Inlägg

Inlägg som anon134512 har skrivit i forumet
Av anon134512
Skrivet av MsSmith:

inte så snabbt hörrö - den här slutsatsen får du faktiskt ta och motivera. Huuuuur kom du fram till detta?

Baserat på vad du sa om att det är idiotiskt att ligga i röven på andra.

Mao du kör. Det är lite trafik. Du ligger inte närmre än 3 sekunder efter den bilen framför, eller ligger ännu längre bak - Du har använt tresekundersregeln. Grattis.

Av anon134512
Skrivet av Json_81:

Du och flera andra har förnekat det ett flertal gånger i den här tråden. Har du ändrat dig nu?
Det var ju irrelevant är det är föraren som felar.
Att du dessutom feltolkar statistikenn visades längre upp i tråden

Nej, det är du som missförstår vad vi menar fullkomligt bara. Du väljer att se ägget i en annan färg.

Skrivet av MsSmith:

Det menar jag bestämt! Senast för nån timme sen var det en utopi när jag var ute och inhandlade tilltugg till kvällens Champions League och nattens NHL

Alright, så då har du förmodligen använt dig av tresekundersregeln då varken du vill eller inte. Då var vi klara här då.

Av anon134512
Skrivet av MsSmith:

Du har inte fel *bort/mod* efter så många mil under så många år så har jag kommit fram till att tresekundersregeln inte är applicerbar på körandet annat än i teorin. Men att ligga i arslet på någon, i synnerhet på en motorväg, verkar korkat - hoppas att du inte kör så!

Så du sitter här och menar på riktigt att du ligger på en 70 eller 80-väg. Trafiken är lugn som vilken förmiddag som helst..

...och tresekundersregeln är inte applicerbar i annat än teorin?

wow

Av anon134512
Skrivet av MsSmith:

Jag har kört bil sen början på 2000-talet och gör väl i snitt 3 500 mil per om om vi slår ut det över den tiden. Jag har under den tiden endast bott i Stockholm fyra år tror jag och det var innan Foodora existerade. Får man anta att du gör säkerhetskoll varje gång du ska köra också då?

Om du kört bil sedan början på 2000-talet och kör 3500 mil per år och ÄNDÅ kommer fram till att tresekundersregeln bara (vill du hålla fast vid det, really?) är applicerbar i teorin så är det nog ännu otroligt. Jaja, jag har alltid undrar vart man finner de här tyskbilsägarna som ligger i arslet på motorvägen trots att det inte är någon trafik. Då har jag hittat en i alla fall

PS: Vadå är inte säkerhetskontrollen applicerbar? För det är den ju om man vill

Av anon134512
Skrivet av MsSmith:

Haha jag måste ge dig att du är rolig när du skriver!
Du hänvisar på fullaste allvar till ett "hjälpmedel" som på sin höjd är subjektivt för att styrka att fyrhjulsdrift "ökar risken för olyckor" och när SD-retoriken kommer fram så är allt annat "verklighetsfrånvänt" eller att man bör lämna in körkortet

Senaste veckan gjorde jag lite drygt 100 mil och det blir nog närmre 600 mil sammanlagt innan maj är slut, så jo jag har körkort (och nej, jag kör inte taxi:)).

Men det blir lite virrigt när du först inte tror att jag har körkort och sen kör Foodorabil i innerstaden, hur ska du ha det? Du bör ha nån konsekvent tråd i ditt förolämpande, annars blir det bara amatörmässigt!

Jag vet inte riktigt hur du knyter ihop snöret nu men diskussionen om tresekundersregeln har aldrig haft något med förhjulsdrift att göra? Det har den nog inte haft för någon här mer än dig i så fall.

Ja grattis, då hade jag rätt då. Om du kört 600 mil sen maj och kommit till insikt att tresekundersregeln bara fungerar i teorin så har du väl kört dessa i Stockholms innerstad som jag sa, alternativt lyckats med bedriften att framföra ett fordon 600 mil med stängda ögon.

Skrivet av Json_81:

Rätt svårt att få statistik på att det inte blev en olycka.
Men förstår man inte att fyrhjulsdrift underlättar att hålla sig kvar på vägen när det är halt bör man aldrig köra bil.

