Inlägg

Inlägg som snajk har skrivit i forumet
Skrivet av Tdoll:

Inte för att vara bitter och tråkig, men är verkligen gårdagens barnfilmer bättre än de som görs idag? Jag har full förståelse att föräldrarna vill pracka på barnen vissa filmer/serier pga av deras egen nostalgi men vad säger barnen?

Ja, dagens filmer är inte bättre än gårdagens bara för att de är nyare. Disney håller dock stilen (på sina barnfilmer i alla fall) bättre än de flesta så de har både bra nya filmer och bra gamla filmer, och alla kommer att finnas i denna tjänst för eller senare.

Skrivet av Shudnawz:

@Tdoll:
Du vet att de flesta av de här filmerna har gått att köpa på DVD i flera år, va?
Mina barn gillar dom, och det lilla de sett av typ Piff o Puff på julafton.

Jo, fast Disney är lite speciella med DVD-utgåvor (som de var med VHS och även verkar köra på med BR) då de bara producerar ett fåtal filmer till köpfilmsmarknaden åt gången så man kan aldrig vara säker på att en viss film finns till försäljning via de vanliga kanalerna. De kan ha lättat på det här på senare tid, så bra koll har jag inte, men i alla fall. Sök på Disney Vault för mer info.

En sak som kan påverka i alla fall den teoretiska mängden skrot är ju alla enheter som hade en Iphone/Ipod-docka som sen inte fungerade efter bytet till Lightning. Typ Ipod HiFi lär väl väga ett antal kilon och den blev ju typ deprecated när man gick från Firewire till USB för 30-pin-kontakten. Det problemet är nog inte lika stort idag förstås då få bygger enheter med fast monterade fysiska kopplingar till dagens telefoner. Men likväl finns det ju massvis av olika högtalare med dockor och så på alla loppisar och liknande än idag.

Angående själva grundfrågan så kan jag inte riktigt se argument som håller mot en generell standard för alla. En kabel för allt är ju idealet och har länge varit en utopi, men nu är det ju möjligt i och med USB-C. En kabel för att docka laptopen med skärm, ström och USB är ju sjukt trevligt och att jag kan koppla in min telefon med samma kabel och få snabbladdning, usb-tillbehör och extern skärm. Hur man kan inte vara för det liksom?

Jag kan förstå känslan att "staten" (EU) ska hålla sig borta från denna typ av saker, men det är ju sånt som de är bra på liksom. Marknaden har inte gått i en konsumentvänlig riktning tillräckligt snabbt på egen hand, framför allt när det gäller Apple, så då får man ta till reglering. Det viktiga är ju att man inte begränsar möjligheten till vidareutveckling men det verkar ju inte vara fallet här.

Skrivet av Fire_Ice:

Förstår inte varför en del är så tokiga i "trådlös" laddning.

1. Det går fortfarande en sladd från väggen till plattan som mobilen ligger på, d.v.s. en sladd från väggen till mobilen.

2. Energiförlusten är större -> högre värmeutveckling -> kortare livslängd på batteriet.

3. Långsammare laddning.

4. Dyrare laddare.

5. Tar mer plats i mobilen.

6. Tar mer plats i hemmet, ytterliggare en pryl.

7. Kan inte hålla den i handen och flytta runt den under laddning.

Klart att jag ser fördelarna också. Man tjänar på sin höjd en sekund när man påbörjar/avslutar laddning. Minskad risk för att USB-porten går sönder, inte för att det någonsin har hänt mig. Sist och kanske viktigast, det är "häftigt".

En fördel är väl att man kan ladda på exempelvis offentliga platser utan att stoppa i en kabel som ju skulle kunna vara ganska osäker. Inte för att folk verkar bry sig så mycket, och telefonerna har förstås blivit bättre på att inte köra saker utan att fråga användaren, men helt säkert är det ju inte.

Skrivet av ipac:

Inte en chans.

Series X kommer kosta minst $499, om inte mer.
Sen beror det på kronkurs men närmare 6000 lär man få betala, som minst. PS5 behöver mao vara väldigt billig...

Series S och PS5 däremot, det hoppas vi går under 10K.

Jag läste någon artikel om en (sådär tillförlitlig) läcka som påstod $499 för PS5 och att Series X skulle kosta $100 mer. Vi får väl se.

Det kan ju handla om inställningar också, eller nätverket i de fall där du spelar över nätverk. Windows är ju inte super på att hantera HDR exempelvis, jag vet inte hur MacOS hanterar det, och teven ska ju fatta bildsignalen från datorn på rätt sätt med videosvärta eller inte och så vidare.

