Inlägg

Inlägg som snajk har skrivit i forumet
Av snajk
Skrivet av delta76:

The last sentence applies to most of us I think :).

Jo absolut, det är mer graden som är skillnaden.

Jag har hyfsat bra koll på datorkomponenter, telefoner, TV-apparater och liknande och kan i perioder kunna en del om saker medan jag själv letar efter något sånt eller så, men jag hade inte koll på blöjor eller barnvagnar innan jag fick barn, eller vilka tennisrackets man borde köpa trots att jag aldrig spelat tennis, eller vilken lösning som är billigast och smidigast för att köra igenom danska biltullar innan jag hade planerat att köra därigenom, exempelvis. Det hade denna släkting.

Av snajk
Skrivet av Allexz:

Detta borde kunna bli stort, sålänge de levererar tjänsten via mobilapp.... inte windows phone då, utan via android och ios.

Docka mobilen och gör en "dex" som är riktigt bra för svensson så att de kan ha sina dator-behov direkt i mobilen så kan de äntligen slänga både stationär och laptop, med tanke på att så många redan nöjer sig med bara telefon så borde det kunna gå bra.

Sluten cirkel, kunden behöver då endast en onedrive sub för lagring, en office sub för dokumenten och en sub för desktop... samt en sub för att kunna spela. Eller en "Microsoft 365" subscription som innehåller alla delar för hela 33% mindre än vad delarna kostar separat!

I mitt perspektiv så är det ju deprimerande som in i helvete men skon passar nog de flesta normala ^^

Tja, problemet är ju att en skärm med tillhörande mus och tangentbord är ganska skrymmande. Många föredrar nog en laptop över det, även om man kan slippa själva datorn och bara koppla in telefonen. Men en Chromebook som kan remota till en Windows-maskin för Office och så kan ju funka förstås.

Av snajk
Skrivet av scaleo86:

Fräckt alltså.

Hmm.

Samtidigt kan jag inte hjälpa att undra varför killen vill tjäna 176kr per spel på detta sätt. Är han i desperat behov av pengar för att få ihop till mat och hyra eller nåt? Eller är det bara ren fräck scalping?

Tråkigt oavsett.

Jag har en släkting som i perioder har mer eller mindre levt på liknande grejer. Typ hade Jula kraftig rea på några verktyg så köpte han flera av varje som han sen sålde på Tradera och liknande. Vad jag förstår lyckades han undvika studielån i några år tack vare detta (hur mycket pengar han fick från sina föräldrar under tiden vet jag dock inte). Men räknar man på timmarna han la ner så tror jag inte det blev en särskilt bra timpeng, och hans lägenhet var ju mer av ett lagerutrymme under ganska lång tid. Sen var det ju alltid ett vågspel, samma grejor kanske sänktes permanent eller reades ut ännu billigare veckan efter liksom, så satt han där med fem överhandsfräsar eller liknande som inte var värda inköpspriset. Men för honom var det ju något av en livsstil. Han spenderade massor av tid med att hålla koll på produkter och priser inom en massa olika kategorier och jag tror han trivdes med det. Idag har han inte lika bra koll och det märks att det stör honom. Han gillade att vara typ "inköpsgurun" som alla frågade om vad de skulle köpa, nästan oavsett vad det var för något.

Av snajk

Jag gillar inte prenumerationstrenden riktigt, även om jag prenumererar på en del saker. Jag betalar exempelvis redan för Office 365 (för OneDrive) och GamePass (och min arbetsgivare betalar för VS-prenumeration, ett annat Office 365 och förstås volymlicens för Windows), men jag hade inte velat betala för Windows eller "min dator" på det sättet.

Å andra sidan kan det ju vara en ok bonus för de som redan prenumererar på andra saker kanske. De borde ha mer paketpriser på dessa prenumerationer tycker jag, och om de inkluderar en "molnmaskin" i mitt prenumerationspaket så kanske det hade varit användbart då och då. Lite som molnspelandet i GamePass, kanske inte värt att betala extra för men ändå inte fel att ha ibland.

Jag har kört en del molnbaserade grejer tidigare. Bland annat kunde man köra applikationer i molnet ett tag genom MS/Azure, och jag har kört en hel del VM's i Azure genom jobbet, vilket väl funkar helt ok för det jag använder dem till. För att arbeta i Office eller liknande så duger det väl helt ok, men det är inte riktigt på nivån att man skulle vilja spela där eller ens kolla på en film eller så. Å andra sidan funkar det förvånansvärt bra att spela via Gamepass-molnet.

