Inlägg

Inlägg som Jagab har skrivit i forumet
Av Jagab

Nu ska ni få läsa hur detta experiment gick. Det gick åt H-E!

Det började redan illa med att det strulade med nät förbindelsen (mobilt bredband på denna dator, det finns inget nätverkskort). Men när väl förbindelsen stod så måste jag uppdatera Avast och det blev låsningar och ett par "reset bara där" (detta är helt off topic).

Nå, så kom jag då fram till huvudsaken. Jag testade att köra ett program som heter HDD Life men det klagade på att det fanns SMART att läsa. Skitsnack, till och med min gamla 40GB disk i laptopen har SMART. Programmet lade sig sedan som ett annat "virus" dvs jag kunde inte avinstallera. Varje gång datorn startade upp så kom diagonalen om saknat SMART upp. Tror jag lyckades rensa bort så mycket av programmet som möjligt.

Skulle sedan ladda ner och köra WDs eget program. Jodå, skulle nog fungera. Inte. Intet SMART här heller och programmet "slutade svara". Reset. På det igen, och nu kom det en varning om "stäng alla fönster för att förhindra data förlust" när verktyget skulle testas. Med andra ord: "det är farlig som in i h-e att testa en hårddisk". Linux ger mig aldrig några varningar.

Övergav det och laddade ner Memtest. Det skulle vara en ISO fil och den fanns i zip filen. Denna skulle packas upp och brännas till CD. Jaha, men VAR är iso filen? Packade upp den flertalet gånger men hittade ingen ISO fil i mappen jag packade upp till. Sökte ISO men hittade inget. Hittade inget som hade med Memtest att göra heller. Ny nedladdning, ny uppackning men samma resultat.

Sammanfattning: Nu skiter jag i det här! Har inte tid eller lust med trams. Får lämna datorn till (dyr) expert som förstår dess inre väsen för jag gör det INTE!

(Ber om ursäkt för tonen men jag är fly förbannad just nu).

Av Jagab

OK, får försöka fixa det i morgon. Har tidigare försökt att finna bra program för kontroll av hårddiskar men brukar aldrig hitta några. Och när jag väl hittar något så brukar jag inte våga använda dem på grund av alla varningar som kommer upp. Precis som om datorn skulle raderas från jorden yta bara för en enkel diskkontroll. Nå, får se om jag hittar något som passar till en WD Caviar Blue.

(Utanför protokollet: det var därför jag har övergivit Windows och gått över till Linux. Har 2 datorer med Linux och att kontrollera status på en hårddisk är ett jobb om 2 minuter. Bara att starta "Diskverktyg" välja hårddisken och tada! Jag kommer direkt in och kan sedan välja att kontrollera SMART och jag kan göra det hur många gånger som helst med hårddisken igång. Windows korkade diskkontroll måste man göra innan uppstart och inbyggda funktioner för att kontrollera SMART har jag inte hittat. Men nog om det).

Av Jagab

Mystiskt fel "längst ut" i Windows avstängningen.

Jag väljer att lägga tråden här, flytta om den hör hemma under "Support".

Jag har en gammal dator, Lappad och lagad med många delar bytta. På denna kör jag Windows Vista 32-bit och efter alla modifieringar har jag nu fått den att fungera som det var tänkt att den skulle fungera redan 2008 eller så. Men jag behåller den för jag har ett stort datorspel på den vars filer jag inte vill flytta.

Datorn fungerar bra förutom när den ska kopiera stora mappar (kopierar huvudmappen mappen till sagda spel och det är ett par GB, har man målmappen och får upp "kopierings diagonalen" så kan det låsa sig. Troligtvis pga dåligt minne, endast 3 GB finns att tillgå). Värre dock, sedan ett par månader (datorn används bara någon gång på helgen för spel) så "hänger" sig datorn varje gång jag avslutar Windows. Och det är inte när som helst utan "längst bak" i kedjan, just när hårddiskarna stängt av, skärmen "Avslutar Windows" visas + den blå "vänta" ringen/pekaren och inget mera ska hända utom att datorn ska "dö". Men det händer inte. Den kan stå där länge och väl. Hjälper då endast "reset" knappen (tack och lov har jag ett gammalt chassi med en sådan) och en ny uppstart. När den är klar, DÅ kan jag stänga av Windows och datorn stänger som den ska. Det går INTE att lura datorn genom att göra en omstart från Windows, då låser den sig på samma sätt som vid avslutning. Reset, starta upp och stäng av.