Men som övriga säger så är en MB Air inget prestandamaskin på något sätt, så antagligen är den för klen helt enkelt. Med gamingdatorn skulle jag tro att det handlar om inställningar främst. HDMI-kabeln har inget att göra med problemet om det är en som ska funka med 4K.

Det kan nog bli en månad då och då i alla fall. Jag är inte så superintresserad egentligen, Star Wars möjligtvis men övrigt "vuxnare" innehåll är inget för mig riktigt, men för min son blir det nog kul med det barnsligare innehållet. Å andra sidan räcker Netflix och SVT Barnplay ganska långt när det gäller sånt. Men det är ju lite kul om han får se samma saker som jag såg som liten, allt ifrån gamla Pluto-kortfilmer och liknande till Duck Tales och sånt.

Angående streamingtjänster överlag så kommer vi nog att hamna i en situation där man är otrogen som kund och växlar runt mellan dem i större utsträckning.

Skrivet av shelter:

Hade ingen aning om detta, väldigt märklig "lösning". Personligen är jag ju inte direkt drabbad för jag kollar sällan på filmer via datorn så jag har väl aldrig tänkt på det.

Jo, men det är en DRM-fråga så det är väl inte så lätt att komma runt. Det är bara den inbyggda browsern som har tillgång till en del saker och därmed den enda som betraktas som tillräckligt säker.

Skrivet av xpanterx:

Åtminstonde med Netflix så går det även via deras app, finns dock en del andra krav också.
Netflix

Jo appen funkar förstås också, men vill man använda en browser så är det ju den medföljande som gäller om man inte vill sitta med 720p. En del ser inte skillnaden, och då verkar ju allt flyta mycket smidigare förstås då 720p inte är så tungt som 4K eller så.

Skrivet av shelter:

Nyfiken, varför har du Edge till Playtjänster? Chrome/Firefox borde ju vara minst lika bra? När jag körde Firefox i Windows var det den webbläsare som drog minst resurser vid uppspelning.

Alla browsers utom den som medföljer OS:et ger max 720p på alla lagliga streamingtjänster med kopieringsskydd. Så om du vill ha mer än 720p på Netflix/HBO eller liknande så krävs Edge i Windows, Safari på MacOS, Chrome på ChromeOS och så vidare.

Skrivet av Yonie:

Nu börjar jag bli tjatig, men vi kör vidare tills poängen sitter.

Jag syftar återigen inte på själva matlukten, utan det faktum att matos trycker iväg alla andra lukter och nyanser i ett rum eller hem. Även om man sprejar med luftfräschare kommer den ligga kvar som ett osynligt tjockt moln, likt en utdragen metanfjärt i en bil utan AC. När någon bolmat en jolle är det samma typ av tjocka odör, men jag menar inte att näsan identifierar lukten som densamma.

Håller fortfarande inte med riktigt. Gräslukt kan absolut hänga kvar och tränga igenom mycket, men den är inte "fet" som matos. Haschrök är en annan sak dock, den, speciellt blandat med tobak, kan absolut upplevas som en fet ånga liksom. Maja är i min näsa en ganska behaglig doft egentligen, sen kan det förstås bli för mycket som med de flesta dofter, en välfylld coffeshop är inte behaglig på något sätt exempelvis, men röker man så mycket så borde det vara en ganska konstant lukt liksom.

Skrivet av serdyllon:

Finns faktiskt en intressant dom som klargjorde att det inte fanns skäl till vräkning när en man vid upprepade tillfällen hade smetat in alla lägenhetens väggar med sin egen avföring, varpå det stank fruktansvärt i trapphuset och närliggande lägenheter. Rätten att få göra vad man vill i sitt eget hem väger minst sagt tungt i landets domstolar...

Låter osannolikt. Avföring är en sanitär olägenhet och således inte ok.

Skrivet av Evil Peter:

Tack. Vivaldi har jag aldrig testat så kanske ska göra det framöver.

Gör det, den är verkligen värd ett test tycker jag. Den bygger på Chromium så tillägg fungerar och det är inga problem med kompatibilitet men man får väldigt mycket mer inställnings- och anpassningsmöjligheter. Färgschema, eget eller mer eller mindre baserat på aktiv webbsida, flikplacering och utseende på flikarna, diverse former av snabbnavigering som musgester eller snabbhjul eller menyer. Men samtidigt har den ju bra defaults så man behöver inte meka så mycket om man inte vill.