Det behöver inte handla om överdriven hastighet utan räcker att försöka ta sig upp för en oplogad backe.

Det är nog ingen som förnekar att fyrhjulsdrift kan vara en fördel heller, det har aldrig varit någon som argumenterar mot det. Problemet med fyrhjulsdrift är inte de uppenbara fördelarna utan människors överdrivna tilltro till dessa fördelar, eller inte kan tillräckligt mycket att kunna utnyttja dom på rätt sätt. Det är där problemen uppstår. Hur många har kört halkan fyrhjulsdrivet eller haft någon form av träning på hur en sådan bil beter sig vid sladd? Man borde få testa på både FWD, RWD, 4WD redan där och få lära sig hur man ska göra.

Av anon134512
Skrivet av Galvanizer:

Då är jag med, du syftar på autobromsen som arbetar oberoende av farthållare. Jo jag har kört några bilar som endast haft sådan autobroms. Men den kan det väl inte vara någon som förlitar sig på?

Den kickar ju bara in vid absolut extrema nödsituationer. Iallafall i de nyare bilar som jag provkört. Senast en Volvo V90 som jag hyrde förra året. Flertalet gånger så tvärnitade bilen utan logisk förklaring, vilket tydligen är ett problem hos Volvo. Ska dock vara i stort avhjälpt nu efter uppdatering.

Exakt, jag hoppas innerligen att ingen förlitar sig på det sättet. Sen finns det väl alltid "nån". Men jag tror den stora majoriteten inte gör det. Det är för stor risk att man tar död på sig själv eller nån. Den är ju till för extrema nödsituationer som du säger..

Volvo har ju en rätt känd video också om hur det kan gå när man förlitar sig på den. Det blev väl mer ett exempel att man inte ska det. Till deras försvar är det en tidig modell. https://www.youtube.com/watch?v=_47utWAoupo

Av anon134512
Skrivet av MsSmith:

Dumhet är väl när man tror att tresekundersregeln är en trafikregel och inte har verklighetsinsikten att den inte är applicerbar på något annat än teorin (eller förorten till Arvidsjaur)

Tresekundersregeln har ingen påstått är en trafikregel, det är ett hjälpmedel som lärs ut. (Av en anledning, tro det eller ej).

Den är applicerbar i princip överallt, under de flesta timmar på dygnet förutom i tätorter under rusningstrafik. T ex varenda länsväg i Sverige går det att använda det på nästan konstant. 83 100 km väg bara give or take. Jag tror helt ärligt inte att du har körkort om du inte tror den är applicerbar på näst intill hela landet.

Det är nästan en skrämmande verklighetsfrånvändning från någon som måste spenderat hela sin körkortstid körandes i en Foodorabil fylld med McDonaldspåsar i Stockholms innerstad till mer välbärgade om man kommit till insikten att tresekundersregeln bara går att använda i teorin.

Av anon134512
Skrivet av Galvanizer:

Skiljer mellan bilmodeller förstås, men normalt så arbetar de synkront.

Nej, den adaptiva farthållaren bromsar ju men det är ingen autobroms. Med autobroms menas funktioner som city assist, som bromsar för fortgängare/cyklister eller bilar som oväntat tvärnitar eller kör ut framför en osv. Adaptiva farthållarna jobbar ju bara vid normal körning som en slags follow mode. Inte riktigt samma ändå

Av anon134512
Skrivet av MsSmith:

Tresekundersregeln? Var i världen kör du bil, förorten till Arvidsjaur?
Vet inte om du inte förstår vad du själv skriver men det motsäger det du försöker hävda och att ens kalla vad det nu är du argumenterar för som ett faktum blir ytterst svagt.

Detta skrev du tidigare - vilket under inga omständigheter stämmer, inte ens den mest garvade politikern hade gett sig på den tolkningen.

På vilket sätt är det irrelevant? Om något är det ytterst relevant.

Du kanske ska lämna in körkortet på närmsta Trafikverkskontor om du tror 3 sek regeln bara gäller i förorten till Arvidsjaur för det var nog det dummaste som skrivits i hela tråden. Grattis till pallplatsen på den alltså. Du verkar vara ute och cykla en del också, dags att cykla hem

Skrivet av Galvanizer:

Det sköter den adaptiva farthållaren bra tycker jag. Kör på inställningen 3.5 sekunder oftast, ibland mer. Speciellt vid dåligt väder för att undvika stenskott främst.

