Inlägg

Inlägg som Mushroomcar har skrivit i forumet
Av Mushroomcar

Taklampa eller glödlampa med party/disco-läge synkroniserad med musik?

Hejsan!

Letar efter en billig taklampa eller glödlampa som kan synkroniseras att blinka/byta färg i takt med musiken. Finns många som byter färg när jag kikar runt, men svårt att hitta de som har party/disco mode! En lampa som kan styras genom app och byta färg sant varmt/kallt ljus. Helst från vanliga butiker om det finns.

Tacksam för tips!

Av Mushroomcar

Hejsan! Undrar hur man gör detta, läser lite i tråden men är noob haha. Har också Avatar från Inet och Alan Wake 2 från Komplett. Men jag vet inte hur man säljer dessa koder, förlåt om jag hijackar tråden, vill bara få lite info om hur man går till väga. Som jag förstår är det enklast att sälja till folk som har hårdvarudelar som är listade högst upp? Gäller samma procedur med Nvidia 4070 ti Alan wake 2 kod tro? Tack för hjälpen!

Av Mushroomcar

Hej igen!

Nu har vi äntligen bestämt oss för vissa huvuddelar!

-AMD Ryzen 9 7950X3D 4,2GHz Socket AM5 Box
-MSI MAG X670E Tomahawk WIFI (för att få framtidssäkrat med pci 5.0)
-Noctua NH-D15
-RAM här har vi hittat flera DDR5, 6000mhz, 2x32gb, cl30.

Dessa är inte valda ännu så vi söker tips om delar som passar ovan valda delar:
-Grafikkort (för 3d arbete) - 16gb eller mer, RTX, - Cirka 7000-11000k kr.
-PSU (vad krävs för att driva denna datorn? 7950x3d kräver en del har jag läst? + ett saftigt grafikkort?)
-SSD pci 5.0. (vi har inte börjat med detta eller kollat tidigare förslag i tråden än då vi fokuserat på kärndelarna fram tills nu)

Som tidigare sagt, datorn ska användas till 3d-arbete/grafikarbete/rendering etc. Uppskattar alla förslag och feedback, tack så mycket!

Tackar!

Av Mushroomcar

Wow oändligt tack för alla förklaringar och tips!

Nu har vi kikat lite mera på CPU, Moderkort och delvis RAM och valt delar som passar pci 5.0 för att få det senaste och starkaste och framtidssäkert. Om ni har några synpunkter och tips att tänka på vore det tacksamt!

1. Starkare CPU
AMD Ryzen 9 7950X3D 4,2GHz Socket AM5 Box
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=8053683#statistics
Finns mounting kit till noctua nh-d14 https://ncc.noctua.at/coolers/NH-D14-34/cpu/AMD/AM5?q=79003xd
- Är denna Noctua nh-d14 tillräcklig för att kyla denna processor?

2. Moderkort
Moderkort bör ha Pci Gen 5.0 för framtidssäkra samt för att passa bra med nya CPU och RAM.
Moderkort som stödjer pci 5.0 (X670E verkar vara bäst när vi kollat runt):
AMD X670E - Denna verkar bäst för oss och stödjer pci 5.0 grafikkort o Nvme pci 5.0.
AMD x670 -näst bäst enligt inets AM5 video
AMD B650E - enklare
AMD B650 - enklare

Några saker vi undrar kring moderkort:
-Behöver man flasha bios med x670e? Vad betyder det och hur gör man, det nämns då och då i recensioner?
-Uppdatera AGESA? Vad är detta, de nämnde i INET video (länk nedan) att man bör göra detta eller kollar att moderkortet man köper har gjort detta? Dvs ska man själv uppdatera kortet eller hur vet man att kortet man köper är uppdaterat till AGESA 1.2.x.x? Måste vara åtminstone AGESA 1.2.x.x för att köra säkert verkar det som enligt inet?
Här är video som pratar om detta en bit in vid "tips och tricks": https://www.inet.se/produkt/5306146/amd-ryzen-9-7950x3d-4-2-g...

