Inlägg

Inlägg som dr slizer har skrivit i forumet
Av dr slizer

Är lite nyfiken på unifi express då den ligger hyfsat till prismässigt samt verkar ha helt ok prestanda. Kommer att använda den som router samt trådlös AP, men behöver även komplettera med ytterligare en AP på nedervåningen för att förbättra täckningen där samt mot trädgården. Där har jag sedan innan funderat på någon av tefat-modellerna, och då ansluta denna trådat via PoE switch. Jag vill absolut inte använda mig av mesh. Är det någon som vet om express stödjer utökning av trådlöst nätverk på detta sätt? De exemplen som finns på deras hemsida visar bara utökning via mesh.

Av dr slizer

Jag och frun har separat ekonomi och har alltid haft, vi har båda bra koll och bokför alla utgifter i Gnucash och har gjort så i över tio års tid så det finns gott om historik. Vi gör även kontinuerliga uppföljningar månadsvis för att se hur sparande, investeringar osv. utvecklas. Framförallt så har vi ungefär samma inställning till pengar, spenderande och sparande vilket gör att att vi aldrig har några längre diskussioner om ekonomin, förutom när någon part vill diskutera t.ex. en investering eller en sparplan. Friktionsfritt helt enkelt. Det finns även en årsbudget i bakgrunden som vi följer upp en gång om året, men vi använder den inte som ett styrverktyg i vardagen.

Vi delar alla gemensamma utgifter 50/50, förutom bilen där där vi har en udda uppdelning där jag betalar 62,5% av kostnaderna och hon resterande (fråga inte ). Hon får ut cirka 20 - 25% mer än mig i månaden, men vi har båda tillräckligt bra inkomster för att det inte ska bli något problem med den kostnadsuppdelning vi har valt. Det finns dock ett undantag till detta och det är semestrar. Personligen är jag inte särskilt intresserad av att resa bort, jag är hellre hemma medan frun gärna åker i väg. Det har lett till att hon betalar majoriteten av utgifterna i samband med semesterresor och dylikt som muta för att jag ska följa med.

Större inköp gör vi individuellt förutom om det är tänkt att vi båda ska använda prylen - då delar vi på det. Det blir aldrig någon större diskussion om vad någon part gör med sina egna pengar då det är den personens ansvar. Det hade nog blivit betydligt mer friktion på denna punkten om vi hade haft gemensam ekonomi.

Hittills har vi haft som målsättning att avsätta minst 50% av nettolönen till sparande i olika form. Hur sparandet fördelas mellan sparkonto, aktier och fonder varierar men för min del har det historiskt varit i princip 1/3 till ISK i husbanken där det fördelas på fyra - fem olika fonder. 1/3 till sparkonto och ytterligare en 1/3 till ISK på Avanza där det är blandat med aktier och fonder. Vi har även amorterat cirka 2% per år på bolånet. Det senaste året har dock sparandet skiftats mer och mer över till enbart sparkonto p.g.a aktivt husletande. Att köpa hus har också varit målsättningen med sparandet de senaste åren.

När vi får tillträde till huset under hösten så kommer våra månadskostnader att öka en del, framförallt pga. ett större bolån än vad vi har i dagsläget. Därav kommer andelen sparande sjunka men kommer fortsatt vara på en hög nivå. Vad målsättningen kommer att vara med det sparandet vet jag inte i dagsläget, men tidshorisonten kommer att vara betydligt längre än vad den har varit hittills.

Vi siktar på en rimlig skuldsättning på cirka 70% på huset och vi är båda lite restriktiva när det gäller att ta för stora bolån. Jag vill gärna att det ska finnas en rimlig chans att amortera av lånet under en tioårsperiod om man skulle gå all in med den målsättningen. Givetvis kommer vi inte att ha en så hög amortering då det inte är försvarbart med dagens låga räntor.

Vi har valt att spara hela barnbidraget i fonder vilka dottern kommer att få tillgång till när hon blir myndig. Vi har valt att skapa två olika ISK, ett i fruns namn och ett i mitt, fondfördelningen är dock densamma på båda kontona. Vi har gjort detta för att undvika de problem som kan uppstå med att spara direkt i dotterns namn samtidigt som vi vill dela lika på skatten och följa linjen med individuell ekonomi.

Av dr slizer
Skrivet av Gamblewhore:

Hmm det kan jag ju i iTunes också. Jag vill ju kunna se en specifik bild i finder för att mixtra med tex. Nu ä ju dom jag valt i biblioteket filen under hämningar

Skickades från m.sweclockers.com

Om du använder bildinsamling så kan du överföra dem till datorn till vilken mapp du vill och behöver inte lägga dem i något bibliotek. Då kan du mixtra med en bild direkt från finder.