Edit: Vad jag tänker mig är att de kommer att slå ihop deras olika tjänster för konsumenter i lite paket, och sannolikt inkludera Windows i dem utan någon direkt merkostnad (de tjänar ändå typ inget på konsumenters inköp av Windows). Så någon kanske vill ha Office och prenumererar då på "MS 365 Pro" eller liknande som är typ dagens Office 365 plus Windows. "MS 365 Ultimate" eller så kanske är ett paket med allt, alltså även GamePass med spelstreaming och så. "MS 365 Developer Edition" kanske innefattar VS plus lite Azure-resurser, testmaskiner och liknande, och förstås Windows. Basprenumerationen, "MS 365 Core" kanske, skulle kanske bara innefatta Windows (plus alla nuvarande gratisgrejer som "hotmail" och så) och lite molnlagring eller liknande för rätt lite pengar, och kanske ersätta OEM så att man får med tre år när man köper en ny dator eller så. Vill man inte betala alls efter det kanske man får lite alternativ när tiden går ut, typ köra på som innan men med lite reklam, eller gå ner till någon gratisprenumeration (kanske "MS 365 Community Edition" om man ska gå på vad VS-prenumerationerna heter ) där molnlagringen går ner till dagens gratisnivå, 7 GB eller vad det är.

Av snajk
Skrivet av SuperNova:

Fast nu är du nog lite väl hård mot IT-avdelningen.
Så här fungerar det (har bla själv suttit i den rollen på företag):

1. Man planerar uppdateringar så gott man kan.
2. Man brukar ha ett uppdateringsfönster (ofta/ibland på natten, mer om detta senare).
3. Användaren kan skjuta upp omstarten X antal ggr.
4. Ibland måste vissa uppdateringar ut fort.
5. Man kan ABSOLUT förvänta sig att en anställd startar om datorn en eller ett par gånger i veckan!

Problemen:
1. Ibland, trots planering så sker vissa saker. Man försöker dock alltid minimera antalet omstarter.

2.Uppdateringsfönster på natten är numera problematiska då användarna ofta kör laptops som är ”av” på natten. Alt tas de med hem och användarna har inte igång ex VPN. Finns lösningar för att sköta uppdateringar utan VPN beroende på miljö MEN det förutsätter arr datorn är igång.
Hur många som jobbar hemma låter laptoppen stå och snurra på natten?
På morgonen närd den startas går till slut uppdateringarna på (beroende på konfig)

3. Användarna struntar i att starta om datorn. Varför inte göra en omstart när dagen är slut när man sett varningen om omstart? Nej man smäller bara ner luckan och går hem.
Dags för lunch och du fått 3 varningar om omstart? Starta om den och gå på lunch?

4.Uppdateringar med prio är precis som det låter prioriterade. Att riskera att företagets känsliga data kommer på vift eller låses av virus går ALLTID före ditt tycker om att det är jobbigt att klicka på spara, starta om datorn, ta en kopp kaffe och sedan klicka på 5 ikoner för att starta dina program.

5. Att man som användare får starta om datorn ett par gånger i veckan är inget konstigt alls. Nästan så jag blir provocerad av denna lathet. Du vill att IT skall jobba dygnet runt men kan inte ens starta om datorn vid lunch/fika/dagens slut?!

Vidare, nu pratar vi om windows (utgår jag ifrån). Man kan absolut gå över till ex Linux och få ner antalet omstarter men då får man bygga om hela IT miljön och ev skaffa mer/annan kompetens. Ett sådant projekt från ITs sida kostar MASSOR och ännu mer.
Allt från att ALLA applikationer ska testas, all hårdvara måste certifieras om, nya serviceavtal, licenser, SLAer osv osv.

Sen skall man ju så klart se till att alla applikationer som behövs finns för linux och att de supportas. Sen skall alla anställda utbildas.

Men det är klart då blir det några mindre omstarter så klart.

Utgår ifrån att ni har en någorlunda kompetent IT-avdelning när jag skriver allt ovan.

Konkreta tips till dig i detta fall:

Skapa ett script som öppnar upp allt du vill. Så det bara är att starta om, ta en fika, komma tillbaka och köra scriptet. IT supporten kan nog hjälpa dig om du behöver hjälp. Driften tror jag har annat för sig.

