Inlägg

Inlägg som ant har skrivit i forumet
Av ant

Så för att göra en återkoppling, nya moderkortet anlände idag och blev inkopplat i minsta möjliga mån, endast det nödvändigaste.
Till min stora lycka så verkar nu allting lira as intended, ingen throtteling vad jag kan se via HWiNFO och datorn känns äntligen snabb!

En körning av Cinebench R23 landade på just över 39k, vilket får mig att känna mig helnöjd och en lättnad över att problemet är löst.

Av ant
Skrivet av Nozomi:

Har du provat ett annat moderkort?
Var bios uppdaterat samt chipset/microcode mm?
Har du kollat pinsen under CPUn i sockeln om alla är som de ska?

Hade jag haft tillgång till antingen ett annat AM5 moderkort eller en annan CPU hade jag provat direkt och troligen kunnat hitta felkällan. Har dessvärre inte och verkar var först i vänskapskretsen på just skaffa ett AM5..
Bios hade en äldre version som jag uppdaterade till senaste, har även provat downgrade efteråt, de 3 senaste har jag testat utan att få någon skillnad på resultat.

Vet inte riktigt vad du menar med chipset/microcode? Förtydliga gärna.

När jag tog bort och monterade processorn ytterligare en gång tittade jag efter om jag såg några uppenbara skador på pins eller cpu men inget som syntes i alla fall.

Skrivet av marcusOCZ:

Hade gjort RMA på det moderkortet. Det är en throttling som kommer på andra saker än cpu/gpu. Allt som oftast på dåliga VRM.
Också ett vanligt problem på Lenovo laptops om man kör med ström, men också stoppar i en USB-C kabel på maskinen.

Har kontaktat Asus i fredags för support, lite enkelt förklarat felet samt länkat till denna tråden och till en annan på community.amd.com med mer eller mindre samma förklaringar och felsökningar fast på engelska, enligt formuläret så svarar dom normalt inom 48h (vardagar) så får väl se vad dom säger, men finns inte så mycket mer att testa nu känner jag. Har testat Eco osv allt som känns "safe" att göra. Men det lutar ju mot att det blir RMA av kort. Får se hur snabbt och bra dom hanterar det.

Kommer återkomma med vad lösningen blev till slut, så alla som varit delaktiga får "closure".

Av ant
Skrivet av Rouge of Darkness:

vad jag fick när jag googlade var proshot ext är throttling pga något annat än cpu och kan mycket väl tvinga HTC som verkar vara en del av cpu till throttle läge pga det.
....
så verkar som att det kan bero på väldigt många olika anledningar.

Om varningen för throtteling som syntes i HWiNFO bilden ovanför är avgörande så är det kört, bor i den norra delen av landet och har någon minusgrad just nu.. stängde till kontoret, öppnade fönstret på vidgavel och kylde ner hela rummet vilket ni ser på de interna tempsen i bilden nedan. Rejält kallt inne vi pratar nog just över +10C.
Startar datorn och den fan visar fortfarande rött och "Ja".. kollar man kategorin verkar det ju vara prollen som rapporterar, men det är ju inte prollens värme utan något externt och allt det externa är supersvalt. se mobo, minnen mm. Fullt drag på fläktarna blåser kallt via utblåsen från chassit.

Av ant
Skrivet av Rouge of Darkness:

1W är 1000mW och 1A är 1000mA

kolla så du inte har Asus Auto överclock tjofräs igång i bioset generellt är det rent skräp och dånar oftast på extra spänning till cpu´n i de flesta fall alderles för mycket.

har för mig att det heter typ "Asus Multocore Enhancement" eller något sånt.

Ryzen cpuerna klockar upp sig beroende på last så normalt att de far lite upp å ner mellan typ 300Mhz till full frekvens om förutsättningarna på templimit, belastning eller powerlimit är uppnådd för att tillåta att den ökar frekvensen.

Jo är med på måttenheten, var bara ett konstaterande. Mina angivna värden gick inte att skiva så högt som 100 000 så att säga. Stod också måttenhet W och A, inte mW / mA.
Utgången enligt första posten är alltså allt på bios-default, inget ändrat. Med det konstaterade dåliga resultatet och låg clock.
Sedan har jag provat ändra lite på en sak i taget för att se om jag kommer någonstans men det enda som faktiskt verkar göra något är just AI Optimiser, den ser jag ställer PPT mm, men flackandet i hastighet verkar snarare bero på att den hoppar mellan olika settings och maxvärden, detta observerat via RM.