Oftast kör jag på sådana vägar där det inte riktigt passar så bra att köra med farthållare, trots att det är en så kallad "prediktiv farthållare".

Ja, men då förlitar du dig ju på adaptiva farthållaren inte autobromsen. Inte samma sak, just att du ser till att hålla 3.5 sek visar på att du inte förlitar dig på autobromsen även om den kan rädda en och att man litar på att den fungerar.

Av anon134512
Skrivet av Galvanizer:

Jag skulle påstå att de flesta av oss som kör en "relativt ny" bil faktiskt förlitar oss på autobromsen, iallafall när man kör motorväg.

Kör du bil själv?

Ja. Jag kör v90. Jag vet att autobromsen fungerar och jag litar på den. Jag förlitar mig dock inte på den. Så snälla missförstå inte lita här. Det är en otrolig skillnad.

Även man litar på att den fungerar är du väl inte så tokig att du inte följer 3 sekunders regeln för du antar att autobromsen kommer kicka in ändå och rädda dig?

För då borde du inte ens ha körkort.

Skrivet av MsSmith:

Mjae du...
Först och främst är studien inte länkad, så jag tar mig friheten att länka till en sida som sammanfattar det hela och därifrån kan man nog läsa resten. Länk

I tillägg till detta vill jag påpeka att de flesta olyckor verkar vara med bilar med årgångsmodell kring 00-strecket, något som kanske belyser problemet mer än man tror. Det är med andra ord billiga bilar med gammal teknik som attraherar förstagångsköpare och de med svagare ekonomi mer. Unga vuxna, män i synnerhet, är även de inblandade i fler olyckor.

Problem som listas i länken:

  • upp till 10% högre hastighet (förarbeteende)

  • föraren inte anpassar hastigheten efter väglaget (förarbeteende)

  • mötesolyckor på is eller snö mellan 15 och 41 procent oftare än bilar utan fyrhjulsdrift, medan olycksrisken är densamma för fyrhjulsdrift som för tvåhjulsdrift på torrt eller vått underlag (förarbeteende)

Du kan inte påstå det inte är "förarens fel", det är snarare ytterst relevant.

Inget av det du tar upp förändrar ens faktumet? Det bekräftar det snarare. Tack för att du länkade till artikeln.

Av anon134512
Skrivet av anon112397:

Har faktiskt blivit påkört bakifrån av en Volvo, föraren försökte bortförklara olyckan vid olycksplatsen med att autobromsen borde bromsat för det brukar den göra.

Ja, och jag tvivlar inte på att det finns folk som litar på det men personliga anekdoter saknar bevisvärde och säger ingenting om hur den stora massan tänker.

Det finns alltid en idiot liksom. Att jag sa inte en jäkel var väl lite väl. Det finns alltid "nån" som man säger. Men i allmänhet tror jag absolut inte att folk tänker så och om de gör det kan nog autobromsen rädda dom rätt ofta som tur är..

Av anon134512
Skrivet av Json_81:

Varför ska jag visa belägg för det när det inte finns några belägg för att tekniken fyrhjulsdrift orsakar mer olyckor?
Autobroms skapar falsk trygghet precis som resten av funktionerna.

Om du inte upplevt att folk är sämre på att hålla avstånd kör du antingen l väldigt ite eller så har du inte haft körkort särskilt länge.

Nej. Autobroms skapar ingen falsk trygghet. Inte en jäkel skulle lita på att den kickar in. Även om den gör det. Konsekvenserna är för stora. Det är inte samma sak som fyrhjulsdriftsproblematiken som du inte förstå.

Förutom att tekniken bidrar till just det, vi har ju länkat till forskningstudie som analyserat 35 000 olyckor och kommit fram till att det är statistiskt säkerställt att om man har fyrhjulsdrivet är det 20-30% större chans att man är med om en olycka. Där finns det ju faktiskt belägg för det. Du försöker få det till förarens fel utan att förstå att det är irrelevant. En ladugårdvägg är ju mer mottaglig för logik än du.

Dold text

Och ja, folk håller dåligt avstånd men att det skulle bero på autobroms har du tagit rakt från någonstans där solen inte skiner utan några som helst belägg för det. Det jag sa är att folk inte är sämre på avstånd nu, än förr.

