur det typ ligger till. Jag försöker inte säga att Joel gör rätt, bara att storymässigt så tycker jag man har sått gott om frön för att han ska växa som han gör...

Med det sagt så tycker jag det är vissa saker i manuset/storyn som är lite dålig som hur de blir fångade som ett par n00bs i sista avsnittet, hur Joel så lätt kan ta sig igenom alla... Att man hoppar mycket i tiden så man inte får se hur Joel återhämtar sig från skadan osv. är irriterande men samtidigt skitsamma, men vet ju att han blev bättre när han trots allt orkade döda massa trots ett infekterat sår...

För övrigt så har serien överlag varit så pass bra att jag förbiser mindre småsaker och faktiskt kan njuta av att titta på den (vilket sällan är fallet med TV och filmer), när filmer eller serier däremot är dåliga så blir det mer och mer fokus/distraherande på det dåliga och helt plötsligt följer man inte en serie eller människor utan tänker bara på dåligheterna.

Bra argumenterat. Kan hålla med om resonemanget kring hur Joel tänker. Men tycker inte det är jättebra framställt. Det kanske är Pedro Pascal som inte lyckas förmedla det med sitt skådespeleri? Plus att jag inte känner att jag kan vara lika förlåtande mot ”småsakerna” som du är. Den stora scenen när en massa infekterade vällde upp ur marken (avsnitt 5 ”Endure and Survive”) var inte övertygande, m.m.

För mycket sådant som drar ned intrycket enligt mig även om det som sagt varit en hel del bra också.

Av star-affinity
Skrivet av HumanDecoy:

Håller med om att det är enkelsidigt, men och andra sidan, vaknar man upp i ett rum och får höra att ens dotter kommer att rinna en ur händerna de närmsta minuterna så är nog enkelsidigt vägen man tar. Jag tänker mig att han inte ser dessa andra människor som han måste ta av daga som människor med familjer, utan snarare som ett kollektiv av bovar som försöker mörda hans "dotter".

Möjligt. Men tycker då denna situation borde illustrerats bättre. Lite väl lätt för Joel att ensam meja ned alla. Plus oförsiktigheten av de två vakterna när han skulle föras ut. Att de inte skulle bakbinda hans händer i ett sådant läge är bara fånigt. De hade kunnat lösa scenen där han överrumplande av de två vakterna på ett mer kreativt sätt än att han plötsligt bara vänder sig om med fria händer. Återigen – alla andra känns som ”puppets” och verkar ganska likgiltiga medan Joel är den som bryr sig.

Jag vet inte, jag köper i alla fall inte framställningen. Det känns för platt.

Skrivet av HumanDecoy:

Manuset i serien överlag tycker jag ha varit riktigt bra, dock blev det sista avsnittet blev lite väl rushat och lite för många kärleksförklaringar på kort tid men jag har överseende med det pga vilken kvalitet serien har haft.

Även om en hel del har varit bra tycker jag verkligen inte serien hållit den kvalitét du påstår. Manus har kanske hållit en god kvalitét, men det har det flera gånger varit saker som förstör trovärdigheten. Kan mycket väl vara att det ska skyllas på regi och övriga inblandade i hur vissa scener framställs och hur karaktärerna reagerar i vissa situationer. Bitvis stor oförsiktigt är nog det som stört mig mest. Lägga sig att sova på marken utomhus när du har en bil med dig. Lägga sig och sova mitt i ett rum när det finns grejer du kan gömma dig bakom. Ha varit med om en eldstrid med andra människor och veta att det finns andra i närheten, men sen stå kvar helt avslappnat på samma ställe och lugnt fundera över situationen.

Önskar jag kunde se förbi dessa saker, men tycker som sagt det förstör trovärdigheten. Synd då det är mycket som är bra också.

Av star-affinity
Skrivet av Dumbullen:

Inte ens den enda riktigt stora actionscenen med infected lyckades dom göra vettig - jäklar vad alla inblandade betedde sig korkat hela vägen från när Henry satt 5m ifrån och ropade men ingen hade en aning om var han kunde vara till när infected kom fram och folk bara.. stod där?

Mycket bra exempel på en scen som drar ned trovärdigheten.

Av star-affinity
Skrivet av TotalF:

Håller med till fullo. Och jag såg serien tillsammans med min 16åriga dotter, vilket var awesome för vi har pratat, skrattat och gråtit oss igenom avsnitten.

Also, skulle obv bränna ner hela SweC om min dotters liv hängde på det - YOLO!!

Ha det bra efter nedbrännandet.

Vänligen,
Fäder och mödrar som också har söner och döttrar.

Av star-affinity
Skrivet av epaaj:

Joel är en "skurk". Han är ingen hjälte. Han gör det han anser är bäst för sig och sitt samvete. Det som började som ett löfte till Tess växte till en far-dotter-relation till Ellie. Vilken far hade offrat sitt barn för någon annan? Det enda som gör att det känns konstigt i serien är att man inte har sett honom genomföra någon massaker tidigare. Men när man spelar känns det helt naturligt eftersom det varit flera sådana moment tidigare där man skjuter ihjäl både infekterade och andra människor.