Skrivet av MarkSix:

Så här ser mina idle värden ut. (Jag kör Windows i energi sparläge förövrigt)
<Uppladdad bildlänk>

Så har ser det ut när jag kör cinebench 23.2 multicore
<Uppladdad bildlänk>

För att tweaka med curve optimizer så krävs det lite jobb. T.ex. min core0 klarar inte -15 i offset utan den blev jag tvungen att lägga på -10.

Dina idle ser ut typ som min idle, men jag får ju aldrig upp effektiv klock över 27**Mhz under load. ska jämföra volt mm en sväng. Blåser just nu om windows för 4e gången för att ha det helt rent, tar även det en halv evighet..så redan vid win installation är något off.

Skrivet av aMp:

När det är nya delar, du kör med senaste BIOS och drivrutiner och standardinställningar och den visar på att den throttlar vid belastning så tänker jag 1) problem med kylning och 2) trasig hårdvara (CPU eller mobo).

Har du monterat om kylaren för att säkerställa att det inte är problemet? Kollat så att kylpastan spridit ut sig bra och jämt? Rengör ordentligt med isopropanol eller kemiskt ren bensin eller liknande, på både CPUn och kylaren för att få optimal kylprestanda innan du applicerar ny kylpasta och monterar kylaren.

Är du säker på att det inte är problemet skulle jag göra en reklamation på CPUn då den inte fungerar som den ska. Du ska inte behöva göra massa inställningar för att den ska prestera så som stock-resultaten från diverse recensioner visar. Trist men kanske nödvändigt. Har du köpt CPU och mobo samtidigt kanske du kan skicka tillbaka båda, så att du vet återförsäljaren får samma förutsättningar att testa under som du gör.

Jag börjar vara benägen att hålla med dig om hårdvara, greppar efter halmstrån för att hitta motsatsen. Frågan är ju bara om det är CPU eller mobo..
Kylningen är nog inget problem, CPU throttlar inte och blir inte direkt varm. Lådan monterad med sidor har bra luftflöde, 3x 140mm noctua i ett meshify 2 inget i vägen för fläktarna och inte ens en GPU monterad. Utan sidorna monterade förstår jag att flödet fram till komponenter kan bli sämre.

Kylaren är om-monterad, kylpastan såg jättefin ut första svängen och efter att jag gjort rent och re-seetat cpun applicerade jag på samma sätt. 1 lite större i mitten 4 något mindre i hörnen. Rengjord efter konstens alla regler, Kaffefilter, Isoprop, med bommulspinne och sedan kaffefilter igen, givetvis både cpu och kylare. Har byggt några system så just den biten är jag rätt bekväm med.

Tyvärr ej köpt samtidigt. Minns att min första AM4 var lite pysslig, vill tro att den hette 1700x, men kan ha fel.. var i alla fall lite pill men tror det mest var pga minnen. uppdaterades senare till en 3900x Men detta slår alla de 3-4 systemen jag byggt senaste 10 åren i bråkighet.

Av ant
Skrivet av MarkSix:

Stäng av övervakningen av Asus EC: i HWinFO. Gör en mouseover på sensor posten i HWiNFO så får du upp informationen varför det rekommenderas att man stänger av den. Föreslår att du testar att ställa in PPT/TDC/EDC limits i Precion Booost overdrive samt lägger på en curve optimizer kurva med negativt offset.
Jag kör med PPT=230000, TDC=160000 och EDC=225000 (Det är AMDs rekommendation för 170W) samt curve optimizer på -15 på alla cores utom en som jag var tvungen att ställa på -10.

Edit: såg det du menade om Asus EC, inaktiverat.. man får ju varning när man startar med. Dock verkar det ju inte påverkat med instabilitet. Eller gör någon prestanda skillnad då jag testat prestanda även utan HWiNFO igång.

Mina värden är i W / A, dina verkar vara i mW och mA. Greppade det vid youtubesökning tidigare här om dagen.
Sätta värdena för PPT, TDC samt EDC går bra. Lite svårt att verifiera dem utan Rysen Master, då jag inte hittar satta gränser i HWiNFO, men värdena syns i RM som satta.
Ingen skillnad alls vid bench, samma bergränsning i klock. Dock är det ju som man ser på HWiNFO två olika klockvärden. Den som visar 5.* GHz och sedan den effektiva så då visa 2,7Ghz. Även windows aktivithetshanterare visar 2.7..

Första försöket med satt Curve optimizer, alla negativt med 15 så fick jag BSOD. Ska testa igen.

