Inlägg

Inlägg som NoWin har skrivit i forumet
Av NoWin
Skrivet av Factorial112:

Parkeringsappar… gawd 😡
funktionaliteten är bra, men varför behöver jag 57 st???

Kör bara med EasyPark, räcker bra.

Av NoWin
Skrivet av Pirum:

Vad hittar de på härnäst, automatiskt helljus så man bländar alla man möter?

Finns redan.

Av NoWin

Kabel

Av NoWin
Skrivet av Sviskon1:

Nu behöver jag lite tips och trix av er som är lite mer rutinerade, för att se om jag tänker rätt!

Gjorde ett kok i helgen, tanken är att det ska bli en relativt stark pale ale, med "Knäpp i hövvet"-mängder tropiska smaker, men utan citrustoner. Jag ska sen flaskjäsa den (eller i alla fall halva batchen) på annanasjuice och kokossirap, och dricka den i slutet på januari när det är kallt, jävligt och man längtar som mest efter 25+ och strålande sol. Varför? För att jag fått för mig det helt enkelt, nog om det

Hur som helst så har jag gjort ett recept på 5kg extra pale ale och 2 kg Wienermalt som grund. När jag mäskade detta (tanken var att göra det på 65 grader i 60 minuter, men eftersom jag jobbar med en gammaldags spis så spikade temperaturen upp mot 70 grader och fick sen sjunka nedåt långsamt).

När jag väl mätte OG fick jag panik. Beräknat OG i receptet är 1,0752, men när jag mäter fick jag knappt 1,25. I ren panik slängde jag i ett kg bryggsocker för att slippa dricka 22 liter lättöl, men oavsett kommer ju receptet inte bli som det var tänkt.

Jag har tre idéer om vad som kan gått snett:
1. Jag använde okrossad malt som jag malde själv för första gången ( i kvarn). Malde den 2 gånger, men tror att det kan ha varit för dålig malningsgrad.
2. 60 minuter kan ha varit för kort mäskning för så mycket malt.
3. Temperaturen stack för högt, vilket på nått sätt sabbade själva mäskningen.

Är jag på rätt spår tror ni, eller har ni nån annan idé? Jag kommer ju att få brygga om det här receptet oavsett, så vore gött med lite expertinput för att slippa sabba 22 liter till

1. Malten ska vara krossad, inte mald. Är det för mjöligt blir det gröt och effektiviteten blir sämre.
2. 7kg malt i 22liter är inte speciellt mycket och 60minuter räcker.
3. Mäsktemeperaturen påverkar OG men inte så mycket.

Förmodligen är krossningen problemet.

Av NoWin
Skrivet av ingenjören:

Ja jag antar det. Men då blir ju även FG lågt vilket inte är fallet om det ska vara en äkta imperial stout

Du kan använda laktos eller annat ojäsbart socker för att höja FG eller annat ojäsbart socker kanske också mäska vid högre temperatur.

Av NoWin
Skrivet av ingenjören:

Tyvärr verkar det inte gått klockrent. Fick bara OG på 1,071. Det innebär att den landar runt 8-8,5 %. Kanske blir att vaska hela skiten

Det brukar behövas len del socker om man ska nå 10%.

Av NoWin
Skrivet av kundun:

Stör mig också, men nu iom autoljus blir vanligare så är väl den inställningen mer åt det kontinentala hållet (att släcka allt) istället för det gamla svenska sättet att alltid ha minst positionsljus, skulle jag tro.
Icke destu mindre registrerar min hjärna bilar utan ljus som stillastående och man blir lite skärrad när den kommer närmre fort...

S.k positionsljus även kallat parkeringsljus är inte tillräckligt. Sedan 1977 är det lag på att det ska vara varselljus, även kallat DRL eller halvljus under dagtid. Dimljus kan ersätta varselljus.

Av NoWin

Köp kontankort från Telia och prova om det blir bättre, de verkar dessutom ha 5G täckning i Storuman. Telenor är ingen idé då de använder samma nät som Tele2.
Sedan kan du fundera på extern antenn.

Av NoWin

RCA är en typ av kontakt och Aux är en ananlog ingång (Rx).
Hur ansluter du videokällan till projektorn? Direkt eller via försärkaren?
Posta bilder på förstärkare och projektor.

Av NoWin

Köp kontantkoer från de aktuella operatörerna för att se vem som har bäst täckning/kapacitet. Tele2 och Telenor delar 5G nät.
Är drabbad av Tele2 via jobbet och det är inte på många platser deras 5G har täckning.

Enligt täckningarkartorna ser Tele2/Telenor tveksam ut för Enskede, Telia och Tre mycket bättre.

