Inlägg

Inlägg som GreyWilk har skrivit i forumet
Av GreyWilk

Dag: 1
Språk: #powershell

Tyvärr har jag inte så bra med tid men ska försöka hinna med några dagar i alla fall. Körde för något år sedan med #PowerShell men då gjorde jag stora funktioner. Denna gången vill jag slimma ned radantalet så mycket som möjligt.

## Part 1 $Input_D1 = Get-Content -Path .\Input.txt $increase = 0; $decrease = 0; $same = 0 for ($i = 0-1; $i -lt $Input_D1.Count; $i++) { switch( $Input_D1[$i] ){ { $Input_D1[$i] -gt $Input_D1[$i-1] } { $increase++; Write-Verbose "$($Input_D1[$i]) < $($Input_D1[$i-1])" } { $Input_D1[$i] -lt $Input_D1[$i-1] } { $decrease++; Write-Verbose "$($Input_D1[$i]) > $($Input_D1[$i-1])" } default { $same++; Write-Verbose "$($Input_D1[$i]) = $($Input_D1[$i-1])" } } } return $increase ## Part 2 $increase3 = 0; $decrease3 = 0; $same3 = 0 for ($i3 = 0; $i3 -lt $Input_D1.Count; $i3++) { if(-not [string]::IsNullOrEmpty($Input_D1[$i3+3])){ $curr3 = $null; $curr3 = ($(@($Input_D1[$i3,($i3+1),($i3+2)])) | Measure-Object -Sum).Sum $next3 = $null; $next3 = ($(@($Input_D1[($i3+1),($i3+2),($i3+3)])) | Measure-Object -Sum).Sum switch( $curr3 ){ { $curr3 -lt $next3 } { $increase3++; Write-Verbose "$curr3 < $next3" } { $curr3 -gt $next3 } { $decrease3++; Write-Verbose "$curr3 > $next3" } default { $same3++; Write-Verbose "$curr3 = $next3" } } } } return $increase3

Dold text

Dag: 2
Språk: #powershell

## Part 1 try{ $Input_D2 = Get-Content -Path .\Input.txt $forward = 0; $depth = 0 foreach($item in $Input_D2) { switch( ($item -split ' ')[0] ){ 'forward' { $forward = $forward + [int]$(($item -split ' ')[1]) } 'up' { $depth = $depth - [int]$(($item -split ' ')[1]) } 'down' { $depth = $depth + [int]$(($item -split ' ')[1]) } default { Write-Host "Unable to match direction!!" -ForegroundColor Red; throw "Check code!"} } } return $forward*$depth ## Part 2 $forward_2 = 0; $depth_2 = 0; $aim_2 = 0 foreach($item_2 in $Input_D2) { $p1 = ($item_2 -split ' ')[0] $p2 = ($item_2 -split ' ')[1] switch( $p1 ){ 'forward' { $forward_2 += [int]$p2 $depth_2 += [int]$p2*$aim_2 } 'up' { $aim_2 -= [int]$p2 } 'down' { $aim_2 += [int]$p2 } default { Write-Host "Unable to match direction!!" -ForegroundColor Red; throw "Check code!"} } } return $forward_2*$depth_2 } catch { Write-Host -ForegroundColor Red "Check code!" }

Dold text
Av GreyWilk

Ta absolut körkort. Det är många jobb som "kräver" det utan att man faktiskt behöver nyttja det.
Gällande plugg så är jag inte övertygad om att man behöver plugga för att komma till det man vill jobba med - eftersom jag själv inte gjort det.
Beror väldigt mycket på vad du faktiskt vill jobba med eller inom. Du kanske vill jobba inom matgrossist men inte bryr dig så mycket om vad eller så är det väldigt specifikt det du faktiskt vill jobba med.
Försök ta reda på vad du verkligen vill idag och börja ta dig mot det målet. När du vet vart du vill kan du lättare också bestämma och få hjälp med hur du ska ta dig dit.

Jag håller med alla som säger att det är värt att hitta jobb som man trivs med eller kanske till och med gillar. Enligt mig gör det livet roligare.

Av GreyWilk
Skrivet av TobX:

Nu har jag äntligen fått igång min unraid
Hade lite problem med att bios inte hittade mina m.2, så fick flasha.

Har du alltså lagt upp två pools för cache?

Japp 😊
Riktigt trevligt med två/flera cache pools!

Av GreyWilk
Skrivet av TobX:

Yes, tänkte lägga upp ssd cache.

CPU: AMD Ryzen 5 3600
Mobo: ASRock B550M Pro4
RAM: Corsair LPX 3200MHz 32GB
SSD: Kingston A2000 M.2 500GB x2
HDD: Seagate IronWolf Pro 6TB x2

Min tanke var att avvända den ena SSD till cache och den andra till div VM's/Dockers
Eller kan man dedikera utrymme på cache för VM's ?

Jag är som sagt helt ny på detta

Du kommer att ha några default shares och sedan kan du skapa egna shares.
För VM's så ligger de som standard i den share som heter 'domains'. Data för dockers ligger under appdata.
Rekommenderat är att båda dessa ligger på cache (SSD helst).
Svårt att dedikera endast visst utrymme på cache till en sak. Men du kan skapa ett share som endast ligger på cache eller lägga ett default share på cache endast.

