Inlägg

Inlägg som snajk har skrivit i forumet
Av snajk
Skrivet av lasseedsvik:

Sen har man väl haft ett dussin dåliga tangentbord och möss genom tiderna....

<Uppladdad bildlänk>

Någon teen fanboy övertygade mig att spendera 1500:- på det. Man borde anat oråd när han sa att "It's magical. It feels like electricity on my fingertips!".

Kom hem..... kodade i typ 10 minuter och sen hade man så jäkla ont i handlederna så det gick inte att skriva nå mer.

Säkert ett skitbra tangentbord om man game'ar och håller händerna som Ulla-Bella.....

Jag har exakt det tangentbordet hemma, och har programmerat med det i åratal utan problem. Det är ju ett helt vanligt standardtangentbord typ, med lite extra knappar. De till vänster stör emellanåt för att jag kommer åt dem när jag egentligen var ute efter Esc eller Ctrl typ, men volymhjulet och mediaknapparna är bland de bättre jag använt. Dock köpte jag mitt väldigt billigt, det var en tidig Black Friday där det var nersatt rätt ordentligt på Elgiganten till typ 500, men i kassan sa personen typ "Det är ju 30% rabatt på tangentbord också som inte verkar vara inlagt" så det slutade med att jag betalade under 300, vilket kanske bidrar till att jag är mer nöjd.

Av snajk

Teknik som gör saker enklare skiljer förstås inte på om dessa saker är välmenade eller ej. Innan telefonerna fanns så fanns det inga telefonbedrägerier exempelvis, men trots att telefoner innebar en ökad tillgänglighet för att bli utsatt för bedräger (eller hot, förtal etc.) så väger ju fördelarna över. BankID är samma sak. Det gör det lätt att genomföra bankärenden på distans och underlättar identifiering, vilket underlättar och ökar användarvänligheten oavsett om det är bedrägliga transaktioner eller ej.

Av snajk
Skrivet av Gorian:

Har aldrig råkat ut för driftproblem, och då har jag ändå ägt varje Xbox-generation som släppts. Är det ett vanligt förekommande problem? Vet att det är det på Switch, men inte hört något om Xbox eller PS?

Sama här. Jag har minst 7 360-kontroller, fem One-kontroller och tre Series. Den enda som gått sönder var en One-kontroll som sonen kräktes på en gång så att knapparna började fastna. Däremot har ju 360-kontrollerna börjat kännas något slappa och svampiga efter alla år. Å andra sidan har jag två PS2 och en PS3-kontroll som har börjat drifta lite i någon analog spak, och Switchens ena är också lite kass.

Av snajk
Skrivet av TeamRocket:

"Himmelsk Röra" triumfglass, 0.5L för 21,95kr.
Hade en massa små machmallows som inte tillförde något. I övrigt en kombo av vanilj & chokladglass.

Det var Triumfs svar på, eller variant av, Rocky Road-glassen. När jag var liten, typ några år kring 1990, så var det verkligen favoriten just för att den hade lite "godis" i sig. Fördelen mot Rocky Road var att det inte var några nötter i som ju nästan var nyttiga, utan istället var det mer kolasås typ.

Av snajk

11 självklart i mina ögon. Det var verkligen inte den största förbättringen från en version till en annan eller så, men ur mitt perspektiv så var sjuan grym, åttan var väl ett sidosteg (hade bra och dåliga idéer men inte tillräckligt polerat) men sen var ju tian en förbättrad sjua och elvan en förbättrad tia.

Av snajk
Skrivet av NcLr:

Så allt rabalder med att Apple medvetet "slöar ner" äldre produkter genom ny mjukvara, möjlighet till reparation med delar som inte är förkonfigurerade för just den specifika enheten via Apple osv ligger i linje med att vilja hålla prylarna vid liv?
Förstå mig rätt nu. Jag ser hur det jag skrev låter och det är inte meningen att framstå som aggressiv eller som en Apple-hater på något sätt.
Dessutom är jag övertygad om att andra mobiltillverkare har liknande otyg för sig. Det var bara just att jag inte fick ihop din slutsats om att Apple vill hålla liv i sina prylar med allt de varit i fokus för de senaste åren.

