Inlägg

Inlägg som Fränkie har skrivit i forumet
Av Fränkie
Skrivet av Gorian:

Spel lär komma, men då jag inte är super-insatt överlåter jag det till andra eller Google/Youtube. Hittills har jag bara hört positiva saker, och såvitt jag förstått har den sålt riktigt bra, så marknaden lär finnas.

Förlåt min okunskap och att jag ej googlar. Men Nintendo switch, är det det som är en krympt version av vanliga 8bitars?

Av Fränkie
Skrivet av Gorian:

Kanske är fusk, men Skyrim finns väl numera även till Nintendo Switch? Kan inte det vara ett alternativ, om hon ändå gillar Mario?

En dator för enklare fotoredigering borde inte vara svårt att jaga fatt på för ett par tusenlappar, eller om hennes nuvarande har CPU-kraften nog att göra det? Uppstartstiden löser du med en SSD.

Jaha det hade jag ingen aning om. Hur är utbudet med spel till switch annars? Det lät ju som en bra och relativt billig lösning annars.
Hela hennes laptop känns som en stor katastrof för mig... Om hon behöver hjälp med datorn och jag åker dit, så åker jag alltid hem med hjärnlagg, den rentutav smittar av sig med sin slowmotion...

Av Fränkie

Dator till snart-pensionerad mamma

Hej,

Jag har nu börjat studera och flyttade från min hemort för några år sedan. Medans jag hade min dator hos min ensamstående mor så fastnade hon otroligt mycket för Skyrim, hon kom nästan sent till jobbet ibland :D.

Nu har jag ju dock sålt den datorn och jag har inte riktigt budget att någon värsting dator. Dessutom går min mamma i pension på julafton, så det vore så underbart strålande ifall jag kunde ge henne en dator som håller för iaf skyrim. Hon har tyckt TV-spel när jag var mindre oxå (Super Mario Bros ex.), så det får gärna hålla för mer än enbart skyrim. Hon är inte speciellt mkt för FPS dock.

När jag hade fotografi-dille så fastnade min mor även för det och redigering. Förstår att både en dator som klarar spel och redigering förmodligen kommer gå alldeles över min budget på 6-8k? Med bildskärm, t-bord och mus. Hela kittet. Kamera köpet får hon ta en annan får väl till hennes födelsedag nästa år.

Skulle någon kunna ge mig ett förslag till en bra spel och fotoredigerings dator kring 6-8k? Gärna billigare då min budget är rätt limited. Hon sitter just nu på en laptop som tar cirka 5min att starta upp.

Alla tips uppskattas.

Mvh

Av Fränkie

Wow, tack så mycket för alla svar.
Det är lite som jag trodde då.
Har provat göra hemsida med wordpress men det är en del funktioner jag saknar i dessa online webbsites byggare.
Vad jag kommer börja med är då att köpa ett domän och lägga upp en bild där det står "under construction". För detta behvöver jag såklart domänet, min hemsida kommer att innehålla PHP så vad jag bör titta efter är
1. Ett webbhotell som innehåller stöd för php och MYSQL då det finns flera av dessa?
2. Där lägger jag upp/Spara min sida, med HTML kod som innehåller orden eller en bild där det står "under construction"?
vips, så är min absolut första hemsida klar?

Låt oss säga att man kan skriva in sin e-post för att få ett mail när den är uppe och kör. Då kan denna informatoin sparas på MYSQL(jag kan inte och har inte någon vidare aning om vad det är), men den MYSQL filen kan jag komma åt via Java och öppna backend och sortera e-mailarna i bokstavs ordning. Bara för att jag kan det? Sedan programmera vidare så att när websiten är uppe skicka e-mail till dem i det sorterade och sparade programmet?

Är jag ute och cyklar rätt eller har jag cyklat vilse?

Om jag nu cyklat rätt, är det någon som vet ett bra webhotell de har att rekommendera som jag kan cykla vidare till och köpa hyra serverplats med stöd för PHP och spara information i MYSQL?

Av Fränkie

Hemsida frontend, server backend? Hur funkar detta? En del noob frågor

Hej,

Jag tror detta är en någorlunda lätta fråga för de flesta av er men jag är däremot total noob när det kommer till detta.

