Inlägg

Inlägg som Release har skrivit i forumet
Av Release
Skrivet av atraversiamo:

Klickade nästan på köp på ett FTW3 men...är det någon här som handlat från CUBS computer warehouse London tidigare?

Av Release

Har det sagts något om cross-play för co-open? Mina polare skaffar inte PC och jag är inte intresserad av PS5.

Av Release

Cashback-kampanjer, hur hittar man dem?

Hej!

Jag får sakta men säkert hem fler och fler delar till nästa datorbygge, det enda som saknas är nu ett par fläktar och ett RTX-kort som förhoppningsvis anländer innan jul...

Men medan jag väntar på att fläktarna ska anlända började jag kolla om det fanns någon aktiv cashback-kampanj på t.ex. mobot eller cpu:n jag köpte, men jag vet inte var jag ska börja leta. Google fungerar sämre och sämre och jag blir osäker på om det är jag som är dålig på att leta eller om det helt enkelt inte finns cashback-kampanjer längre.

Är det någon luttrad konsument här som har bra koll på var man hittar cashback-listningar?

Komponenterna om någon är intresserad:

Mobo: Gigabyte Aorus Pro V2
CPU: Ryzen 5 5600X
AIO: NZXT Z53
Ram: G.Skill Tridentz
PSU: Corsair RM850X
Case: Fractal-design Meshify 2 Compact
GPU (Soon™): Asus RTX 3080 ROG Strix OC

Dold text
Av Release

@Lizardman: Bra tips, jag ska kolla upp ES100 och Fiio's alternativ, flera av de verkar ha fler möjligheter till low-latency alternativ, aptx, ldac och allt annat som ger bättre resultat än AAC. Tack!

Av Release

@snajk: tack för att du utvecklade svaret, jag ska ta med det i beräkningen.

Av Release
Skrivet av snajk:

Jag har en Sony SBH 24 som jag använder med mina Fidelo X2 när jag vill vara "trådlös". Alltså en liten BT-mottagare med mikrofon och några kontrollknappar. Några hörlurar ingick också men de brydde inte jag mig om. För videomöte och liknande användning med kabel har jag köpt en V-MODA BoomPro mikrofon som passar perfekt i samma lurar, funkar bra.

De hade fått riktigt dåliga omdömen vad jag kan hitta, men de indikerar ju att det kanske finns bt-adapters för riktiga lurar. Tack för tipset!

Av Release
Skrivet av Lizardman:
Skrivet av Magicanz:

Skulle kollat Hifiman Deva, lite dyrare men trådlösa och tyckte de var väldigt bra när jag testade (testade dock inte just trådlösa funktionen). Har trådade Hifiman Sundara själv som är byggda från samma grund och de är nästan helt perfekta imo.

Bra tips, jag har inte sett de lurarna nämnda någon annanstans så det uppskattas. De ser ut att nästan vara vad jag letar efter, men ändå inte riktigt.

Är bluetooth det enda trådlösa alternativet numera? Ljudkvaliteten är väl fortfarande långt efter på bt-sidan. Trots det ser det ut som att man helt slutat tillverka RF-lurar runt 2009 eller nåt.

Hifiman Deva är rätt fula, men om man ändå tvingas köra på bt, känner ni till någon annan lösning som liknar deras bt-adapter/dac? Den i sig verkar ju relativt bra, men de har valt att låsa den helt till hörliursmodellen. Om en liknande och kompentent lösning finns så skulle man ju kunna koppla vilka öppna studiomonitorer med löstagbar kabel som helst.

Av Release

[Köpråd] Öppna, trådlösa hörlurar, existerar det?

Jag behöver hjälp att hitta ett par öppna, bekväma och trådlösa hörlurar, men det verkar svårt att hitta några alls. Butiker och prisjakt etc. verkar inte ens erbjuda möjlihet att filtrera efter öppna/slutna utföranden eller ens trådlös teknik.

Användningsområdet är musik, möten och spel. För att inte oavbrutet sitta still i en stol 16 timmar per dygn behöver jag trådlösa lurar (separat mic får stanna vid datorn), där jag föredrar öppen konstruktion och neutral/klar ljudbild, typ studiomonitorer, nåt man kan ha på sig halva dygnet utan att få ont eller trötta öron.