Detta moderkort verkar ha allt vi söker än så länge:
MSI MAG X670E Tomahawk WIFI bluetooth, passar ljudkortet
https://www.inet.se/produkt/1904107/msi-mag-x670e-tomahawk-wi...
Eller
ASUS TUF Gaming X670E-Plus - stödjer högre ram hastigheter, ej bluetooth, pci 4x (passar ljudkortet som vill ha pci 1x)?
https://www.inet.se/produkt/1903827/asus-tuf-gaming-x670e-plu...

3. RAM
Bör vara 2x32gb, ddr5, minst 6000mhz enligt inets AM5 video för att få ut allt av PCi 5.0 moderkort och cpu:n ovan för vårat ändamål.

Men RAM-minnen med 6000mhz stöds inte när man t.ex. kollar inet datorbyggare för flera AM5 moderkort? Då står det "Hastigheten på internminnet överstiger moderkortets standardhastighet" när man valt moderkortet och cpun vi listat ovan. Men AM5 ska optimalt vara 6000mhz enligt inets AM5 video? "OC vs standardhastigheter"?

4. SSD & grafikkort har vi inte hunnit än, men dessa bör ha pci 5.0 stöd?
Graffe: Skillnad på gddr6 och gddr6x? Nvidia RTX, högre VRAM typ 16gb är att föredra för ändamålet? Inga 4070 ti med 16gb? (24gb kostar en del).

Obs! Vi kan inget om överklockning och letar delar som man slipper överklocka! Räcker alla dessa nya delar att köra på den gamla corsair 850w? kan den ge ström nog? Är några av våra valda delar knepiga på det sätt att de måste uppdateras för att kunna köras? dvs uppdatera cpu, moderkort, ram innan de fungerar osv? Har läst att vissa delar inte fungerar när de är supernya och att man måste uppdatera dem i ett annat datorsetup?

Återigen tack för all hjälp!

Av Mushroomcar

Hejsan! Tack för svar alla.

Försöker hjälpa trådskaparen med datorbygget och har lite tankar här för att hitta rätt delar med forumets hjälp!

Obs! Då denna dator ska vara för 3d-/renderings-/grafikarbete är det viktigt med fokus på delar för detta ändamål.

När jag kollat runt på delar och trådar har jag några tankar här:

1) AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2 GHz 8-Core Processor
Är denna cpun den bästa för priset för sådant här arbete?
Am5 är det bra? processorn är en am5, då ska moderkortet också vara det? Hur vet man om den 12 år gamla Noctua nh-d14 passar ett nytt moderskort? Är det bara standard skruvhål/platser som gäller för att den ska passa moderkortet? Vi vet att den passar den valda cpun (finns adapterkit att skicka efter).

2) Grafikkort för 3d/renderingsarbete/grafikarbete?
Här är det en djungel med grafikkort - vad är bäst om alla delar max ska kosta 20k? Värt att satsa på 4k och uppgradera till 4k-skärm? GDDR5 eller GDDR6? Ska vara mycket vram, minst 16gb som jag förstår det? 7800xt 16gb nämns ofta ser jag i trådar, är den bra att satsa på? 16gb bättre att ta än 12gb? Stöder alla moderkort sådana här grafikkort? Trådskaparen vill ha RTX. Ge gärna tips på grymma grafikkort för ändamålet!

3) Moderkort. Fler tips på bra moderkort? ddr4 lr ddr5? ska allt vara ddr4 eller ddr5? om man väljer ddr5 måste ram, moderkort och gpu vara ddr5 då? Kan man ha 1 eller 2 m2 ssds i dem? Ljudkortet Asus xonar essence stx får gärna passa på moderkortet. 3-4 gamla noctua chassifläktar passar för nya moderkort?

4) RAM - Bäst mest prisvärda för trådskaparens arbete 32 lr 64gb? Räcker det att kolla efter 6000mhz och cl30? Hur vet man om dem passar under noctua nh-d14 fläkten, dvs inte är för höga?

5) SSD - bäst prestanda för pengarna inom ramen för 20k kr bygge? Ska vara m2, nvme fortarande antar jag samt höga överföringshastigheter? Ska kolla in tipsen vi fick i tråden mera också!