Vet inte vad som orsakar detta problem, det bara kom plötsligt. Har fått tips på att det kanske har att göra med antivirusprogrammet Avast. Detta program är inaktiverat när jag spelar spel eftersom det tar prestanda. Eftersom datorn är offline ser jag det heller inte som något problem. Har fått rådet att söka en återställningspunkt men då jag inte vet exakt när problemet uppstod så är det svårt. Någon som har någon teori? Vad kan hålla en dator "vaken" på rent tvång?

Av Jagab

Jag lyckades inte lösa själva problemet men fick på annat ställe tips om att testa webb tjänsten Rasterbator http://rasterbator.net/ . Tyckte detta fungerade ypperligt och kommer att använda tjänsten igen.

Av Jagab

Problem med Poste Razor 1.5.1

Oj, vad länge sedan jag var här. Känns som en evighet sedan.

Nå, Ubuntu forumet jag brukar vara på tycktes inte fungera nu så jag postar här i stället. Jag har stött på lite patrull när jag försöker skriva ut större bilder (dvs, bilder spridda över flera papper) med PosteRazor 1.5.1. Skriver jag ut en bild över 4 sidor (och då med linjer som går åt olika håll) så blir det oftast svårigheter att pussla ihop dem. Alltid verkar det vara något som inte stämmer. Bilden blir lite avklippt eller alla linjerna går inte att få ihop. Får svårigheter både med och utan överlappning. Programmet har en inställning i steg 3 "overlapping position" och det går inte att hoppa över detta val. Min teori är att det är där det blir fel men vet inte säkert.

Behöver lite hjälp med det. Kanske finns det ett bättre gratis program att hämta? Kör Ubuntu 12.04 LTS

Av Jagab

Jag var på semester utomlands men allt eftersom visade telefonen upp fler problem så jag beslöt mig för att köpa en ny. Jag hade fått ett förslag på lösning av Sony mobile, en stor operation vilken jag inte vill testa när jag bara har en telefon tillgänglig så den får vänta till senare. I vart fall köpte jag http://store.orange.com/se/mobiltelefoner/olasta-telefoner/bq... . Verkar bra. Men hur gör jag nu för att föra över informationen från den gamla till den nya telefonen? Båda kör Android.

Min Sony E X8 säkerhetskopierar följande info till minneskortet:
*Bokmärken
*kontakter
*MMS
*Market program
*SMS
*Samtalslogg
*Systeminställningar

Bilder och foton samt musik lagras på kortet från början. Kan jag bara montera kortet i telefonen och föra över den information jag vill ha?

Av Jagab

Jo, jag vet att telefonen är gammal men jag trodde kanske att det gick att fixa till den på något sätt. Nå, det var ett försök men Android 2.1 är väl för dåligt idag.

Egentligen skulle jag vilja skaffa en Ubuntu telefon men än så länge finns det bara en på den svenska marknaden och den är väldigt dyr http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2085855 (nej, vill inte beställa den från tillverkaren).

Av Jagab

Det är inte särskilt svårt för mig att motivera ett nybilsköp. Eller rättare sagt: ett köp av en nyare bil. Har en Vectra kombi som börjar se rejält luggsliten ut (rost i alla hörnen typ) AC:n läcker men framför allt dricker den för mycket. Hade ingen aning om att man måste tanka den så ofta även om jag kör 7 mil dagligen. Har redan lagt ner mer pengar på att renovera bromsarna än bilen är värd.

Efter det att jag nu testat Ford och Opel skulle jag vilja testa ett annat märke. Är sugen på en Citroën C5 (kombi) serie 2 . Har ännu inte kommit till köp eftersom det verkar svårt att hitta en "lågmilare" (läs, körsträcka under 10K mil) i min del av landet. Nå, jag får fortsätta leta.

(Egentligen vill jag ha en XM. Nej, det är ingen ekonomi i det, jag vill bara ha en. Med V6:a och full utrustning).

Av Jagab

Problem med Sony Erisson Xperia X 8

Hejsan.

Får man skriva om gamla telefoner här eller är det bara nya saker som gäller? Nå, jag tar risken.

Nå, jag tycker hur som helst om smidiga telefoner, det behöver inte vara Iphone storlek på det hela. Skaffade förra året en telefon märke Sony Ericsson Xperia X8. Vet inte byggåret på min telefon men det var väl ett tag sedan den var ny. Telefonen såldes som begagnad men i nyskick i obruten förpackning. Så långt är allting bra men det finns vissa svagheter som jag finner mycket irriterande. Listar dem här och ser om jag kanske kan få några bra tips på problemlösningar. Telefon/SMS/MMS fungerar bra samt vissa funktioner. Dock inte alla. Har varit i kontakt med Sony mobile och de tillskriver minnet skulden för många av problemen men det låter som en enkel förklaring.