Beroende på hur viktigt du tycker det är så kan det vara bra att skapa redundans för cache:n också. Jag själv kör med ekvivalent till raid1 på min ena cache där jag har docker appdata och VM's.
På min andra cache kör jag stripe då den agerar endast stor yta att kopiera in data till unraid.

Av GreyWilk
Skrivet av TobX:

Kanon.
Tack för snabbt svar!

Jag kommer att vilja bygga ut den i framtiden, men i dagsläget vill jag framför allt ha lagringsutrymmet.

Får väl posta specs senare i kväll då jag (förhoppningsvis) fått igång allt

Min största rekommendation gällande unraid är att ha en SSD-cache pool. Gör massiv skillnad tycker jag (gällande hastighet för kopiering, skrivning, läsning mm).

Av GreyWilk
Skrivet av TobX:

Jag ska i helgen bygga min första unraid server och har en fundering.. jag har flera, men vi börjar med denna.
Då jag skaffat 2st 6TB diskar undrar jag om jag vid ett senare tillfälle kan lägga in en tredje disk och sätta som parity till dom befintliga?

Japp. Det går bra. Tänk bara på att den måste vara lika stor, eller större, än största disken i array:en

Av GreyWilk

Surfar man in på Speedtest.net så är det ofta leverantören kan identifieras.

Av GreyWilk
Skrivet av Pzyber:

Nej och inte direkt intresserad. Det är för flyg eller bilspel isåfall men fungerar bra utan. För annat där man inte sitter tycker jag inte det är något att ha då det känns fel.

För virtuella möten osv skulle det ju kunna vara något, få dem att kännas lite bättre än via Teams etc.

Tre spel som inte är sim's som jag tycker det är helt klart värt det för är HL:Alyx, Rec Room (köra quests med polare) och Super Hot!
Har provat Overload som är en VR-variant av Decent/Decent 2 är kul men den är så galen med att kunna röra sig 360 grader att även jag som nästan aldrig blir åksjuk blir åksjuk på typ 5 minuter

Windlands 2 är också gött!

Av GreyWilk

Har ett som jag använt mycket men problemet just nu är att handkontrollen och ena basstationen är kassa så att spela är inte så gött längre.
Håller på att dividera med tjejen om vi ska skaffa två Oculus Quest 2 eller ett Valve Index som ersättare.
Så just nu ligger headsetet mest på hyllan :/

Av GreyWilk
Skrivet av superegg:

Nu är jag lite galen person, men jag tänkte testa att flytta över lite DLL filer från 7:an till 11:an och se vad som händer.

Det mesta finns kvar i deras kärna, men en del saker är låsta/bort tagen men det går att länka om i registry.

Men dom har API till Windows så det går att koda eget, men det krävs mycket mer jobb.

Låter väl som ett skapligt vettigt test.
Har själv gjort en del liknande förr. Orkar oftast inte längre - har andra grejor att lägga timmar på

Av GreyWilk
Skrivet av superegg:

Ja den gamla, var mycket lättare att hitta saker. Nu ska allt se ut som en Android i gui.

Men ska försöka moda bort den nya helt.

Hittar du något vettigt så hojta gärna till

Av GreyWilk
Skrivet av Gurrrra:

Kan man inte ens göra taskbaren mindre?
O menar du att dom fortfarande har inställningarna utspritt på flera ställen istället för att samla det på ett?

Ser också på squonks screenshot att dom fortfarande inte har fixat så det mörka temat är mörkt överallt, utan taskbaren lyser med sitt äckliga vita. Så även om jag ändå är lite sugen på Win11 efter att ha sett lite klipp från det nu så har jag ändå vääldigt låga förväntningar att dom kommer fixa dom sakerna jag stört på mig med Win10 sen typ alltid. Visst att dom har tid på sig att fixa, men jag är skeptisk..

Tror inte det. Finns dock ett reg-värde som heter TaskbarSmallIcons ( ligger under: Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced ) som man kan sätta till 1. Dock verkar det inte rendera helt rätt och ikoner blir fula/lite pixlade.

Av GreyWilk
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

De kommer lösa det. Det är ju inte precis ovanligt att ens taskbar ligger ovanför en annan taskbar på den dator som man fjärrstyr. Och för att komma åt taskbaren i den andra datorn så måste man flytta sin egen.
Detta leder till att Microsoft måste lösa problemet på något sätt om windows 11 ska vara användbar på ens klient.

Absolut. Bara störigt för tillfället att den är fast där den är.

Skrivet av superegg:

Dom sa att denna OS skulle blir mer anpassad, men tycker inte man kan ändra så mycket.

Tycker dock bättre om den gamla kontrollpanelen, förstår inte varför så många ogillar den.

Dem gamla - som i Win7/Vista-kontrollpanelen?
Jag tycker att få kontrollpaneler har varit speciellt bra egentligen - även den från Win7/Vista har brister.