6) Kylpasta - själv köpte jag Thermal Grizzly Kryonaut 1g, är den fortfarande att rekommendera att köpa för detta bygge?

-Gamla Corsair AX 850W 80+ GOLD räcker för att driva alla nya delar eller måste det vara en starkare psu?

Är egentligen bara dessa 5 delar som behövs då gamla chassit ska användas och cpu fläkten samt PSU om det är bra nog. Tystare komponenter vore inte fel det heller (inga coil noises).

Vi vill vara säkra på att alla delar passar ihop så kolla gärna detta då det är lite klurigt när man inte har stor koll på dagens delar!

Enormt tack för all hjälp forumet!

Av Mushroomcar

Om du vill skicka kan jag tänka mig 2-3 av de nyaste som har bäst prestanda, om de fungerar? Har dem några andra problem än saknade delar? De fungerar utan batteri om man har sladd? Vad behöver man för strömsladd? Tack på förhand!

Av Mushroomcar

Pålitlig Bluetooth-adapter till PC för tangentbord, mobil, hörlurar etc.?

Tjo!

Letar efter en stabil bluetooth-adapter till datorn då jag har moderkortet Asus B450-F som saknar eget inbyggt bluetooth. Har kollat igenom några men många produkters omdömen är ofta sådär med flera som upplever att adaptern ofta tappar kontakt eller inte fungerar efter första gången. Så tänkte fråga om några bra tips på nyare pålitliga billigare produkter? Tänkte nämligen köpa ett trådlöst bluetooth tangentbord, hörlurar och vill koppla mobilen till datorn också.

Tackar!

Av Mushroomcar

Sorry för sent svar! Här är det jag hittat som är bäst hittills, med en app, ljudupptagare och är musikföljande med känslighetsinställning som gör att ljusen t.ex. blinkar när basen går igång. Dock kan denna inte ställas in mer än så vid musikläget. Skulle vara kul ifall någon vet om en led remsa-produkt som har djupare inställningar i musikläget, där man kan välja vilka färger som blinkar, ev. blinkande med program/lägen/kombos så det liknar disco/konserter kanske lite mera? Led strips ser ut att vara det jag letar efter, men gärna med ännu mer avancerade musiklägen så att säga!
https://www.tradera.com/item/342977/573292483/rgb-led-list-3m...-

Skrivet av pacc:

Största skillnaden på rgb led är om de är individuellt styrbara.
Får du det har du möjligheter, problemet är då att de flesta smarta assistenter bara klarar att slå av/på och välja en färg.
Du får köpa något som fixar det mesta av vad du vill ha.

Har du obegränsat med pengar kan du välja philips hue, dvs det är rätt hopplöst dyrt men nöjer du dig med och behöver 3-4 e27 glödlampor är det en bra lösning för disco och wakeuplights.ca 1500:- till oändligheten

Spelar du spel och är ner tekniskt lagd skulle jag rekommendera twinkly. Julbelysningen är kul och kan customiseras men gen ii har också mikrofon och kan köra disco. Att jag förordar det är att de också kan läggas in i razers ljuseffekter för spel, kul - tyvärr orkade inte grabben få det att funka här hemma runt 900:- för en slinga

På budget hittade jag Nedis rgb dreamcolor på webhallen,
fördelen är att tuya som gör mjukvaran är rätt stora och nog har några kul funktioner för adresserbar rgb.
Det betyder nog mer beroende av telefonappen, tex för att agera mikrofon för musik och styra effekter. - inget jag testat, ca 400:- för en ledstrip

Livarnolux låter som det lidl säljer ibland

Phillips hue känns lite dyrt och inte som rätt typ av lampor, led strips är nog bättre för mig. Twinkly såg bra ut men lite fel typ av lampor, mer julig utformning och tänkte nog ha ljusen i i taket, annars fina! Tuya appen ser dock ut att vara väldigt inställbar, ska spana in de produkterna mer! Kollade upp livarnolux och den hade ingen app tyvärr så var en simplare variant med endast fjärrkontroll. Tack för alla tips!

Skrivet av rwxr:

Varför inte Nanoleafs?

