Inlägg

Inlägg som Nr42 har skrivit i forumet
Av Nr42
Skrivet av AndreaX:

Sen heter (för tillfället) "Lyrion Music" Server (de verkar ha lite svårt med att låsa ner brandingen i vanlig öppen ordning.

https://lyrion.org

Denna är perfekt för att hålla igång sina befintliga Squeezeboxar.

Nu använder jag den dock "utan server" eftersom den redan är en del av "piCorePlayer". Alla spelare kan alltså även vara servern. Så perfekt om man främst eller enbart sätter ihop hårdvaran själv.

https://picoreplayer.org

Tackar, det måste jag kolla.

Av Nr42
Skrivet av AndreaX:

Sålänge man håller sig till ett system brukar krånglet åtminstone hålla sig på så låg nivå det går. När skit ska knytas ihop mellan tjänster, särkilt via smarthemhubbar, funkar det alltid fint direkt, sen börjar det utan undantag gå utför tills det inte funkr alls. Och man får då reda på att något API lagts ner i det tysta.

Hursomhelst så kör jag med den öppna ersättaren för Squeezebox. Funkat fint i åratal och man kan bygga sp billigt eller dyrt som rummet kräver. Mer vilka högtalare men nu vill ha, eller bygga dem själva för den delen.

Och vilken är den öppna ersättaren till Squeezebox?

Av Nr42
Skrivet av D.:

Inget.
Ser inte tillräcklig orsak till att namnge en maskin, som om den vore en person el ett husdjur. Att personifiera den. Även om den "lever" och rör sig i betydligt högre grad än många andra saker.

Döper ni er tvättmaskin/värmepump/tv/skruvdragare/dator/bil också?

Ger du inte din dator något namn? Då får den ju något atogenererat skitnamn som inte säger någonting.

Av Nr42
Skrivet av tjofritz:

VARFÖR ligger det här bland nyheter? Seriöst.

Det ligger väl inte i nyheter, det ligger på förstasida vilket inte är samma sak som nyheter. Vad som ligger på förstasida får väl Sweclockers bestämma bäst dom vill.

On topic: Vi döpte vår till Oswald efter ett städande spöke i Discworld böckerna.

Av Nr42
Skrivet av Jull3Haxor:

Dock löser det inte problemet med alla instalationer, settings,tweeks du jobbat på i evigheter osv.

Settings brukar väl oftast finnas i så kallade "dot-files" I home/.config så det är väl bara kopiera hela den mappen, eller tänker jag del nu?

Av Nr42
Skrivet av Superthug:

Ja jag har provat 60Hz och uppåt och det är likadant på alla frekvenser

Attans. Värt ett försök iaf.

Av Nr42
Skrivet av Superthug:

Dem flesta kommer självklart att svara att allt fungerar.
Jag gjorde bytet själv något år sedan till Manjaro stable och har haft ett och annat bekymmer
under tiden. Oftast självklart i samband med diverse uppdateringar.
Jag är inte på något sätt expert så det har tagit mig oftast timmar att hitta
rätt lösning på nätet om jag ens hittat någon alls. (kanske 50/50 chans att hitta rätt)
Speciellt svårt är det med saker som ändrar sig utan att man gjort något själv.
Exempel finns nedan då fönster började maximeras vid öppnande.
Jag kör allt så vanilla som jag kan just för att undvika problem...