Är det någon som känner till ett par öppna, trådlösa hörlurar i något slags hifi-mellansegment? Smärtgränsen för konstnad hamnar runt 3000 kr.

Av Release

@Axel95 Tack så mycket för svar, jag började förtvivla när tråden nådde 200 views utan svar Men då kör jag på den längsta radiator jag får plats med i meshify 2 compact och oroar mig inte så mycket för clearance.

Jag lyckades också lista ut att skillnaden på ram:en som är "for AMD" bara är config, vilket kan ändras i BIOS. Bra motivation för 2000kr högre prislapp...

Av Release

Topmountad radiator med ROG 3080 Strix OC + 5600X i Meshify 2 Compact?

TL;DR: Vill mounta AIO radiator i toppen på Meshify 2 Compact, får mitt ATX-mobo och G.Skill RAM plats under en topmountad radiator och räcker Z53 till att kyla 5600X?

Jag har börjat samla ihop alla komponenter jag behöver för nästa bygge i väntan på att mitt 3080 Strix OC ska anlända, och har lite svårt att bestämma mig för vilket case jag skall köpa.
Just nu ser Fractal Design Meshify 2 Compact väldigt attraktivt ut, men jag är osäker på om mina komponenter får plats i den config jag har tänkt mig.

Köpta komponenter:

Mobo: Gigabyte B550 AOROUS Pro V2
CPU: Ryzen 5 5600X
GPU: RTX 3080 ROG Strix OC
RAM: G.Skill TridentZ RGB (F4-3200C16Q-32GTZR, såg just på G.skills produktsida att de har ett till artikelnr med ett X i slutet som är "for AMD", kommer dessa inte funka med min ryzen, har jag köpt fel version?)
PSU: Corsair RM850x

Önskade komponenter jag är osäker på är kompatibla:

AIO: NZXT Kraken Z53 (eller Z63/Z73? topmountat verkar max vara 240 mm i längd, men jag vet inte om mina RAM får plats under radiatorn eller ej, och om en Z53 är tillräckligt för att kyla 5600X ordentligt)
Case: Fractal Design Meshify 2 Compact

Så det jag hoppas på att kunna göra är att montera två-tre fläktar i fronten och botten för intake, den största Kraken-radiator som får plats i toppen på caset och en fläkt i bak för utblås, samt montera 3080 med vertikal-konvertering. Jag kommer bara köra M.2 ssd:er och inga andra diskar.

Kommer min önskade config fungera?

  • Får mitt ATX-mobo och G.Skill RAM plats under en topmountad radiator?

  • Räcker Z53 till att kyla 5600X?

(och måste jag byta ut RAM:en? Jag har inte byggt dator på sju år och aldrig byggt med AMD tidigare.)

Tack på förhand!

Av Release
Skrivet av PerWigren:

Gamecube-adapter (8BitDo GBros):
https://www.8bitdo.com/gbros/
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5181323

N64-adapter till Gamecube, används tillsammans med Gamecube-adaptern ovan. Rumble Pak funkar.
https://www.raphnet-tech.com/products/n64_to_wii_v2/index.php

C64/Atari:
https://www.icode.com/product/bluetooth-wireless-atari-retro-...

Wii:
En Orico BTA-403 Bluetooth-adapter, som är den enda adaptern med fullt stöd för Bluetooth Passthrough i Dolphin som fortfarande finns till salu utanför eBay. Funkar perfekt.
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=2680848
https://wiki.dolphin-emu.org/index.php?title=Bluetooth_Passth...
+ en billig USB-sensorbar från Amazon/Tradera.

Snyggt, tack för den utförliga beskrivningen.

Av Release
Skrivet av PerWigren:

Någon specifik du undrar över? Det är blandat med replikor från 8BitDo, adaptrar till originalkontrollers och kontrollers som går att använda som de är.

Ja det var eventuella trådlösa adaptrar jag tänkte på, N64 och Gamecube ser ju ut att vara originalkontroller bland annat.

Av Release
Skrivet av Karate Taco:

Ja, men ibland motvilligt. Jag gillar att spela på min TV och har inte hittar någon bekväm lösning att ha tangentbord och mus i soffan. Någon som testat något och har något tips?

