Inlägg

Inlägg som chloe har skrivit i forumet
Av chloe

Coilwhine är tyvärr ganska vanligt på en mängd kort från en mängd tillverkare. Mitt 2060 tjöt som fasen tills en av fläktarna började låta (mer) och överröstade gnället. Mitt nya XFX 6950 xt låter inte alls, vilket var en trevlig förändring.

Av chloe

1: Ja, självklart påverkas spel i allmänhet av den hårdvara du har, det skulle bli svårt att motivera ett 4090 för 28000 annars. Hur svårt ditt 3060 Ti kommer få beror helt på vilka spel du kommer spela, cyberpunk är tyngre att dra runt i 1440p än Sims.

2: "Bättre" är alltid realtivt priset man får betala. Har du kikat på nya 7800 X3D? Jag har inte lusläst recensioner eller kollat priser, men om du ändå funderar på en cpu för 5400 kanske den kan vara värd att titta på? Det är en mer nischad spelprocessor än 7900x

3: Folk bryr sig alldeles för mycket om ev. bottlenecks. Din CPU och GPU kommer aldrig vara 100% effektiva mot varandra i alla scenarier i vilket fall, något i din dator kommer vara den begränsande faktorn i alla lägen, så sikta på att köpa delar som är vettiga i förhållande till varandra och det du ska göra med datorn. Generellt sett så bör man para ihop midrange cpu med midrange gpu för att datorn ska bli rimligt kapadel i många tänkbara lägen och inte snåla in orimligt mycket på en viss del, men bottlenecks är verkligen ingenting man behöver fundera på så länge man inte köper ett 4090 till sin ryzen 1600. Använd ditt sunda förnuft så kommer du få en bra dator som kan göra lite allt möjligt i framtiden.

Av chloe

Det går inte att "framtidssäkra" en dator på det sätt du vill även om du lägger 50k för att köpa det fetaste som finns just nu. En del generationer nya CPU:er och GPU:er ser knappt några framsteg alls, medan andra gånger kommer det nya grejer efter 2 år som smiskar det gamla så det står härliga till. Vi konsumenter vet ju helt enkelt inte vad som är under utveckling så det bästa konsumentrådet har hittills varit "köp en rimlig dator som klarar av det du vill att den ska klara av nu, och räkna med att du behöver uppgradera en del saker om 3 år".

Ett bra nätagg med 10 års garanti behöver du ju inte byta förrän de 10 åren gått, och om du har ett chassi du gillar behöver det ju i princip aldrig bytas, så länge som du får plats med de saker du vill ha i datorn. Men för de andra komponenterna så skulle nog de flestas råd vara att satsa på mer prisvärda "medel"-grejer och spara resten av budgeten i en aktiefond som du sen använder för en uppgradering om 2-3 år, istället för att blåsa 2-3 månadslöner på en dator nu som ändå inte kommer kunna köra Cyberpunk 3097 med ultra-settings om 4 år.

Av chloe
Skrivet av mrqaffe:

Varför köper man "nya" produkter i andra hand ? Det finns inget vettigt i att göra det för det gynnar ju bara skitstövlar, endera är det scamers eller så är det bedragare. Dessutom så gäller inte reklamationsrätten.

Det kan ju hända saker i livet. Man planerar ett fint bygge, börjar samla grejer man hittat till vettiga priser och sen dör någon, man skiljer sig, får barn, flyttar, får nytt jobb eller bara ångrar sig och så har helt plötsligt en halv dator legat i sina kartonger och man kan/vill inte fortsätta med projektet. Det är så lätt att börja tro att alla andra människor är rövhål när vi inte ser varandra när vi kommunicerar, och man ska absolut vara försiktig när man handlar, men alla som säljer en ny/oanvänd produkt är inte ute efter att luras.

Av chloe
Skrivet av THB:

Meh än så länge.
Blivit ett keeb från EG för 10:-.

En kebab för 10 spänn är ju grymt bra!

Av chloe

Det enda som var riktigt bra under BF och nu under mellandagarna har varit Inets stream-drops, det mesta annat verkade de flesta butiker ärligt talat höjt priset på. Knappt ens att kläder varit nedsatta nu i jul vilket är trist, mellandagsrean är en klassiker som jag kommer sakna. Undrar också vad som hände med "butikerna vill sälja av sina stora lager som de byggt upp efter covid-problemen......"

Av chloe
Skrivet av Havrefras_:

Tycker hans resonemang är bristfälligt. Varför skall man tävla om "förstaplatsen" (vad det nu betyder?) när det uppenbarligen inte är det konsumenterna efterfrågar. Det är ju bara kolla på hur många (eller få?) 4090 det säljs. Det är helt enkelt väldigt få konsumenter som är beredda att betala det extra prispåslaget för den relativt marginella prestandaökningen.

AMD har förstått att för den stora majoriteten så är det prestanda per krona som gäller, och som vanligt så har man ett bättre erbjudande än Nvidia i den dimensionen.

Hans kanal är nischad mot överklocking och "det bästa/värsta" etc, småjobbig människa men han försöker inte bli nästa GN utan försöker göra sin grej och då spelar konsumentfokus och sånt mindre roll i hans resonemang.

Av chloe
Skrivet av Inteno:

Någon som vet hur de ser ut med bios på moderkortet? Behöver de flashas eller kommer det med rätt bios? Kanske svårt att veta?

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf...

Borde fungera men om det inte gör det så finns det BIOS flashback så att du kan uppdatera BIOS utan att ha en CPU installerad.

Av chloe
Skrivet av Crownek:

Jag har två slots på moderkortet för CPU pwr ska båda dessa ha ström? Räcker mitt Nätaggs 750 W till för detta bygge tro? Vad tror ni?