Märkte en annan underlig grej när jag testat olika värden. CPU core ratio har värdet Auto som default och den visas då i bios på x45 vilket ger frekvensen 4500MHz om jag inte är ute och cyklar värdet går att ställa i intervallet 8-100 sätter jag något eget värde så visas min maxfrekvens i windows till 540Mhz spelar ingen roll om jag provat x43, x47, x54.
Återställde och testade istället samma inställning av multipel under "CPU Core (PER CCX)" satte oliva gärden på CCD0 och CCD1, X45 samt x42.
Inne i windows visas samma låga låsta hastighet 540Mhz.

Nu ett snabbt försök med Curve optimizer, sedan åter till jobb, felsökning får fortsätta i kväll. Men lite trött börjar man bli.. hade velat testa CPU i ett annat MB och en annan CPU i mitt MB.. dock inte så lätt när ingen man känner hunnit skaffa AM5.

Av ant
Skrivet av Mordekai:

accumulerad CPU temp? Vad är det och vad säger dessa skumma värden? Gissar på en felvisande sensor på moderkortet.

Värdena kommer från CPUn syns även inne i bios om man letar sig in på CPU.
Ackumulerade värden är väl egentligen summan av alla värden mätt under en viss tid. Den visar ju även totala tiden den varit påslagen mm, alltså själva CPUn. Just dessa tror jag då inte det är något fel på gällande värdena.

Av ant

Efter att ha haft datorn avslagen och sedan byggt ihop den satt fläktkurvorna på MAX så luftflödet skall vara bra och sedan direkt in i Windows så har jag ännu lägre temps än i bilden ovan, chipset han komma in på 39C innan jag var i HWinfo, fortfarande samma röda strypning på HTC / PROCHOT EXT. Datorn borde inte ens ha hunnit bli varm..
Samma begränsning på CPU clock.

Skrivet av Rouge of Darkness:

om ditt modermodem är utrustad med tempsensor på strömdelen så kolla gärna den medan du kör ett cpu stresstest av valfri kvalisort.

Vet inte riktigt vad du menar med strömdelen, men VRM ser man temp på och även chipset, eller ja alla de temps jag har gällande CPU och MB syns i bilden ovanför. Disk och minne rymdes inte på sidan, men inga temps att ens höja på ögonbrynen för.

Har testat nergradera bios, ingen skillnad testat återinstallera den senaste biosen 0922 via Bios FlashBack knappen på baksidan.. ingen skillnad.

Vet inte om jag nämde det men den känns otroligt sek oavsett om jag bootar windows eller installation för ubuntu, körde en live bara.

MAn börjar ju bli orolig att någon hårdvara är defekt, men det som håller hoppet lite uppe är ju att den får dryga halva sin potensial med AI optimizer påslaget även om svängningarna ser galet snabba ut mellan hög och låg klock. det leder mig till att tro att det är inställningar / bios som bråkar. Men ingen skillnad mellan de 3 senaste biosarna och det finns bara 4 totalt på Asus sida..

Av ant

Hittade dock tack vare dina kloka ord att återgå till HWiNFO att den visst throttlar, dock inte på CPU utan på något annat, riktig vad förstår jag inte då inget är direkt varmt. VRM är svala, Endast chipset är lite varmare än resten. Det har nog sin förklaring pga att lådan är vidöppen och luftflödet är så att säga inte styrt så mycket mot chipset.. Får återgå till googlande och ta reda på vad HTC och PROCHOT EXT står för och hur jag kan kyla dessa.

Av ant
Skrivet av MarkSix:

Finns det någon anledning att köra med Ryzen Master är det inte bättre att göra ändringarna direkt i bios?
Sen skulle jag föreslå att du kör med HWiNFO64 så att du ser exakt per core vilka frekvenser, spänningar och temps du kommer upp i när du kör benchmarks.

Du har helt rätt, jag ändrar bara inställningarna i bios. Enda anledningen till att jag tog in Ryzen master var efter googlande på mitt fel, utan några direkta vettiga träffar, såg dock att flera andra använde Ryzen Master för för att se watt på processorn vilket jag lite snabbt misstog för TDP ett tag. Ryzen master i sin expanderade vy visar också klock på varje kärna. Men jag ska köra testet med HWiNFO och posta resultat här. WHiNFO har varit min GO-TO länge med, det som dock förbryllar mig lite är de olika klockfrekvenserna som visas. Bifogar bild med klock och en med temp / förbrukning.

Av ant

Han anslutit båda, visste faktiskt inte ens att det var ett alternativ att bara köra på en.