Men The Last of Us handlar inte om "the good guy". Det handlar om hur långt man är beredd att gå för de man älskar.

Sitt samvete säger du? Det kan han inte ha mycket kvar av längre.

Som Marlende sa kanske Elliie hade velat offra sig för att ”rädda mänskligheten”?
Om vi nu snackar samvete så hur hade det känts att leva vidare i en värld full av infekterade som leder till lidande och konflikter istället för att offra sig själv med vetskapen att allt detta då sannolikt kan undivkas? Så jäkla svartvitt som det framställs vet jag inte om det är.

”Bäst för sig och sitt samvete”.
Inte konstigt att religiösa extremister håller på som de gör om denna egocentrering är ett acceptabelt resonemang.
Inte konstigt att världen ser ut som den gör när folk har så svårt att tänka utanför sina egna huvuden.

Hursomhelst tycker jag inte Joels agerande framställs på ett övertygande sätt i serien. Alldeles för lätt för honom att utföra massakern utan något direkt motstånd. Inget tecken på att han nyss legat halvdöd och blivit opererad av Ellie i magen. Det är dessa saker som stör mig mest med serien – att berättandet och karaktärernas agerande inte alltid känns trovärdigt och att skarparna gör det för lätt för sig. Det blir lite väl platt många gånger.

Ellie och Joel är i staden där sjukhuset är och de vet att det finns folk i närheten, ändå snackar de på och är oförsiktiga som om de vore de sista två människorna på planeten. Vad händer? De blir överrumplade.

Joel får gå fritt och puttas framför sig av två vakter när han ska ledas ut ur sjukhuset. och givetvis lyckas han överumpla dem.

Det är bara Joel som har något att kämpa för – de flesta andra människor är dockor utan faders- och modersskänslor?
Mycket hade kunnat göras mer övertygande i serien. Får alltså en känsla av lathet i berättandet ibland.

I spelet är det mycker mer smygande och försiktighet. Tänker på de flaskor och tegelstenar som ligger överallt och slängs iväg för att få infekterade och människors uppmärksamhet riktade någon annastans. Nästan inget sånt alls i serien. När de stöter på infekterade i museet i avsnitt två eller tre eller vad det var då med Tess – mitt uppe i allt förmedlar Joel till Ellie att de inte kan se henne, men höra. Som om sådant inte hade talats om innan. Osv.

Skrivet av HumanDecoy:

Tyckte serien var ruskigt bra, njöt av varje avsnitt, ang diskussionen om Joel är god/ond så körde skaparna en enkät efter att de hade haft speltest där dom frågade om man tyckte att Joel gjorde rätt i slutet. Det som var intressant med resultatet var att om man inte hade barn så var svaren 50/50, men av de som var föräldrar så tyckte 100% att Joel gjorde rätt.

Även om man tycker Joel gör rätt så framställs hans handlande det som alldeles för enkeltsidig enligt mig. Detta trots att jag själv har barn. Att genomföra en massaker på människor som i sin tur kanske också har barn och sen tycka läget är till synes relativt lugnt, ljuga för Ellie och sen verkar ganska oberörd i sitt ”samvete”? Vad är det Joel har kvar efter allt detta egentligen? Även om han i alla fall har kvar ”något” så är det definitivt extremt trasigt.

Jag tycker du har alldeles för låga krav på manus och framförandet av detta. Men roligt att du tyckte om den.

Av star-affinity
Skrivet av Moton:

Tyckte helt ärligt att den var medioker. Allt var liksom helt okej, 5/10.

Ungefär så tycker jag också. Bra och snyggt emellanåt, men sen kommer delar som får det att brista i trovärdighet. Tänker på hur karaktärerna agera i vissa situationer (väldigt oförsiktigt och lojt många gånger) plus att det hela känns lite väl platt och ”manus” ibland.

Hur snubben till vänster på bilden i länken nedan dog tycker jag exempelvis kändes märkligt. Att bara stå still och skjuta och låta en stor infekterad komma fram till dig och slita dig i stycket verkar inte vara den bästa strategin om man inte vill bli sliten i stycken av en stor infekterad.

https://www.imdb.com/title/tt3581920/mediaviewer/rm4031787265...

I alla fall definitivt inte så bra som folk på IMDb överlag verkar tycka. 9 av 10 i betyg just nu är väldig överdrivet. Max 7 av 10 skulle jag säga. Detta är egentligen inte ett dåligt betyg, men i en värld där de enda alternativen mellan ett och tio verkar vara just 1 eller 10 förstår jag att vissa kanske ser 7 av 10 som dåligt.

Edit:
Efter att nu ha sett sista avsnittet sänker jag nog till en femma. Det är för platt manus många gånger. Helt osannolikt röj av Joel där på slutet. Det han gör känns inte motiverat. Jag vet inte, men tyckte nästan han kändes som skurken där på slutet.