Om jag köper en domain så kan jag koppla det domainet till en server som jag har själv eller hyr server och på denna har jag hemsidan?

Låt säga att jag får en del input från hemsidan, så som namn, tider etc från olika användare, då kan detta sparas i en speciell fil på servern? Sedan kan, låt säga ett Java program öppna det och göra några uträkningar, spotta ut det i en ny fil som sedan kan publicera sitt innehåll på frontend delen, alltså hemsidan igen?
Stämmer detta?

Eller kan inte Java användas på servrar eftersom jag har läst att Java inte är för backend programmering. Vad är det som gör backend programmering speciellt? Kommmer ihåg kompisar som hade dedikerade CS servrar :D, dem stod inte och tuggade i något speciellt program utan det var Windows som användes på dessa.

Väldigt tacksam för svar!

God fredag mvh

Av Fränkie

@Yoshman:
Hade nästan helt bestämt mig för en Dell XPS till dess att du nämnde tangentbordet i slutet. Men det är en månad bort före jag ska köpa ändå, så får fundera lite mer.
Tack för ett bra svar!

Av Fränkie
Skrivet av Dunder:

Det sitter DDR4-minne på 2 133 MHz i redan, men båda platserna är redan upptagna på alla versioner, tyvärr. Om du köper versionen med det mindre batteriet så kommer du ha en ledig plats där en hårddisk ska sitta, där kan du ju sätta in din SSD om du vill.

Annars så ska det inte vara några problem att byta RAM och SSD själv, batteriet däremot får man inte pilla med.

Okay
Jag har en sån där m.2 128gb mini SSD disk. Funkar det om jag köper versionen med det mindre battteriet? Jag hittar inget om det mindre batteriet på dells hemsida occh jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det mni 128gb ssd :s

Av Fränkie
Skrivet av Dunder:

Chiclet är vad alla laptops använder idag, bara att googla så ser du vad det är. Vet inte varför de var tvungna att även dra med Thinkpad-serien i den trenden. Mycket synd.

Ska du sitta i solen bör du absolut ta FHD-modellen istället, annars kommer du inte se annat än din egna spegelbild. Titta på Macbooks till exempel, de blir bara dyra speglar så fort du går utanför dörren.

Laptopen blir varm i solen i och med att den ytan där du har händerna är svart. Däremot blir den inte jobbigt varm på undersidan, så det ska inte vara några problem att ha den i knät.
Hur spillskyddad den är har jag faktiskt ingen aning om, jag hade dock absolut inte vågat ha den i riskzonen för stänk från poolen. Den är ju inte tänkt att på något sätt tåla vatten.
Angående ljudnivån kan jag bara jämföra med min gamla X220, och här vinner Dell:en. Intel:s Skylake är väldigt energieffektiva, så se till att du inte köper den äldre varianten med Haswell (?).

Hårdvaran tror jag Dell:en också vinner på, i alla fall när jag satt och jämförde mot Lenovo:s senaste modeller, särskilt då man får med en USB-C kontakt och senaste thunderbolt.

Hej igen,

Tack så mkt för all god respoms du ger mig. Fimderar på om det kanske blir ett köp idag.
Min sista fråga dock. Jag har 128gb sssd ich 8gb DDR 4 RAM hemma. Kan jag få användning av detta på något sätt?

Av Fränkie
Skrivet av Christley:

nja, du behöver inte kunna css för att få klart websidor iaf. det finns många kompetenta system man bara kan använda defaulten till (tex bootstrap) och få otroligt snygga sidor. bootstrap används på många fler ställen än du kan tro.

jag kan inte skillnaden mellan "gamla" html och html5 så kan inte svara på det. samma gällande node och angular, vad skillnaden mellan dom och javascript är. men hade gissat på att det är som ett framework likt hur cakephp är för stock php

Bara en snabb fråga. Är det inte "tvärtom", att man måste kunna programmera HTML 5 för att ÖHT ha anvdändning av CSS? Eller går det att bygga hemsidor med enbart CSS?

Skrivet av Yoshman:

För det första är det riktigt kul att se att man insett hur mycket denna del kan förbättras!

