Inlägg

Inlägg som DaveMcGroin har skrivit i forumet
Av DaveMcGroin

Det finns ofta facebookgrupper där folk säljer begagnad kurslitteratur kolla ifall du kan hitta en sådan för din skola och linje. Det finns ibland även butiker som säljer begagnade böcker på campus. Lycka till med studierna!

Av DaveMcGroin

Vet inte om detta är intressant för någon längre men beställde från webhallen igår och kan hämta ut idag. Beställde med klarna på faktura.

Det finns fortfarande massor kvar, är det inte så högt tryck på att köpa längre eller är det just att folk inte tycker det är värt med bundeln?

Av DaveMcGroin

Gött att lurka.

Av DaveMcGroin
Skrivet av Ryssfemma:

4 år senare men du har fel om att asiater främst använder riskokare.

Du det har jag nog garanterat, inte mycket jag har rätt om

Av DaveMcGroin
Skrivet av ZyntaX:

https://i.imgur.com/ZaZYZkS.jpg
Till slut så trillade jag också dit.

😍

Av DaveMcGroin
Skrivet av AMD-FX:

Det ska vara Röda mekaniska brytare, men nu har jag köpt reservdelar (små plastpiggarna som sitter under tangentbordet) från hans tangentbord. Tror inte du vill ha det längre

Jag är mest bara intresserad av brytarna, så om tangentbordet finns utan piggar och till salu så är jag fortf intresserad.

Skickades från m.sweclockers.com

Av DaveMcGroin

Vilka brytare är det?

Av DaveMcGroin

Tack för en riktigt trevlig kväll!

Skickades från m.sweclockers.com

Av DaveMcGroin

Jag kommer gärna!

Skickades från m.sweclockers.com

Av DaveMcGroin
Skrivet av Micke O:

Är det inte bara enklare att skippa AWn isf så slipper man skaffa en riskokare?

Haha då får man ha kvar sitt jobb men man får inte de tre första

Skickades från m.sweclockers.com

Av DaveMcGroin
Skrivet av Micke O:

Jag tvivlar inte på att riskokare är bra, men exakt VAD är det dom gör annorlunda som man svårligen kan åstadkomma i en kastrull?

Automatisering, sinnesro, känslan av att vara ett steg närmre framtiden man drömde om som barn, samtalsämne kring kaffemaskinen på jobbet, ris som står färdigt när man kommer hem från tidigare nämnt jobb (para ihop med en crock pot så kan du slopa alla kastruller), fylletillagning av ris som inte drar igång brandlarmet 5 på morgonen efter man däckat (efter aw med jobbet då), lätt hanterad tillagning av ris när man är deprimerad efter man blivit sparkad från jobbet efter hur man betedde sig på senaste awn. Crock potten kommer också till användning i detta stadie.

Men mest förmodligen att det är lättare att få till riktigt bra ris med mindre arbete

Skickades från m.sweclockers.com

Av DaveMcGroin
Skrivet av MisterTipp:

PTFE verkar inte vara hela världen, däremot PFOA är lite sisådär. Säker på att Zojirushis non-stick coating är PFOA fritt?

Skickades från m.sweclockers.com

Nej jag hittade bara en källa där det stod ptfe, nästan hela tiden skriver de bara mon-stick.

Av DaveMcGroin
Skrivet av pjb:

@DaveMcGroin:

Det är ju ungefär det jag beskriver under nedkylningsprocessen bildas giftiga sporer vare sig det sker i rummet, kylen eller frysen som sedan är giftiga när man värmer riset.
Hade själv aldrig hört talas om det tills för ett par år sedan men talade med en kock i något sammanhang som väl kände till problematiken.

Nja det är inte riktigt vad som står i källan jag postade, där står det att man helt klart kan kyla ner riset och använda det igen. Det står att risken är störst ifall du lämnar det i rumstemperatur en längre tid, men att du kan kyla ned det du inte använder och använda dagen efter.

Skickades från m.sweclockers.com

Av DaveMcGroin
Skrivet av pjb:

@DaveMcGroin:
Tror inte det hjälper med att göra fried rice på nedkylt rice för det är inte bakterierna i sig som är giftiga utan det gift som de bildar när de kyls ner och som sedan aktiveras och blir giftigt vid uppvärmning om jag läste rätt.

