Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe

För en tusing kan jag tänka mig att köpa det trotts att det är från Apple för det vore roligt att leka med ett tag.

Av mrqaffe
Skrivet av sjõbbe:

Låter bra, då är jag inne på en fungerande lösning iaf.
Jag tror det är OK att dra andra kablar i elrören, dock kanske inte by the book, men inte "olagligt". Däremot är jag osäker på vad gäller att kabeln kommer upp i princip i centralen. Men det går nog att lösa någorlunda bra. Ska prata med elektrikern så han inte blir tokig nästa gång han är där och gör nått.

Tack för förklaringen. Det ger en bra uppfattning. Ang. "för kraftig" förstärkare, gör det något om den kan ge, låt säga" 150W på en kanal. Så länge man inte drar på full volym är det väl inga problem?

Jag behöver inte ha exakt samma ljud i alla 4 högtalarna. Det blir som sagt två st stereo "par" som kommer vara placerade på två olika ställen. Ena paret på framsidan av huset och andra paret på andra uteplatsen. Så om det skiljer lite i ljudvolym eller något svårt att urskilja bör det inte spela någon roll.

En förstärkare jag hade för några år sedan, om man spelade stereo ljud in i den, så spelade den stereo på fronthögtalarna samt på bakhögtalarna. Det är inte standard menar du?

Jag måste som du säger kolla manualen/specifikationen på förstärkaren jag tänker köpa innan jag slår till. Jag är inte helt med på det där med slutstegsingångar.

Signalkällan i det här fallet, menar du chromecasten eller menar du att jag ska ha nån annan utrustning?

Edit: Jag sökte lite lösningar på nätet. Skulle man kunna koppla en chromecast till en sån här eller liknande https://www.amazon.se/hdmi-audio-splitter/s?k=hdmi+audio+spli... eller om det finns någon annan apparat som gör motsvarande.
Och sedan använda mer ett klassiskt slutsteg (som jag hade i min 18-års bil) för att mata ut stereoljud till 4 st högtalare? Är det något liknande du tänker på? Kanske börjar bli för krånglig lösning?

När du säger att kabeln potentiellt agerar som tonkontroll så menar du att den sänker volymen, eventuellt har viss påverkan på ljudet?
När du pratar om tonkurvepåverkan, är det något mina amatöröron uppfattar eller är det enbart för en expert?

Här är specifikationen på högtalarna:
Nominell impedans 6 ohm
Känslighet 88 dB (2.83V@1m)
Högtalartyp 2-vägs - passiv
Frekvensrespons 55 - 25000 Hz
Övergångsfrekvens 2500Hz
Rekommenderad förstärkareffekt 20 - 100 Watt

En förstärkare kan aldrig vara för kraftig utan du kan bara använda den felaktigt, det är enklare att förstöra högtalare med en för klen förstärkare än en för stor då det oftast är dist/klippning som dödar talspolar snarare än mycket effekt men spelar man inte så det distar kan man använda hur stor förstärkare som helst utan problem.

Som signalkälla kan du tex använda en Google nest mini eller liknade enhet som du ansluter via en blåtandsmottagare du kopplat i förstärkaren, du slipper då även behovet av att strula med telefonen för att styra då den funkar som kontroll till allt i Googlehome.

En kabel med hög impedans sänker inte bara ljudnivån utan agerar även tonkontroll, om det inte är en extrem missmatch är det inte ett jätteproblem för uteljud men det kan vara bra att veta om det.

Slutstegsingång innebär att du kan mata in signaler analogt direkt till slutsteget, ev kan man ha volymkontroll men man passerar inte surrounddekodern i en hembioreceiver utan kan själv koppla och styra vad som ska förstärkas. Funktionen kan heta 5.1 eller 7.1 inputs på en hembioreceiver och äldre hembioreceivrar hade ofta funktionen medans den är ovanlig på billiga nya maskiner men beg äldre hembiomaskiner brukar vara ganska billiga då de idag är kassa på att hantera moderna surroundformat och allt som har med hdmi att göra men de funkar ofta bra som billiga flerkanaliga slutsteg.
Här har du ett exempel på en halvny beg receiver med "8 ch direct input"
https://www.tradera.com/item/170203/593494186/harman-kardon-a...-

Det brukar finnas apparater under 1000 kr om man letar och inte har jättebrottom.

