Inlägg

Inlägg som Dannepoke har skrivit i forumet
Av Dannepoke

Problemet är löst... många timmars elände med reklamation och montera om hela datorn som varit helt i onödan.

Det visar sig att man kan sätta i RAM-minnena så att det klickar - men utan att det sitter ordentligt monterade. Har nog satt i och ur minnena 15 gånger men tydligen utan att lyckas montera de rätt.

Även nu när jag nu misstänkte att detta kunde vara felet så lyckades jag ändå inte göra rätt första gången. Men andra gången, när jag satte i RAM-minnena från början och tryckte till ordentligt i bägge ändar och tog i lite extra här och där, så startade skiten till dator...

Av Dannepoke

Jag tycker inte det borde behövas BIOS-uppdatering för jag har ju fått igång datorn tidigare, med samma fabriksnya moderkort och samma CPU.

Nu har jag som sagt fått nytt moderkort av samma modell men har ändå svårt att se att det skulle bero på kompabilitetsproblem. Kan ju inte ens uppdatera BIOS eftersom jag inte längre kommer in där. EDIT: såg nu också att det även står Ryzen 3000 ready på förpackningen.

När jag monterade om allting på moderkortet kikade jag även på CPU och tyckte inte jag såg några böjda pinnar.

Av Dannepoke

Nybyggd dator - startar om innan BIOS

Har en nyköpt och nybyggd dator som jag haft problem med i några veckor. Har tidigare fått igång burken och kommit in i BIOS men hade initialt problem att hitta ena RAM-minnet. Efter bara kort tids laborerande med detta så slutade datorn helt att fungera och startar om innan BIOS efter någon halv minut.

Misstänkte att det kunde vara något knas med moderkortet men har nu fått detta bytt - med samma dåliga resultat. Alla fläktar snurrar och lyser (chassi, CPU, GPU). Men inget syns på skärmen och datorn startar som sagt om efter någon halv minut.

Har provat att koppla ur alla USB-portar och skärmen men utan effekt. Även testat att flytta runt RAM-minnen och köra med ett i taget, även det utan resultat.

Detta är datorn:
Moderkort: ASRock B450M Pro4-F Moderkort - AMD B450 - AMD AM4
CPU: AMD AM4 Ryzen 5 3600
GPU: Gainward GTX1650Super Pegasus OC
SSD: WD Blue SN550 SSD 500GB M.2 NVMe
RAM: HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16 / HX432C16FB3K2/16
Nätagg: Corsair CV550 550W
Chassi: Kolink Aviator M Micro-ATX Case - Black - Window

Vet inte ens vart jag ska börja gräva men börjar ge upp hoppet om det här eländet. Mycket tacksam för all hjälp och förslag på vad jag kan göra/testa! =/

Av Dannepoke

Nej jag förstår ingenting längre. Har provat i princip alla möjliga varianter av RAM-placering med både ett och två minnen.

Har även kopplat ur SSD så är ungefär tillbaka där jag startade, med skillnaden att tidigare startade åtminstone datorn till BIOS men nu gör den inte längre det. Börjar ge upp hoppet

Av Dannepoke

Hoppet grusades tyvärr snabbt. Flyttade SSD till rätt slot (M2_1). RAM-minnena satt på rätt plats men tog ut dom och satte tillbaka ordentligt igen.

Tyvärr blev det ännu sämre. Nu startar inte längre datorn som den ska utan startar om hela tiden om och om igen, innan man kommer in i BIOS. Har provat att flytta RAM-minnen från A2/B2 till A1/B1 utan resultat. Även provat att köra bara ett RAM-minne i både A2 och B2. Samma resultat... =/

Av Dannepoke

Snabbt svar: ser direkt att jag missat att det fanns två M2-slots och har satt den i vad som verkar vara fel port (M2_2). Så där är åtminstone ett fel. Ska trippelkolla RAM-isättningen också

Av Dannepoke

Nybyggd dator - hittar inte M2 SSD och ena RAM-stickan

Nyköpt och nybyggd dator med problem. Datorn startar som den ska men i Bios syns bara en 8 GB RAM trots att två sitter monterade. Mer viktigt är att den inte hittar M2 SSD-hårddisken vilket gör att jag inte kan installera Windows. Har uppdaterat BIOS till senaste version från tillverkarens hemsida. Har under hela monteringen varit jordad med antistatarmband.