Av anon134512
Skrivet av DasIch:

Vaddå, att de levererar kraft så hjulen snurrar? Det är inget jag har bortsett ifrån. Försök inte psykologisera - du har ingen aning om vad jag är rädd för. Intresset för elbilar är försvinnande litet inom motorsport. Folk tycker bilarna är tråkiga och själlösa och det är inte roligt att titta på. Lösningen på ett svalnande intresse för motorsport är knappast att introducera något alla tycker är tråkigt.

Ett alternativ är att jobba mot rådande anti-bilkultur. Något som för övrigt behöver göras ändå för att behålla vår rörelsefrihet i framtiden. Det är ju inte som att elbilarna kommer vara fredade i framtiden. Först mördar man bilar med förbränningsmotorer och när tillräckligt många gått över till alternativa drivmedel (behöver för all del inte vara el) kommer dessa också hamna i giljotinen.

Japp! Exakt, ingenting om instant torque och möjligheten till väldigt låg tyngdpunkt. Det är i princip likadana bilar som bara leverar kraft så att hjul snurarar. Jag försöker inte psykologisera, men du verkar rädd. Som alla andra som är emot utveckling när nya saker ska testas på för att man krampaktigt ska klamra sig kvar vid det som varit.

Rådande antibilkultur kan rådas bot på med elbilar. (inte för att antibilkultur finns, det verkar var otroligt påhittat. Finns fler bilar än någonsin) Tycker tvärtom det finns stort intresse för elbilarnas utveckling och framtid inom sporten. De som vägrar den naturliga utvecklingen kommer tyvärr behöva hitta en ny sport att kolla på, eller infinna sig i att bilsporten behöver utvecklas för att överleva. Den är tråkig och omiljövänlig just nu. Vilket uppenbarligen det svalnade intresset tyder på också.

Av anon134512
Skrivet av Json_81:

Autobroms får folk att skita i att hålla avstånd, så samma argument kan användas för att det orsakar mer olyckor.
Antisladd ger samma effekt som fyrhjulsdrift.

Har du några som helst belägg för att det är så, att autobroms orsakar mer olyckor eller är det ditt personliga antagande? Någon form av studie eller vad som helst? Och om antisladd ger samma effekt som fyrhjulsdrift är struntsamma. Du missförstår. Det är hur folk beter sig under den falska tryggheten och vetskapen att de har fyrhjulsdrift som är skillnaden.

Inte fasen har jag upplevt att folk sämre avstånd nu än förr bara för autobroms finns. Det känns som ett extremt löst antagande.

Av anon134512
Skrivet av Full:

Prioritetsordningen bör ju vara efter vilka som med störst sannolikhet är på väg att akut rädda liv.

Ambulans>Brandbil>Polis>President

Ja men så blir det inte i verkligheten. Ambulansen går inte in först vid t ex en skjutning eller knivdåd om inte platsen är bedömd säker först vilket kan kräva polis. Sådant har tyvärr lett till dödsfall.

Av anon134512

Det är sunt förnuft som gäller, och beror på händelsen. Alla åker ju inte alltid på samma larm.. Säg att det är en bilolycka så är polisen inte alltid först på plats, eller över huvud taget. Är det en skolskjutning går givetvis polisen först.

Men är det en pågående prio 1 utryckning hade eskorten sett till att presidenten får vänta.

Av anon134512
Skrivet av Json_81:

Med det resonemanget kan vi ju skrota alla moderna säkerhetsfunktioner.

Skulle säga att det är väldigt relevant om det är föraren eller bilens fel, eftersom vi ser brister på förare av fyrhjulsdrivna fordon så är det ju på föraren åtgärden ska göras.

Öh nej? Det var ett otroligt konstigt påstående. Ärligt talat fattar jag inte ens hur du lyckas komma fram till den slutsatsen. Det är ju exakt tvärtom. Det är ju just moderna säkerhetsfunktioner som behövs för att förhindra människor att begå mänskliga misstag. T ex autobroms, antisladd osv. Uppenbarligen finns det en del kvar att önska på den fronten eftersom olycksrisk är såpass mycket högre för 4-hjulsdrivna fordon. Sen kan det var så att problemet försvinner helt när fordonen blir autonoma.