Starta om vid första bästa tillfälle.

Du kanske upplever att det skickas ut onödiga uppdateringar (ex till office) som du inte behöver. Men förmodligen är det så att man ex behöver något tillägg/app för att, vad vet jag, skriva ut korrekta etiketterna för att skicka ut brev/paket. Här kansler man gjort klart upphandling och alla skall inom en snar framtid gå över till detta i ställer för nuvarande lösning.
Testgruppen har godkänt applikationen och den skall nu skickas ut.

Eftersom detta nu är det korrekta förfarandet för ALLA på företaget så går den ut till alla, även om det råkat vara så att endast avdelning a1b2 använder den för tillfället.

Tyvärr jobbar man ju väldigt ofta mot IT snarare än med liksom. Jag vet inte varför riktigt men det har varit så på typ alla jobb jag haft. Jag vet ju att det inte är IT själva som bestämmer dumma policys, men det känns inte som att de vill hjälpa en med problemen de orsakar heller utan det är bara "följa manus" som gäller typ. En stor del av problemet är ju att vi gör hyfsat komplicerade saker som de inte har kompetens för eller intresse av att kunna hantera, vilket väl är acceptabelt, men de förstår inte att saker är känsliga och tar tid att få i ordning efter en onödig omstart exempelvis.

Vad folk har börjat göra på mitt jobb är att köra linux "utan lov". Det gör att man inte kan ansluta till företagsnätet alls, man får köra labnätet som IT inte har någon kontroll över, på kontoret, och använda en Windows-dator för tidrapportering. Annars verkar det funka rätt bra, många har lite strul i början med installation och att lära sig hur saker funkar och så, men det är ju över på några veckor och sen har man en dator som faktiskt fungerar hela tiden och där man själv styr över uppdateringar och liknande. Till skillnad från datorerna som IT har kontroll över då.

Rant om problemen jag har:

Min dator vägrar koppla upp sig varje måndagsmorgon exempelvis, det löser sig av sig själv efter typ 0,5-3 timmar, men inget verkar snabba på det och det spelar ingen roll vilket nät jag använder. Det problemet hade jag på min förra dator i åratal, sen fick jag en ny och den hade exakt samma problem trots helt annat märke och så, så det är något påtvingat från företaget som är problemet.

Varje torsdag körs AV-koll, det kan i bästa fall vara över till lunch, men ibland fortsätter det in på fredagen och datorn är ju i princip oanvändbar under denna tid.

Ett annat roligt problem är att de tvingar ut nya epost-signaturer varje vecka, och efter det så har jag minst 20 ofta upp emot 80 Word-fönster öppna med dessa signaturer och när jag startar om efter det så får jag antingen gå igenom dialogen "nej jag vill inte spara detta" för varje fil eller så tvingar jag datorn att döda Word men då kommer de tillbaka efter omstarten.

Jag har felanmält dessa saker flera gånger. Tyvärr är deras lösning att fjärrstyra datorn i några timmar, där de kör gpupdate /force, uppdaterar BIOS och drivrutiner och liknande "felsökning", och startar om en handfull gånger så jag måste sitta bredvid och glo för att godkänna fjärrstyrningen igen efteråt, sen är problemet borta (men inte löst), tills nästa måndag, torsdag eller nästa signaturuppdatering. När de är klara blir det ett väldigt tjat om ifall de kan stänga ticketen eller inte. Säger jag nej så kommer de att fortsätta höra av sig och fråga om problemet är löst om och om igen tills jag säger ok, så nu säger jag bara ok och skiter i nya tickets för det hjälper ju aldrig ändå.

Dold text

Jag funderar kraftigt på att gå mot Linux också, men jag borde inte behöva göra det. Jag gillar Windows, jag gillar VS, jag gillar till och med Teams hyfsat, så jag vill inte köra Debian och Ryder liksom. Vi bygger mjukvara i .Net, dess stöd för Linux har verkligen blivit bra men fortfarande inte i klass med Windows. Så jag börjar fundera på om man kan använda liknande metoder som de som kör Linux gör, alltså plocka ut certifikat och liknande från företagets Windows-installation, men inte installera det på Linux utan istället köra på "min egna" Windows-installation. Kanske på en extern disk så jag kan boota det godkända Windows också när det är dags för tidrapportering och så.

