Inlägg

Inlägg som Solaris har skrivit i forumet
Av Solaris

Tror det är allra viktigaste oavsett om man är vegetarian eller inte, är att man äter ordentlig mat istället för en massa halvfabrikat och färdiglagade rätter. Jag är lite av åsikten att Svenskt kött är så jävla dåligt att det är sällan jag käkar kött och när jag gör det så blir det något som är dyrare och något jag unnade mig en gång i veckan. Annars var det huvudsakligen kyckling, ägg och fisk som stod för det animaliska proteinet.

Vad det gäller blodkorv, gott men då ska det vara från vettig producent istället för något som man lika gärna kunde vara tjära.

Av Solaris

Jag diagnoserades med Akut myeloisk leukemi (AML) den sjätte december förra året och cellgiftsbehandlingarna rådde tyvärr inte bot på min AML. Sedan jag skrevs ut från sjukhuset och skrevs in i den pallativa vården så har jag lagt mycket tid på att förbreda inför den dagen jag somnar in.

Jag såg till att bli helt skuldfri utan något som ligger hos Klarna eller Qliro. Sedan valde jag att helt enkelt ge mina anhöriga och min släkt rubb och stubb på en gång, allt från kundnummer till lösenord. Mina foton ligger på en google drive som hela släkten kan komma åt, jag skapade en lång playlist på spotify som alla kan lyssna på osv, osv.

Med andra ord, känn ingen panik över det här utan tänk istället vad är det du vill lämna efter dig så dina anhöriga och vänner kan bäst minnas dig.

Av Solaris
Skrivet av frong:

Ja, exakt?

Han vill köpa nytt för att hans 1080 ti börjar kännas trött, det han vill köpa nytt är steam deck som är tröttare. Han nämner även att en NUC skulle funka som mest troligt är tröttare än tidigare nämnda 1080 ti även den maskinen.

Han vill alltså 'uppgradera' (nedgradera) något han tycker är slött till något ännu slöare.

Läs igen. Läs rätt. Dina antaganden om vad jag syftar på när jag säger trött är lite förhastade så kanske lugna ner dig lite och läsa inläggen långsamt och stilla?

Skrivet av Lodisen:

Han skrev att hans 1080 TI kändes trött och tänkte köra denna dockad istället. Jag hänger inte med på vad du vill få sagt?

Det skrev jag aldrig. Jag skrev att datorn kändes lite trött. Men å andra sidan, allt jag spelar är typ Paradox strategi spel så det är inte som så att jag behöver det senaste för att klara mig.

Av Solaris
Skrivet av Teddis:

Mest för hur du uttryckte dig. Du kallar en dator som är miltals mer kraftfull än Steam Deck för "trött" och jag blev orolig att du förväntat dig att de stoppat in en M1:a i den eller något

Men det var ju inte det du föreslog, du föreslog att jag skulle göra en nyinstallation av Windows så jag undrar vad har texten ovan med saken att göra?

Min i7 5280K är trots allt från 2014, den har några år på nacken så det känns rätt naturligt att kalla den för "trött" när den har ändå hängt med under årens gång. Själv så räknade jag aldrig med att Steam Deck skulle vara något prestanda monster när jag såg specsen.

Av Solaris
Skrivet av Lodisen:

Ett 1080TI är betydligt mer kraftfullt än denna mojäng.

Så klart men jag behöver knappast något kraftfullt mer för det jag gör och behöver. Jag hade klarat mig med en NUC typ.

Skrivet av Teddis:

Fast sett som en stationär PC och då särskilt jämfört med din nuvarande, så skulle ju Steam Deck rimligtvis räknas som "riktigt trött"?

Börja på ny kula m ny windowsinstallation istället

Med tanke på spelen som jag spelar så fungerar "trött" hårdvara riktigt bra.

Däremot undrar jag varför du föreslår att jag börjar om med Windows? Det är ju Windows jag vill komma bort ifrån.

Av Solaris

Jag har förbokat 512GB versionen för jag är faktiskt mer intresserad av att köra den dockad och använda den som en PC. Min i7 5820K burk med ett 1080 Ti börjar kännas lite trött nu och det är inte riktigt ekonomiskt lockande att bygga nytt med dagens knasiga priser.

Av Solaris

Tja, om Huaweis kinesiske VD säger att Xi Jinping verkligen liknar Nalle Puh och gör det officiellt så det finns dokumenterat, så går iallafall jag som skattebetalare med på att betala miljarder till ett företag som gnäller över att de förlorar pengar på att Sverige inte använder deras skit. Det låter väl rättvist?

Av Solaris

Tittar man samtidigt på WIREDs och den här

så låter och ser WIREDs video mer ut som en förtäckt reklamsnutt. Får dock säga att Cerny låter bara trött på livet i WIRED videon.

Men tack för memet, kunde haft, för det känns lite så med det extremt tunna spelutbudet till PS5 av exklusiva spel. "PS5 kunde haft dessa exklusiva spel. Men istället så får du Skyrim".