Här är några exempel:
* Datorn startar till svart skärm var och varannan gång. Löstes av sig själv någon uppdatering senare.
* Kommer till inloggningsfönstret och skriver in mitt lösen och trycker på enter. Skärm blir svart och endast
en muspekare som ser ut som ett kryss kommer fram. Löstes med att rensa .cache mapp i min users hemmamapp.
* Stannar vid laddning av grub. Krypterat system så felet kom vid en kerneluppgradering. Löstes några uppdateringar senare.
* Ljudet börjar krångla. När jag loggar in i min DE så är allt ok några sekunder sen så började ett konstant tjut komma.
Löstes med något hack till ny uppgradering kom.
* WIFI började krångla och koppla ner sig. Löstes också efter någon uppdatering av kernel eller mjukvara. Kommer ej ihåg.
Blev någon form av viloläge aktiverat som default i kerneln
* Skärmens uppdateringsfrekvens återställs ibland till 60Hz och kan ej sättas tillbaka till vad det ska vara. Endast 99Hz och 60Hz
finns som tillval. Skärm i fråga klarar upp till 275Hz.
* Diverse artefakter i Wayland ibland så man får köra på x11 istället tills uppdatering fixar. Sen dyker nya problem upp igen efter ett tag.
* Fönster började öppnas maximerade helt plötsligt. Lyckades dock googla fram hur man stänger av det efter ca 2 dagar googlande.
* Och nu senaste att jag inte kan köra nyaste kernel utan får gå tillbaka till så gammal som 5.10 då skärmen bara blinkar
i nyare kernels så fort kernel laddats efter grub. Blinkar konstant dock ej exakta intervaller. Väntar på bättre kernel...

Har sökt på mina problem under åren och man får oftast höra att det är maskinvara som felar vilket jag finner
mycket konstigt då samma maskinvara kan fungera felfritt med windows 10/11
Manjaro Forum är en intressant läsning.
Man får en bra bild av omfattningen och diversiteten av problem folk har.
Trotts detta kör jag fortfarande Manjaro för att jag helt enkelt har varit för lat för att antingen testa en ny distro
eller gå tillbaka till Windows

/S

Det sista problemet du nämner med blinkande skärm låter lite som samma problem som jag har. Min skärm klarar 160hz men om jag kör den på något som är över 144hz så börjar den blinka intermitent. Kan du prova att ställa ner uppdateringsfrekvensen?

Av Nr42
Skrivet av Hegemoniux:

Precis, men det är sällan de misinformar sig själva för att köpa värdelösa tjänster av andra företag som exempelvis DRM.

Dock kan dom bli uppskrämda av andra företag att dom kommer tappa 20% av sin inkomst om dom inte betalar massa pengar till dom.

Men allt detta är egentligen spekulationer, så länge spelföretagen vägrar släppa äkta försäljningsstatistik så vet vi ingenting.

Själv tycker jag väl inte att man ska pirata, men om min upplevelse blir sämre eller att jag på något sätt övervakas när jag betalar så förstår jag inte riktigt varför jag ska betala.

Av Nr42
Skrivet av Hegemoniux:

Det visar inte studien. Den har länkats tidigare och jag har läst papern, så jag vet att du har fel.

Varför säger ni inte bara "jag gillar gratis godsaker"? Ingen bryr sig om du piratkopierar eller inte, det som retar är de här pseudofilosofiska argumenten mot forskningsmetoder som används för att bland annat utvärdera läkemedel.

Så du menar att det bara är grupptryck i branschen som gör att man implementerar kopieringsskydd och inte de anställda matematiker och statistiker som arbetar med högupplöst data som kommit fram till detta? Dvs internt på företagen.

Med tanke på att företag/intresseorganisationer stämmer folk på mer pengar än det finns i hela världen¹ och gömmer sin egen forskning² så vet jag inte om deras interna utredningar, som inte går att granska, är något att gå på.

¹ https://www.ultimate-guitar.com/news/general_music_news/limew...
² https://www.scientificamerican.com/article/exxon-knew-about-c...

Av Nr42
Skrivet av filbunke:

Det löste problemet, tills att då folk i länder med klart högre löner, tex Sverige, inte tänkte särskilt långt och utnyttjade det för sin egna vinning. Håller med, pengar var viktigast för dessa personer än att då folk i sydamerika skulle ha råd att köpa spel lagligt.

Och problemet är att det inte bara är några få.

Ok, så hur många är det?