Av mrqaffe

Förhållandet mellan effekt och ljudtryck är logaritmiskt, 20 till 100W innebär typ 7 dB i ljudtrycksökning, ungefär den förändring du får om du jämför en högtalare placerad mitt i rummet mot att du ställer den i ett hörn.

Inte många förstärkare kan köra samma ljud till 4 kanaler utan yttre hjälp. Har den multizon och adresserbara slutsteg kan det fungera men du behöver läsa manualen.
Du borde nog leta en äldre hembioreceiver med slutstegsingångar, de kan du använda som ett mångkanaligt slutsteg och koppla på det sätt du vill och de är dessutom ofta billiga och det borde gå att hitta nått under 1000 kr.
Signalkällan bör du ha separat och är inget du bör välja förstärkare efter om du inte vill slänga pengar i sjön.

En del förstärkare kan börja oscillera om man kopplar på 20 m kabel och för att förhindra det sitter det ibland en spole på högtalarutgången, oftast går det dock bra men kabellängden i sig kan påverka ljudet om kabeln får en impedans som överstiger ca 10% av högtalarens, det innebär att man bör ha grövre kabel för att kompensera vilket gör det dyrt eller så får man acceptera att kabeln fungerar som en tonkontroll, 20 m innebär minst 4-6 mm^2 i kabelarea om det inte garanterat ska vara för klent dimensionerat för att undvika tonkurvepåverkan.

Av mrqaffe

Man kan skaffa/bygga nån mätadapter om man ska mäta mycket eller är rädd för att kortsluta nått med mätproberna, tex kunde man i det här fallet skaffa en satapowerförlängare som man klipper av och så sätter man fast kablarna i en sockerbit och mäter på dess skruvskaller så är det mycket liten risk att man råkar slinta och kortsluta nått.

Av mrqaffe
Skrivet av Nils_Nils_Nils:

Skulle det kunna vara thunderbird som mejlprogram som sätter sig på tvären? Jag använder thunderbird och har alla mina mejlkonton konfigurerade där.

Nej klienten kan inte tvinga fram det, möjligen kan MS tvinga de som inte betalar dem att behöva logga in fullständig oftare än de som betalar för att använda både deras tjänst och klient.

Av mrqaffe

Pekaren påverkas av scheman så kolla om du har nått sånt aktivt, finns ju även funktioner för att hjälpa till med placeringen av den så den ska dras mot knappar.

Av mrqaffe

Helgen börjar med bröllop för The Warnnig, Daniella ser bitvis lite skrämmande freaky ut, som hon kom från en skräckfilm

Av mrqaffe
Skrivet av Buddaz112:

Hade spanat lite på Genelec. Jag blev nej tack när jag såg att on/off sitter på baksidan. Började se på nya statlvare istället. Allt kostar skjortan.
Jag önskar en som låter rent och naturligt och samtidigt ser fin ut utan att vara allt för stor. Spelar sällan väldigt högt. Ingen bas knarkare.
Lyssnar på
Amy Helm, Blackberry Smoke, Kacey Musgraves, Wilmer X, Fleetwood Mac, Foo Fighters, The Ark med mera
Har tänkt mig sätta min budget till max 15k
Vet inte riktigt vad som kan passa just mig

Så här säger manualen om auto poweroff på nya Genelec. (verkar rätt vettigt med en timme som förval och möjlighet att själv justera tiden om det skulle behövas.

The energy saving function Intelligent Signal Sensing (ISS™)
puts the monitor automatically into a deep sleep state when no
input signal is present. The device then consumes less than
one watt of power. Upon sensing an input signal, the monitor
automatically awakens. The wait time until entering the power
saving state can be configured using the GLM software. When
ISS is active, you can leave your monitors on at all times and
have the monitoring system immediately ready for action. The
default wait time when ISS is enabled using the ISS DIP switch
is 60 minutes.

Jag tror inte du får nått direkt lyft i ljudkvalitet av att byta inom samma pris och storleksklass, vill du ha nått litet som är signifikant bättre blir det dyrare typ Dynaudio Fokus 10, de låter imponerande för sin minimala storlek om man inte spelar så starkt för då kan dspn trolla fram ordentligt med djupbas ur den väldigt lilla högtalaren men de bräcker ju din budget rejält men det är samtidigt nått sånt som krävs för att du inte bara ska byta för bytandets skull utan få nått påtagligt bättre.