Däremot vet jag inget sätt där du kan montera telefonen som en enhet och få direkt åtkomst till filerna och därmed kunna mixtra med filerna direkt på telefonen.

Av dr slizer

Använd bildinsamling.app för att överföra bilderna, då kan du välja vilka du vill föra över och var de ska hamna.

Av dr slizer

Desktopdatorn (MacOS X 10.13):

Dysnomia:~ macke$ uptime 18:45 up 32 days, 7:08, 3 users, load averages: 1,23 1,41 1,55 Dysnomia:~ macke$

Servern har varit igång lite längre, cirka 400 dagar sedan senaste strömavbrottet som varade över en timme. Hyfsad availability på maskinen också, total nedtid inkluderar även en flytt

[macke@Artemis ~]$ uprecords # Uptime | System Boot up ----------------------------+--------------------------------------------------- 1 955 days, 00:48:19 | FreeBSD 10.1-RELEASE Sun Feb 28 11:26:55 2016 -> 2 400 days, 02:07:23 | FreeBSD 10.1-RELEASE Wed Oct 10 17:40:33 2018 3 259 days, 06:00:11 | FreeBSD 8.3-RELEASE-p14 Sun Mar 2 13:56:25 2014 4 229 days, 14:44:24 | FreeBSD 10.1-RELEASE Mon Jul 13 21:29:26 2015 5 101 days, 18:11:20 | FreeBSD 10.1-RELEASE Fri Dec 26 22:05:38 2014 6 91 days, 19:39:17 | FreeBSD 10.1-RELEASE Tue Apr 7 20:46:04 2015 7 86 days, 23:11:43 | FreeBSD 8.3-RELEASE-p3 Mon Sep 2 19:37:05 2013 8 67 days, 02:21:22 | FreeBSD 8.3-RELEASE-p3 Wed Dec 4 18:35:18 2013 9 39 days, 23:11:53 | FreeBSD 10.1-RELEASE Sun Nov 16 19:57:39 2014 10 20 days, 16:30:52 | FreeBSD 8.3-RELEASE-p3 Sun Feb 9 21:24:28 2014 ----------------------------+--------------------------------------------------- no1 in 554 days, 22:40:57 | at Sat May 22 18:28:52 2021 up 2263 days, 10:29:5 | since Mon Sep 2 19:37:05 2013 down 0 days, 13:40:58 | since Mon Sep 2 19:37:05 2013 %up 99.975 | since Mon Sep 2 19:37:05 2013 [macke@Artemis ~]$

Av dr slizer
Av dr slizer

Datorn och laddaren reglerar laddningen automatiskt. När batteriet är fulladdat tillåts det ladda ur en del innan det laddas upp igen för att minimera slitaget.

Av dr slizer

RAM är väl fortfarande uppgraderingsbart i vanliga Pro (ej retina)? I så fall köper du maskinen originalbestyckad med minne och uppgraderar själv i efterhand för en betydligt lägre prislapp.

Av dr slizer

Installerade idag på morgonen och den enda buggen jag sett hittills är att feedback-assistant.app är på något asiatiskt språk

edit: vilket dock går att ändra i programmets inställningar efter lite blint klickande.

Av dr slizer

Ser man till batteritid så är de två senaste versionerna, mid 2013 och early 2014 överlägsna de äldre varianterna. Här kom också andra intressanta nyheter som t.ex. stöd för 802.11ac.

Mid 2011 (första i5/i7) är ingen dålig dator men det är inget jag skulle köpa idag och äldre än så vill man nog inte gå (C2D är riktigt gammalt).

Av dr slizer

Jag tror att din maskin är för gammal för att stödja recovery så det du behöver är ett installationsmedium för OSX (DVD eller USB-sticka). Boota från det genom att hålla in Alt när datorn bootar och välja det i listan. När du har startat från installationsmediumet väljer du att installera OSX.

Du kan skapa en egen USB-sticka med din OSX-version om du inte har någon, en enkel googling visar dig ur.

Om din maskin har stöd för recovery håller du in cmd + r när du bootar maskinen så ska du kunna installera OSX där ifrån via internet.

Av dr slizer
Skrivet av CTH:

Jaha, ser man på, jag hade rätt. Kanske skulle ha blivit ekonom istället för ingenjör

Har för mig att en del banker/finansinstitut hellre anställer ingenjörer till vissa uppgifter istället för ekonomer, då det tydligen är lättare att lära en ingenjör lite ekonomi än vad det är att lära en ekonom att räkna Men det kan ju vara en vandringssägen också

Av dr slizer

Är det ett .deb-paket du har laddat ned? Testa i så fall dpkg -i <paketnamn>.deb

Av dr slizer
Skrivet av hoski:

Håller verkligen inte med om att de är lika.
Är man van vid att köra Explorer i "singelfönstervy", utan träd, är det ett helvete att använda Finder.