Av ant

7950x kommer ej upp över 2800mhz och urlåga 3000poäng i cinebench 23

Denna vecka kom en laddning med efterlängtade delar till en ny burk, bestående av
PSU: Corsair RM1000x
m2: Fury Renegade
MB:Asus proart x670E
CUP: 7950x
Kylare: Noctua D15
Ram:Corsair 5600MHz CMK32GX52B5600C36 gick efter MB's QVL, vilket antagligen var dumt då DOCP inte fungerar då det egentligen är XMP minnen för intel.. Har nu beställt nya för AMD.. CMK32GX52B6000Z36.

Jag kan få minnena att rulla å med ungefär rätt hastighet och latenser, men det är inte det stora problemet.
Det är prollen! Mina cinebench (23) resultat är i nivå med min gamla I7 3770k. Just under 3000p i multithread.
Ja du läste rätt, under 3000, tror ett problem redan om man är under 30 tusen..
Lägger in lite bilder, som ni ser i full load så ligger prollen på under 2800MHz, drar varken watt ampere eller annat att tala om och ligger svalt. Den vägrar helt enkelt gå högre. Inget inställt i bios allt är default på auto mm. Har uppdaterat till senaste bios, 0922, ingen skillnad.

CPU-z visar dock en högre klock av någon anledning..? även detta under full load i cinebench.

Windows är helt nyinstallerat två ggr, testat med enbart chipset drivare direkt från AMD och i installationen innan med alla drivare via Asus för moderkortet. Inget utöver det ovanstående är monterat, jag ha dessutom plockat isär allt en gång, bort med kylare, ut med cpu, ny kylpasta. Flyttat alla strömkablar ett varv mm. Front usb mm är förvisso inkopplat och verkar funka fint..

Nu till saken, Sätter jag Biosvärdet CPU CORE RATIOAI Optimized istället för auto så börjar prollen bete sig annorlunda, den hoppar i hög takt mellan riktig hög och riktigt låg clock vid belastning alltså upp mot 5,8Ghz för att nästa bråkdel vara nere runt 0,5Ghz. Detta ger dock ett resultat i Cinebench på ca 21k en klar förbättring, men fortfarande bara hälften av vad prollen borde prestera.
Utöver att klockfrekvensen fladdar så gör även PPT/Watt/Ampere mm det i samma snabba takt.
Värmen höjs, till upp mot 85C eller nära inpå. Se bild, dessa värden hoppar ju alltså upp och ner några ggr per sekund.

Vilket får mig att tro att jag kanske skulle kunna ställa in alla värden manuellt, problemet är ju bara att jag trots lite racklande med OC på både en 1700x och en 3900X inte har så jättebra koll på alla parametrar. Finns det något bra ställe att läsa på om alla dessa?

Min slutledningsförmåga säger att det borde gå att få upp prollens hastighet oavsett om jag kör minnet i SPD JEDEC standard hastighet på 4800Mhz.. Men utan att veta om alla parametrar är det svårt att ens börja ställa in.

Sitter möjligen någon på fantastiska forumet på någon klok ide?

Av ant
Skrivet av Komplett:

Nu blir det fler goa deals!
Vi har lyssnat och får till ett litet antal AMD 5800X3D för 2999pix. Ni är många som önskat den så alla får inte var sin ping.
Men ping till @ant, @imo, @Xophile, @shadeless och @anders190 som önskade disk, SVIVE-arm, tangentbord och skärmar.

//Erik & Ole

Både en ny 7950x idag och ett tangentbord till dottern! stort tack komplett ❤️
Och bara av farten för att slippa betala frakt lär det bli mer än tangentbordet 😊

Av ant

Skulle gärna se ett "gaming"-tangentbord med styrbar rgb till en mindre tjej, 7år, som precis ska ge sig in i spelträsket, blinkar pappas tangentbord måste ju även dottern få ett 😁

Finns det något annat "tjejigt" för gamers?

Gärna i överkomligt pris då 7 åringar är klumpiga av naturen och gärna spiller lite allt möjligt. 😅

Av ant
Skrivet av xxargs:

Tackar för ett utomordentligt bra svar, alla mina frågor besvarade och gav mig även iden att kolla efter LSI-SAS93** då det ändå är en relativt uppdaterat moderkort. Sedan får man väl se om det är ekonomiskt-försvarbart / en balansgång mot antal diskar som man tänker sig montera. Diskarna jag kör är till störst del 512e-diskar så lär ju funka fint.