Jag är absolut ingen expert angående giftig mat. Men att något speciellt skulle hända när ris kyls ner känns osannolikt. Större sannolikhet att det är något som det här som syftas på. Så det är igen alltså mat som hanteras på ett sätt som det inte ska, står för länge i rumstemperatur eller i en temperatur över det.

Min uppmaning till att göra fried rice var inte för att det på något magiskt sätt skulle göra riset säkert, utan för att om du kokat ris och kylt ner det så är det redan säkert. Och nerkylt ris som fått stå någon dag i kylskåp är perfekt för att göra fried rice.

Av DaveMcGroin
Skrivet av Campaigner:

Vill också ha en riskokare. Kan ni rekommendera nån? Kan lägga 2.000:- utan problem men då ska den vara fantastisk också.

Skrivet av Alling:

Ja, låt höra nu, @DaveMcGroin!

Eftersom det är rätt oklart vad du faktiskt vill lägga så kan jag droppa lite tips jag brukar ge när det kommer till riskokare. Köp en som sluter tätt och inte har ett glaslock liggandes på. Detta ger mycket bättre resultat, en sådan riskokare som bara sluter tätt kan man få för 600 kr ish. Om du vill ha något ballare så ska du kolla på sådant som citatet under mig har länkat.

Skrivet av MisterTipp:

https://www.yumasia.co.uk/rice-cookers/3-cup-capacity/zojirus...

Är lite sugen på denna, men är osäker ang. Teflonet.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag fick söka runt lite för att se ifall den non-stick delen som de använde faktiskt var teflon och det verkar som det är det (eller iaf PTFE då teflon verkar vara ett märke?). Men från vad jag läste här så verkar det som det är lugnt om du inte grillar din riskokare eller använder metallgrejer i den (och det bör man verkligen inte göra med någon produkt som är non-stick även ifall de säger att man kan eller inte). Så jag skulle säga att det är lugnt. Nästan alla jag har sett har teflon i sin skål. Men man borde nog inte lyssna till mig när det kommer till om teflon är säkert eller inte, jag kan ingenting om det. Jag bara gillar riskokare och tycker riskokare är värt risken att dö.

Skrivet av Gorian:

Alltså, hur yttrar sig detta egentligen? Har hört det hur många gånger som helst, men har också micrat ris i årtionden utan problem. När är det jag kan räkna med att drabbas av dessa hemska biverkningar folk ständigt varnar om?

Jag är inte asbra på det här med bakterier i mat men det jag vet är att om mat står i något över rumstemperatur för länge så ligger det i stor risk för utveckling av otäcka bakterier man inte vill ha att göra med. Att värma mat flera gånger gör att maten hamnar i denna schyssta zonen för att bakterier ska växa fler gånger och därför är det gött att undvika detta. Tex värmer jag bara upp mat en gång till efter första tillagningen (tillagning -> matlåda i kylen -> mikra -> släng det som blir över) eftersom det var vad man pappa sa åt mig. Jag kan inte se att det skulle vara något speciellt med ris som gör det dåligt att kyla ner och mikra senare.

Tvärt om skulle jag säga, koka för mycket ris! Kyl ner det som blir över och gör fried rice på!

Av DaveMcGroin

@Exxovion: oj hur fungerar det? Får man en popup som i winrar varje gång man startar datorn eller något annat?

Av DaveMcGroin

För proprietär mjukvara är ren ondska! Fri och öppen mjukvara för alla! Leve Stallman!

Av DaveMcGroin
Av DaveMcGroin
Skrivet av frong:

@Tdoll:

Ja, t.ex. påstående som dessa bör absolut styrkas med vetenskapliga källor för att det skall vara värt eller ens kunna diskuteras.

"Det är mycket energieffektivare och därmed bättre för miljön, klimatet och världshungern att inte äta kött."

"Nej, det är inte bättre för miljön att endast äta grönt."