Av Nr42
Skrivet av m4gnify:

Inget konstigt där heller tycker jag. Jag personligen väntar oftast tills spel kommer på reor innan jag köper dom numera, eftersom det finns så mycket att spela ändå. Men spel idag är ofta för dyra för vad man får. Jag säger inte att alla spel är det, men många är det. Idag skulle jag t.ex säga att indie-spel har mycket högre värde än ett AAA spel.
Dock gissar jag att en majoritet av allt piratande sker i "tredje världen", som Sydamerika, Ryssland, osv.

Han Thor som har Pirate Software, streamar och syns på YouTube berättade vid något tillfälle att deras spell tydligen var väldigt poppis i Brazilien dock var det massor som piratade spelet just där. När han införde en prissänkning i Brazilien så så försvann problemet nästan helt med piratandet.

https://youtube.com/shorts/44Do5x5abRY?si=5ZooVRIZYWjNElxc

Det här med att det ligger i människans natur att roffa åt sig som vissa i tråden hävdar är samma propaganda som vi har hört i eviga tider. Folk vill göra rätt för sig men det är inte alltid ekonomiskt försvarbart.

Av Nr42
Skrivet av SuperSverker:

Du kan väl inte klaga på ASSA när tjuven knäcker låset till huset?

Väldigt intressant att det är så lite påverkan egentligen, sedan är det ju mer intressant hur mycket priset påverkar.

Jag köper inte spel X för 600kr (vid release), men efter 2-3 månader när det kostar 200kr kan jag absolut tänka mig att köpa det

Villaägarnas riksförbund klagade på assa när det var lite problem förut:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/succelas-enkel-match-for-t...
vet inte riktigt hur det slutade och det kanske inte riktigt liknar detta ämne dock var det sjukt kul att du tog upp just det som exempel så jag kunde inte hindra mig

Av Nr42
Skrivet av Quenya:

För att förtydliga från någon som jobbar med detta: Det är taligenkänning (speech-to-text) som artikeln avser, vilket inte framgår helt tydligt. Kallas oftast på jobbet för TIK. Alltså att det vi dikterar skrivs i realtid i journalsystemsprogrammet. TIK:en fyller ibland i ord som den gissar att man sagt och som den tror passar i sammanhanget om man råkar prata lite otydligt vid något ord. Sen är TIK:ens ordförråd inte alltid tillräckligt. För- och efternamn blir ofta fel, likaså siffror och diagnoser. Och många ord som inte hör hemma alls i professionella sammanhang finns av någon anledning med i ordförrådet, typ vulgära könsord.

/Läkare i Region Kronoberg

Skrivet av Quenya:

Att kallelser missas att skickas har ju då att göra med att i vanliga fall när vi dikterar så transkriberas diktatet av en sekreterare som också ordnar med beställning av prover och att sätta upp patienterna på väntelista utifrån innehållet i diktatet. TIK:en har ingen sådan funktion. Vad vi istället måste göra är att skicka meddelanden till sekreterarna efter att vi TIK:at klart där vi ber dem sätta upp för återbesök, etc. Så det blir ytterligare ett moment som lätt kan glömmas.

Det här var jättevärdefull information.
Jobbigt att det blir ett extramoment att ta hand om, kan tänka mig att det gör att tidsvinsten för TIK inte blir så stor som man hade hoppats.
Känns helt klart som att detta är framtiden men att vi kanske inte är där än och att Kronoberg blir försökskanin som får lida för att andra ska få det bättre.

Av Nr42
Skrivet av Magnus303:

Fast det där stämmer väl inte?
AI som verktyg kommer garanterat att vara väldigt viktigt för många företag.
Ta bara en sån sak som content creation, tex för spelföretag där det redan förekommer väldigt mycket.
Har vi en mycket hårdare regeliering inom EU än tex för USA så kommer det leda till att företag inom den branschen missgynnas inom EU.
Finns en rad olika sektorer som skulle kunna drabbas.
Grundforskningen utförs väl nästan uteslutande av Amerikanska företag (Open AI, Google etc)?