Av Solaris
Skrivet av the squonk:

Man blir så trött, tråden handlar om att det är exakt det du beskriver som Qualcomm vill ändra på

Vad är fördelen? Allas datorer kommer att dra mycket mindre ström

Klart det är bra med energieffektivet/prestanda. Jag är iofs helt fel person att bry mig, har så gott som aldrig använt en laptop utan att ha strömsladden ikopplad. Är nog bränd av alla gamla bärbara som egentligen inte hade batteritid.

Av Solaris
Skrivet av Elgot:

Nej, hur det går för just Qualcomm just den här gången vet vi ju inte så mycket om men att framtiden för ARM verkar lovande är väl inte så kontroversiellt? Microsoft vill ju också (angående jämförelsen med linux), och Apple har demonstrerat både att man kan bygga kraftfulla processorer och att man (till synes utan större problem) kan få gamla program att fungera på dem (det skall ju fungera för x86-64 i windows 11 också, men hur bra kan jag inte uttala mig om). Det som saknas är en motsvarighet till M1, och det lär väl bara vara en tidsfråga.

Jag förstår verkligen inte ditt resonomang här, varför skulle framtiden vara på något sätt vara synonymt med lovande? Det enda jag bryr mig om som konsument är kostnad, vad jag får för pengarna och beroende på användningsområde så är inte ARM nödvändigtvis ett bättre alternativ till AMD/Intel. Låt mig ge dig följande exempel, härförleden, under någon Inet kampanj, så köpte jag en Lenovo Legion 5 med en Ryzen 5, 16 GB RAM med ett 3060 för ungefär tolv tusen för jag ville ha en okej speldator. Var är ARM alternativet som har motsvarande prestanda för mina ändamål och som kostar ungefär detsamma som Lenovo:n?

Vad det beträffar M1 så säger jag återligen, det är bara Apple som bestämmer vad M1 ska vara kapabel till te.x. att M1 är bara optimerad för Apples egna produkter, vilket är i sig kan leda till oanande konsekvenser. Jag hade inte blivit förvånad om det där hade lett till någon anti-trust hallabaloo i rättssalen någon gång i framtiden, vilket är ju inte direkt lovande.

Av Solaris
Skrivet av Elgot:

För några år sedan hade väl det där varit helt befogad skepsis, men Apple har ju visat (först med M1 och nyligen med uppdaterade modeller) att ARM fungerar förträffligt även i högpresterande datorer. Hur bra Qualcomm lyckas kan man ju förstås spekulera om, men om de klantar till det kan de inte skylla på ARM.

Skrivet av houze:

Apple är ju högst relevant i spekulationerna då flera av Nuvia-personalen förut utvecklade Apples CPU:er, så man kan spekulera att de tagit med och kanske förbättrat design-idéer som nu finns i t.ex. Apple M1 vilket är en mycket kompetent CPU.

Jag trodde Nuvia hade fokuserat på server-CPU:er men de kanske styrde om när de blev uppköpta av Qualcomm, hursomhelst ska det bli spännande att se vad det mynnar ut i samt om Microsoft kanske lösa mjukvaru-problemen som t.ex. kunna köra x64-mjukvaror lika bra som Apple lyckats.

Jag tycker tvärtom att det finns fortfarande goda skäl att vara skeptisk till det här, dels för att "övergången till ARM för PC är så gott som oundviklig" känns ungefär lika trolig som att Linux ska ta över vilket år som helst och vi har en ny ARM arkitektur på kartan vi vet så lite om att vi vet mer om ʻOumuamua (googla så förstår ni jämförelsen).

Mjukvaruoptimering i all ära men även där så är jag skeptisk, särskilt när det är bara Apple som bestämmer vad M1 ska tillåtas att vara kapabel till vilket jag som end-user inte riktigt gillar. Men visst, lycka till med att försöka övertala en PC entusiast att ARM is the shit.

Av Solaris
Skrivet av Elgot:

Du har inte läst så många apple-nyheter på sistone antar jag..

Jag håller med @herkää. Fram tills vi har den här ARM processorn framför oss och vet vad den kan gå för så kan man inte göra något annat än spekulera. Att du ens tar upp Apple vet jag inte riktigt vad det skulle tillföra till konversationen, så det får du gärna utveckla.

Av Solaris
Skrivet av anon134512:

Fast det är inte upp till dig att säga om mottagaren uppfattar något som hat eller ej. Det är så i samhället överlag när det kommer till mobbning och kränkningar. Mottagarens känslor spelar mer roll än dina som uttrycker kritiken. Du har ingen rätt att säga hur mottagaren ska reagera. Vi är alla olika och våra bakgrunder kan göra oss olika känsliga till kritik. Det är något man ska ta hänsyn till i det dagliga livet. Internet är inget undantag.