Jag skulle allvarlig överväga fiber ändå, stabilare och snabbare men det beror naturligtvis på vad det kostar men det ger ett mervärde till huset.

Av NoWin
Skrivet av zaibuf:

08 är hela Stockholms län och alla orter du nämnde ligger i länet. Alla ligger dock inte i Stockholms kommun, men det har inte med riktnummer att göra.

Nej, Norrtälje ingår i Stockholms län men har riktnummer 0176 eller 0175.

Av NoWin

Samba ska funka i Xubuntu också.

Av NoWin

Det spelar ingen roll på vilken sida tanklocket sitter. Slangen räcker runt bilen.

Av NoWin
Skrivet av MantisShrimp:

Blev ni nöjda? Funderar själv på mobilt bredband då vi köpt hus i Nacka och det inte finns någon fiber. Enligt täckningskartor har tre bra 5G-täckning där.

5G täckningen idag är dålig för alla operatörer utom för Telia och det är omöjligt att avgöra vilken operatör som är bäst med hjälp av deras täckningskartor. Köp kontantkort och prova hur det fungerar för de olika operatörerna.

Av NoWin
Skrivet av ingenjören:

Jag har en Rapt Pill. Det är en liten flottör med ett inbyggt kretskort som mäter dels temperaturen men även vinkeln som flottören lutar i. Vinkeln kan sedan räknas om till SG-värdet. Jag hoppas att de släpper en uppdatering snart som även korrigerar SG beroende på temperatur.

Funkar den i rostfria jäskärl?

Av NoWin

Skaffa en stickpropp och anslut en jordledare enbart till jordblecket. Mycket säkrare och snyggare.

Av NoWin
Skrivet av ingenjören:

Idag fick jag äntligen ut armen ur röva och bryggde igen. Vet inte varför jag har haft svårt att komma till skott, men idag tvingade jag nig själv. Det blev en variant på Stigbergets NEIPA.

OG 1.068
80 % pilsnermalt
10 % torrified wheat
10 % havregryn

80°C whirlpool i 30 min.
20g mosaic
20g citra
20g simcoe
20g nelson sauvin

120 ppm Ca. 1:3 till kloriders fördel mot sulfater. Tillsatte även magnesiumsulfat för att få Mg till 10 ppm. Enligt Palmer är det viktigt.
<Uppladdad bildlänk>
Mäskning. Lite lurigt med så mycket havregryn, därför kör jag i risskal.
<Uppladdad bildlänk>
Pre-boil låg OG hyfsat.
<Uppladdad bildlänk>
En salig blandning av sädesslag.
<Uppladdad bildlänk>
Jag kylde ner till 80°C, sedan kastade jag i humlen utan påse eller liknande. Lyckligtvis satte inte något filter eller någon pump igen.
<Uppladdad bildlänk>
Här ser man mängden humle till 10 L NEIPA. En del är dock kryo vilket motsvarar dubbel mängd humle.

Havregryn blir lite kladdigt men det kan som du skriver avhjälpas med risskal. Jag brukar använda havremalt istf gryn. Tycker det blir bättre.

Av NoWin
Skrivet av Hakinger:

Lägger till folk som särskriver.,

Och de som inte kan skilja på enhet och storhet och därför skriver "höja volten" istf "öka spänningen" eller "mera watt" istf "högre effekt".

/Gubbgnällig ingenjör

Av NoWin
Skrivet av Stinto:

En TYP relaterad fråga (hoppas att jag inte avviker för långt från ämnet): har ni några tips på bra sidor där jag kan köpa e-böcker på engelska? Jag har en Kobo Libra och för svenska böcker så använder jag främst mitt bibliotek (Norrbottens) för att låna eller så köper från Adlibris eller Kobo. För engelska så finns väl en del på Kobo, Adlibris eller Bokus etc men kanske skulle vara bättre utbud på någon icke-svensk sida? Har ni några tips?

Amazon

Av NoWin
Skrivet av Sholdar:

Går och funderar ibland på salter o.s.v. i vattnet vid bryggning, har inte hunnit till att pröva än men funderar ofta, hur får du reda på vad för någonting som är i vattnet till att börja med?

Läser man på vissa trådar på reddit och kollar vissa youtube kanaler är det i princip omöjligt att få till öl utan att tillsätta lite kemikalier i vattnet (utgår dock från att mycket av det är USA och odrickbart vatten)... Hur får man en baseline på vad som är i vattnet i dagsläget, och är det verkligen så viktigt att justera för olika ölsorter?

Här finns en del att läsa: https://www.lindhcraftbeer.com/?s=vattenbehandling