Av snajk
Skrivet av cp_:

Det är arrogant och respektlöst att starta om folks datorer hur som helst. Jag kan inte tänka mig att Microsoft skulle rekommendera att uppdateringar pushas ut och tvingar omstarter under arbetstid. Det måste vara konfigurerbart. Kan det vara lathet eller inkompetens som ligger bakom kanske?

Någon ansvarig måste bli varse om problemet och tvinga er IT-enhet att ändra sina rutiner.

Ja absolut. Samtidigt är det ju ett problem idag med hemarbete, "aktivitetsbaserade kontor" och liknande, att datorerna inte är igång eller ens inkopplade förutom under arbetstiden. En lösning hade ju varit ifall man fick en notifikation om att det var dags och ungefär hur lång tid det tar, så kan man planera in det, kanske starta datorn hemma på morgonen medan man äter frukost eller så (självklart tvingat efter ett tag om man inte drar igång det frivilligt), men det hade förstås krävt att IT hade någon form av framförhållning så det är väl rätt kört.

Av snajk

Jag är admin på jobbdatorn men lyckas ändå inte avstyra allt sånt här. Det hade nog gått om jag gick in och tog ägandeskap över installationskataloger för all skit de tvingar på oss, efter avinstallation, och liknande fulhack, men då hade det säkerligen tänts någon flagga när den kontrolleras för compliance så hade man fått en massa skit. Värst för mig och mina kollegor är torsdagar för det är AV-dagen liksom, och då tar AV-programmet och de andra säkerhetsmjukvarorna (som säkert krockar med varandra hela tiden för AV-koll borde inte ta så lång tid eller så mycket kraft) alla tillgängliga resurser, webbsidor slutar renderas för minnet inte räcker till (trots 64GB), fläkten går på lövblås-läge hela tiden, CPU ligger konstant över 99% och så vidare.

En tillfällig lösning för en del saker är att dra ur sladden och köra på batteriet, det brukar göra att i alla fall MS grejer pausar sina uppdateringar, AV-koll och så.

Av snajk

Lagringsexpansionen är nere på sitt hittills lägsta pris igen, på Amazon och Elgiganten. 1786 för 1 TB så inte direkt billigt dock. WD's alternativ har inte kommit än men när det gör det så hoppas man förstås på större prissänkningar.

Av snajk
Skrivet av mahava:

Jo jag funderade också på det men jag tecknade 26 maj och har betalt de dagarna i maj + hela juni på en faktura, och hela juli nu på nästa , så om jag sa upp 19 juni så ska väl uppsägningstiden löpa till 19 juli , nu bad jag om få avsluta 31 juli

Jo absolut. Vad jag förstår så ska uppsägningstiden börja räknas när de får in uppsägningen, eller i värsta fall arbetsdagen efter.

Av snajk
Skrivet av sunnis:

Jag har börjat använda det, numera är jag både plånboksfri (Apple Wallet + Digital ID), bilnyckelfri (BMW Digital key) och nyckelfri (Yale Doorman). Faktiskt riktigt skönt att bara behöva ha med sig mobiltelefonen och snusdosan i fickorna. Jag behöver dock fortfarande en RFID tagg till jobbet men det kan man lösa med RFID implantat (Men jag törs inte).

Nästa steg är att bli av med snuset, det blir nog svårast!

Jag gjorde en lite vågad sak med RFID för ett antal år sedan. Det var inget så viktigt som passerkortet till jobbet, utan bara månadskortet på kollektivtrafiken dock. Jag löste upp kortet med någon kemikalie, kom inte ihåg riktigt vilken, och petade in RFID-chippet med antenner bakom telefonens batterilucka. Det funkade hur bra som helst när det gällde att "stämpla", men jag kom på att det nog inte hade räckt om det kom någon kontrollant, så jag la ner hela grejen. Men ett passerkort till jobbet är det ju ingen som kontrollerar utan det räcker med att det funkar, så det kan ju funka bättre där. Å andra sidan har man ju inte avtagbara baksidor på telefonerna längre, men du kanske har ett skal eller liknande som man hade kunnat peta in chippet i?