Skrivet av Yonie:

Saken för mig är inte just matlukt utan att den är tjock och påträngande, precis som vissa blommande växter kan vara. Stäng av fläkten och stek upp en köttbit, ni tvivlare.

Jo, men jag har svårt att tro att en köttbit luktar särskilt blommigt för någon. Jag tror helt enkelt att de flesta inte vet hur gräs luktar. Hasch var ju mer populärt tidigare och det har en annan lukt som kanske är mer känd, men det är inte så vanligt längre, häromkring i alla fall. Går jag en promenad på kvällstid i min stadsdel så kommer jag att känna gräslukt vid flera separata tillfällen, än mer om det är helg eller sommar, men haschlukt har jag inte känt på åratal.

Skrivet av hoffa78:

Där ser man. Det vore på sin plats att få till tydliga riktlinjer angående sådana här ärenden och liknande. Men att få in rökförbud i kontrakten är ändå rätt utveckling tycker jag samt att ha riktigt höga avgifter för sanering och "renovering" av lägenheter där det rökts.

Tja, jag har personligen inget emot att förbjuda rökning i bostäder men samtidigt är det ju en del av en inte helt trevlig utveckling i mina ögon. Gnälliga grannar kan sätta stopp för massa saker, grillning, fester, barn, husdjur, restauranger eller nattklubbar i innerstan, musik i parker osv. Rökare är också redan ganska hårt ansatta på många sätt, man får knappt röka utomhus i närheten av bostäder längre, uteserveringar är också rökfria som alla arbetsplatser oavsett om de är inomhus eller utomhus. Hemmet är en av få platser där det är tillåtet. Och ser man till vilka som röker i sina hem så är det mestadels gamla människor som kanske inte har så lätt att ta sig ut på en lång promenad bara för att stilla sitt begär liksom.

Skrivet av Evil Peter:

Jag kanske ska ställa frågan igen, då jag brukar göra det med något års mellanrum.

Finns det någon av de andra stora browserna, förutom Chrome, som klarar av att snyggt göra sökfältet integrerat med adressfältet? Jag vill att jag ska kunna öppna en tab med kortkommando, skriva en bokstav (kopplad till en given sökmotor) och space, och sedan ska jag kunna skriva min sökning och komma direkt till resultat.

Detta är det enda jag kan säga som faktiskt ger en betydande ökning av min surfhastighet, då det kapar tid från att behöva använda musen eller behöva skriva fler saker. Hur lång tid en browser tar att ladda en sida brukar vara försumbart med dagens hårdvara. Har frågat om detta tidigare och hittills har alla alternativ som sagts varit underlägsna vad Chrome har.

Vivaldi har denna funktion. Jag har lagt till egendefinierade sökmotorer också, typ imdb, ändrat default och plockat bort exempelvis Yahoo för den vill jag inte använda.

Skrivet av Yonie:

Gällande att man känner igen lukten av marijuana eller hasch (olika odörer/dofter) så kanske vissa i denna tråd ska vara lite mer ödmjuka än de just nu är. Ingen av oss visste vad det var i början, och fundera själva på hur ni skulle beskriva den lukten för någon som aldrig utsatts för den.

- Den är väldigt distinkt vettu. Typ unken.

- Den stinker som mögel. OK.

- Nej nej, jag menar att man, typ, direkt vet vad det är.

- Jag är med. Som likstank. 🥰

- Va?

Jag kan till och med högfärdigt rättfärdiga detta: weed kan sticka i näsan hos den ovane, så där kommer löken in. Sen är doften "tjock" och inte bara förnimbar, utan påträngande, vilket kan få en att tänka på matos. Samma påträngande kvalitet får en också att tänka på rök.

Hasch brukar ha en kryddig stank nästan som peppar, utöver att det ofta blandas med tobak.

Det faktum att många direkt hakade på marijuana säger ju rätt mycket om hur träffande beskrivningen egentligen var.

Jag tycker snarare det verkar som om många antingen inte vet hur maja luktar, eller så har de inte läst TS beskrivning ordentligt. Det brukar beskrivas som en söt stickande doft, men det som ofta missas är ju att det luktar väldigt "blommigt". Det finns en plantering med Azaleor i parken slottsskogen här i Göteborg och när de blommar på våren så luktar det ganska precis som maja där, bortsett från själva röklukten men det är ju bara en liten del av det hela. Det är väldigt svårt att tolka det som någon form av matos, i alla fall i mina ögon (min näsa?).