Jag tror Apples strategi är ganska väl uttänkt. De vet att många av deras kunder vill ha det senaste, men de vet också att familjer ofta kör på ett system, och att exempelvis barn som växer upp med Iphone gärna fortsätter med det. Så att hålla de gamla telefonerna vid liv längre gynnar dem för då blir det barntelefoner vilket på sikt gör de "inlåsta" till Apple. Men de vill inte att de ska vara för bra för då uteblir denna effekt och istället behåller "de vuxna" telefonen längre och får då köpa billigare (Android-) telefoner till barnen. Så lite throttling eller så kan ju vara en del av denna strategin.

Android-tillverkare försöker förstås med andra strategier, men ingen är ju så dominant att de kan köra på samma strategi. Även om hela familjen kör Samsung exempelvis så kan man ju lätt byta till något annat.

Av snajk

Länken är ju till amerikanska amazon så amerikansk adapter absolut, dessutom en dryg månads leveranstid och diverse skatter och avgifter. Angående disk så är det väldigt oklart, det står tre olika bud på tre olika ställen, ingen disk, 256 GB och 1 TB. Jag gissar att det inte är disk med. Jag hade nog försökt köpa från en svensk eller i alla fall europeisk butik av diverse skäl, avgifterna är ett men också garanti och så. Proshops funkar annars, verkar vara väldigt mycket samma modell. Skillnaden i namnet kan bero på att den ena är en europeisk modell, men det kan också vara något annat förstås. Kanske nätverkskortet är av en lite annan modell exempelvis, även om de verkar ha samma specar ungefär.

Av snajk

På mitt gamla jobb ville de ha en "elektronisk scrum board" i standup-rummet, jag föreslog en 55'' touchskärm parat med en Intel Compute Stick som var rätt nya och häftiga då. Men den orkade inte med ens att visa en bräda i en webbläsare, så det var pengar i sjön. Skärmen funkade helt ok däremot, men vi fick köra med en gammal laptop permanent placerad där, och då föll ju poängen med touch en del förstås.

Av snajk
Skrivet av Razken:

När jag fick för mig att jag skulle börja använda en surfplatta igen och köpte en Samsung A7 Lite..... från "marknadsplatsen" CDON....

Ångrade mig efter 1h efter uppackning, hörde av mig till säljaren som vägrade att ta tillbaka den utan att dra av 30% på priset.
Orkade inte tjafsa utan behöll eländet som inte dög till ens att kolla e-post med.

Värdelös platta, värdelös säljare, pinsamt dåligt köp.

(Sålde den vidare senare...)

Jo jag fattade aldrig vem de var riktade mot. A7/Tab A-serien är ju väl klen från start liksom, men billig, så vad tillför en "light"-modell av den? Är det för folk som är nostalgiska för gamla kinaplattor med Android Gingerbread eller något?

Av snajk

Ganska coolt. Det är ju ett stort steg upp från tidigare "självläkande" plaster och liknande som mer har tillverkats med små kapslar med någon form av lim i sig som går sönder vid sprickor och fyller ut, här är det ju det faktiska materialet som "lagar sig själv" istället, vilket borde innebära att det funkar mycket längre. Plasterna kan ju bara hantera en spricka på ett ställe liksom, sen är "limmet" just där förbrukat.

Av snajk

Såg att jag hade missat att svara på detta.

Skrivet av walkir:

En Lenovo Thinkpad Carbon X1 har dock ofta ett riktpris på ca 30.000:- (ibland över 50.000:-!)
En MacBook Air M1 låg på runt 12.000:-
Båda går att hitta för 7000:- idag

Jo, eller listpriset börjar väl mer på 24K för X1, och 16K för MBA, idag i alla fall.

Men listpris betyder ju lite olika saker för en Mac jämfört med en PC. Jag har köpt några nya Thinkpads men jag har aldrig betalat ens 70% av listpriset trots att jag aldrig har köpt "förra årets" modell eller liknande. Det är inte ovanligt med rabatter på 30 eller till och med 50% mot konsumenter inom typ ett halvår från lanseringen, och än mer om man har studentrabatt eller liknande, medan en Mac inte går ner i pris typ alls, kanske max tio procent när efterföljaren har lanserats eller så.

Sen är baspriserna på en Mac mer lockpriser än det man faktiskt betalar. En MBA 13 M2 börjar på ungefär 16K just nu exempelvis, men det är med 8GB RAM och 256 SSD. Att gå upp till 16 GB kostar 2500 och det är väl det minsta man borde ha idag, speciellt om man vill att datorn ska hålla några år, nästa steg igen, till 24 GB, lägger på ytterligare 2500. Samma med diskutrymme, upp till 512 GB kostar 2500 och upp till 1 TB kostar 5000, 2 TB 10000. Och det går ju inte att uppgradera detta i efterhand så man får ju ta i lite nu om man vill att den ska hålla över tid.