Det gäller dock bara för utvecklingsversionen av .NET Core, inte för någon släppt version och inte för den fulla .NET-stacken.

Vidare har deras siffror för Node JS har stort mått av skämskudde, de har uppenbarligen betydligt sämre koll på Node JS än vad jag har och är som sagt rätt mycket av en glad amatör vad det gäller JS. Utgår från att man kör på Xeon E5 eller kanske ännu troligare E7 då de nämner Azure och molntjänster. Hur man då lyckas hamna under 200k transaktioner med Node JS år 2016 är för mig totalt höjt i dunkel.

Jobbade 2012 med att analysera nätverksprestanda på Linux-baserade plattformar, mycket av de idéer och tekniker vi såg fungerade väldigt väl då har under de senaste åren letat sig in i Linux standardnätverksstack. Vi hade prototyper där ett Sandy Bridge baserat Xeon E5 system klarade att hantera 5 miljoner HTTP-transaktioner per CPU-kärna. På den tiden kunde "vanliga" Linux hantera mindre än en tiondel av detta och det skalade allt annat än linjärt med CPU-kärnor för den här typen av last.

Prototypen vi använde något som heter DPDK och grunden för att nå extrem skalning med CPU-kärnor handlade om att i princip eliminera kommunikation mellan trådar, något som i sin tur möjliggjordes av att moderna nätverkskort kan klassificera trafik och använda denna information till att direkt lägga en viss session på en viss CPU-tråd. Med DPDK tar man helt bort Linux "vanliga" nätverksstack ur ekvationen, allt som har med nätverksprotokoll att göra hanteras då av en applikation som i sin tur hanteras av Linux-kärnan. Linux standardstack har nu denna teknik och med hjälp av den har man nått > 1M transaktioner per CPU-kärna.

1,15 Mtrans/s är som artikeln nämner två tiopotenser högre än vad .NET 4.6 mäktade med. Så min poäng kvarstår i dubbel bemärkelse, dels är i praktiken alla idag aktuella system baserade på .NET 4.6 eller tidigare. Dels så är Node JS kapabel att hantera flera miljontals transaktioner per sekund med de senaste Linux-kärnorna. Även om inte JS inte stödjer multitråding så har Node JS en standard funktion för att sprida ut lasten över flera CPU-kärnor, Cluster, vilken man med 100 % säkerhet inte använt i sin jämförelse. En extrem förenklad förklaring till en av teknikerna finns här, NodeJS+Cluster är ett exempel på något som använder "prefork".

Tack så mycket för svaret.
Jag är väldigt trött för tillfället, så pass att jag nästan ser dubbelt odh detta ser väldigt komplicerat ut. Men för att kunna komma upp tilll din nivå och kunskpa så krävs det väl nästan att man har heltidsjobbatt inom detta område en stund.
Jag lär mig, eller får höra om både fler språk och överföringshastigheter jag aldrig hört om tidigare. Detta var intressant!

OT:
Ett hypotetiskt ultimatum

Vad skulle ni säga slår vad på fingrarna?
För kompilering av ex Java/Python/C#, RAM vs. Quad/Dualcore. Alltså, satsa mer på RAM men då köpa en dualcore eller lite mindre RAM fast en Quadcore?

Om man tar samma jämförelse med Javascript, HTML 5 + CSS? Mer front end och layout?
Mina amatör gissningar skulle säga satsa def på Quad för backemd och RAM för frontend. Detta enbart hypotetiskt och man skulle vara tvingad till att välja?

Av Fränkie

Tack för svaren jag har fått

Kan väl säga nu direkt att jag väljer undan Asusen i vart fall.
Tänkte berätta lite mer om hur jag kommer använda datorn, så kanske det skulle vara lättare för er att avgöra vad som skulle passa mig bättre