*Att inte alla internetsidor fungerar är OK men webbläsaren kraschar ofta vilket stör.

*När webbläsaren så startas om envisas telefonen med att ladda in Sony Ericsson mobiles hemsida vilket tar tid och stör. Är inte 100 på det men det spelar ingen roll om jag surfar via abonnemanget (Telia) eller Wifi.

*I 9 fall av 10 dör bara webbläsaren men ibland kan jag välja mellan "Vänta" och "Tvinga fram avslut".

*Alla funktioner (appar) fungerar inte. Bland annat Youtube fungerar inte utan meddelandet säger "Det finns ingen nätverksanslutning för närvarande. Var god försök senare".

*Vissa funktioner har problem. Bland annat brukar "Track ID" dö vid uppstart och jag måste trycka på "Tvinga fram avslut".

*Vissa funktioner kräver att ett Google konto kopplas till telefonen. Jag har försökt att skapa ett konto med telefonen men det fungerar inte, det går inte att kommunicera med servern. Gjorde ett konto på datorn men det går inte att nå via telefonen.

*Jag kan inte lägg in nya funktioner (appar) då tydligen allt ska gå via Google Market. Men den kommer jag ju inte åt.

*Jag har en ikon i varje hörn av skärmen (valbart). En av dem är E-post (via yahoo). Har jag oläst E-post står det en siffra där, exempelvis 3. Startar jag om telefonen försvinner denna siffra och kommer inte fram igen hur mycket E-post jag än får. (Inget viktigt egentligen men irriterande).

Av Jagab

OK, då säger vi så. Tack för hjälpen.

Av Jagab

OK, nu har jag fått ordning på torpet. När larmet hamnade efter modemet så fungerade det fint. Rak fråga till teknikern som var på besök: Varför står inte det i bruksanvisningen? Svar: Därför att det står i villkoren! Trams, det jag behöver för att koppla in min utrustningen ska väl för fåglarna stå i bruksanvisningen. Nå, nu fungerar det i vart fall så jag kommer att märka tråden "Löst". En sista fråga har jag dock (lite off topic). Jag fick ett nyhetsbrev från PC for alla idag och det talades om ett säkerhetsproblem i routrar. Är det något jag behöver oro mig för? Jag kan (som tidigare noterat) inte ett jota om det här med nätverk och så och därför frågar jag. (Inte för att jag har något hem nätverk ännu, jag har bara Telias Thomson router/modem men i alla fall). Länk: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.627712/miljoner-routrar-drab...

Av Jagab

Jag har en "smart" och den används just nu.

Av Jagab

Jag har Telia Bredband 8 nu och det är ADSL till skillnad från "30" som är VDSL. Hade aldrig hört talas om VDSL tidigare men det nämndes i bruksanvisningen och jag vill minnas att det nämns på hemsidan också. Jag kunde inte använda mitt gamla modem (Netgear) med bredband 30 pga detta men det fungerar nu när jag har ADSL.

Av Jagab

Nej, det har jag inte. Jag testade ett bredband från Telia tidigare (Bredband 30) men det fick jag inte att fungera så all utrustning returnerades. Jag skulle fått en ny splitter men eftersom jag inte trodde att det skulle hjälpa mig vidare så hämtade jag aldrig ut den. Jag har nu bara en ny splitter (med tre kablar som ska kopplas in i "smarten"). Mitt gamla modem har en "telepropp" med uttag för en kabel som sedan går till modemet. Den går alltså inte att använda till den nya enheten.

Jag har blandat en del information i tråden så det blir ganska rörigt (förlåt) och därför förtydligar jag här. Det jag nu försöker göra är att få en fungerande förbindelse. Vilken utrustning som jag sedan använder har jag inte funderat över. Projektet med mobilt bredband ska läggas ner när allt fungerar. Den trådlösa routern använd ej. Internetförbindelsen fungerar nu med både ny och gammal utrustning men telefonerna krånglar .

Av Jagab

Har inte en aning om hur det är kopplat, jag kan inget om sådant. När jag tidigare försökte koppla i fast bredband fick jag med en plastbit som man skulle använda för att hitta första jacket men någon sådan fanns inte med denna gång. Gjorde dock testet som fanns på supportsidan http://www.telia.se/privat/support/info/hitta-forsta-telejack... och Broadband lampan lyser så det ska vara rätt.