En bas-Thinkpad X1 kostar (från Lenovo utan någon form av rabatt) just nu 24,7K med i5 processor, då ingår 16 GB minne men bara 256 disk, dock kostar uppgraderingen till 512 bara 460 kronor och till 1 TB 780. Eller så tar man en "färdigbyggd" något rabatterad konfiguration med i7, 16 GB och 1 TB disk för 23,8K (och en eventuell studentrabatt ger ytterligare 20-25% på detta beroende på butik, modell och så). Men vill man byta disken så kan man ju det själv, vilket väl är varför priset för uppgraderingen från fabrik inte är så mycket högre än vad en lös SSD kostar. Minnet är dock fastlött även på X1 numera, tråkigt men så är det.

Citat:

Själv jämför jag min Dell XPS 13 (Developer Edition) med min MacBook Air M1. Hos Kjell&Co (Reuseit), så fick jag ett riktigt skambud för min Dell medan min MacBook värderades till nära tre ggr så mycket. Detta trots att riktpriset på båda datorerna var närmast identiskt.

Dock tycker jag att både Dell XPS och Lenovo Thinkpad är fina laptops, men deras riktpriser är inte gjorda för vanligt dödligt folk. Däremot inte ovanligt att de reas ut till 40-50%, vilket även påverkar begagnatmarknaden.

Jo precis. Men stora rabatter snabbt på nypriser är ju ganska trevligt för mig som (informerad) köpare, medan höga begagnatpriser bara gynnar den som säljer vidare en relativt ny dator och är negativt för begagnatköparen. För mig som ytterst sällan säljer vidare mina gamla datorer (de går i arv nedåt i familjen, eller får någon annan uppgift, när de inte duger för det de köptes för) så är det ingen direkt fördel att dessa priser är höga, däremot är det förstås negativt för mig i rollen som begagnatköpare då jag ganska ofta köper hyfsat nya begagnade datorer.

Av snajk
Skrivet av Teddis:

Fast Futurama har ju drivit med popkultur och dåvarande händelser sen start. Iron Chef, Napster, oljeläckor, flertalet kändisar, klimatdebatt med Al Gore, iphones, osv. Generellt genomsyrar det inte hela avsnitten utan blir en slags set-up. Kanske kändes det inte så om du var säg en ung tonåring när du började titta?

Jo. Eller så kan det ju vara så att det som kändes väldigt aktuellt och tidsspecifikt vid en tidpunkt kändes ganska tidlöst efter tio-femton år (när OP såg det), om de verkligen lyckades träffa rätt liksom.

Av snajk
Skrivet av Squallie:

Den funktionaliteten finns på PC med, men används oftare på konsol.

Finns absolut, men används sällan och har ofta inte så bra resultat. På konsol används det i nästan alla lite mer krävande titlar med för det mesta bra resultat.

Av snajk
Skrivet av Shakermaker:

Tycker det där är samma på alla som man inte använder alltför ofta. Öppna en launchers? Dags att plocka fram lösenordet...

Nja, det händer att jag behöver logga in i Steam eller Epic, men för det mesta så räcker det med att logga in i så fall, tvåfaktorsautentisering behövs inte för datorn är liksom autentiserad redan. Och det är mer sällan än på Uplay också.

Av snajk

Det kommer alltid att finnas lösningar, om än inte alltid lagliga.

DOSbox, Wine, kompatibilitetslägen, andra former av emulering och så vidare. Jag har exempelvis en Android enhet som jag kör allt ifrån DOS och C64 via NES och så till GC och PS2 på.

Av snajk
Skrivet av martengooz:

Det här är en stor anledning till varför jag stannat på iPhone så länge. Man vet vad man får, man vet hur den fungerar och vad den kan inte och inte kan. Den bara funkar helt enkelt. De ggr jag testat på Android för att se vad jag missar så inser jag att det är så många fler quirks (både bra och dåliga) som gör att man får en förvirrad upplevelse. Telefonen kanske har sjukt bra kamera, men högtalarna låter som en plåtburk. Den kanske är sjukt snabb, men tillverkarens UI:t är bloatat och oförståeligt. Kanske den har jättebra privacyfunktioner, men skärmen är så svag att man inte kan se den i solljus. Kanske den är perfekt, men du får bara uppdateringar i 2 år och sen blir den obsolete. Kanske batteriet exploderar (tittar på dig Note 7)

Och sånt vet man inte förrän man köpt den, förutsatt att man inte googlar på alla potentiella fel som man kan ha med just den modellen. Tråkigt är bra. Iaf om man vill slippa trixa med sin telefon.