Av ant

Intressant tråd med mycket lärorik info, jag sitter lite i samma båt, har slut SATA-uttag i min burk och har tidigare tittat lite på typ Delock 12xSata kort, men förstår att hastigheten är katastrof på dessa.. så ett LSI med 6Gbps alt 12Gbps vore nog en bättre ide.

Har dock två små funderingar, hittar inget konkret mer än att det står >2tb på maximal diskstorlek.
Stödjer dessa "nyare" och större diskar, typ 8-14Tb diskar, pratar om SATA.
Samt är det kanske en fördel att hålla sig till typ 4 diskar per kort och istället ha 2 kort om man behöver fler diskar. För bättre hastigheter, förutsatt att man har nog med PCI-Express 8x portar på sitt moderkort.

Av ant
Skrivet av Erniaa:

Kan det vara att du har Optimize funktionaliteten aktiverad, som spökar med Acer datorn?

Settings > Site >> AUTO-OPTIMIZE NETWORK - Automatically Optimize Network and WiFi performance --- Stäng av
Settings > Wireless > SSID > Edit - High Performance Devices --- Stäng av

Auto-optimize var ON, testar slå av!
High performace devices under SSId var redan av. (denna inställning har jag sett flertalet gånger och ej aktiverat)

och du är en ängel För det fungerade!
Hade jag nog fan aldrig listat ut själv... !
Kan inte minnas att jag pillat på Auto-optimize så den borde vara ON by default..såg ingen direkt varning i texten heller om att det skulle vara potentiellt problem.. men i vilket fall så löste det problemet!
Tusen tack!

FYI båda AP är av samma modell.

Av ant

Ubiquiti + acer = ?

Dags att krypa till forumet då idéerna inte längre räcker till för att hitta problemet.

Bakgrund har kört en edgemax lite router och en AP AC PRO under en längre tid, funkat skitbra men täckningen har varit lite sådär pga tvåplans-radhus. Köpte en till AP och i samma veva så slutade min Acer laptop modell 3830T helt att få vara med på nätet...
Kan inte minnas att jag gjort något annat att koppla in den ny AP, den hämtade självmant ny firmware och tog uppgifterna från "site" och meshade in sig själv fenomenalt bra. Täckningen är nu enormt bra i hela huset.
Jag kan i samma veva ha pillat på att sätta statiska ip på ett antal enheter..men borde inte ha något med det hela att göra!

Hur som helst fungerar samtliga 15+ wifi enheter bra mot mitt nät förutom just laptopen ovan.
En ny konstig symbol för nätverket har uppenbarat sig i win10, en "jordglob" fast med ett litet förbudsmärke, antagligen bara nya iconuppsättningen för nätverk i win10.

Har testat att återställa alla värden för nätverket i laptopen utan lycka.
Har testat avinstallera och installera om drivrutinerna för nätverkskortet utan skillnad.
Har testat återställa windows (ej formaterat om utan den inbyggda återställningen som påstår sig vara samma sak...) utan lycka
Har även testat boota burken med linux via usb, fortfarande får jag ej ansluta till mitt nät....
Det sistnämnda får mig dock att fundera mer, är det något med datorn eller är det något med nätverket.

Faktum är dock att det fungerar smärtfritt att ansluta laptopen till mobilen när denna delar nät som hotspot, det går även bra att ansluta till en grannes hp printer som har någon wifi direkt historia (grannen har ej bytt lösenord från vad jag googlade fram som default).

Det pekar nu mer mot att det skulle vara någon nätverks inställning men vad?! När allt annat fungerar, cromecasts, andra laptops med win 10, wifi högtalare, mobiler, cykeldator, tv-spel mm.

Har kollat så att datorn eller dens mac inte är "banlyst/svartlistad" men varken i routern eller i unifi programvaran för AP's finns något svartlistat. Var lite fundersam på om jag lyckats fucka upp statiska ip adressen på något som eventuellt kunde kolliderat med den dynamiska IPn men de ligger rejält skilda åt i nummerserien och den sista tanken var att det skulle hjälpa vänta ut dhcp leasen.. men inte det heller hade någon inverkan.
Så allt jag tror har hänt är att jag anslutit en till AP och de båda uppgraderat sina firmwares.

Kan även konstatera att försöken att ansluta inte ens syns i eventloggen för AP i Unifi interfacet eller i loggen för routern.
Allt ser ok ut i win10 när man försöker ansluta, går bra att hitta nätet, mata in lösen men när man klickar vidare tänker den snabbt och konstaterar "det går inte att ansluta till det här nätverket".. nästan som om jag skulle matat in fel lösen, men det är rätt!

Tankar och idéer är välkomna!