I September flyttar jag utomlands. Kommer använda datorn i lägenheten, där skulle jag kunna använda en råtta och tangentord.
Men minst lika mycket tid kommer jag nog spendera vid, i bibliotek, lobby och framförallt poolen i Thailand.. Jag har aldrig haft värmeproblem med thinkpaden jag använder nu, men då har jag inte arbetat så hårt med den heller.
Fördelarna för mig med thinkpaden är kvaliteten i helhet som ex spill/stänkskydd om något barn beslutar sig för att "kasta vatten" på mig, blir det skada då så får jag väl ta det med föräldrarna till ungen. Värmeproblem talar väl för thinkpadens fördel? Då jag inte kommer skaffa mig någon mus så tycker jag at
t den röda klitan på thinkpadsen fungerar välädigt bra
Om Carbonen är dålig i solljus kanske den inte fungerar så fint där heller. Eller så kanske jag självmant väljer att sitta i skuggan.
Jag har inte haft några tidigare problem med att markera text med trackpointen på en thinkpad så tror jag klarar mig utan en trådlös råtta.
Det fina med XPS 15 är ju hårdvaran, större skärm med bättre färgåtergiivning - då det händer att jag redigerar raw filer i lightroom. USB-C /& Thunderbolt saknas på T460p.

Fungerar ett sånt där mekaniskt tangentbord väldigt bra att sätta över det befintliga tangentbordet för att skriva texter på? Har aldrig sett eller prövat, men får känslan av att det skulle kunna bete sig glidaktigt?

Nu har jag gått så mkt OT att den här tråden handlar mest om datorval. Där jag oxå har en tråd om dessa datorer och summerade med detta

Fördelar XPS 15"

+ Skärmen, både upplösning, tocuh och infinity
+ Hårdvaran
- Värmen(?)
- Kvaliteten - jämfört med thinkpads då (spillskydd etc)
? ljudnivån - här gissar jag vilt att thinkpaden är tystare.

Sen är det väl bara att vända på det negativa och positiva om man jämför XPS 15 och en thinkpad T460p
Är det något jag har missat betydligt här?

Vilken dator hade ni valt?

Just nu lutar det nog mest mot XPS 15

Av Fränkie
Skrivet av upl8447:

Tangentbordet är bra men har väldigt kort slaglängd (1,6mm) så tar lite tid att vänja sig vid. Inte thinkpad klass eller något så men okej om man kan vänja sig vid den korta slaglängden. Själv föredrar jag att ta fram mitt mekaniska tangetbord om jag skriva något längre eller koda en längre stund.

Datorn går att använda på sängen helt okej bara man har koll så att fläktarna startar upp på högre varv (Hörs ganska tydligt). Sålänge jag har gjort något tungt har det inte varit ett problem för mig. Men måste nog rekomendera att försöka ha något hårt under den. Dells egna sleeve ska vara hård och gå att använda för att ha datorn på vad jag har läst. Så kan väl rekomendera att köpa ett sådant med datorn. Ångrar lite att jag själv inte gjorde det.

Jag bor i en liten stad och den enda butik jag hunnit besöka hitintills har varit el-giganten som varken hade någon dell eller thinkpad inne. Ska iväg och kika mer imorgon. Så chiclet tangentbord vet jag inte vad det är.

Sitter på en äldre Thinkpad nu och tycker det tangentbordet är fantastiskt. Har aldrig haft några problem med värmeutveckling trots att jag har den på täcket. Men då har jag en rätt slö thinkpad och det mest krävande jag gjort är väl att sett 720p filmer.
Jag tror iofs inte att jag kommer att skriva så mycket i sängen så kanske köper mig en surfplatta för att se på film etc i sängen.
Dessvärre kommer jag flytta runt mig väldigt mkt när jag skriver.

Låt oss säga att man sitterr i solen (mkt reflektion på UHD?) vid poolen med eventuellt vattenstänk och har datorn i knäet. Detta i Thailand, kommer datorn bränna sönder benen mina då eller tror du att det kommer fungera?
Där känns det tryggt med en thinkpad då de ska vara någorlunda stänkskyddade. Jag har inte upplevt att mina lår tar eld eller behövt släpa med mig ett extra tangentbord. Jag gillar även trackpointen på thinkpadsen.
Jaha, nu övertygade jag nästan mig själv till en thinkpad trots att jag var så inne på xps 15 när jag läste vad ni skrivit. Thinkpad modellen jag kikat på är ju 14" och de är ju finare att skriva på en större skärm på en dator i ungefär samma storlek. En annnan fördel för XPS 15" är att jag redigerar bilder till och från- fått intrycket att den ska ha rätt så topnotch skärm
Det är just det som är valet och kvalet för mej mellan

Om jag måste resa till en större stad för att jämföra de på plats är de ju inte ens säkert de ger en rättvisbild för mina ändamål. Thaisol och sätta sig ner med latopeni i knäet någon timme, det vet jag int ens om jag vågar fråga butiken om jag får prova.