Såg att det finns något som det här: https://www.youtube.com/watch?v=JVpGH1OBRjg Corsair kallade sin produkt "lapdog" för ett par år sedan men den verkar ha utgått, finns säkert flera andra varianter men det kan vara en lösning kanske?

Skrivet av PerWigren:

EN handkontroll? Jag använder alla dessa till datorn (trådlöst).

https://i.ibb.co/376Wm8K/image.png

Hur?

Av Release
Skrivet av Qubeista:

Plug n play, det är så jävla smidigt. Antingen kör man trådat eller så har man blåtand i datorn eller via en receiver. Fungerar verkligen löjligt bra, det enda negativa är att "command prompts" från spel visar Xbox-layouten

Gött, kanske dammar av den där steamlinken jag köpte på black friday för ett par år sedan och testade i fem minuter. Steamkontrollern var verkligen horribel och vid funktionstestet gick det lite sisådär att använda ps4-kontrollen, men om de har utvecklat konceptet kanske det blir lite mer soulslikes och hacknslash på pc:n som oväxling från Warzone.

Av Release

Hur funkar ps4ans handkontroller till PC numera, behöver man fortfarande 3rdparty drivrutiner och mjukvara för att konvertera inputen?

Av Release
Skrivet av Clasito:

Hade du haft ditt 3080 redan nu är 5800x ett rimligt val men eftersom du ändå ska vänta in den ser jag ingen anledning till att köpa första bästa. 5900x är en mycket bra presterade CPU och ja den är värd att köpa även för dem som bara spelar. Går att hitta skillnader redan idag mellan 6 och 12 kärnor och gapet lär bara öka.

Noterat, och väl motiverat argument.

Skrivet av Vapo:

Du borde hänga på låset när RX6700XT har säljstart den 17 mars...

The best 1440p graphics card for Call of Duty: Warzone is AMD’s RX 5700 XT. One of the most surprising results taken from our benchmarks is just how good this card performs at 1440p. Averaging 122fps, the RX 5700 XT sits only 8fps below the RTX 2080 Super, a GPU that runs up almost double its cost.

Och som tidigare sagt. Matcha med en Intel 11700 (K/KF) när de också börjar säljas om ca en månad tillsammans med ett Z590 ITX moderkort (?) och snabba minnen i 3600MHz (?) och bygga allt i ett Cooler Master MasterBox NR200P *thumbs up*

Jag kommer inte köra på AMD när det kommer till GPU, det ser inte ut som att de är ikapp Nvidia. Eftersom jag redan kostat mig ca 3000kr med att vänta för länge med att beställa GPU vill jag egentligen inte vänta in fler produktsläpp, men bestämmer jag mig för Intel så står det väl mellan 10700 och 11700...

Av Release
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Har du beställt ett RTX 3080 för 12000kr som du planerar leverans till jul? Det låter otroligt dyrt.

Men AMD 5600x eller 5900x beroende på hur framtidssäker du vill vara.
Intel 11700K som kommer snart är nog rimlig (11900K om du vill vara ännu mer framtids"säker"). Annars räcker gissningsvis 10400F också om du vill spara in pengar där.

12 290kr, beställde ett Strix OC i Februari från Proshop (övriga officiella distributörer tillät inte beställning vid det laget). Det var inte aktuellt med datorköp i augusti förra året och jag hade därför inte följt marknadsutvecklingen med låtsas-msrp, akut brist på komponenter och skenande priser. Leveranstiden är en gissning från min sida efter att ha sett väntetiderna för övriga swec-medlemmar som beställt i september eller oktober.

Skrivet av norrby89:

vill inte va den, men varför rekommenderar ingen 5800x? Sure är typ 2000kr dyrare än 5600x och bara 1000kr billigare än 5900x dock så är det en ENORM fördel med 5800x, den går att köpa! det finns överflöd av dom.

så beställ moderkort, ram chassi osv osv och kör på en 5800x så kan du börja använda datorn direkt med ditt nuvarande grafikkort sen hålla tummarna på att det nya kortet inte tar allt för lång tid att levereras

Du har en poäng med tillgängligheten, men jag har egentligen bara bråttom att beställa, inte att få hem. CPUerna verkar ju åtminstone komma in i jämn takt även om de tar slut i lager omedelbart. Jag ska se om jag hittar lite prestanda-jämförelser att väga mot kostnaden, men det var ett bra tips att ta med den i beräkningen ändå.