Av ant
Skrivet av fragande:

Ja, alltså dina minnen ska ju definitivt klara betydligt mer än 3200 med safe timings men med Ryzen är det ett jäkla pillande och samspel mellan IMC i CPU och minnen. Förutom SoC-spänning så kan även Vcore spela in vid högre minnesfrekvenser.

Jag har en vanlig 2700 (utan X) så jag har kört med statisk manuell Vcore hela tiden eftersom vanliga 2700:an inte alls boostar med XFR som X-modellen. Så jag vet inte riktigt vad som är normalt men XFR pillar ju en hel del med frekvenser och spänning beroende på belastning och temperatur m.m. Så spikar i Vcore är helt normalt, det är väl främst vid fåtrådad belastning den boostar enstaka kärnor väldigt högt under kortare perioder. Vid en snabb googlesökning så verkar 1.5V+ vid 4.4GHz vara normalt och enligt spec.

Ställer du in statisk Vcore så misstänker jag att XFR slutar fungera. Vet inte om den fortsätter försöka boosta frekvensen trots det eller om XFR automatiskt inaktiveras, men har du låst till 37x så spelar det väl ingen roll. Jag skulle låta allt med CPU:n stå på Auto så länge (XFR gör ett väldigt bra jobb på X-modellerna vad jag hört) förutom kanske testa justera SoC och fokusera på minnesfrekvensen. Hitta en stabil baseline (det är otroligt viktigt) och sen arbeta mig uppåt, hitta gränsen och sedan backa av lite för att säkerställa stabilitet. Av egen erfarenhet kan man sitta med DRAM Calculator i evigheter, men i slutändan inte riktigt värt det. Man måste dessutom vara så förbannat metodisk och göra en enda ändring i taget, stabilitetstesta för varje osv. Slänger man bara in värdena från DRAM Calc ber man om problem. Man får snarare börja från andra hållet. Många säger också att det verktyget rekommenderar en del timings väl tight, speciellt "fast". Jag utgick till slut istället från "The Stilt's" timings och landade på 3466CL14 med mina dåligt binnade B-dies. Skulle säkert gå att få ut några procent mer men värderar en stabil dator mer.

Har enligt tidigare teori endast ändrad minneshastigheten till 3200MT/s, CPU multipel på x37, men satt Vcore på auto, verkar sänkts lite men antar att detta har med den låsta multipeln att göra. Vad jag förstår är XFR avstängt som default i bios, klickar jag in mig på menyn så kommer jag till en sån där "du måste godkänna att din cpu/ditt hus och din blivande hund kan brinna upp.." osv.. Men har ej aktiverat något där så det borde vara avaktiverat?

Nåväl till det positiva har jag i alla fall tvingat polaren att spela med mig nu på kvällen i en och en halv timme och utan något avbrott, lite på gränsen för lite tid för att vara säker imo. Men tror det brukar bli fel innan den tiden gått. Så lite mer testande och en "riktig" spelkväll innan jag törs säga några resultat. Om något har temp på moderkort och cpu gått ner lite, tyvärr påverkar det kylningen för minnen negativt då systemet sänker kravet på kylning och således transporterar mindre luft bort från minnena, vilka maxade på 47C. Ville låta det klättra för att se om något hände, men verkar gå stabilt ändå, givetvis så skall detta åtgärdas då jag får tweaka kurvorna och troligen kan sänka DramV från mina 1.45V.
Men målet är ju trots CL 14, kunna nå högre hastigheter än 3200MT/s.. men innan jag testar det träsket igen så ska jag som nästa steg sätta multiple på CPU som auto för att se vad som händer men är rätt säker på att den kommer gå bananas på Vcore och öka till onödigt höga värden, värden som jag läst påverkar degradation på CPUn. Kanske rent av ändrar i kväll bara för att återkomma med vad den vill volta.

Edit: Med Vcore och allt gällande cpu på auto så klockar den vid load en multipel med x41,8 och trycker in 1,506 V i CPU, kan säga att det märks en signifikant ökning på tempen och hör även att fläktarna börjar trycka mer luft. Känns lite risky med tanke poster som dessa:
Rysen generation 2, SAfe/unsafe voltage

Säger ju att man ej bör överstiga 1,375V.. har läst liknande inlägg här på swec. i någon guide så tror jag kommer sikta att ha det som mitt max. Så får helt enkelt hastigheten på cpu anpassas där efter. Låter väl rätt klokt?

Skrivet av Johan_G3:

@ant:
Jag har likadana minnen som du har om än 4 st, men med ett annat mobo och en 1700X, lite pill och många timmars testande för att få systemet stabilt var det ju.
DRAM Calculatorns värden har jag aldrig fått att fungera med mitt system.