Fina, men tyvärr inte det jag letar efter, led strips känns lite mer disco och kan sättas i taket! Tack för tips!

Skrivet av THB:

Håller själv på att kika på något liknande och det lutar åt att det blir Philips Hue Play.

Kan antingen monteras bak på skärmen/TV'n eller fristående och styrs med enkel app på datorn.

Inet går igenom det i denna video:
https://www.youtube.com/watch?v=RljJ0SlXAAo

Dessa är inte helt vad jag letar efter tyvärr, led strips i taket känns mer rätt för mig nu när jag kollat runt mera. Tack för tips!

Tack!

Skrivet av aragon:

kolla på quinled och tala med dom på hans diskord.
annars skulle jag nog säga kolla på https://btflighting.aliexpress.com/store/1728783?spm=a2g0o.or...

Quinled verkar lite för komplicerat för mig. Led strips med en app likt de du länkade tror jag blir bäst! Tack för tips!

Av Mushroomcar

Discoljus vid datorn - lampor som musikaktiveras? Led strips eller andra lampor.

Hejsan!

Hoppas detta är rätt forum.

Aldrig haft något sådant här men tänkte att det vore kul med något slags discoljus/led strips/taklampor etc som blinkar och byter färger harmoniskt i takt med musik, men inte med ett för tvärt blinkande utan med ett mjukt och fint skifte mellan färgstyrkor och ljusstyrka. Gärna med en app så man kan ställa in hastigheter, färger och så vidare. Allt för att skapa en discostämning hemma, inte sådana där billiga skräplampor som endast blinkar för starkt och fult!

Ute efter något sånt här, verkar bra men vet inte om den finns i Sverige:
Vid 9 minuter in så visar videon exempel på musikstyrda ledstrips. Massa färger o fint blinkande!
livarnolux 3m smart led light strip
https://www.youtube.com/watch?v=V_cruxPracI

Någon som har erfarenheter av detta? Berätta gärna om olika produkter och tips! Eventuellt kan taklampor vara något också. Tack för all hjälp!

Av Mushroomcar
Skrivet av Nollan:

Tja,

Det ser ut som att blåtandstangentbord avsedda för surfplattor passar dig.

Här är ett exempel: https://www.capida.se/universalt-8-9-laderfodral-m-avtagbart-...

Det finns mängder där ute ifall det är detta du söker.

Det där verkar intressant! Så länge det går att koppla dem till pc enkelt så låter det bra Ska spana in dessa! Vet du om det är en bra sida att beställa ifrån och om sådana tangentbord är bra? Tack!

Skrivet av Nollan:

Tänkte också tipsa om det men TS skriver: "..med en touchpad i mitten fram så man kan styra den med båda händerna.."

Jo precis, önskar gärna en mitten-fram-touchpad som på en laptop!

Skrivet av wez:

Väldigt nöjd med mitt Logitech K830. Tål stryk och batteriet håller länge efter uppladdning. Dock sitter trackpad'en till höger och inte i mitten.

Har typ en sådan men känner att jag skulle behöva en med touchpad i mitten fram som på en laptop, tack ändå!

Av Mushroomcar

Laptop-likt tangentbord med touchpad för vanlig pc?

Tjo!

Letar efter ett tangentbord som är litet och bekvämt, med en touchpad i mitten fram så man kan styra den med båda händerna, precis som en laptop! Svårt att finna sådana som har åäö när jag kollar runt, några tips?

Här är en jag hittade men utan åäö,
https://www.tradeinn.com/techinn/sv/subblim-tradlost-tangentb...

Bör vara
-Billigt
-Trådlöst
-Uppladdningsbart
-Ha åäö
-Litet som ett laptop-tangentbord

Möjligt att det inte finns med åäö, men tänkte höra här först ifall någon vet om sådant!

Tack för hjälpen!

Av Mushroomcar

Tjo!

