Inlägg

Inlägg som stormfrog har skrivit i forumet
Av stormfrog

KFA2 GeForce RTX 3090 SG 24GB - Gjorde jag ett bra köp?

Tjena!

För några månader sedan plockade jag upp ett KFA2 GeForce RTX 3090 SG 24GB för 14.000 SEK. Jag har fortfarande öppet köp på det och har möjlighet att lämna tillbaka det. Vad tycker ni, gjorde jag ett bra köp eller är det värt att lämna tillbaka det?

Jag har egentligen inget behov av 3090 kort, så jag skulle kunna köra på ett 3070 också utan att må så illa av det.

T.ex. https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/nvidia/asus-geforce-rtx-3070-ti-rog-strix-gaming-oc-8gb/1018796.8989 är ju nästan halva priset

Vad tycker ni Sweclockare?

Av stormfrog

Dreambuild inför 2022: vilken CPU? Protips mottages gärna.

Hej!

Jag tänkte skämma bort mig och ska bygga ihop drömdatorn för gaming, målet är bland annat att spela Skyrim SE Ultra ENB 60+ FPS 3840x1600 (alltså nästan 4K) och testa SkyrimVR nu när det för första gången börjar vara möjligt. Jag kommer bygga den runt ett RTX 3090.

Men nu har jag kört fast och hoppas att ni som SweClockers proffs skulle kunna hjälpa mig.

CPU 🤔😕💭🐒
Hur ska man tänka här? Vad jag läst är de flesta spel fortfarande singlecore och allt över 8 kärnor är overkill. Och de spel som använder flera kärnor använder ändå en kärna mest. Klart att det är kul om Windows går snabbt och sånt, men känns inte viktigt. Jag vill kunna kräma ur 3090 grafikkortet till max bara. Men kan jag spara pengar gör jag såklart gärna det.

Mina alternativ jag tittar på är:

  • Intel Core I7 12700K 3.6GHz LGA1700 (och köra med DDR4) 4590kr

  • AMD Ryzen 7 5800X 3.8 GHz 36MB 3890kr

Intel är bättre i alla tester men 700kr dyrare. Går att överklocka till 5GHz. Är det värt 700kr extra?

Är det dålig tajming att shoppa nytt nu vid årsskiftet?
Jag har hört att det ska vara dålig tajming att köpa datordelar just nu vid årsskiftet. Stämmer det? Varför?

Vilket moderkort skulle ni rekommendera till den processorn ni förespråkar?

Är tacksam för alla tips jag kan få 😊

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av stormfrog
Skrivet av Rouge of Darkness:

känns som en dålig idé.

1. du har ingen aning om hur hyraren misshandlar ditt kort.

2. samt att skicka det med posten till den som vill hyra innebär ju dyr frakt både dit och tillbaka med risken att paketet kommer bort eller blir fraktskadad och du också står utan grafikkort.

plus att du kommer typ få skicka det 3-5 dagar innan hyraren vill ha kortet samt får tillbaka det 3-5 dagar efter hyraren skickat tillbaka det.

ska "gamea" över helgen dvs du måste skicka det typ tisdag för att det typ garanterat ska komma fram i tid och du får tillbaka det typ torsdag veckan där på.

så du är typ kortlös över en vecka för att någon hyrde det i 2 dagar.

sen är ju frågan om priset.

3. vad ska du är det värt att hyra ut kortet + frakt och riskera få tillbaka en dyr brevpress?

Håller med, i det fallet du beskriver håller det ju inte. Jag tänker att man hyr ut i någon av de större städerna och personen som hyr får hämta/återlämna kortet själv. Att det finns en risk att kortet misshanteras är ju absolut ett problem. Hygglo t.ex. har en försäkring med 0kr i självrisk för detta. Osäker om den gäller för kretskort dock?

Av stormfrog

Finns det en marknad för att hyra ut sitt grafikkort?

Hej!

Eftersom det verkar vara komponentbrist på obestämd tid och annat som gör det orimligt dyrt att köpa en GPU för vanliga människor. Jag tänker att scenariot är att många vill game:a på helgen då de har tid eller i samband med att en stor AAA titel släpps. All annan tid känner människor att deras dyrt förvärvda grafikkort bara sitter där och kostar pengar. Tror ni att det finns en marknad för att hyra ut sitt grafikkort på t.ex. Hygglo?

Av stormfrog

Titan X: Hur ser man skillnad?

Hur ser man skillnad på Pascal och Maxwell?

Hur står sig ett Titan X Maxwell mot 1080 Ti?