Av snajk

Ja är det 30 dagars uppsägningstid så borde det förstås gälla från datumen uppsägningen kom till dem. Men det kan ju vara så att de räknar hela månader och att du tecknade abonnemanget den nionde liksom, så då blir uppsägningen ju liksom vid nästa månadsskifte för dina abonnemangsmånader eller så.

Av snajk
Skrivet av IcenovaSwe:

Jag försöker se vad det är för kort i denna dator. Det är ju ett Asus Dual i alla fall, men svårt att se vilket. Dock verkar 3060 inte ha samma utformning riktigt på den silvriga biten, och 3060 Ti har inte dubbla strömkontakter enligt de bilder jag hittade i alla fall, så borde vara ett 3070 tycker jag. Vet inte vad reservationspriset är dock.

Av snajk
Skrivet av Nioreh83:

Jag menar en sån här:
<Uppladdad bildlänk>

Så hur påminner den om en munkfrisyr då?!?!?

Flottyrmunk är väl en mer formell betäckning på en sådan.

Mums Mums och liknande kallas, enligt wiktionary, munk på göteborgska, gräddbulle på skånska eller skumboll, kokosboll eller tydligen också chokladmunk som också ska vara göteborgskt, men det har jag aldrig hört. Kokosboll känns också fel för det är ju en "Delicatoboll" eller liknande, även om jag hört det användas med syfte på en skumboll ett antal gånger.

Av snajk
Skrivet av griffen:

Finns väl egentligen ingen "Fri frakt" eller "Fri retur" allt bekostas ändå i slutändan av konsumenterna. Som någon redan nämnt, börja ta betalt för returer så slipper alla konsumenter vara med och betala för dom som utnyttjar systemet. Reklamationer och garantiärenden, där ska dock alltid företaget stå för frakten.

Företagen går förstås plus på fri frakt och fria returer, annars hade de inte erbjudit det. Alla kostnader tas ut av konsumenten dock, men ju mer de säljer desto mer "stordriftsfördelar" så det är inte så enkelt att kostnaden bara ökar av fri frakt utan det ger ju mer försäljning som sänker kostnaderna per produkt också. Man kan ju ha samma diskussion kring marknadsföring exempelvis, varför lägger exempelvis Arla en massa pengar på att marknadsföra mjölk? Jag hade köpt den ändå liksom. Men uppenbarligen räknar de med att det lönar sig att lägga pengar på reklam ändå. Det betyder dock inte att priset inte skulle vara lägre utan dessa kostnader förstås, bara att uträkningen är mycket mer komplicerad än fri frakt (eller mycket reklam) = dyrare produkt.

Citat:

Sen att det blir en massa diskussioner om miljön, lite tröttsamt men hakar på. Det finns människor som värnar om miljön, all cred till dom, men i dessa sammanhang pratar vi då tyvärr allt för ofta om människor som vill vara coola och skaffar t.ex. en Tesla, en solcellsanläggning, senaste iPhone o.s.v. för det är det senaste och fräsigaste. Då har man nåt att impa med på andra

Egentligen handlar detta som vanligt om att företagen ska tjäna pengar(TJÄNA PENGAR!) och att vi ska konsumera som aldrig förr! Inte om miljön och att företagen är miljövänner och vill rädda världen.

Jo visst har du en poäng. Det är självklart mycket bättre för miljön att cykla och åka kollektivt än att åka elbil, eller bättre att inte köpa en ny telefon än att köpa en som är "miljömärkt" eller så. Konsumtion är alltid en belastning på miljön och onödig konsumtion en onödig belastning. Den gamla slagdängan reduce, reuce, recycle, i den ordningen, stämmer helt enkelt. Men behöver man köpa en bil, telefon eller bygga ett hus så är det förstås bättre att välja alternativ som är bättre för miljön än att inte bry sig om det.

Citat:

Hetsen att ställa om i snabb takt i Sverige är totalt överdriven i min mening - pådriven av företagen som så klart vill tjäna massor med pengar(som vanligt). Låt andra länder med höga utsläpp ställa om först och använda den produktionskapacitet som finns i fabrikerna för att ersätta sina fordonsflottor och kolkraftverk före oss, där skulle det ge ett snabbare och bättre resultat för världens miljö. Kanske borde vi till och med överväga att ge bidrag till andra länder för en snabbare omställning, vilket skulle ge en betydligt bättre ROI om man räknar i sänkta utsläpp per krona.