Att processorn går lite högt på vcore ska inte vara någon fara, det är enligt spec, använd en minusoffset i stället för att låsa vid ett fast värde, t.ex. -0.1V annars
riskerar du att systemet kraschar om spänningen blir för låg i förhållande till vad XFR behöver för en given frekvens.
Du kan också prova att sänka din spänning för SoC till 1.05V - 1.1V, en för hög spänning här ger ett lika instabilt system som för låg spänning.

Jag ser att du använder:
RAS to CAS: 15
RAS Precharge:15
Ryzens IMC tycker inte om ojämna värden, prova med 14 eller 16 och se om det fungerar bättre.

Nå lite små saker jag upptäkte för mitt system för att få det stabilt (se taggen nedan) även om det givetvis skiljer sig lite från ditt, lite rörigt eftersom jag skriver allt eftersom jag kommer på nu.

Börja med att sänka hastigheten på minnena till 3333MT/s eller 3400MT/s och sätt spänningen för DRAM Voltage till 1.40V - 1.43V (du kan prova att öka eller minska spänningen senare när allt är stabilt).
Sätt alltid VTTDDR Voltage manuellt till hälften av DRAM Voltage.

ProcODT [53.3 Ohm] (Kan behöva höjas till 60.0 Ohm)

RttNom [RZQ/7]
RttWr [Dynamic ODT Off]
RttPark [RZQ/5]

MemAddrCmdSetup [Auto]
MemCsOdtSetup [Auto]
MemCkeSetup [Auto]

MemCadBusClkDrvStren [30.0 Ohm]
MemCadBusAddrCmdDrvStren [30.0 Ohm]
MemCadBusCsOdtDrvStren [30.0 Ohm]
MemCadBusCkeDrvStren [30.0 Ohm]

Trfc [312] (Mina minnen tycker inte om ett lägre värde här.)

Cmd2T [1T] (Ändra till 2T för att se om stabiliteten ökar)
Gear Down Mode [Disabled] (Prova Cmd2T [1T] och Geardown aktiverat, det kan hjälpa.)
Power Down Enable [Disabled] (Med Power Down Enable aktiverad fick jag många konstiga krascher.)

CPU SOC Voltage [Manual mode]
- VDDSOC Voltage Override [1.05000] (I mitt fall var 1.05V den bästa spänningen, andra har behövt lite mer, bara att prova sig fram, upp till 1.15V ska vara säkert.)

1.8V PLL Voltage [1.90000] (Om du överklockat CPU:n kan du behöva dra upp värdet på PLL något.)

CLDO VDDP voltage [Auto] (Här har jag inte ändrat något men jag har sett 1000mV rekommenderas för ökad stabilitet.)

Intressant läsning och många bra tips på var jag ska börja att vrida på värdena! Hade ingen aning om att rysen inte gillade udda tal i timings, aldrig sett trots alla guider man läst igenom..

ProcODT redan på 53,3ohm
RttNom är på RZQ/7
RttWr är Dynamic ODT Off
RttPark RZQ/4 så här skiljer det sig mot dina RZQ/5

Samtliga värden har jag fått från Rysen Calculator.. vill ju gärna tro att det är "ok" då det funkar så bra i de syntetiska testerna... men verkligheten verkar ju visa annat..

Memcadbus värdena har jag inte alls pillat på så måste börja med att se vad det gör och vart de är
Trfc - här kör jag auto, bios visar 312 (Trfc1), men div program cpu-z, HWiNFO visar 560T..så osäker på vad som gäller här.
Vill verkligen inte övergå till 2T men ska givetvis kolla på powerdown och geardown, Edit: var enable, men ligger nu som disable.

Ska spana in PLL och CLDO som jag inte ens vet vad det är

Av ant
Skrivet av fragande:

@ant: Tror inte att det är några kompatibilitetsproblem. De minnena du har är ju bland de mest rekommenderade för Ryzen. Angående BIOS så uppdatera INTE till senaste med AGESA 0072 eller 0070 är mitt råd. Är väl främst för kommande Matisse-CPU:er och hört att många har stabilitetsproblem och sämre minneshastigheter jämfört med 4207.

Nej, låter som du har betydligt bättre luftflöde än vad jag har. Att nå 20C är givetvis omöjligt men påstås att B-die är som mest stabila runt där med sämre stabilitet ju mer över man kommer, men det är väl främst om man balanserar precis på gränsen som det är relevant misstänker jag. Jag testade mest för skojs skull med extra fläkt, sen släppte jag på timings och fick det stabilt så istället.