Reglering är inte samma sak som att förbjuda.
Om vi tittar på ditt exempel så behöver man ju inte förbjuda "ai" för "content creation" men man kan kräva att användare av det registreras. Sen får man också ta en funderare på om det är bättre att låta "ai" hantera sånt än människor, "ai" företagens ekonomiska tillväxt kommer ju i så fall på bekostnad av de personer som gör den contet creationens ekonomiska tillväxt. Dvs. i t.ex. USA kommer företag som inte använder "ai" för content creation missgynnas. Sen finns ju frågan om det är etiskt försvarbart att tvinga folk att titta på "ai" genererad "content".

Grundforskningen har gjorts på universitet den nuvarande forskningen för att ta fram produkter görs av olika företag.

Av Nr42
Skrivet av Magnus303:

Fast om vi begränsar företagens användning av AI och andra länder inte gör det, ja då hamnar dom företagen på efterkälken.
Vad är det för mening att forska på AI om den inte går att använda fullt ut?

Man skulle kunna reglera vilka typer av tjänster som får säljas, vem dom får säljas till, och hur tjänsterna används. Ungefär som med vapen, nu är kanske inte LLM (och liknande) och vapen så lika men iom hur outforskat området är så kanske det är bättre att reglera först och öppna sen.

Det enda som jag ser skulle hamna på efterkälken är ekonomisk tillväxt för företag som håller på med "AI", vilket jag faktiskt inte tycker är ett problem.

Nu är det mest grundforskning jag tänker på, och det finns det alltid anledningar att göra. Om inte annat bara för att se vad man kan göra.

Av Nr42
Skrivet av talonmas:

Ja, nu för tiden är open AI ganska nedlåst tyvärr. Men i början var de öppna och levde upp till sitt namn (fram till o med gpt-2). Så där vet man exakt vilka dataset de haft.

Här hittar du lite statistik på vad gpt-3 är tränat på: https://www.sigmoid.com/blogs/gpt-3-all-you-need-to-know-abou...

Jättebra information, tackar så mycket.

Av Nr42
Skrivet av Magnus303:

Om det nu blir kraftiga begränsningar inom EU pga någon lagstiftning, finns det väl en risk för att vi hamnar på efterkälken av länder som inte har dom begränsningarna?
Knepigt det här!

Man kan ju begränsa företagens och allmänhetens användning av "AI" men inte begränsa forskningen.

Av Nr42
Skrivet av talonmas:

Open AI gör samma sak som forskare har gjort länge. De har bara mycket mer data. Men träningen går till på samma sätt.

Om du vill veta mer om machine learning så är här ett bra community att börja med https://www.kaggle.com/
Finns allt.

Openai.com har själva bra tutorials om allt AI relaterat. Och huggingface såklart (typ GIT för AI).

AI företagen brukar väl vara väldigt hemliga med vad deras dataset innehåller då det kan räknas som företagshemligheter samt att det är, låt oss kalla det, problematiskt rent upphovsmässigt. Detta gör ju att det är svårt för folk utanför Open AI att göra bedömningar om hur vida datasetet är vettigt över huvud taget.

Hur gör man manuell modifiering av data så att det faktiskt har en statistik signifikans i ett så stort datasetet? Måste gå oändligt många arbetstimmar åt det.

Tackar för länken ska bli intressant läsning i helgen.

Av Nr42

Tackar så mycket, nu har jag lite toa-läsning

Av Nr42
Skrivet av Dyluck:

När Sveriges gyllene unicorn Spotify börja, så bestod nästan 100% av deras musik av nedladdad piratmusik.
Har för mig det tog flera år innan dom överhuvudtaget säkrade några musikkontakt.

Är det inte värre att stjäla rakt av än att ha en AI generalisera information?

Hur mkt du än bråkar och vill får du aldrig ut originalet exakt från en AI, då AI är en "lossy compressed" version av information den tränats på.

Jasså det var intressant, har du någon källa på det för den som vill läsa mera?