Detta är datorn:
Moderkort: ASRock B450M Pro4-F Moderkort - AMD B450 - AMD AM4
CPU: AMD AM4 Ryzen 5 3600
GPU: Gainward GTX1650Super Pegasus OC
SSD: WD Blue SN550 SSD 500GB M.2 NVMe
RAM: HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16 / HX432C16FB3K2/16
Nätagg: Corsair CV550 550W
Chassi: Kolink Aviator M Micro-ATX Case - Black - Window

Var länge sedan jag byggde dator senast så möjligt att jag missat något. Är någon komponent inte kompatibel? Kan jag ha missat koppla någon sladd eller dylikt? Fel på någon komponent som t.ex. moderkortet? Eller något mjukvarumässigt eller inställningsaktigt i BIOS?

Tacksam för hjälp!

Av Dannepoke

Tack för den snabba hjälpen allihopa. Jag sticker och köper nytt nätagg idag.

Kanske inte riktigt rätt ställe att diskutera detta, men om man får be om ett sista råd: skulle ni välja Cooler Master PowerSupply (PSU) Silent Pro Gold 550W (590 kr) eller Corsair PowerSupply (PSU) CX430 v3 430W (390 kr), eller kanske något helt annat (som finns tillgängligt att köpa idag i butik i Stockholm).

Av Dannepoke

Du har garanterat bättre koll än vad jag har. Då var det säkert nätaggregatet som strulade redan från början. Jag har tyvärr inget annat jag kan testa med, så därför vill jag gärna vara säker på att det är nätaggregatet som är trasigt innan jag sticker iväg och köper ett nytt.

Av Dannepoke

Datorn dog efter längre tid av "tjutande"

Hej,

Min dator började krångla för några veckor sedan när den började tjuta och surra ganska mycket. Efter att ha undersökt lite så tror jag att det rörde sig om RAM-minnena, då dessa tydligen kan låta på detta sätt när de börjar gå sönder. Jag märkte också att det lät i princip så fort man använde datorn på något sätt, oavsett om hårddisken aktiverades eller inte. Så fort datorn användes aktivt så surrade och tjöt datorn på olika sätt. Jag testade också att köra ett RAM-minnes test och under tiden som det körde så lätt surret definitivt annorlunda än när det inte kördes.

Efter några veckor med detta problem utan att jag vågat göra något så vaknade jag idag av att datorn inte startade alls. Jag testade därför att plocka ur ett RAM-minne i taget, men det blev ingen skillnad. Det verkar just nu som att datorn knappt får ström över huvud taget. När jag trycker på startknappen så börjar fläktarna rycka till kanske 2 gånger per sekund men det blir aldrig tillräckligt med kraft för att dra igång hela datorn. Medan fläktarna håller på och rycker så ser man hur Power-lampan bara står och blinkar, men den börjar aldrig lysa.

Är det nätaggregatet som har pajat? Och hur hänger detta i så fall ihop med det tjutande ljudet som jag trodde kom från RAM-minnena? Behöver jag både nytt nätaggregat och nya RAM-minnen?

Har följande komponenter:
Moderkort: Gigabyte GA-MA770-UD3
Nätaggregat: 400W FSP ATX-400PNF 120mm Bulk
Processor: AMD Phenom2 X3 720 2.8Ghz, AM3
Grafikkort: Gigabyte Radeon HD4850 512MB PCIe 2.0
RAM: 2*2048MB A-Data DDR2 800Mhz
Hårddisk: 500GB Hitachi Deskstar P7K500 SATA-II

Tacksam för snabb hjälp! Det var inte rätt tidpunkt för mig att bli datorlös så behöver fixa detta ASAP!

Av Dannepoke

Har nu kört en 10-timmars session i Memtest86, utan att hitta ett enda fel.