Jag funderar på om ett gammalt Titan X kort kan vara ett rimligt köp tills marknaden har blivit vettigare?

Av stormfrog

Ah, perfekt! Det här var en tankeställare jag behövde ställa mig. Jag har alltid tänkt på det som ett enormt nederlag att inte kunna spela på Ultra. "Kan man inte spela på Ultra förtjänar man inte att vara med i PC Master Race" typ.

Det här förändrar min inställning lite. Tack!

Av stormfrog

1080p tills marknaden återgår till MSRP eller uppgradera nu? Hur tänker ni?

Hej!

Jag vill ha ultra-större och snabbare gaming. Sitter idag på 1080p och 4K 27" 60Hz skärm. 38" UW IPS 120+ Hz är drömmen, men då krävs det GPU för 10KKr. Är det verkligen rimligt? Här fastnar jag i min inre argumentation med för och nackdelarna. Man vill ju inte lägga ut massor med pengar i onödan.

Nu undrar jag hur andra tänker och resonerar kring det? Dela gärna med er av era tankegångar! 😊 Ska du uppgradera? Hur tänker du om prestanda vs pris?

Tex skulle en uppgradering kunna vara en billigare 2560*1080 VA panel och driva den med ett 1080Ti? Eller skulle skillnad bli så liten att det inte är värt? Finns det någon annan GPU som kan vara ett alternativ till att uppgradera från 1080?

Helt enkelt, finns det ett mellansteg som kan vara en schysst istället för att gå direkt på det nyaste dyraste? När man väl uppgraderar vill man ju att det ska bli skillnad och "omg wooooow!". Jag tycker generellt att 1080p UW känns fånigt små på höjden när man kommer från en "vanlig" skärm

Av stormfrog

Vi kör 3 dagar på plats, 2 hemma. Personligen tycker jag det är helt fel tänkt från ledningen. Vill man att människor ska utvecklas och vara kreativa ger man dem 100% frihet att lägga upp sin arbetstid efter vilka möjligheter som finns. Om det inte funkar pga en anställd inte klarar av det, ja men då finns det gott om jobb på någon fabrik där man jobbar 8-5 och har stämpelklocka.

Trodde att pandemin skulle gjort att alla företag fattat att fasta kontorsplatser och "vara på plats" är koncept för historieböckerna. Den moderna människan behöver frihet framför allt annat. Känner att man styr över sin egen tid trivs man med sitt jobb, då gör man också ett bra jobb. Gör man ändå inte ett bra jobb är man på fel plats. Ganska enkel ekvation.

Av stormfrog
Skrivet av NorthBadass:

Vi måste alla vara på plats från och med slutet på denna vecka. Måste fråga om godkännande att vara hemma. Sånt som händer när ledningen är extrovert antar jag Hade hoppats på att vara på kontoret 1-2 dagar i veckan kanske

Extrovert ledningsgrupp.... haha. Det förklarar mitt företags beslut också. Fan jag hatar överdrivet extroverta, både människor och ledningsgrupper

Av stormfrog

Mellan 2k och 4k (3840x1600): vilken GPU är smärtgränsen för att uppnå 100+ FPS?

Hola!

Eftersom jag är sjukt sugen på en 38" skärm som har upplösningen 3840x1600 börjar jag nu fundera på om jag måste uppgradera mitt 1080 kort. Grejen är ju att det är helt vansinnigt j*vla mycket pengar att lägga ut 10 papp för ett 3070.

Jag spelar mest Fortnite (ej professionellt) och Witcher 3 och liknande action RPG. OCh köper man en fet skärm som kan köra 3840x1600 i 144Hz så vill jag ju också kunna utnyttja det och maxa "wow" känslan. Att spela framtidens AAA titlar är en match som jag hoppar, är helt ointresserad av att lägga 20+ tusen SEK för raytracing och annat. Visst, det är coolt. Men om några år kommer det vara gammal skåpmat och man kan plocka upp ett begagnat kort billigt.

Är det 3070 som är smärtgränsen? Finns det alternativ?

Vad tror ni om att köpa ett till 1080 för kaffepengar och köra SLI? (Tripple SLI? 😁)
Finns det något ur 20xx serien som kan funka som är mer prisvärt?
Finns det något AMD alternativ?

Frågan är alltså; hur billigt kan jag komma undan och fortfarande få "wow" känsla?