Om det är nåt jag absolut inte står ut med i OS X så är det just Finder, av ovan nämnda anledning.

Det är väl ändå just "singelfönstervyn" som är lika varandra och trädvyn i explorer som är väldigt svår att imitera?

Av dr slizer

Nu har jag inte kört software-RAID i linux men jag skulle tippa på att informationen om arrayen lagras på diskarna så det borde inte vara några problem att få upp den igen efter ominstallation.

Men jag skulle ändå rekommendera dig att kika lite på ZFS, det har några fördelar som vanligt software-RAID inte har.

Av dr slizer
Skrivet av Altaire:

OSX är gjort för att göra det "så lätt som möjligt" för användaren, ett hett tips är att börja använda CMD+Space för Spotlight-sök.
Det är långt ifrån omöjligt men bra mkt jobbigare att få en "egen" struktur i OSX om man jämför mot Windows.

På vilket sätt skiljer det sig? Du kan skapa kataloger och organisera dina filer hur du vill precis som på windows, eller är det något annat du tänker på?

Av dr slizer

Om han inte behöver peta på en dator på arbetet så borde det gå fint, om man räknar bort diverse embededsystem som man kommer i kontakt med dagligen (sitter ju datorer i allt nu för tiden). Det mesta går att göra utan problem på en platta eller telefon.

Tangentbord bör inte heller vara några problem då jag antar att man på Android kan ansluta BT-tangentbord (till en platta t.ex.).

Av dr slizer
Skrivet av mrqaffe:

Sluta fjanta er och skaffa en router med QOS så blir det inget bråk.

Detta är den rätta lösningen, med QoS kan man nästan tanka hela linan full utan att latency påverkas nämnvärt. Även på ADSL. Man behöver också en router som kan hantera väldigt många anslutningar samtidigt om man kör torrent, annars blir det segt trots att bandbredden räcker till.

Av dr slizer
Skrivet av amanito:

Efter ha ägt 2 bärbara datorer med win8 kan jag konstatera att jag vill inte tillbaka till skiten. Win8 kan dra åt helvete och har börjat snegla på MAC. Har aldrig tidigare använt mac och har kikat på macbook air (basmodellen) vad är det man ska tänka på främst om man som inbiten windows användare (kör fortfarande XP) när man byter till mac?

Ni kanske undrar varför jag väljer mac? För mac är en dator som andas kvalite, efter ha ägt både en lenovo,hp och acer bärbara datorer med win8 så kan jag konstatera att ingen av dessa kommer ens i närheten av macs byggkvalite, någonsin! Jag är inte den som sitter och spelar spel. Jag surfar mestaldes, kollar på film och använder gärna datorn i universitet (word osv) att man behöver sitta 10 timmar för att återställa en win 8dator (läs acer) är tamefan sjukt, lenovo kraschar när man ska återställa så jag har blivit så trött på win8. Om jag fick välja så hade jag gärna valt windows xp på alla datorer, för det är så stabilt.

Ska du köpa air eller retina mpb så maxa RAM-minnet vid köp, det går inte att uppgradera i efterhand.

Av dr slizer
Skrivet av TheFlyingFin:

Kyss mig i röven. 15 år=traktorkort=allt som behövs för att köra truck på väg, sen får vi alla utbildning, vilket ger oss truckkort, vilket betyder vi är utbildade, och har rätt att lasta med trucken, vilket betyder att vi arbetar på samma villkor som fullvuxna, vilket betyder att vi är försäkrade och allt som behövs.

Säg inte sånt som du inte vet något om.

Visst har vi kört olovligt förr, men det stäcktes av ganska fort efter en mindre olycka med dåligt säkrad last min kompis var inblandad i.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är bara under vissa omständigheter någon under 18 år får framföra truck, se nedan.

Skrivet av Arbetsmiljöverket:

Det är arbetsgivaren som ger truckföraren tillstånd att köra truck. Tillståndet ska vara skriftligt.
Det finns dock ett förbud där minderåriga (under 18 år) inte får köra truck. Förbudet gäller inte truck med en totalvikt (sammanlagd vikt av truck, förare och största last som fordonet är konstruerat för) under 2 ton om arbetet sker under tillsyn av instruktör på jämt, horisontellt och hårdgjort underlag.

http://www.av.se/fragorochsvar/1060.aspx

Personligen skulle jag vara väldigt restriktiv med att ta in personer under 18 år i verksamheten ö.h.t. oavsett hur ofarligt arbetet må vara (att låta någon under 18 gå i närheten av maskiner eller truckar är uteslutet).

Edit: Tänkte inte på att du bor i Finland, där kan reglerna vara annorlunda.