Skrivet av hoffa78:

Som jag tolkar det finns det ingen lag för hyresvärden att luta sig mot när det gäller rökning i lägenhet. Dock kan det skrivas in i hyreskontraktet och väljer hyresgästen att skriva på detta är denna också bunden till att följa den. Om så inte kan gästen vräkas.

Fortfarande intressant huruvida detta står i TS kontrakt eller inte.

Hyresnämnden har ställt sig på den rökandes sida i alla fall: https://www.hemhyra.se/nyheter/utsiktslost-att-vraka-for-rokn... och ingen högre instans har prövat saken vad jag kan hitta.

Det krävs mycket för att vräka någon. Jag läste exempelvis om en person som hade sålt droger i lägeneheten, och blivit dömd för detta, men eftersom lägenheten också var hens hem så fick de inte igenom en vräkning, hade den bara använts till drogförsäljning så hade det varit en annan sak dock.

Skrivet av frong:

Är det alltså så att hyresvärdar inte får förbjuda folk att röka i deras fastigheter? Det förstör ju fastigheten och sanering kommer behövas när personen/erna flyttar? Låter ju helt otroligt att man medvetet skall få förstöra andras egendom.

Det är ju ens bostad så man kan göra väldigt mycket där så länge man inte stör andra så mycket. Däremot får man förstås betala eventuell återställning och/eller sanering när man flyttar ut förstås. Många nybyggda lägenheter är "rökfria" idag enligt hyresavtalet men det har inte visat sig vara hållbart att tvinga folk att följa det i praktiken.

Skrivet av Screenwalk:

Vet inte om det var sarkasm i din kommentar. Nu försvarar jag heller inte cyklonen då jag ej känner personen. Men för att känna igen lukten av "gräs" så räcker det att man har besökt en coffeeshop i Amsterdam. Det är en väldigt säregen lukt som är svår att glömma bort.

Skulle säga att det räck att ha besökt Amsterdam, eller någon stad i Nederländerna, för det luktar gräs typ överallt i alla fall på kvällarna. Jag var där i jobbet i våras en del och det luktade till och med gräs i distributionscentralen vi besökte emellanåt, alltså ett stort lager bakom ganska hög säkerhet i ett industriområde i en ganska liten stad.

Skrivet av sunefred:

Ingen annan än jag som tycker att man inte borde få röka i hyreslägenheter? Är det för mycket storebror att bestämma det?

Några hyresvärdar har försökt införa rökförbud i nyare lägenheter, men rättsligt håller det förbudet inte enligt bland annat Hem & Hyras jurister. Ens hem är ens eget och man får göra rätt mycket där innan någon annan kan lägga sig i. Om röken stör grannar så är det vanligtvis fel på ventilationen eller så. Däremot kan man ju hindra folk från att röka (eller grilla) på sina balkonger, på innergårdar och liknande, om det stör grannarna.

Skrivet av Atomico:

Haha, ja de borde göra en OVK-besiktning

Jag litar sådär på de som utför såna besiktningar. I min förra lägenhet satt det en köksfläkt, inget som jag hade monterat dit och sannolikt inte någon annan hyresgäst heller för den var ju lika gammal som senaste renoveringen (alltså typ från 83) och helt inbyggd. Men OVK-killarna som kom förstod inte det. Jag försökte säga att det var något fel på fläkten som inte ens borde sitta där, och de svarade bara att fläkten sitter på taket. Jag vet att den stora fläkten sitter på taket, men det satt ju en fläkt här också liksom och det var uppenbart. Tryckte man på knappen så började den snurra och det syntes utan att ens plocka isär något. Men nej, fläkten sitter på taket var det enda svar jag fick. Inte direkt de skarpaste knivarna i lådan...

Skrivet av Ister:

@cyklonen

Elda på lite oregano och meddela hur det luktar 💪🙂

Bränd oregano luktar ungefär som när man bränner andra torra löv. Gräs har också denna lukt i viss mån men också en annan väldigt distinkt och kraftig lukt som helt tar överhanden.

Men det kan ju vara något annat. Jag vet inte hör exempelvis rökheroin luktar, men det känns som om det inte borde vara en så kemisk lukt då det ändå är plantbaserat. Enligt Google så luktar det som en blandning av brända sopor och bränt gummi, vilket kanske hade passat in på TS beskrivning. Men brända sopor är ju ingen tydlig specifik lukt utan det beror ju på sammansättningen av soporna. Andra rökdroger som Crack eller Meth borde lukta mer kemiskt vad jag förstår.