Lösningen är väl att gå till Pixel? Ingen bloat, inga konstiga quirks, prisvärda, grymma kameror och generellt bra hårdvara, och förstås bra med uppdateringar.

Av snajk

Har svårt att bli upprörd över detta. Däremot håller jag förstås med om att Uplay är en av de sämre launchers som finns. Jag startar ändå den hyfsat ofta men ändå känns det som att det är en uppdatering med efterföljande inloggning med tvåfaktorsautentisering och så typ varje gång, varför ens ha en checkbox om att komma ihåg en när de aldrig kommer ihåg en ändå? "Inloggning från ny maskin"? Nej det är samma maskin för i helvete. Alla andra verkar kunna fatta det, varför inte Uplay?

Av snajk

Handlar det om stolthet att tillhöra "GenX" kanske?

Av snajk
Skrivet av Nikoolis:

Lever vi i samma värld? Redan 3070 och uppåt klarar ju 4K utan problem i de flesta spel, vissa i över 100fps på höga inställningar. Ingenting säger "jag har noll koll" som att säga "PC-GPUer" generellt utan att specificera modell eller generation.

Precis. Sen fungerar ju upplösningen lite annorlunda på konsoler än på PC. På en dator kan man justera inställningar manuellt och kanske få något spelbart i 4K som annars inte hade varit det, men räcker inte det får man ju gå ner i upplösning. En konsol medger inte så mycket inställningar men gör ju lite liknande grejer automatiskt, och kan justera ner upplösningen dynamiskt så det kanske är "äkta 4K" i lugnare scener men när det börjar hända grejer dras upplösningen ner "sömlöst" och steglöst eller i alla fall i mycket mindre steg än på datorn, där man ju generellt får gå ner till 1440p om inte 4K funkar exempelvis.

Av snajk
Skrivet av plajton:

100% enig, är man emot detta är det oftast för att man själv är skyldig till brott eller bara extremt överparanoid. Är man en ordinarie användare finns det givetvis inget att oroa sig över

En källa till oro är förstås det, att diverse personer kommer att ha möjlighet att titta på ens aktivitet online, alla bilder i molnlagring, läsa all ens kommunikation och så, och det är ingen irrationell oro utan vad som kommer att ske.

Men sen finns det ju en aspekt till med denna typen av förslag, att de rent tekniskt är helt katastrofala för säkerhet och integritet på alla plan. Ska polisen ha bakdörrar till alla former av kryptering, vilket är enda sättet att genomföra dessa förslag, så betyder det att krypteringen inte är säker.

Jämför med mekaniska lås. Om det kommer en lag som säger att alla mekaniska lås måste gå att öppna av en polis utan att det märks eller syns exempelvis, du får ha hur säkert lås som helst bara valfri polis kan komma igenom i hemlighet utan att låsinnehavaren kan märka det varken i realtid eller i efterhand, på X sekunder eller så, alternativt att de går att låsa upp med den godkända huvudnyckeln som alla poliser, brandmän, låssmeder (och sannolikt kriminella) har. Hur bra tror du dessa lås hade varit på att hålla ute inbrottstjuvar? För det är ju vad dessa förslag innebär. Förutom då att kryptering är en känd teknik, du behöver inte vara en "låssmed" för att bygga ett eget lås som är helt omöjligt för polisen att ta sig igenom liksom, utan det kan vem som helst göra med lite googlande och copy/paste. Vilket ju gör att alla som vet att det de försöker dölja är ett värre brott än att använda icke-godkänd kryptering kommer att använda icke-godkänd kryptering, och således gäller en sådan lag bara de laglydiga.

Ni som säger att kryptering borde förbjudas förutom för vissa godkända organisationer förstår inte hur kritiskt kryptering är för i princip allt vi gör online. Nästan all browsing är krypterad idag exempelvis, alla webbläsare kräver att man går igenom en process för att godkänna varje domän som inte är krypterad med många varningar och friskrivningar. Utan kryptering kan vem som helst utge sig för att vara vem som helst. Det blir omöjligt att veta ifall någon kommunikation har blivit ändrad på vägen.