Av Jagab

Alla telefoner fungerar när modemet är bortkopplat. Den bärbara kan som sagt tappa kontakten emellanåt men annars fungerar det bra. Jag testade som nämnt min uppkoppling med mitt gamla modem och drog jag ut sladden mellan modem och filtret (bara filtret satt kvar i jacket) så fungerade telefonerna bra. Jag kan ringa och bli uppringd trots störningarna men det låter ju rätt enerverande. Jag har dock inga problem att förstå den jag talar med. Stör ljudet förändras ej utan håller sig på samma nivå hela tiden. Det spelar ingen roll om det är den nya eller den gamla utrustningen heller.

Av Jagab

Men det fanns ju ingen telefon före bredbands filtret. Den satt bakom. Även om jag kopplar båda telefonerna bakom, alltså: 1 larm-2 bredband-3 telefon-4 telefon, så blir det störningar. Jag har inte koll på var telefonen på övervåningen är kopplad, om det är till jack 1 eller 2, men om den sitter först så borde ju bara den bli oanvändbar, inte alla andra (tycker jag alltså).

Av Jagab

Den raka frågan blir då: Hur ska det kopplas in? Larmet måste vara kopplat i uttag 1, det har jag uppfattat likt ett direkt krav från min operatör. Allt annat måste sitta efter larmet. Den trådlösa telefonen har ett litet kontakstycke så den kan sitta i det första sekundära uttaget och det har den gjort i flera år nu. På senare tid har den dock börjat tappa kontakten med telefonlinjen vilket är både märkligt och högst oroväckande. Också i det första uttaget har det varit problem men alla trådar tycks sitta fast som de ska.

Av Jagab

Jag redigerade rubriken så slipper jag ofoget att gå off topic samtidigt som all fakta bevaras i tråden. Hoppas att det är OK.

Jag beställde som planerat ett 8Mbit abbonemang från Telia och kopplade in min gamla utrustning (vilken fungerade sånär som på lite glapp i strömkabeln till modemet). Och det fungerade utmärkt! Glädjen höll dock bara i sig tills jag tog en telefon och skulle ringa ett samtal. Jag fick "fax ljud" (läs brus, tjut och liknande elände) i örat. Ringde supporten på Telia och fick tala med en människa som först var vänlig men sedan blev "putt" när hon hörde att jag inte ville använda deras utrustning. Och när jag tänkte starta en disskusion lade hon på luren i örat på mig (Fuu). Jag testade dock att göra en Reset på modemet men det fungerade inte heller, oljudet var kvar.

Nåväl, man kan väl visa lite god vilja och jag kopplade in deras fantastiska router/modem historia som tydligen ska vara så jättebra. Men det blev inte bättre för det. Faktiskt! Hade det på känn allvarligt talat. Ringde supporten igen och fick tala med en trevligare människa som inte heller kunde peka ut problemet. Så på måndag blir jag uppringd av en tekniker som ska hem till mig och titta på telejacket. Turligt nog är inte mitt kontaktnät vidare stort så jag slipper hänvisa så mycket folk till mobilen under tiden. Hoppas nu bara att jag får igång mitt internet ikväll, annars blir jag sur på riktigt (internet datorn har varit avstängd eftersom jag kört en annan dator på samma vägguttag). Nedan följer en kort presentation av min tele utrustning om ni vill spekulera i ämnet.

Mitt uttag nr 1: Första teleuttaget i villan är ett dubbelt uttag. I jack nr 1 (konstaterat första) sitter ett larm och det MÅSTE sitta där. Icke förhandlingsbart. Utanpå detta larm satte jag modemet och sedan satt en fast telefon. I det "sekundära" jacket sitter en bärbar telefon inkopplad. På övervåningen sitter det en fast telefon vilken också matas från detta dubla uttag. Kopplas modemet bort fungerar telefonerna som vanligt men så fort någon nätverksutrustning (ny eller gammal) kopplas in så blir det omöjligt att använda telefonerna på vettigt sätt. Det går att ringa, bli uppringd men det låter för illa.

Av Jagab

Då vet jag vad du menar. Nå, jag surfar bara och de största flaskhalsarna är nog de gamla datorerna (mjuk/hårdvara, tänker dock inte ta tråden Off Topic och diskutera det här). Huvudsaken är att jag får ett nätverk som fungerar, inte kopplar ner eller krånglar på annat sätt. Jag har lagt för mycket tid och energi på detta redan. Känns som jag skulle vilja ha en tekniker som sätter upp ett nätverk men det kommer att kosta mer än det smakar. Jag känner en kunnig person (på jobbet) men inte om han sysslar med nätverk.