Problemet med ditt slippery slope argument här är är att du sätter känslor i centrum och som ett exempel så behöver jag bara svara att jag kan svara med att jag behöver inte bry mig om din åsikt för den är irrelevant. Hur når du ens en sådan människa?

Jag tycker precis tvärtom, jag tycker att det är fullkomligt rimligt att förvänta sig av människor att de är kapabla till att skilja på sak och person. Att jag kritiserar någon för ett uttalande som jag finner hycklande är inte något påhopp på personen i sig.

Skrivet av anon134512:

Det är inget problem att människor tolkar kritik olika, och att det skulle vara nån skillnad nu mot förr tror jag knappast. Det har nog snarare med att det är lättare att kritisera anonymt nu vilket kanske leder till att fler gör det.

Jag ser det som ett mångfacetterat problem, dels för att vi rent socialt bryr oss mer idag över vad som sägs på nätet än för 30 år sedan tacke vare sociala medier och nätverk och att vi lägger alldeles för stor vikt vid att vi vill hellre se att våra inlägg gillas än ogillas. Jag tycker även att internet har en vädligt otäck förmåga att fostra mobb-mentalitet bland olika communities där gatans lagar råder och att uppmana till dikotomt tänkande (dvs om du är inte är med mig så är du emot mig) och avslutligen så lägger vi till cancelkulturen.

Av Solaris
Skrivet av Alphahanne:

Jag vet inte vad du skrev i exemplet du tog upp men många gånger är det inte kritiken i sig som är problemet utan hur man formulerar den. Går man på som en ångvält och använder "fula" ord i sin kommentar så är det föga förvånande om den tas bort. Det är ju också ofta så att den som skriver kommentaren sällan själv ser att språkbruk och attityd kan vara tveksam.

Vad föreslår du att vi gör åt det? Ska vi tvinga alla att registera med sina riktiga namn och sedan stå till svars i domstol för deras kommentar? Jag menar, du hade kanske kommit åt språkbruket och attitydsproblemet.

Uppriktigt så tycker jag att Youtube borde ha plockat bort funktionen att kunna lägga kommentarer istället, för det är där vi ser exempel på trist språkbruk och attitydsproblem. Att plocka bort ogilla funktionen är bara en tom gest och gilla är lika irrelevant då som att ogilla.

Av Solaris
Skrivet av anon134512:

Oftast ses inte kritik som hat. Men om andra människor ser din kritik som hat så kanske du ska ta en rejäl fundering på vad du sitter och skriver egentligen.

Det är inte andra som är problemet, det kan vara du.

PS En plattform som är inkluderande och där folk är snälla mot varandra lät rätt trevligt faktiskt.

Problemet är att det är precis det som händer. Oftast blir kritik detsamma som hat, för om vi ska tolka vad människor ser som hat på internet idag så behöver man inte göra mer än att skriva att man inte gillar det här, att den här videon är kass osv för att individer med hyperkänsliga läggningar ska tolka det allra minsta kritiska som att "jag hatar på dem".

För några år sedan så la jag en en kritisk kommentar till en av Matgeeks videos där han ojjade och tjurarde över bearbetade livsmedel (processed food) i Sverige när han hade själv höjt någons kokta skinka till skyarna, om hur sältan var den rätta och hur finns skivorna var. Jag skrev att hans uttalande var inget annat än hykleri och han borde ha det där i åtanke när han hade precis satt en guldstämpel på någon fabrikants kokta skinka som man kunde köpa i dessa matvarubutiker. Den kommentaren blev borttagen och jag blev själv spärrad från att lägga nya kommentarer, oavsett om jag tyckte det var en bra video eller inte.

Problemet är inte att människor kritiserar varandra på internet, problemet är att vi människor verkar tolka alla former av kritik i allt högre grad med något som är dåligt.

Av Solaris

"Vad är problemet? Det är ju bara ännu en launcher. Det har ni väl utrymme till?"

Av Solaris

I en värld där kritik är likställs med hat, vem är egentligen förvånad?

Vad blir nästa steg? Plocka bort kommentarsfälten? Inget av det här gör Youtube till en "mer inkluderande" eller till en plattform där alla är snälla mot varandra.

Det är så idiotiskt att klockan stannar.

Av Solaris

Beror vad man vill kalla för retrosystem men jag har ett par system men kronjuvelen i samlingen är min Mega Drive 2 och Mega CD 2.

Av Solaris
Skrivet av mkk:

2023 kanske blir grafikkortens år...

Ja, alla stationära datorer kommer äntligen kunna ha grafikkort!

Av Solaris

Så jag är inte riktigt såld på spelet, till skillnad från min partner som älskar det. Hitills så är det här spelet inte immersivt (jämnfört med EVE Online, Dark Age of Camelot, mfl) på något sätt och jag vill veta om det blir någonsin bättre, för i nuläget så känns det mer lockande att sitta på en kall våt filt en regnig höstdag än att spela mer av detta skräp.