Jag rekommenderar i första hand att kolla ventilationen. Klaga hos hyresvärden eller föreningen och få till en inspektion. Är det klarlagt att det är någon form av drog så tror jag bästa sättet att få dem att sluta är att lämna en lapp i brevlådan som inte är anklagande eller så. Droganvändare är generellt ganska nervösa och det kanske inte är det bästa att ringa på precis när de har rökt sina droger liksom. Däremot att knacka på typ på förmiddagen innan någon rök har kommit kan ju funka förstås, men jag skulle nog rekommenderat en lapp i alla fall, speciellt om det inte rör sig om cannabis för då vet man ju inte alls hur personen kommer att agera.

Skrivet av DevilsDad:

Hm.. Hade Vivaldi också mouse gestures? Minns att jag använde opera bara för de hade inbyggt stöd för det. Fungerar de likadant på Vivaldi? Vill minnas att det var något som gjorde mig mindre nöjd med Vivaldi.

Skickades från m.sweclockers.com

Jo. Jag vet inte om de fungerar exakt likadant, det var ändå rätt länge sedan jag använde Opera, men de finns inbyggda och man kan enkelt ändra gesterna till vad man vill om man inte trivs med standard.

Skrivet av john2376:

Misstänker att båda tillverkarna kommer att subventionera kostnaderna för att sälja hårdvaran till potentiella kunder likt Sony sagts ha gjort med.. PS3? om jag nu inte minns fel.
(De skulle sen tjäna igen pengarna genom licens-försäljning till utvecklarna och publishers, en stor del varför konsol-spel är dyrare än motsvarande PC spel)

De flesta konsoler har varit subventionerade vid lanseringen i alla fall. Men man går allt mer ifrån det nu vad jag förstår. Antagligen för att man inte kan ta lika bra betalt av spelutgivarna för att de ska få släppa sina spel till konsolen.

Skrivet av Lagerlöf:

Är det många 10 till 16-åringar som får en iPhone för 10K+ i födelsedagspresent eller julklapp?

En telefon känns dock betydligt "viktigare" att ens unge har, som förälder. Sen vad den ska kosta vet jag inte, men ser absolut inte att det är jämförbart på något sätt.

Många gör misstaget att tro att konsoler främst är till för barn när det inte riktigt motsvarar verkligheten. Barn och ungdomar överger konsoler allt mer, tillsammans med TV-apparater och liknande, för telefoner och tablets. Jag har haft en massa kollegor som köpt konsoler till sina barn (som en ursäkt i alla fall, sannolikt mest till sig själva egentligen), och barnen har knappt använt dem alls.

Skrivet av Pirum:

Kan också bli så att man kopplar sin mobil till tvn och kör med med lämplig handkontroll. Skulle tro att folk uppdaterar mobiler oftare än spelkonsoler och moderna mobiler sopar väl banan med spelkonsoler med något år på nacken. Hur länge kan konsolexklusiva spel motivera köp av en extra burk för tusentals kronor?

Skickades från m.sweclockers.com

Mobiler har blivit mer kraftfulla men fortfarande ganska långt från ens denna generation konsoler (som ändå är ganska gammal nu).

Skrivet av MinusDrummel:

Jag har tänkt länge på det här innan jag postade den här tråden. Men nu har jag ändrat mig helt.

Efter att ha läst era poster och tänkt lite till så tror jag inte längre att de kommer att bli 4k60. De kommer inte att kunna leverera sådana maskiner helt enkelt. Det blir som Ps3/360 generationen, Sub Hd, sub 60fps. Nu sub 4k eller adaptive resolution och samma hackandes fps.

Och nu för några timmar sedan så utannonserades Horizion till pc. Och det verkar som fler och fler konsol exklusiva spel kommer till pc. Och jag började funderar på om det bara är för att de vill tjäna mer pengar eller om de måste. Kostnaden för spelutvecklingen har skjutit i höjden, den kommer bara att öka. Kanske är det inte längre möjligt med exklusiva spel.

Om ps5 spel även kommer till pc men inte Xbox series X och om Xbox series X spel även kommer till pc men inte ps5... Då finns det ju inte längre någon som helst anledning för just mig att inte köpa en pc till vardagsrummet.

Naturligtvis så avvaktar jag tills Ps5 och nya xbox presenteras... Men det skulle inte förvåna mig om det nu blir en pc istället.

En möjlighet, som passar ganska bra in på min situation, är att ha en konsol i vardagsrummet och en PC på "kontoret". Tanken var att spelandet skulle fördelas hyfsat jämt mellan dessa men det har mestadels blivit konsolen som har fått ta hand om spelandet i familjen, förutom strategispel och liknande (Cities på XBox är inte kul på något sätt exempelvis).