Letar efter ett litet billigt bekvämt tangentbord (med åäö) som har en touchpad i mitten till min dator - väldigt likt ett laptop-tangentbord helt enkelt! Helst trådlöst och lång batteritid. Använder nu ett litet logitech K400r som jag gillar skarpt, men skulle behöva en touchpad i mitten för ökad bekvämlighet! Svårt att hitta åäö-tangentbord med touchpad i mitten ser jag och de som finns kostar mycket.. :/

Tack för hjälp!

Av Mushroomcar

Hej!

Har lite gamla delar över sedan jag plockade isär min förra dator,

Intel i5 2500k, 3,30GHz, 6MB Cache LGA1155 (sitter kvar på moderkortet)
- Oklockad, har även kvar oanvänd originalfläkt som följde med CPUn i originallåda. Originalfläkten har kvar sin förmonterade originalpasta som suttit där på sedan 2011, inte rört den alls.

Asus P8Z68-V Pro LGA1155 (ganska säker på att det är /GEN3, men att det inte står på lådan då uppgraderingen var så pass ny vid tillfället när jag köpte moderkortet, smått osäker här då det var längde sedan)
- Tillbehör: I/O sköld, drivrutinskiva, manual, samt SLI-brygga tror jag det är, ingen expert dock! Inga andra tillbehör, men har kanske kvar i andra lådor - ifall något originaltillbehör är viktigt för dig?

Corsair 2x4GB XMS3 DDR3 (plockade av dem från moderkortet och lade i originallådan)
- Oklockade, CMX8GX3M2A1600C9, har kvar originalförpackning.

Har kvar originallådorna till alla tre. Köpte dessa delar 2011 tror jag och dem satt i datorn fram till december 2020 då jag uppgraderade och plockade ur dessa delar. Obs! CPU och RAM har suttit på moderkortet hela tiden (plockade dock av RAM nyligen), sedan jag plockade ur dem ur datorn dec2020 och lade dem då i antistatpåse och sedan i moderkortslådan. Torkade rent ovanpå CPUn med endast en torr, fin, mjuk servett när jag plockade isär datorn december 2020, ingen expert på sådan rengöring dock.

750kr + frakt, vad sägs?

Osäker på hur jag ska packa komponenter dock, kan behöva råd med detta ifall det låter intressant. Hoppas det låter intressant! Kan skicka bilder vid intresse.

Mvh
Martin

Av Mushroomcar

Hej!

Har lite gamla delar över sedan jag plockade isär min förra dator,

Intel i5 2500k, 3,30GHz, 6MB Cache LGA1155 (sitter kvar på moderkortet)
- Oklockad, har även kvar oanvänd originalfläkt som följde med CPUn i originallåda. Originalfläkten har kvar sin förmonterade originalpasta som suttit där på sedan 2011, inte rört den alls.

Asus P8Z68-V Pro LGA1155 (ganska säker på att det är /GEN3, men att det inte står på lådan då uppgraderingen var så pass ny vid tillfället när jag köpte moderkortet, smått osäker här då det var längde sedan)
- Tillbehör: I/O sköld, drivrutinskiva, manual, samt SLI-brygga tror jag det är, ingen expert dock! Inga andra tillbehör, men har kanske kvar i andra lådor - ifall något originaltillbehör är viktigt för dig?

Corsair 2x4GB XMS3 DDR3 (plockade av dem från moderkortet och lade i originallådan)
- Oklockade, CMX8GX3M2A1600C9, har kvar originalförpackning.

Har kvar originallådorna till alla tre. Köpte dessa delar 2011 tror jag och dem satt i datorn fram till december 2020 då jag uppgraderade och plockade ur dessa delar. Obs! CPU och RAM har suttit på moderkortet hela tiden (plockade dock av RAM nyligen), sedan jag plockade ur dem ur datorn dec2020 och lade dem då i antistatpåse och sedan i moderkortslådan. Torkade rent ovanpå CPUn med endast en torr, fin, mjuk servett när jag plockade isär datorn december 2020, ingen expert på sådan rengöring dock.

750kr + frakt, vad sägs?

Osäker på hur jag ska packa komponenter dock, kan behöva råd med detta ifall det låter intressant. Hoppas det låter intressant! Kan skicka bilder vid intresse.

Mvh
Martin

Av Mushroomcar

Viewsonic M1 - inget ljus eller bild - värde att sälja eller reparera?