Har slut på idéer om vad som kan göras, och problemet är värre än någonsin =/

Av Dannepoke

Har precis lyckats få igång datorn efter ännu en session av hängningar. Nu har den börjat låsa sig även utan att jag spelar något, sist exempelvis när jag surfade och lyssnade på musik. Efter den hade hängt sig var datorn som tidigare svår att få igång, och fick starta om den kanske 10 gånger - varje gång kom den olika långt i startprocessen. Några gånger kom det inget startpip alls, några gånger kom det ett långt återkommande pip och några gånger pep den som den skulle men dog strax därefter.

Precis innan den dog kom det dock upp en BSOD, och jag tyckte det stod något om "Memory management", men hann inte läsa mer. Laddade därför hem BlueScreenView, men det fanns ingen logg från denna krasch, bara från tidigare.

Körde sedan Windows 7 Memory test, vilket datorn klarade utan problem. Jag vet dock inte hur pålitligt detta test är (det höll på i kanske 15 min). Det ironiska är att när datorn startade upp efter Memory-testet så dog den igen när skrivbordet kom fram...

Är det ingen som har någon aning om vad jag kan göra? Någonting är ju trasigt, men hur fan vet jag vad?

Av Dannepoke

Datorn fryser/låser sig, problem vid uppstart

Hej,

Har haft kraftiga problem senaste dagarna med att datorn fryser/låser sig. Vid 1 låsning har något i datorn börjat "surra" lite samtidigt, och vid en annan låsning har grafiken förvridits kraftigt (tänk myrornas krig fast i alla olika färger) - resterande 10~ gånger har datorn bara stannat. Den startar inte om, det kommer ingen BSOD, utan datorn bara stannar, skärmen låser sig och mus och tangentbord dör - omstart är enda utvägen.

Problemet har dessutom eskalerat, och det verkar bli värre om man startar om datorn direkt efter att den låst sig. Sist när den låste sig startade den inte alls, utan vid första uppstarten hördes ett långt pip som återkom med jämna mellanrum. Vid nästa uppstart hördes inget alls, datorn startade aldrig. Vid följande 4-5 uppstarter hördes återigen det långa pipet. Då lämnade jag datorn avstängd i 10 minuter, varpå den startade utan problem nästa gång.

Ett långt återkommande pip ska enligt moderkortstillverkaren innebära "Graphics card not inserted properly". Det konstiga med detta är dock att jag aldrig har lyckats återskapa problemet vid tyngre påfrestningar av grafiken, samt att det långa pipet försvinner när man väntar med att starta datorn ett tag. Problemen uppkommer dock nästan aldrig när jag bara surfar, utan oftast när jag spelar Tibia
Även om detta är inte världens mest krävande spel, så är det i alla fall någon form av grafik.

Det jag har provat för att lösa detta problemet:
- Kört stabilitetstest i Everest. Inga problem alls. Temperaturerna är även låga och fina.
- Dammat ur hela datorn med burkluft.
- Kört BurnIn Test, allt passerade utan problem.
- Scannat hela datorn efter virus och malware.
- Kört 3DMark

Har kört 3DMark 3 gånger utan att datorn hänger sig, dock har jag noterat att grafikkortet underperformar (6000~ mot förväntade 6900). Datorn hänger sig dock inte, utan detta verkar ske oftare med skitspelet Tibia som bara är 2D. Har även provat att byta grafikmotor i Tibia från OpenGL till DirectX, om det nu skulle göra någon skillnad, men problemen uppstår ändå.

Har efter denna genomgång kommit fram till följande potentiella felkällor:
1. Grafikkortet (hur testar jag kortet, när jag ej lyckas återskapa problemet vid tyngre belastning?)
2. RAM-minnet. Har läst att problem med dessa kan skapa alla möjliga fel. Jag antar att jag testar detta med Memtest, vilket jag eventuellt tänkt göra idag.
3. Nätaggregatet/spänningen. Vet ej hur jag mäter denna, men under stabilitetstest i Everest håller sig 3,3V stadigt kring 3,34-3,35 och 12V stadigt kring 12,45-12,52. Vet inte om detta säger något?