Människor och deras mönster är så gott som omöjligt att påverka på kort varsel. Man kan göra insatser i form av utbildningar och regler men det tar både lång tid för förändring. T ex särskilt körkort för 4 hjulsdrivna fordon där man får lära sig att hantera dem på halkbana, eller inkludera det i körkortsutbildning. Det skulle dock inte hjälpa nuvarande förare. Därför måste bilarna utvecklas på ett sätt som förhindrar människor från att begå misstag.

Det är som sagt skitsam om det är människans eller bilens "fel". Bilar för vanligt folk måste utvecklas utefter hur människor beter sig i trafiken, inte tvärtom. I framtiden lär bilarna kunna ta kontrollen från människan när de fuckar upp, och styra upp situationen. Vilket i princip redan finns i Teslor. Det behöver utvecklas och gälla is, snö osv.

Av anon134512
Skrivet av Json_81:

Felaktig slutsats, det är inte bilen som ökar risken, det är föraren.

Guns dont kill people osv. Det där håller inte, det är inte heller poängen för i slutändan på vägen är bilen och föraren synonym och ska ses därefter.

Forskningen säger också just att bilen ger en falsk trygghet som människan agerar utefter. Hur man än vänder och vrider på det är det enligt statistiken som man forskat på avsevärt större olycksrisk med fyrhjulsdrivna fordon. Det är egentligen irrelevant om det är förarens, bilens eller bådas fel. Resultatet är samma.

Av anon134512
Skrivet av Mindfighter:

De får väl fundera på aktioner som faktiskt har påverkan, jag är inte miljöaktivist så inte min kopp the’ att komma på vad, men sanningen är att deras s.k. aktion har extremt liten påverkan på de globala utsläppen och det vet ni också.

…så nu ska man bara göra auktioner som är ”bekväma” och riskfria?! Nä, kom igen, då har jag mer respekt för greenpeace m.fl. som åker ut i gummijollar med banderoller och stoppar oljetankers och med full vilja att ta de straff de döms till o.s.v. Vare sig bekvämt eller riskfritt, DET är att stå upp för sin övertygelse!

Japp det vet vi, men det är också en väldigt lätt sak att göra så därför är det inte helt konstigt att de väljer den här dumma vägen.

Och ja, det är inte konstigt att göra aktioner som är bekväma och riskfria. Vi snackar om människor som kanske är föräldrar, har familj att försörja osv. Man anser kanske inte att det är supervärt att sätta sitt liv i risk för ändamålet när man kan göra på andra mer riskfria sätt. Chansen att åka dit på det här är låg, och om man gör det är straffet lågt.

Människor brukar gilla att ta den enklare vägen.

Av anon134512
Skrivet av Mindfighter:

En sak som förbryllar mig är att dessa aktivister gör en ”insats” mot något som har extremt liten påverkan på miljön. Tänk om de la sin energi på att att t.ex. få stopp på kriget i Ukraina som måste släppa ut ohyggliga mängder växthusgaser eller åka ner till indien och kina och ta tag i de verkliga problemen där.

…men man får väl anta att de är för lata för att adressera de riktiga problemen och istället ge sig på någon stackars svenne som redan gör en massa saker för miljön, sop-sorterar, flyger inte, har klimatångest, betalar plastpåseskatt o.s.v.

Hur ska miljöaktivister kunna få stopp på kriget i Ukraina? What the actual fuck? Vad ska de rent praktiskt göra i Kina eller Indien? Klippa ledningarna till kolkraftverk? Det är kanske inte superattraktivt att sitta i asiatiskt fängelse.

Alla länder måste förbättras, även vi i Sverige som står för stora utsläpp. Särskilt per person. Så det är väl inte konstigt att de fokuserar på hemmaplan. Särskilt när vi är en av anledningarna till att dessa länder har stora utsläpp. Vår konsumtion göder det.

Tycker du att man gör massa saker för miljön bara för att man sop-sorterar, köper plastpåsar (hur du nu får det till bra miljötänk) och har klimatångest? Att sop-sortera är typ det mest okrävande som finns i livet. Det är en illusion många har att Sverige är så himla duktiga. För det är vi inte ofta.