Av stormfrog
Skrivet av Subzero299:

Har en kollega som gick igenom detta för ett par år sedan. Dock betydligt mer än 65000kr. Ett sådant här lån var hans räddning, men det var inte lätt att få till. Han fick tag på ett företag som kunde hjälpa honom, men först gick dom igenom alla hans kontutdrag ca 12 månader tillbaka för att se om han ändrat sitt leverne. När dom godkänt honom kontaktade dom alla fordringsägare och gick in och betalade allt och gav honom ett lån med betydligt bättre villkor än det som var på alla "små"-krediter.

Jag håller inte med ovan, ta ett samlingslån och samla dina krediter. Sen skaffar du inga fler förrän det är dags för boende t.ex. Ett samlingslån ger dig troligtvis chans att betala i snabbare takt än om du har många krediter med höga räntor.

Edit: Tips på företag där dom erbjuder lån för att samla små krediter.

Lendo
Ikano
Svea
Ica

Ja håller helt med om samlingslån. I den situationen är det en bra lösning. Jag tänker snarare när det gått ännu längre, man sitter i knäet hos Kronofogden och man har sina betalningsanmärkningar som man inte blir av med oavsett vad man gör. I det fallet är Kronofogden troligen de som är mest sympatiska och som man kan skapa en avbetalningsplan tillsammans med dom som gör att man på sikt kan komma på fötter igen. Dom vill ju att man ska bli skuldfri och arbetsduglig (så att man kan återgå till att konsumera och dra in skattepengar som alla andra hjärnlösa drönare )

Av stormfrog

Hej! Sitter i samma funderingar och undrar vad du bestämde dig för? Jag har ett classic 1080 och det kämpar på i 1440p. Det går ju, men oftast får man sänka till 1080p för grafiktunga titlar. Men man vill ju njuta av sina 144Hz om man nu har en sån skärm. Själv är jag sjukt sugen på en aw3821dw.

Vad behöver man GPU för att lira i 3840x1600 och ha 120+ FPS? Vad är liksom smärtgränsen mellan "wow!" och "eeehh... det här känns inte så cool".

Och nästa fråga; HUR f*n motiverar man att köpa ett FPU för över 10 000 SEK? Jag behöver mest argument för att övertala mig själv.

Av stormfrog

Tack för svar hörrni! 😀

Det är ju liiite långt till Black Friday, men överväger att vänta till dess och köpa AW3821DW. Alternativt att man hittar en med död pixel för billigare slant. Döda pixlar har jag aldrig varken brytt mig om eller stört mig på så länge de är i kanterna. Frågan är bara om jag borde uppgradera GPU också.

Av stormfrog

Ultrawide 38" som är ljusstark?

Kära SweClockare!

Jag står inför att köpa en Ultrawide skärm. Jag har precis varit och lämnat tillbaka en LG34GN850. Det är en sjukt fin skärm, men den känns lite liten tycker jag? Jag hade förväntat mig en betydligt mer massiv skärm.

Är panelen på alla 34" ultrawide lika höga eller varierar de? Om jag vill ha en större verkar det som är 38" som är alternativet. Jag har 110cm bredd att tillgå, så större skärm än så går inte.

Har ni några tips på 38" skärmar som är köpvärda eller är på väg in på marknaden? Ska man vänta till Black Friday? Har tittat på Alienware 38" AW3821DW. Men alltså det är så SJUUUUUUKT mycket pengar.

Förutom att vara en snabb gamingskärm skulle jag också vilja uppskatta ljusstyrka och bra färger.

Och hur ska man förhålla sig till skärm vs grafikkort? Jag har ett 1080 kort och kör det mesta i 1440p. Men det blir ju inga FPS rekord direkt. Hur ska man tänka här tycker ni? För att få den riktigt häftiga upplevelsen vill man ju ha lite fler FPS än så. Har övervägt att istället kolla på 1080p Ultrawide - men det verkar inte finnas några som är 38".

Ekvationen (skärm med många pixlar) + (GPU som klara det i 100fps) = rimligt pris, verkar inte möjlig?

Hur skulle ni tänka där? Slänga iväg en order på GPU+skärm för 30 lakan känns sådär 😅

Av stormfrog

Det är positivt att du vill ta tag i ditt liv och kommit ur dina destruktiva vanor. Bra jobbat! Ett tips som jag fått av personer som är extremt duktiga på att hålla i finanserna är att det finns bara två lån som är berättigade att ta i livet. Studielån och huslån. Alla andra typer av lån, inklusive avbetalning som också är en form av lån är bara rent lurendrejeri med ockerräntor. Det finns inga snabba lösningar. Det är bara att jobba, gneta och spara som gäller. Har man svårt att hålla i pengarna kan man fråga en kompis om hjälp att lägga upp en budget där man kan lägga bort fasta summor för att skuldsanera/spara. Sätt upp ett konto på Avanza och månadsspara i en gratis aktiefond, tex Avanza Zero. Hundra kronor i månaden är bättre än inget. Och det är alltid bättra att börja än att vänta.