Någon som har några spontana tankar kring detta? Är själv nybörjare inom ämnet, även om man snappat upp en del under de senaste dagarnas felsökningar. Tacksam för all hjälp!

Dator (2,5 år gammal):

Dator:
Dator typ ACPI x64-based PC
Operativsystem Microsoft Windows 7 Home Premium
OS Servicepaket Service Pack 1
Internet Explorer 8.0.7601.17514
DirectX DirectX 11.0

Moderkort:
CPU typ TripleCore AMD Phenom II X3 Black Edition 720, 2756 MHz (14 x 197)
Moderkortsnamn Gigabyte GA-MA770-UD3 v1.0 (2 PCI, 4 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
Moderkortschipset AMD 770, AMD K10
Systemminne 4096 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Corsair XMS2 CM2X2048-6400C5 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-13 @ 270 MHz)
DIMM2: Corsair XMS2 CM2X2048-6400C5 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-13 @ 270 MHz)
BIOS typ Award Modular (03/25/09)

Bildskärm:
Grafikkort ATI Radeon HD 4800 Series (512 MB)
3D accelerator ATI Radeon HD 4850 (RV770)
Bildskärm SyncMaster 2233BW/2233GW,SyncMaster Magic CX2233BW/CX2233GW((Digital) [NoDB] (H9XS403961)

Multimedia:
Ljudkort ATI Radeon HDMI @ ATI RV770/790 - High Definition Audio Controller
Ljudkort Realtek ALC888/1200 @ ATI SB700 - High Definition Audio Controller

Lagring:
IDE kontroller Standard Dual Channel PCI IDE Controller
Lagrings kontroller AO9K19DN IDE Controller
Hårddisk SAMSUNG HD502IJ ATA Device (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optisk enhet IPMZSX ODYB8HY3ST SCSI CdRom Device
Optisk enhet TSSTcorp CDDVDW SH-S223B ATA Device
SMART Hårddiskstatus OK

Partitioner:
C: (NTFS) 465.8 GB (184.1 GB ledigt)
Total storlek 465.8 GB (184.1 GB ledigt)

Inmatningsenheter:
Tangentbord HID Keyboard Device
Mus Microsoft USB Basic Optical Mouse v2.0 (IntelliPoint)

Nätverk:
Nätverkskort Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20) (192.168.0.11)

DMI:
DMI BIOS försäljare Award Software International, Inc.
DMI BIOS version F5
DMI SystemtillverkareGigabyte Technology Co., Ltd.
DMI Systemprodukt GA-MA770-UD3

Dold text
Av Dannepoke

Lyckades montera in fläkten till slut. Visade sig att det bara fanns ett ställe att sätta den på, så nu är det 1 fläkt som blåser in luft längst ner på framsidan, och 1 fläkt som blåser ut luft längst upp på baksidan (som redan var monterad när jag fixade datorn).

När jag startar datorn så fungerar dock inte fläkten. Jag kopplade in den i en kontakt som enligt moderkortet hette PWR_FAN. Är detta fel, och vart ska den kopplas in i så fall? Eller måste jag starta fläkten via datorn på något sätt?

EDIT. Det fixade sig, jag provade att koppla ur den ur moderkortet och satte den direkt på nätaggregatet med 4-pins-kontakten, och nu fungerar det.

Av Dannepoke

Problem med damm i datorn - har 1 chassifläkt att tillgå

Hej,

Har en del problem med damm i datorn, och har tillgång till 1 chassifläkt - Scythe 120mm Slip Stream Fan, 800rpm. Min fråga är vart jag ska placera denna fläkt, samt åt vilket håll den ska blåsa för att jag ska få så mycket effekt som möjligt med endast denna fläkt? Chassit är ett Cooler Master Elite 331.

När fläkten väl ska installeras, är det bara att montera fast och köra in den lilla kabeln i moderkortet?

Tacksam för all hjälp!

Mvh,
Daniel

Av Dannepoke

Japp, det är en SATA-disk, men jag har kört med Native IDE Mode hela tiden.