Skrivet av Korppi:

Håller med norrby. Kör på 5800x det är en riktigt bra processor för spel och den går att köpa. Alternativt 10700k eller vänta på 11700k

Jämför man siffror i produktbeskrivning mellan dessa två är de väldigt lika, (antal trådar, kärnor etc.) förutom att Ryzen har mycket mer L2/L3 cache. Känner du till någon konkret skillnad i prestanda eller funktion vid användning här eller blir det möjligheten att överklocka 10700K (mer framtidssäker?) som skulle kunna vara avgörande vid val?

Av Release

Hjälp att välja CPU i övre prestandasegmentet för spel

Hej!

Jag planerar för ett kommande datorbygge och har beställt ett RTX3080, förväntar mig leverans nån gång till jul. Men med all komponentbrist som sprider sig till att gälla i princip alla delar i en dator måste jag börja lägga beställningar på resten redan nu. GPU är vald men valet av CPU påverkar valet av mobo och ram samt i anslutning till det valet av chassi, så CPU måste väljas först (och tydligen ökar kostnaden för ram med 10%/vecka nu enligt en av dagens artiklar så jag har väl bråttom att köpa innan det brinner i ännu en översvämmad jordbävningsfabrik).

Jag har försökt läsa mig till vad som skulle passa mig bäst men majoriteten av den info jag hittar har rubriker som känns väldigt hype-baserade och det gör mig misstänksam.

Vilken CPU skulle passa mina behov bäst?

Användning:
Spel, bara spel, jag kommer inte klippa film och jag kommer inte streama vad jag spelar. Jag vill att min CPU inte ska hindra min GPU (RTX3080). Jag spelar inte CS i 360fps, men jag vill kunna spela Warzone i 1440p på kanske 120-140fps i alla fall (i ultra settings om det ens är möjligt?), och jag vill kunna spela current/next gen spel i 1440p utan att behöva ställa ned grafikinställningar till att se ut som Minecraft.

Budget:
Jag vill betala för kvalitet, inte för skrytfaktor. Jag valde RTX3080 istället för RTX3090 eller Titan, så jag vill matcha med en CPU som presterar i motsvarande nivå, 3080 kostar 12k och jag förväntar mig att lägga 20-25k totalt för dator och skärm.

Bonusegenskap:
Jag vill gärna kunna köra datorn relativt tyst. Jag luftkyler oftast med de största tornkylare Noctua eller Bequiet! kan erbjuda för detta ändamål, så om två CPUer presterar likvärdigt men den ena är svalare/mer energieffektiv kommer jag välja den alla dagar i veckan.

All input är välkommen, så länge den är motiverad med något utöver att "AMD är bättre än Intel" eller vice versa Tack på förhand!

Av Release

@Deeziel: Bra tips det med, kanske inväntar amazons svenska lansering innan jag köper något därifrån dock, tröttsamt att betala en hundring extra eller mer för att paketet skall "inspekteras" (momsen har jag inget emot, och hade gärna betalat vid köpet eller i förskott för att slippa administrationsavgiften, men det är ju inte möjligt).

Av Release
Skrivet av LemonIllusion:

Istället för att leta efter enklare sätt att växla hade jag försökt hitta ett sätt att få ljudet till och från båda datorerna utan att behöva växla något. Till exempel kan du koppla headsetet till ena dator och använda två VBAN-strömmar med VoiceMeeter Banana för att skicka vidare till och ta emot ljud från den andra datorn.

Min arbetsgivare skulle aldrig tillåta en sådan mjukvara att installeras på jobblaptopen.

Skrivet av jockern:

Jag använder Aten US424 för att koppla USB-prylar mellan datorer. USB 2 dock. Det blir ju typ KVM men utan V och för generiska USB-prylar som inet kräver USB 3.

https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=3273687

USB 2.0 räcker för Astro, det blir nog att jag testar en sådan, om det är generisk usb. Jag fick intryck av att några andra nämnda KVM-switchar från Aten i annan tråd inte hade generisk USB-läsning, utan att de specifikt port för port skötte keyboard ELLER mouse input och inget annat. Den där ser ju rätt generisk ut så det borde funka (och kostar inte 7 lax ex moms). Tack för tipset!