Hej!

Har en Viewsonic M1, men det kommer inget ljus/bild ur den när man startar den. Testade resetknappen. Det gick att ladda den tills den blev fulladdad, den går att slå på men då lyser inte projektorlampan alls, inget händer.

Är det bara att kasta den eller har den något värde att sälja i det här läget? Vad kostar lampor om det nu är felet? Går det att byta själv eller är det svårt?

Tack!

Av Mushroomcar
Skrivet av Skrotnisse92:

Brukar vara smidigt att plocka ur ram (pga böjrisk) men lämna cpu kvar i, om det postas.

Är väl värt runt 500kr. Lättast att lägga ut på blocket/Facebook då det är gratis, och köra med hämtning. Livet blir lite lättare då

Smart! Plockade ur RAM minnen nu och lade i originalförpackningen Moderkortet har dock några små "pins" längst ner som man kopplar till på- och av-knapp, usb etc. Hur kan man skydda dessa små som står ut tro?

Tack!

Av Mushroomcar

Värdering komponenter i5 2500k + oanvänd fläkt, P8Z68-V Pro, Corsair 2x4GB

Hej!

Har lite gamla delar jag undrar värdet på (allt sitter kvar på moderkortet):

Intel i5 2500k, 3,30GHz, 6MB Cache LGA1155 (sitter kvar på moderkortet)
- Oklockad, har även kvar oanvänd originalfläkt i originallåda.

Asus P8Z68-V Pro LGA1155 (ganska säker på att det är /GEN3, men att det inte står på lådan då uppgraderingen var så pass ny vid tillfället när jag köpte moderkortet, smått osäker här)
- Tillbehör: I/O sköld, drivrutinskiva, manual, samt SLI-brygga tror jag det är, ingen expert dock! Inga andra tillbehör, men har kanske kvar i andra lådor - ifall något är viktigt vid försäljning?

Corsair 2x4GB XMS3 DDR3 (sitter kvar på moderkortet)
- Oklockade, CMX8GX3M2A1600C9, har kvar tom originalförpackning.

Har kvar originallådorna till alla tre. Köpte dessa delar 2011 tror jag och de satt i datorn fram till december 2020 då jag uppgraderade och plockade ur dessa delar. Obs! CPU och RAM har suttit på moderkortet hela tiden, sedan jag plockade ur dem dec2020 och lagt dem i antistatpåse och sedan i moderkortslådan. Torkade rent ovanpå CPUn med torr, fin, mjuk servett när jag plockade isär datorn december 2020, ingen expert på sådan rengöring dock.

Hur packar man detta vid försäljning? Går det att skicka med cpu o ram kvar på moderkortet? Ligger endast i antistatpåse i moderkortslådan - vad ska man ha för packningsmaterial för att inte skada delarna?

Tack för hjälpen!

Av Mushroomcar
Skrivet av nu1mlock:

Planet Zoo

Tackar, tog planet zoo. Supersnällt!

Av Mushroomcar

Jämför lite och en del egenskaper ser ut att vara något bättre på 4g o lite sämre på 5g!

Bättre skärm på 4g, bättre kameror, processorerna kan jag inte varianterna av dock.

Tack för realänken du ovan!

Av Mushroomcar
Skrivet av Rollese:

Finns ingen "4" variant, var hittade du det? Kan vara feltryck.
5G tycker jag är onödigt om du inte använder mobil uppkoppling hela tiden och bor i storstad. Surfar du bara och lyssnar på Spotify kommer 4G räcka.
5G varianten klarar 4G också.
Man behöver inget nytt SIM kort.

Det ser ut som att trots att dom har samma modell namn är dom väldigt olika under skalet - annorlunda CPU och prestanda, 5G modellen verkar vara lite snabbare - se jämförelse här: https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=10948&idPhone2...

Tack för svaren, hjälper mycket!

Här listar komplett två olika varianter med olika pris, 5g o 4g:
https://www.komplett.se/search?q=a22

Oj kollar länken, verkar skilja sig en del under skalet med olika skärmar osv! Tack!