+ Skärmen, både upplösning, tocuh och infinity
+ Hårdvaran
- Värmen(?)
- Kvaliteten - jämfört med thinkpads då (spillskydd etc)
? ljudnivån - här gissar jag vilt att thinkpaden är tystare.
Sen är det väl bara att vända på det negativa och positiva om man jämför XPS 15 och en thinkpad T460p

Tack för svaren i varje fall. Måste nog säga att de lutar mot en XPS 15 trots allt.

Av Fränkie

Är väldigt intresserad av UHD versionen av denna men har några frågor, så om någon vet så hojta gärna.

Värmeutveckling om man har den direkt på sängtäcket? För att surfa och se film, inte gamea.
Hur upplever ni tangentbordet? Då jag kommer programmera och skriva för det mesta så behöver jag ett bra t-bord. Kommer inte använda mig av ett externt.
Står och velar mellan denna och en thinkpad nämligen

Av Fränkie
Skrivet av s0sdaf:

En annan variant är ju om man orkar släpa med sig separat tangentbord. Antingen något schysst 60% mekaniskt eller varför inte ett sånt här: http://17c4dcd7f91259d8cc66-f5932f6db0039e8c02f89a70c334ff0e.r2.cf1.rackcdn.com/wp-content/uploads/sites/2/48086.jpg

Förstår om det inte är ett alternativ för många dock.

Tror inte det skulle passa mig så bra då det tar upp plats framför laptopen på skrivbordet och vid andra annorlunda arbetsställningar jag har.

Har ändrat min önskelista lite och den ser nu ut så här

Priserna är irrelevanta här utan det är dessa modeller och så ändrar jag hårdvaran för vad som passar bäst.
Kommer inte använda mig av någon mus, t-bord eller extern skärm

Av Fränkie
Skrivet av s0sdaf:

ThinkPadorna är väl kända för sina tangentbord, dock har tangentborden tyvärr blivit markant sämre sen de bytte till "Island/Chiclet keys" (alla laptops har ju det idag tyvärr). Finns dom som moddar in tangentborden från äldre ThinkPads (*20-serien och äldre, t.ex. T420) för att få det bästa av båda världar.

Det var ju mindre trevligt att höra att de tappat kvalitet så. När jag själv bor i en sån liten stad att ingen butik jag varit inne i (iofs bara vart på el-giganten) hade inga dells ÖHT eller någon thinkpad.
Är tangentborden likvärdiga och jag kommer skriva mycket så lutar det nästan mest mot en XPS då. Dom verkar riktigt fina. 15.6" är säkert lite trevligare att programmera på än en 14" även om de inte är så stor skillnad.
Men jag kommer sitta utan mus oxå har jag som fastnat för att använda den där röda klittan, sen att det ska vara kaffespillsäkert på thinkpadsen talar ju för de.
Men Xps:n och verkar ju otroligt fin...

Av Fränkie

Tack allihopa för responsen jag fått.

Lutar mot JS, HTML5 + CSS då.
Har sedan tidigare tunna grunder i Python, Java och C++. Dessa är i mina nybörjarögon någorlunda liknande varandra. Trots att Java och Java Script har väldigt liknande namn så har jag googlat fram att dessa inte är liknande alls. En fundering över det som jag har då, är ifall det är helt på helt onödigt att utöka mina kunskaper i Java för att "programmera"/göra av en webbsida?

Skrivet av Christley:

beror väl på om du har programmering i blodet.
jag har läst java, c++ och vb i skolan och alltid gillat programmering så att lära mig php tog kanske 2-3 månader innan jag kunde säga att jag är flytande i de.
html lär man sig på vägen med php.

dock hade jag fokucerat mer än att öppna dig för varenda en.
node.js och angular.js är väldigt populära just nu

Har alltid haft ett rejält datorintresse och är nu motiverad till att utbilda mig inom detta. Om du menar att ha det i blodet är att vara erfarenhet av det eller att min farfars föräldrar kodade mycket tycker jag borde gå utläsa av rubriken.