<Uppladdad bildlänk>

Det är inte så enkelt tyvärr. Vi orsakar mycket mer utsläpp än snittet, än mer om man räknar med utsläpp vår konsumtion skapar i andra länder, så vi behöver reducera också. Vi kan inte säga att Kina (som jag misstänker är det huvudsakliga landet du syftar på) ska reducera sina utsläpp för att de släpper ut mer än oss nu när merparten av problemen kommer av historiska utsläpp och där har vi släppt ut mycket mer än Kina. Och det är inte så att Kina inte jobbar på att reducera sina utsläpp också, de gör de, men deras ekonomi är ju i en helt annan, mycket mer expansiv, fas än vår då de jobbar hårt på att få upp sin standard, inte till vår nivå men ändå.

Av snajk
Skrivet av Oegat:

Att den kunde kallas munk hade jag aldrig heller hört talas om!

Jag tycker i vart fall att namnet "gräddbulle" är en helt egen nivå av fel, värt ett alldeles eget gubbgnäll. Det är inte en bulle och den innehåller ingen grädde. Vafan. Lika dumt som Amerikansk "fotboll" (sporten där man använder händerna för att flytta något som inte är en boll).

Jag såg precis något om historien kring namnet fotboll, eller egentligen football och soccer. Tydligen så fanns det olika sorters fotboll varv en brittisk variant hette soccer och det är en vidareutveckling av den som är dagens fotboll. Så namnet soccer är egentligen rätt autentiskt eller hur man ska säga. Amerikansk fotboll, rugby och andra varianter kommer också från olika varianter av tidig fotboll. Men absolut är namnet dumt på en sport där man inte sparkar på bollen mer än ytterst sällan. En boll är det dock, även om den inte är rund.

Av snajk
Skrivet av Aphex:

Ni säger å andra sidan tjekschoklad också, så nåt fel är det.

Gör vi?

Alla dialekter har sina egenheter förstås, svårt att säga vad som är värst, förutom då den riktigt grova östgötskan (typ Anders Ankan Johansson) som inte ger ett så smart intryck.

Av snajk
Skrivet av ztenlund:

Fortsatt oberipligt eftersom Mums-mums inte är munkar...

Denna produktkategori har vad jag förstår olika namn i olika delar av landet. Munk, gräddbulle (trots ingen grädde), skumboll och liknande. Här på västkusten är munk vanligt (enligt wikipedia i alla fall), men munk är ju också eller på andra ställen ett friterat bakverk (också donut eller dough-nut), ofta med hål i mitten men också utan hål med fyllning. Namnet kommer, enligt samma wiki-sida, från en munks ring-frisyr.

Av snajk
Skrivet av Sveklockarn:

Så är det.

En ytterligare sak som förvränger narrativet om elbilar är att många som bytt till Tesla tidigare haft prestandabilar med förbränningsmotor, samtidigt som deras bilintresse knappast sträckt sig bortom ”tanka och köra häftig bil”.

Dessa ”tanka-och-körare” lyckas ju oftast orsaka kostsamma reparationer i förtid på den sortens bilar/statussymboler och drar slutsatsen att det måste vara bilen som är skit när grejer ”oförklarligt” rasar.

Där kan nog en Tesla vara betydligt mer lämpad, men det beror ju på att motor och drivlina med sin kraftigt minskade komplexitet inte är lika känslig för bil-klåperi.

Samtidigt är det ju helt uppenbart att drivlinan i en elbil är väldigt mycket mindre komplex än i en bil med förbränningsmotor. Än så länge har det inte gjort så stor skillnad i kostnader för service och så, vilket väl dels beror på att man inte alls har samma vana med elmotorerna och resten av komponenterna och därmed inte riktigt vet kostnaderna och inte riktigt har landat i best practices, men också i att de kan ta ut höga priser för folk är vana vid dem från sina tidigare bilar.

Sen ökar förstås andra system komplexiteten, men de är sällan unika för elbilar utan alla bilar innefattas i den utvecklingen.

Av snajk

Kom på en låt till jag körde som budförare i vissa situationer. Move Bitch med Ludacris när man låg bakom någon trög person som inte aktade på sig. Inte så att låten fick de att akta på sig eller något sånt, utan mer att man lugnade sig lite när man kunde sjunga med och få ut lite aggressioner.

Av snajk

Rätt jobbig tråd måste jag säga.