Ett annat spår är att du skaffar en fristående dsp eller akustikprodukter i stället för att byta högtalare.

Av mrqaffe
Skrivet av Buddaz112:

Tror det är dags för nya högtalare. Avvaktat länge för att se vad som finns. Jag funderar lite på Sonus Faber lumina II

Äger idag KEF R100 varit nöjd. Önskar prova något nytt. Låter lika bra alternativt bättre

Även varit lite inne på Genelec lite osäker på om de fungerar till min streamer. Om högtalaren då går i standby om jag slår av min streamers. Ser på bilder och ax/på är på baksidan på Genelec

Kommer lyssna om jag får tid annars köper online utifrån vad som är bra.

Jag är ute efter lite mer modernt i hemmet. Lyssnar mest på musik både streamat via Qobuz och via Optisk från TV med Youtube från Apple TV.

Jag bor ej i Sverige och har lite svårt att titta vissa märken. Budget jag tänkt mig är absolut max 15K

Det verkar mest som ett sidobyte av högtalare än ett uppbyte.
Signalstyrd autopower tycker jag själv är "så där" då de inte alltid uppför sig exemplariskt men man kan skaffa en master slave grendosa i stället eller nån lösning med smartplugs som slår av och på allt samtidigt.

Av mrqaffe
Skrivet av milan979:

Hur mäter man spänning?

En multimeter duger bra för det, finns skapliga modeller från 2-300 kr som fungerar för den typen av mätningar och för att man ska kunna kontrollera kablar.
https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/verktyg/matinst...

Av mrqaffe

Det finns väggmonterbara småswitchar duger inte det ?
Tänk också på hur du ska strömförsörja den, behövs poe ?

Av mrqaffe
Skrivet av Nils_Nils_Nils:

Att surfa med stugans wifi är inga problem, men just mejlen strular. Jag får helt enkelt låta bli att kolla mejl i stugan och göra det med den mobiladata jag har i telefonen. Varför ska MS vara så struliga för.

Det är en säkerhetsfunktion, de känner inte igen din plats och ip och vill därför ha mer uppgifter för att logga in dig.

Av mrqaffe
Skrivet av milan979:

Ringde ovanstående och deras teori är att hårddiskarna kanske fått fel ström eventuellt via en felkoppling till psu port och därmed har kretskortet gått sönder och därmed uppfattas de som döda...
Ska dit på fredag för en fel undersökning.

Vad säger ni om detta, kan strömmängden ha spökat här och ska jag göra något med nya datorn så att liknande inte sker i framtiden?

Det bästa vore att mäta upp spänningarna i satapowerkontakten, det kan ju vara fel på nya nätdelen så att den stekt diskarna.
Eventuellt kanske du inte satte kontakterna helt rätt så det blivit fel pga de.

Av mrqaffe

Jag får upp frågan oftare på laptopen som jag oftast ansluter via mobilt bredband som nästan garanterat innebär olika ip och lite varierande position varje gång.
På stationära datorn som är nästan konstant uppkopplad har den kommit nån enstaka gång så jag upplever en skillnad på hur MS behandlar saker som flyttas runt och de som är mer stationära.

Kraven på inloggning har nog inte nått direkt att göra med att man är på hotell eller använder wifi utan att datorn flyttas och därför byter plats och nät ofta och dessutom ganska troligt delar/återanvänder samma ip som andra som också loggat in på MS-tjänster, det är ett mer "riskabelt" användningsmönster än det som blir om den är på en och samma plats med fast uppkoppling.

Jag upplever det dock inte som ett större problem att det skiljer sig åt utan tycker det verkar rimligt att skillnaden i säkerhetsfunktionerna finns.

Av mrqaffe
Skrivet av Nils_Nils_Nils:

Det var ju inte bara logga in, det behövdes verifieras oh jag var blockerad att kolla mejlen.
Jag använder thounderbird och har flera mejl och alla fick samma meddelande.
Kan det bero på öppet wifi, kan det bero på thounderbird?

Det beror i vart fall inte på hur wifinätet är konfat.
Du skriver så det låter att du är på semester och det kan säkerligen trigga säkerhetssystemen, ny plats och "ovanliga aktiviteter" från platsen är sånt som de bör triggas för att försäkra systemet om att ingen stulit nått och vill logga in från en "onormal" plats.