Men det lät ju fint att man får html "på köpet" med php. Räknar du det som HTML 5 då eller det gamla härliga html? Om det ens används någonstans nu?

Sen så är jag helt med dej om att fokusera på ett eller kanske två istället för att lära mig fem språk samtidigt.
Men som jag nämnde tidigare att jag har lite kunskap inom Java och Python och har inte kommit till det stadiet (om det väl kommer) där det skiljer sig otroligt från varandra. Är lite osäker på detta, men ska inte CSS komma med HTML 5 kodning oxå? Eller går det att göra en sida ex. enbart i CSS? Funkar det, så skulle jag ju kunna snöa in på Javascript och PHP. Men detta kanske skulle vara att ta lite väl för snabba genvägar?

Du nämner att node.js och angular.js är väldigt populära just nu. Är dessa varianter av några speciella javascript? Jag hade fått för mig att javascript var ett språk på samma sätt som att Java och Python är språk. Men det finns alltså flera olika grenar av javascript? Namnet node.js har jag i vartfall hört namnet på tiidgare.

Skrivet av anon159643:

Jag förstår inte TS frågeställning.

Citat: Men om man med väldig motivation, studerar och läser 8-10h om dagen.
Hur många år kan ta det innan man skulle kunna jobba som webbdesigner eller back/frontend programmerare?

Hur ska du kunna lägga ner 8-10h om dagen på programmering? Om du sysslar med självstudier får du inget studiemedel.

Mitt råd är istället som de flesta att läsa en "programmeringsutbildning" och du kommer få allt serverat på ett silverfat. Du behöver ej oroa dig om pengar, du har lärare som ser till så att du ej slöar och du får umgås med personer med exakt samma mål.

Angående javascript så anser jag inte det är det enklaste språket att lära sig att programmera och det beror på hur de flesta utvecklingsmiljöer fungerar, börjar man istället med C# så kan man mycket enklare koda kod som man kan stega. -Ja, man kan allt stega javascript också, men det är svårare.

Sedan om målet är webbprogrammering ska man då börja med C#, visst om man har planerat att börja webbutvecklare lång tid fram i tiden.
Nå som sagt, fundera på en utbildning, då har lärare planerat ihop ett program som innehåller de delar som man bör kunna.

Fristående kurser kan du få studiemedel för, många kan man även göra på distans. Sen en personlig gissning är att det är fler av studenterna i programmeringsutbildningar är genuint intresserade av det än personer som utbildar sig till exempelvis civilekonom.
Kan ha fel nu men jag tror att de som går en programmeringsutbildning inte sitter på skolan från 8.30-15.30 och köttar kod. Men har man intresset vid sidan av oxå så kan man nog få ihop ett 8-10h.

Är inte helt med på vad du menar med:
"Sedan om målet är webbprogrammering ska man då börja med C#, visst om man har planerat att börja webbutvecklare lång tid fram i tiden."
Så att lära sig ett (inte renodlat webbspråk) är att föredra innan man börjar med språk för webbutveckling? Om jag har förstått det rätt så är Javascript något du lägger in i exempelvis C#? Det motsätter sig ju i sådana fall min fråga om det är på trynet att lära sig Java/Python om man är mest intresserad av webbutveckling.

OT:ar i min tråd nu:
Ni som programmerar mycket och gör det på bärbara datorer. Vad föredrar ni för någon och är det något man verkligen borde tänka på, som en större skärm än 11"?
Jag själv sitter på en thinkpad och trivs med både tangentbordet och den röda klitan.
Är kvaliteten och det underbara tangentbordet värt det? De andra två modellerna jag är intresserade av har mycket annat fint att erbjuda. Dock så kommer jag att använda tangentbordet som sitter på laptoen. Alltså ingen extern mus, t-bord eller skärm.
Är 14" för litet?
Märker jag någon skillnad på 8-16gb RAM samt och ifall det är dual eller quad-core?
Låt säga att jag använda den under ett 3årigt IT-program.