Av star-affinity
Skrivet av Laban80:

Tack för all feedback!

Jag kör 225% skalning på min skärm idga, hur upplever man skärpan/pixeltätheten när man skalar? Blir det åt det bättre eller värre hållet?

Skrivet av Laxpudding:

Din fråga är rätt omöjlig att svara på.

Men jag gissar att något i stil med följande: högre skalning/fler procent innebär mer skalning vilket gör gränssnittet större till ytan så att mindre får plats. Fast ger också mer pixlar åt rendering av text och vektorbaserad grafik vilket ökar kvaliteten på denna. Där någonstans finns en balans mellan gränssnittets storlek och kvalitet. Var den balansen uppnås har ett individuellt svar.

Det är alltså dina ögon och din upplevelse, så testa med det du har och jämför.

Jag skulle säga att din analys stämmer överens med din analys @Laxpudding.

På de skärmar ned 3840x2160 som jag testat: ju högre procent skalning (just större allt blir efter skalning) desto skarpare upplevs saker på skärmen.

Av star-affinity
Skrivet av andra94:

Fast nu riktar du kritiken lite fel, det var Apple som stängde ner försäljningen inte amazon. Amazon tjänar pengar på vad som än säljs på marknaden så dom bryr sig inte men Apple ville inte att refurbade saker såldes. Nu när right to repair har kommit mer o mer och apple är tvingade så är det såklart O.K

Intressant. Apple själva har (i USA i alla fall) länge sålt ”refurbished”-produkter.
Frågan är om detta gäller fortfarande. I Sverige verkar det inte så då det ju går att få tag på begagnade produkter från Apple på flera håll.

Av star-affinity
Skrivet av filbunke:

De skulle ju ha valt att citera Jobs istället:

Bra att det inte blev så. Låter väl hårt.

Skrivet av filbunke:

Men, det låter ju bättre om man säger att det är för att det skall vara säkert istället för att det handlar om de skall få en massa pengar.

Jag tänkter att en sak kan handla om båda sakerna. En utförd tjänst kan handla om att tjäna pengar, men det behöver inte vara det enda.

Av star-affinity
Skrivet av frong:

Tycker 42 är perfekt. Skulle nog kunna tänka mig 48 till och med.

Hur långt ifrån skärmen sitter du då?
Med armlängds avstånd tycker jag nog 32" är max. Testade 42" några dagar och det blir för stort med bara en armlängds avstånd.

Av star-affinity
Skrivet av EntropyQ3:

Det är Apple som har lägre avgifter för mindre utvecklare. Upp till $1000000 så är kostnaden 15% under deras "Small business program". Om man vill veta mer om Apples policies, finns de här: https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/

Din länk verkar trasig. Har smugit in sig ett mellanrum framför ”https” i URL strängen.

https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/

Heh, kul att Apple börjar med att försvara sin App Store där i introt:

The guiding principle of the App Store is simple—we want to provide a safe experience for users to get apps and a great opportunity for all developers to be successful. We do this by offering a highly curated App Store where every app is reviewed by experts and an editorial team helps users discover new apps every day. For everything else there is always the open Internet. If the App Store model and guidelines are not best for your app or business idea that’s okay, we provide Safari for a great web experience too.

Hursomhelst, låter väl bra detta med Epic och självpublicering. Om spelet jag och några vänner har som prototyp någon gång kommer ur det stadiet kanske det blir aktuellt.

Av star-affinity

Hur många lusentappar billigare tror vi att 7800X3D blir då? 🤔

Av star-affinity
Skrivet av Svensktiger:

För varje år som går så blir gamla Mac'ar (och framförallt Lisa!) mer revolutionerande än vad dom faktiskt var

Och jag undrar hur många datorer i samlingen som faktiskt fungerar.
Apple hade ju (precis som PC's) vissa tveksamma val av komponenter som med åren har dödat många system.
Framförallt läckande CMOS (eller PRAM på Applespråk) som förstör moderkorten (Logic board....).
Men även läckande kondensatorer.
Och såklart Apples sjuka besatthet av att göra nära nog allt i plast, som såklart spricker med tiden.

Nu var det ett tag sen jag testade, men mammas Macintosh SE köpt 1989 fungerar troligtvis fortfarande.
Men så klart bara anekdotiskt.

Sen är set väl under senare årtionden snarare metall än plast som Apple använder?

Av star-affinity

Tycker den ser rätt cool ut. Men vill inte ha loggor på ramen på framsidan, tack.

Av star-affinity
Skrivet av Viktorph:

För mig ger det lite gåshud- och positivitetskänsla att se XP. Kommer aldrig glömma min första installation och när den var färdig. Ungdomens år! Alla färger, ljud och den fina kullen som bakgrundsbild. 🥰

Ikoner av The Iconfactory.

https://design.iconfactory.com/microsoft-windows-xp/