"Visste du att 90% av Skånes våtmarker har förstörts pga odling av grönsaker? Och detta har lett till att nästan allt amfibie djurliv är som utdött här nere i Skåne."

"Antibiotika är väldigt sällsynt i Sveriges boskap."

Etc

Håller med tycker folk borde posta fler källor på sina recept! Eftersom det är det tråden ska handla om enligt TS

Skrivet av ghollghost:

Detta är inte tänkt att vara någon hat-tråd åt något håll, utan en tråd där vi kan dela med oss av våra egna recept och restauranger. (Den diskussionen kan tas någon annanstans.)

-------

Här är ett recept på vegansk skagen som är asnajs.

http://www.javligtgott.se/vegansk-skagenrora/

För att göra något ish juligt så rekommenderar jag att lägga in auberginesill och sen göra röran ovan fast utan tofu och avokado då så har man en skagen/smögen sill eller vad de nu brukar heta. En polare bjöd på det för ett par dagar sedan och det var asgött.

Av DaveMcGroin
Skrivet av ghollghost:

Ja saigon food är riktigt nice Brukade köpa ris där men verkar som att de har lite mindre sorter än vad de hade förr nu. Kanske bara tillfälligt. Vårrullarna är också awesome ^^ Nästan 1kg för strax över 40:- om jag inte minns fel.

Indian food house har jag aldrig varit på, får kolla in det stället!

Jag köper Royal Umrella ristet för det är det bästa jasminriset jag hittat hittills. Köper basmatiris hos fruktaffären på vid kapellplatsen. Det är typ en gul tygpåse mes ris i det är rätt najs, bättre än coops iaf

Du kan kolla Göteborg Orienthus, har inte varit där men folk rekommenderar det som en bättre version av Indian Food House.

Skrivet av Hazelberg:

Har också handlat på Indian Food House och sedan sett reviews, blev rätt förvånad för jag hade samma känsla som dig. Tydligen har de märkt om varor, så det kanske inte ens räcker att kolla datum...

Angående tryckkokare har jag en typ sånhär: https://www.amazon.co.uk/Tower-T16005-Express-Electric-Pressu...

Exakt min modell finns inte längre, men denna ser ut att vara uppföljaren. Köpte den då den hade samma funktionalitet som en instant pot, men till ett lägre pris och samtidigt hade lika bra reviews. Vet inte om Tower fortfarande gör det mest prisvärda alternativet, så du kan kolla runt lite på Amazon (de verkar vara mycket större på det än oss svenskar).

Har inget att jämföra min med, men jag är ändå nöjd. Använder den mycket till att göra pålägg (med gröna linser, mums!), men en del soppor blir det också. Har inte läst på så mycket om allt den kan göra, så om du har någon länk till detta professionella bön/lins-lagande kan jag gärna ta den!

Ah det där om att de packat om datum har jag hört talas om också. Rätt oseriöst.

Najs! jag har funderar på om jag ska skaffa en sån inkopplad eller en man har på spisen. Har letat efter såna man kopplar in men inte hittat hos svenska återförsäljare så tack för tipset!

angående bönor så har jag inga länkar direkt, har mest läst någonstans att man kan koka bönor väldigt snabbt ev utan att blötlägga dem (vilket man iofs kan med vissa bönor i vanlig kastrull också). Sen med linserna så tänkte jag faktiskt mest på typ olika indiska rätter och mest dahl som jag käkar väldigt ofta.

Dahl rekommenderas starkt till alla, billigt som in i, lätt, gott, nyttigt och om man lägger det i en platspåse så är det som en sån vetekudde fast obehagligt.

Denna är en klassiker
http://www.javligtgott.se/dhal-indisk-linsgryta-brorsan-bjod-...

Men jag gillar mer sånna utan kokosmjölk typ denna
https://veggiedesserts.co.uk/red-lentil-dahl/

Men även där följer jag inte så mycket recept, slänger mest i typ alla kryddor som jag kan hitta i olika recept,lök, krossade tomater, röda linser, msg och kör på. Någon beskrev dahl som "Den indiska versionen av allt i skafferiet" så det är så jag kör på, man bara slänger i det man har och hoppas på det bästa.