Har även provat med AHCI också, men då fungerade inget alls istället (men det kan ha att göra med att jag inte vet vad ACHI är, eller hur man konfigurerar det xD).

Vad är det egentligen för läge man normalt ska ha på en SATA-disk? RAID fungerar väl bara om man har flera hårddiskar? Jag har ju bara 1.

Hur som helst så hittade jag igår moderkorts-CD:n med drivrutinerna, och jag hittade mappen där drivrutinerna låg. Provade alla olika mappar som fanns, och jag hittade en massa drivrutiner men inga passade överens med den hårdvara som jag har (jag kunde bara se drivrutinerna om jag kryssade ur rutan för att filtrera bort de drivrutiner som inte passar till hårdvaran).

Trots att det stod att drivrutinerna inte passade hårdvaran så försökte jag i alla fall, men det står bara att den inte hittar några giltiga drivrutiner eller att den inte kan hitta disken.

Provade till och med att partitionera disken och formatera m.m. i DISKPART men inget fungerade.

Spelar det för övrigt någon roll i vilken SATA-port man pluggar in hårddisk och DVD-läsare?

Av Dannepoke

Windows 7-installation - hittar ej hårddisk

Hejsan,

När jag ska installera Windows 7 kommer jag inte längre än till att man ska välja vart det ska installeras någonstans.

Den hittar liksom inte hårddisken, fast man kan se hårddisken i BIOS. Den börjar fråga efter drivrutiner för att kunna hitta hårddisken, och då undrar jag - följde detta med moderkortet?

Är lite orolig att jag har slängt någon skiva som följde med moderkortet, som behövs för att installera drivrutiner. Eller ska man klara sig enbart med Windows 7-skivan genom installationen?

Antar att jag måste partitionera hårddisken och sådant också, men det kan man väl inte göra förrän Windows hittar skiten?

Moderkortet är Gigabyte GA-MA770-UD3, och hårddisken är en 500GB Samsung Spinpoint F1 HD502IJ.

Tacksam för hjälp!

Av Dannepoke

Tack för alla svar! Känner att jag börjar få ihop detta snart.

Men stämmer det verkligen det där med 3 kärnor? Jag har sett många som verkar veta vad dom håller på med rekommendera 720. Allra helst skulle man förstås ha 4 kärnor, men med tanke på att jag spelar så lite måste pengarna väga tyngre.

Av Dannepoke

Angående hårddisken och minnena har jag faktiskt tänkt i liknande banor tidigare, och ändrade mig alldeles nyligen till de billigare alternativen.

Samsung Spinpoint bytte jag ut för att 500GB inte fanns i lager just nu.

Corsair bytte jag ut för att spara lite pengar, då A-data är billigare.

Märker man verkligen någon skillnad av att byta tillbaka till Spinpoint-hårddisk samt Corsair-RAM?

Tack för synpunkterna hur som helst!

Undrar som sagt framför allt också om den kylning som följer till dessa delar räcker om jag inte ska överklocka, eller om jag behöver köpa till någon fläkt eller något?

Och behöver jag köpa någon kylpasta, isåfall vilken?

Av Dannepoke

Spel- och surfdator för 5,5k~, sista kontroll innan beställning!

Hej,

Ska alldeles snart (hoppas jag) beställa en ny dator, som jag hade tänkt montera själv för första gången. Detta är vad jag eventuellt hade tänkt beställa:

http://img268.imageshack.us/img268/7899/datorkp.jpg

Är detta det bästa som går att få för dessa pengar?

Klarar nätagget detta?

Finns det något att anmärka om moderkortet (vet typ ingenting om moderkort)?

Som ni ser så har jag ingenting att arbeta med, och måste ju även beställa ett verktygskit samt ESD handledsband. Är det något mer som jag behöver om jag bygger en ny dator för första gången?

Behöver jag beställa kylpasta också, isåfall vilken?

Är Datorbyggarskolan som finns länkat till här uppdaterad och räcker den för att jag ska kunna bygga denna dator?

Räcker kylningen som följer med om jag köper dessa delar (kommer ej att överklocka)?

Tacksam för all hjälp!