Så för din egen skull är mitt tips; Ta inga lån.

Av stormfrog

Är mer än 100 Hz på 3440*1400 bortkastat för en "normal" gaming rig?

Hej!

Jag är på väg att köpa en ny UW skärm. Sitter på en vanlig tråkig 60Hz och nu vill jag testa UW gaming i 3440x1440. Det finns mycket fina skärmar på 144hz och över i prisklassen 5-6K SEK.

Jag spelar i princip enbart Witcher 3, Skyrim, Horizon Zero Dawn. Spel som gör att mitt GTX 1080 får tugga på ordentligt när man kör allt i Ultra. Ska man dessutom upp i 3440x1440 (vilket jag ska) så har jag svårt att se hur man skulle kunna komma mycket över 100 FPS. Skyrim med några grafikmoddar kan ju få även ett GTX 3090 att kräkas blod.

Har hittat en 165Hz skärm som verkar trevlig. Men är det verkligen en bra idé? Kommer ett GTX 1080 klara det? Eller kommer jag få en massa screen flicker för att min FPS dippar regelbundet?

Tacksam för insikter från en oinsatt!

Av stormfrog

Windows 10 startar slumpvis med BSOD Error Code 0xc00000e

https://i.imgur.com/TWT2hce.png

Som topic säger. Min dator har börjat att slumpvis boota med blåskärm och visar Recovery Mode Error Code 0xc00000e. Problemet började då datorn stängts av av misstag under en uppdatering. Efter uppdatering hade jag en annan BSOD, men efter att ha kört recovery tools visas nu denna och som sagt, slumpvis. Startar man om försvinner den ibland. Men ibland måste jag starta om datorn 10-20 ggr innan den bootar normalt.

- Har felsökt efter alla Microsofts egna standardmetoder, kört alla recovery tools, repair tools, återställningar mm.
- Felsökt hårddiskar och minnen. Allt funkar.
- Försökt fixa boot sektorn med bootrec och testat bootrec /RebuildBcd bootrec /fixMbr bootrec /fixboot

Inget har fungerat. Inga fel har hittats. När datorn väl startar fungerar den hur bra som helst. Jag har spenderat en dag med att försöka fixa detta, trots att jag stundtals mekat med liknande problem i över 20 år är jag helt fast nu. Har inte en susning om hur jag ska laga detta.

Självklart kan jag installera om. Men det går liksom mot mina principer eftersom jag är en sån som gärna vill veta vad det är som är fel. Ett OS går inte bara sönder på ett sätt inte kan repareras.

Någon snäll människa som har någon aning om hur detta kan lagas?

Av stormfrog

@herbert68: Guldheden. Skickar PM till dig.

Av stormfrog

Everyones a critic

Okej. Såhär är det. jag vill egentligen inte alls sälja skärmen. Så jävla bra är den. Men jag "borde" göra det för att det är oekonomiskt att bara ha saker stående som inte används. Därav priset.

Av stormfrog

Dell 34" UltraSharp U3415W Curved 21:9

34" ultra-widescreen (21:9) 10-bits IPS panel på 3440x1440p. Riktigt kompetent skärm till både grafisk arbete, filmproduktion och för seriös gaming. Färgåtergivningen är jämförbar med instegsmodeller till proffsskärmar för flerdubbla priset. Inga döda pixlar. Säljes p.g.a. tidsbrist då jag har en varg att ta hand om.

Pedantiskt skött. ALLT embalage finns kvar. Varenda liten meningslös kabel, cd-skiva och manualer på diverse språk medföljer givetvis. Jag garanterar att skärmen kommer lukta härlig nyköpskänsla av cellplast och wellpapp. Till det är skärmen knappt två år gammal, inköpt på komplett. Det är alltså ett års garanti kvar. Skärmen är fri från döda pixlar och sparsamt brukad.

Mer info: http://www.dell.com/sv-se/shop/accessories/apd/210-adys

Endast upphämtning. (Kan skickas om köparen sköter/betalar all frakt och verkar rimligt seriös)

Prutat och klart så tänk inte ens tanken, det här priset är bra 🙂

Läs hela annonsen här