Av mrqaffe

Det låter som säkerhetsfunktionerna har känt att du är på en nya plats och vill att du ska bekräfta det.
Det är bara att logga in igen eller att låta bli att "flytta runt'"

Av mrqaffe

Har du brutit strömmen fysiskt till datorerna när du kopplat om dem ?
det låter ju som om du skadat diskarna pga nått med spänningsanslutningarna, Kopplat under spänning, kopplat fel, använt fel kablage.

Av mrqaffe
Skrivet av Thomas:

Jo, fast diskarna verkar ju inte snurra. Så RAID eller inte bör ju inte spela roll här.

Och som jag även skrev att om man sätter tillbaka dem i gamla datorn så testar man om det hänt nått med hårdvaran eller om den nya datorn inte fungerar normalt.

Av mrqaffe
Skrivet av milan979:

Yes har dubbelkollat att kabeln sitter rätt och provat olika portar också på psu.

Portarna är i ahci läge. Ska jag prova på raid läge?

Diskarna ska vara i samma konfiguration som på gamla datorn om du inte tänkt tömma dem på data, en del har ju kört diskar i raid av misstag om man ska tro det som skrivits i en del trådar så du borde nog egentligen koppla in dem som de satt igen i gamla datorn och läsa av i bios hur det var konfat och om du gör det få du ju även en koll på om diskarna fungerar hårdvarumässigt eller om du skadat dem på nått sätt när du flyttade dem.

Av mrqaffe

Man kan se till att välja nått som har förstegsutgångar så kan man om man vill bygga vidare, skaffa slutsteg vid ett senare tillfälle om man märker att prylarna inte räcker till, det finns även en stor begmarknad så det viktiga är att ha anslutningar som möjliggör att man kan bygga om systemet i framtiden om man inte direkt vet vad man ska ha och är beredd att ta det att prylen är en "engångspryl" som inte går att använda på annat sätt eller ansluta till annat.

Digitaltekniken blir väldigt fort utdaterad (och osupportad) och man bör fortfarande satsa på bra grundfunktionalitet och genomtänkta anslutningsmöjligheter på den analoga sidan före "digitala finesser"

Och som det tidigare varits inne på så är förhållandet mellan ljudtryck och förstärkareffekt logaritmiskt, de flesta har för lite effekt för att spela realistiska ljudtryck men kan/vill inte heller göra det pga hur de bor och högtalarkvalitet och då får man acceptera/leva med det att man egentligen har en för liten förstärkare, det kan ju låta bra ändå även om det inte kan låta helt realistiskt.

Det finns (väldigt förenklat) bara 2 storlekar på förstärkare, små eller de som klarar minst 300W kontinuerligt i 8 Ohm och då har en rimlig möjlighet att inte dynamikkomprimera akustiska instrument om de är anslutna till en högtalare med normalkänslighet. (ca 90 dB/W)

Håller själv på att leta begdelar för surround, förstärkeriet blir begagnat av bra kvalitet men jag kommer troligen att skaffa en ny surroundreceiver och köra som processor/surrounddekoder för lite äldre prylar som är bra analogt är ganska billiga beg men de klarar inte att hantera dagens digitala signalformat men troligen så kommer inte heller dagens processorer att kunna hantera det som gäller om 10 år, jag kan ju tänka mig att vi behöver högre bandbredder för videoöverföring (kanske dags för helt optiska interface från början i stället för att gå via hdmi aoc) och troligen finns det nya strömningstjänster och liknande som tillverkarna inte kommer att mjukvaruuppdatera äldre prylar för att klara även om hårdvaran i sig egentligen skulle göra det.

Idag verkar det dock gå en tydlig ljudteknisk gräns på dekoderprylar vid vilka som stöder Dirac live och multipla basmoduler eller inte och där tror jag det gör en påtaglig skillnad för ljudkvaliten för de flesta beroende på vilken sida man lägger sig på vid den skiljelinjen.
Det kostar från 17 000 att få en Dirac Live och multibaskapabel dekoder i dag (Onkyo RZ 50) så det går väl kanske även att klassa dekodrarna som funktionsmässigt "enkla" eller "i dagsläget fullständiga".

Om man har råd tror jag det för de flesta kan bli ett lyft i ljudkvaliten om man väljer nått som klarar den tekniken, RZ 50 har även bra grundläggande analoga anslutningar så den går att bygga vidare från.

https://onkyo.imgix.net/product-images/TX-RZ50_Rear-for-EMEA-MMP...