Funderar mellan en dessa 4 modeller, om ingen annan har någon att rekommendera?

Stressar mig mot klockan och sängen så hoppas att det inte blev ett allt för grötigt inlägg.
Tack för alla svar jag fått av alla. Blev betydligt mer än jag trodde och det hjälpt mig.

Av Fränkie

Värdering av laptop

Hej,

Tänker sälja min laptop och har fått bekräftat att jag inte tar överpris iaf. Nu undrar jag vad ni vad ni tycker är ett rimligt pris för en
MSI GT72S 6QE-054NE som är köpt i December och har garanti kvar till December. Har även lagt in 8 GB extra DDR RAM.

Det som sitter i den är bl.a
GTX 980 M
Nvidia G-sync, IPS skärm
6820 HK Intel core I7 CPU
24GB DDR 4 RAM.
USB typ C

Det är väl det mest viktigaste jag kan komma på nu. Köpt för cirka 25,000kr. Har satt priset till ett diskuterbart 14,000kr, är det allt för högt eller?
Har försökt att lägga upp en annons här på sweclockers men det fungerar inte för mig. Vet inte om det är min bank som inte klarar av det (ica banken) på eller varför det inte går. Ska prova med en annan bank senare.

Hör gärna av er med era åsikter.

Av Fränkie

Kändes för det mesta motiverande.
Har alltid suttit vid datorer och inte bara spelat vid dem utan gillar det mesta med dessa. Är inne i en riktig programmeringsfas nu och det hördes bra det som ni nämnde
Tack för svaren

Av Fränkie

Lära sig programmera

Hej,

Kanske en liten udda fråga. Förstår att man förmodligen aldrig blir fullärd inom programmering. Men om man med väldig motivation, studerar och läser 8-10h om dagen.
Hur många år kan ta det innan man skulle kunna jobba som webbdesigner eller back/frontend programmerare? Om man exempelvis läser dessa språk?

  • Java

  • Java Script

  • PHP

  • .NET

  • C

  • SQL

  • Python

  • HTML 5 CSS

Nu menar jag inte att man läser alla samtidigt utan man lär sig först Java exempelvis.
Kan någon dra till med en grov gissning hur lång tid det tar tills man kan göra en helt klart godkänd webbsida eller en app till en mobil?

tacksam för svar

Av Fränkie

Programmeringsdator

Hej,

Jag är intresserad av att köpa en kraftfull programmeringslaptop med ett riktigt fint tangentbord att skriva på.
Planen är att bli mästare inom men del av detta och lära sig grunderna i annat.

  • Java & script

  • PHP

  • .NET

  • .NET

  • C

  • SQL

  • Python

  • HTML 5 CSS

  • CAD

  • Lightroom

Vidare till datorn så vill jag ha en som är under 3kg och max 15" då jag kommer att flytta på mig en del. Jag kommer inte ha tillgång till USB tangentbord eller mus. Den kommer oxå att användas mycket utomhus så batteritid och inte en skärm som speglas alldeles för mycket.

Det står mellan dessa tre datorer om ingen annan kommer med förslag: Lenovo T460s
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3646716
Då jag känner mig säker med kvaliteten, batteritiden och att jag inte kommer slösa tid på att spela spel

Även T460p
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3646646
Kraftfullare, om det nu behövs? Samma sak med kvaliteten här och kanske klarar denna av "mellan avancerad" CAD körning och fotoredigering? Pga grafikkortet och 4 kärnig. Programmeringsmässigt är väl denna bättre än T460s? Är det märkbart dock?

Dell XPS 15"
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3425272
Att redigera bilder på denna måste vara väldigt fint? Den har ju bra hårdvara oxå men fundera på ifall man skriver mycket, så kanske tangentborden på thinkpads passar bättre?

Jag bryr mig enbart om grafikkort för att det ska flyta bättre inom CAD och fotoredigering, om det nu har betydelse?
Vilka av dessa tre rekommenderar ni? Det står mellan dessa tre för mig, ifall inte någon har ett annat förslag.
Väldigt tacksam för svar.
Mvh

Av Fränkie

Tack för ett snabbt svar.
Sitter i Thailand dock och här verkar de inte finnas mkt balla saker