Eftersom du inte överklockat CPU:n tycker jag det låter som att det är mest logiskt att testa att släppa på minnesfrekvens/timings, skulle testa 3200 eller så med standardtimings (eller "Safe timings" från DRAM calc) till börja med och arbeta dig uppåt från det. Hört även andra påstå att vissa spel triggar minnesfel trots stabilitet i traditionella stresstest. Vissa spel verkar vara känsligare än andra. Sen att du får minnesfel när du kör stresstest efter en krasch är ju inte som det ska. Det kanske har någon annan förklaring men vore ju bra att utesluta att det är minnesöverklockningen som orsakar det.

Du kan även testa att sänka SoC-spänning, vad jag förstått är det inte alls säkert att högre ger bättre stabilitet. Kan till och med vara tvärtom. Du ska inte behöva låsa multipeln på 37 heller tycker jag, bättre att låta XFR sköta sitt. Väldigt liten chans att CPU:n är defekt och ostabil vid standardfrekvenser.

Tack för vad som känns som väldigt rimliga åtgärder.
Han bli lite konfunderad, kör nämligen 4207 och biosen hittade själv ingen ny uppdatering, kollade då via asus hemsida och konstadetade att det fanns 2-3 nyare versioner precis som du skriver med AGSEA för kommande cpuer, så jag blev lite velig tills jag nu läste ditt svar. Blir att behålla versionen jag har.

Ja kylningen känns inte som ett problem, investerat i högkvalitativa noctua fläktar för att få både högt flöde och låg ljudvolym. Tror jag kommit så nära vattenkylning man kan utan att drälla med vatten..
Sågar till och med bort fläktgaller-skydden i lådan för att maximera flödena. 😉

Tror jag ska testa med multipel x37 och 3200MT/s nästkommande speltillfälle så får jag se om. Det blir skillnad. Går det lika illa är det bara sätta safe timings också... Löser inte det problemet blir det blocket med cpu och Mb, och en nybeställning av Intel...
Går det istället bra så blir det sätta auto på cpu igen samt sakta stega sig uppåt på minneshastigheten.
Just ja, ska testa ändra SoC några få steg i olika riktningar för att se om det påverkar. Men utgår från x37 samt 3200MT/s.

Till sist måste jag fråga, hade du några problem med vcore på cpu i auto-läge (default) , mitt moderkort går nämligen bananas (allt I default/återställt) så drar den på hela 1,54V, upptäckte detta vid mina första starter då jag tyckte det föreföll konstigt att medföljande stockkylare wrath? fick jobba så otroligt hårt redan vid idle och låg load, då den ändå upplevdes betydligt rejälare än Intels stock. Men detta pga den höga volten på cpu. Därav har jag låste den på 1.31250V

Skickades från m.sweclockers.com

Av ant

tack för svar och förslag

Enlig https://www.reddit.com/r/Amd/comments/62vp2g/clearing_up_any_...
Så ska ju minnena vara kompatibla med Ryzen och sägs vara kompatibla i även högre hastighet än vad jag kör, så ska gå att nå 3600MT/s Men ska säkerställa senaste biosen, ej kollat ännu. Finns minnen med samma kretsar på Asus QVL-lista men dock inte just dessa.

Gällande luftflödet borde jag vara "säker" från ökad värme vid GPU load, har installerat totalt 7st "extra" fläktar, PWM-styrda efter egen modifierad kurva, samt balanserat mellan sug och blås för styrt flöde. Har ej heller noterat någon högre temp på minnena vid spelande än jag lyckats nå vid stresstest, där jag lyckats maxa tempen till 41C. Men att lyckas nå 20C lät väldigt svårt för load.. är ju typ sällan under 25C just där burken står med tanke på att den värmer upp sin egen omgivning. Finns ju dock andra sensorer som jag inte riktigt vet vad det avser som jag inte övervakat på samma sätt.. kanske något annat som påverkas mer negativt i värmebemärkelser när man spelar än när jag stresstestar.

Har inte testat dragit ner något på klockningen vid spelande då det verkar så stabilt under långa stresstest, men är väl kanske det enda raka att göra för att se om det blir någon skillnad vid spelande. Är det främst klockfrekvensen på minnena som jag bör sänka? CPU är nu låst på 3,7Ghz. Kan ju sänka Ram Volt något även för minskad temp, alt öka kurvan på berörda fläktar för att hålla mig ner mot låga 30C för minnena vid load.