Har du testat att koppla i kablar till båda? Står det inget om det i manualen? Agget är i klenaste laget för så strömtörstiga komponenter men jag skulle läsa manualen och verkligen kolla så att allt sitter som det ska, t.ex att minnena verkligen sitter korrekt i sina slottar mm.

Av chloe
Skrivet av seville57:

Dom där 45 kr/mån livet ut är ett stort skämt från förra året, har det själva. Hur mycket bra filmer/serier finns (blir snart fanns) det på Max.

Så många att jag glömt att jag hade samma deal och inte loggat in på HBO sen i våras. Såg två mycket bra spanska serier när jag precis fixat abonnemanget men sen glömde jag bort det och nu läste jag att de mesta av den back-log jag hade tänkt se ifatt snart kommer försvinna.

Av chloe
Skrivet av flightsim18:

Lånar tråden lite...finns det några nätagg man skall akta sig för? Skiljer ju en hel del i pris. Som den här tex

https://www.inet.se/produkt/6905178/phanteks-amp-1000w

Märkbart billigare än övriga 1000W

Det finns massor av AGG man ska akta sig för men inte det där, ett kvalitetsagg du mycket väl kan fundera på att köpa om du gillar priset och behöver så många watt.

Av chloe

Det går nog bra, men vill du lägga lite mer kan du kika på 6600XT. Din dator börjar få några år på nacken och du bör inte lägga hur mycket som helst på den. Kortet jag länkade är bra för ett rimligt pris imo. Vill du spela warzone i 360Hz eller vad man nu håller på med får du nog byta ut hela datorn mot något betydligt dyrare, tror jag i alla fall, jag håller inte på med skjutare så jag har dåliga referensramar här.

Av chloe

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5894569 är mitt förslag, kolla så det får plats i ditt chassi först bara. Sen skulle jag vänta til mellandagsrean och se om du kanske kan få några hundralappars rabatt då.

Av chloe
Skrivet av DasIch:

Kunderna bör kräva att AMD slutar vara mediokra och sluta ignorera de enorma nackdelarna de har. Som det ser ut nu lär Intel springa förbi dem inom ett par generationer. Intel, som de för övrigt lyckas konkurrera med på CPU-sidan. En rimlig förväntning är att de kammar sig och får ordning på sina GPU;er på samma sätt som de fått ordning på sina CPU;er.

Bra sagt, för priserna de vill ha måste de också kunna erbjuda ett mer attraktivt paket eller så behöver de sänka priserna rejält och erbjuda så mycket "bank for the buck" att folk inte kan låta bli att handla. Tycker det har blivit lite magplask av alla de stora lanseringarna denna höst/vinter tyvärr.

Av chloe

Var enormt peppad på att kunna byta ut mitt 2060 men det här var inte tillräckligt bra för att motivera priset. Får hoppas att mellandagarna bjuder på något från den förra generationen istället, eller helt enkelt skaffa en vettigare hobby.

Av chloe

https://www.inet.se/produkt/1903326/gigabyte-b550i-aorus-pro-...

I lager den 12:e, bara att beställa och vänta lite om det nu är det kortet du vill ha.

Av chloe
Skrivet av cyklonen:

När ska folk lära sig att företag enbart har ETT mål: vinstmaximering. Det är det allt företagande går ut på. Man kan ha illusioner och fantasier om att det inte är så, eller att det finns nåt annat också, men så är det inte. Det är bara pengar som räknas. Den strategi som ger störst vinst i det önskade tidsperspektivet är den strategi ett fungerande företag alltid kommer att välja.

Skaffa inga favoriter. Inbilla er inte att ett företag är "gott" eller på konsumentens sida. Så funkar inte världen.

Som konsument har man två val: att köpa och att inte köpa. Inget mer, inget mindre.

Absolut är det så, du har helt rätt, men samtidigt kunde man ju önska att fler företag skulle se längre än bara till nästa kvartalsrapport och inte så aktivt försöka få stora delar av sin presumtiva kundgrupp att hata dem för sitt manipulativa sätt att göra affärer. Folk blir förbannade när de känner att de blir lurade och då blir det lätt så att det blir långa trådar där folk ventilerar sin frustration. Det blir tyvärr tjatigt att läsa i längden men jag kan verkligen förstå känslan och behovet av att få skriva av sig lite.

Av chloe

I kontrast till de CPU lanseringar vi precis sett så blir inte 5800X3D så varm att man måste ha AIO. Jag kör en Deepcool AK620 och det går alldeles utmärkt i ett inte särskilt öppet chassi.

Av chloe

Kul video, tack för att du delade med dig. Har aldrig sett något av honom tidigare så får kika runt på hans kanal lite mellan allt vm

Av chloe
Skrivet av GreasusGoldtooth:

Alla använder såklart olika mått på hur en uppgradering ska prestera i relation till sin befintliga lösning men såhär gör jag:

Listan tar alltså det aktuella priset och delar med förbättringen i FPS (med 50% vikt mot 99th) gentemot vad min befintliga GPU klarar av i just Total War Warhammer i 1440p som är det mest tungdrivna jag kör och återkommande har en stabil källa på (Sweclockers).

<Uppladdad bildlänk>

Jag kommer inte köpa en GPU för mer än 10tkr men jag tycker att detta ger mig en bra överblick på vad som faktiskt är ett bra köp för mig. Oavsett är jag nöjd med prestandan som mitt RTX 2070 ger mig i dagsläget och en uppgradering för mig ska helst kosta runt samma pengar som det kortet kostade mig, dvs. 5000kr.

Notera att där är en del begagnade priser som är tagna ifrån slutpriser på tradera.

Jäkla fin uträkning, det var kalas att du delade med dig, tack så mycket!