Skrivet av danskung:

Var också orolig över den nya taskbaren. Nu efter att ha testat windows 11 i en dag kan jag meddela att jag tycker det är skönt att den är centrerad där nere, när jag använder min ultrawide-skärm. Extremt ergonomiskt att inte behöva vrida sitt huvud hela tiden.

I Win10 lekte jag lite med att centrera ikonerna och startknappen på taskbar:en. Gick väl bra. Men föga relevant när jag ändå har den på vänstersidan av skärmen

Av GreyWilk
Skrivet av Ahlen:

Gillar inte spacingen mellan filer/mappar i utforskaren när man kör i detaljerad vy. Hoppas går detta ändra sen.

Har du rätt i. Lite för mycket spacing för mig.

Av GreyWilk

Sjukt störigt att man inte kan flytta på TaskBar:en. Den är fast i botten på skärmen och tar ofantligt många pixlar i utrymme ( har en super ultra wide-skärm ).

Gillar att de fixat om lite med 'Settings' men fortfarande finns det saker kvar i gamla hederliga kontrollpanelen ( cpl ).
'Settings' känns lite buggig. Fastnar ibland och har även stängt ned sig för mig.

Snap Window och Snap Groups ( snap groups har jag inte ens fått att fungera helt ) har en del kvar att önska. Fick köra igång PowerToys igen och köra PowerToys Fancy Zones så länge.
Rundade hörn eller icke rundade hörn... ja, spelar inte så stor roll direkt. Nya ikoner för dokument, musik bla bla är väl fina.

Spelprestandan som jag testat hittills är densamma.

Jag får inte det att fungera att pinna grejor på startmenyn. Kan försöka göra det hur många gånger som helst men inget händer.
Så för tillfället blir det att söka upp allt istället ( eller scrolla genom listan ).

Överlag nöjd.

Av GreyWilk

Längsta är 8 år men det har verkligen varierat. Kortaste är 9 månader
Märks på kollegor att de oftare och oftare byter efter kortare tid (sub 6 år).
Jag är lite mitt emellan. Vill gärna jobba minst 5 år på något ställe om stället "tillåter" det - dvs att jag trivs mm.
Men tanken på att jobba 20 år på ett ställe är lite... oroväckande.

Av GreyWilk

Jag gillar verkligen flera av grejorna i butiken och hade gärna köpt ett plagg eller poster.

Det jag saknar är lite variation / alternativ kring färger då det är mycket mörkt / svart vilket är varför jag inte köpt något än. Hoppas och väntar på nya grejor!
Jag skulle jättegärna köpa en vit/grå/blå/grön variant av modermodemet-tshirten eller en poster i alternativa temafärger.

Av GreyWilk

Googlar man lite på det så är det några som säger sig ha haft kontakt med Asus support och att de fått instruktion om att bara byta namnet på filen - dvs ingen konvertering av binären öht.

Av GreyWilk

Kan vara värt att kolla att alla jumpers sitter där det ska sitta jumpers och att de sitter på ett sätt som är rätt.
Manual kan du hitta här där det beskrivs hur de ska sitta för olika bushastigheter och multipliers (sida 13 i manualen).
https://soggi.org/motherboards/biostar/M6VCG.htm

Av GreyWilk
Skrivet av Svensktiger:

Fungerande 9800 PRO är sällsynta numera.
ATI fummlade med kylningen vilket gjorde att korten eldade upp sig själva efter ett tag.
Har själv säkert 5 trasiga kort, och har återvunnit lika många...
Ett fungerande kort är definitivt värt att sälja.

Oklart om det faktiskt fungerar. Det har legat i sin orginallåda med antistat-påse sedan jag tog ut kortet från datorn - och då fungerade det.

I denna tid har jag valt att vara lat för att nå mina mål och det innebär bl a att allt som jag lägger till försäljning som inte hämtas åker med till nästa besök till sopstationen för att lämna till återbruk (Erikshjälpen eller liknande).
Men denna har ändå något nostalgiskt runt sig för mig. Jag kommer ihåg hur brutalt dyrt det var på sin tid (tyckte jag) med sina 4500:- eller hur mycket det exakt nu var. Så jag vill hellre att det kommer till användning av någon som vill ha det snarare än att skicka det till skrot eller Erikshjälpen...

Skrivet av ronz:

Min första dator som jag byggde hade ett Hercules 3D Prophet 9800 Pro. Blått kretskort och kopparkylare. Det såg så jäkla smexigt ut. Uppgraderade sedan kylaren till en Arctic Cooling VGA Silencer 2.0.

Skrivet av anon5930:

Typ denna? Snygg! Saknar faktiskt tiden man faktiskt såg själva kortet. Dagens kylare och kåpor fyller oftast sin funktion, men man döljer ändå vad som finns där under:

https://www.ixbt.com/video2/images/r9800pro-2/herc-9800pro-scan-front.jpg

Japp. Håller med. Det är stilrent idag med att man har kåpor men det är inte speciellt intressant. Jag själv har alltid gillat kretsar.
Jag är glad över att t ex MSI började med röda moderkort ganska tidigt och valde att gå från den riktigt fula bruna färgen som annars fanns på tidigare moderkort.