Till att börja med hela premissen som arbetsgivarorganisationen Transportföretagen kommer med om att fossilfritt automatiskt är dyrare, när det på aningen längre sikt förstås är tvärtom. Posten har exempelvis kört med elfordon där det har funkat i rätt många år nu då det lönar sig snabbt. Elbilar är dyrare i inköp men billigare i drift, och ju längre man kör desto snabbare tjänar man ju på det, vilket förstås passar paketleveranser bra då de bilarna går många mil per dag.

Sen har vi folket som är stolta över att de aldrig returnerar något. Grattis, ni är en del av problemet med företag som lovar mer än vad produkterna håller. Är kvaliteten undermålig så bör man returnera så kanske de skärper sig, är informationen för dålig så man inte kan bedöma om produkten funkar, passar eller liknande så bör man returnera så kanske de skärper sig och ger mer information, reas produkten ut mycket billigare inom ånger-perioden så bör man be om att få det lägre priset och går inte det så bör man returnera och köpa på nytt så kanske de skärper sig och fattar att de tjänar på att slippa hantera returer i sådana fall, och så vidare.

Sen kom gänget in som har bestämt sig för att elbilar inte fungerar av någon anledning, att de bara går att köra några mil per dag (dagens elbilar klarar lätt ett arbetspass i stadstrafik utan laddning på dagen medan en fossilbil behöver tankas typ varannan dag), att batterierna spontant går sönder efter några få år (vilket inte stämmer alls), att de är för dyra (vilket inte stämmer, kostnaden per mil blir generellt lägre, speciellt om man kan ladda på egen el, och ju mer man kör desto billigare blir det relativt en fossilbil), att infrastrukturen inte finns på plats (guess what, vi har ganska bra täckning på elnätet), att de skrotas snabbare än fossilbilar (postens fossilbilar, i alla fall de mindre bilarna, får inte användas i trafik av någon annan än posten så de skrotas när posten är färdiga med dem exempelvis) etc.

Sen kom gänget som ansåg att kvinnorna var problemet för det är de som returnerar så mycket. Vilket kanske stämmer när det gäller kläder specifikt, men det är ju för att kvinnors kläder i allmänhet kräver bättre passform. Det handlar inte om att "vara försiktig med storlekarna" utan om att passform är mycket viktigare för saker som är tighta än de som sitter löst, och modet/normen säger att kvinnors kläder ska sitta tight medan män kan gå runt i slappa kläder med pissig passform utan problem. Å andra sidan är det många (sannolikt män) som köper flera exemplar av olika elektronikprodukter och returnerar hej vilt, en hade coil-whine, en var inte så fin som jag trodde, en annan kom efter den tredje jag köpte för att vara säker på att få en produkt och så vidare. Det betyder inte att returer inte är ett problem, det är det, men företagen bedömer uppenbarligen att de tjänar på att sälja saker online trots kravet på ångerrätt då de slipper ha dyra butikslokaler med personal, lager och så vidare. Att företagen "stänger av" vissa individer från inköp för att de returnerar för mycket är ju för att de förstås är de kunderna de har sämst marginaler på, och det är ju väldigt fint att kunna vägra att hantera den delen av marknaden som sänker marginalen. Man kan förstås tycka att man borde få stå för sin returfrakt själv, men det är förstås upp till företagen och de ser ju att fri frakt och fria returer gör att de tjänar mer pengar, annars hade de inte haft det.

Sen kom "det finns inga fossilfria leveranser" uttalandena, vilket förstås stämmer i viss mån men det är ju en bra målsättning. Klimatkompensering är inte något som funkar så bra i realiteten, men det är definitivt bättre än att bara köra på som förr utan att bry sig om utsläppen man orsakar. Jag är i alla fall glad när Budbee kommer med mina paket med någon frakt-cykel eller liknande.

Vad har vi mer? "Fossila bränslen är inget problem..." "...det finns ingen mening att göra något för miljön förrän vi har fred på jorden..." "...detta innebär att det kommer att kosta flera tusen att skicka ett julkort..." Yeah, kom in i verkligheten, tack.

Ångerrätten och fri frakt skapar ju vissa problem, det säger jag inte emot, men att ha dyra luftkonditionerade butiker i köpcentrum som folk åker bil till, med en massa personal, inredning och så, är väl knappast bättre på det stora hela liksom? Man kan förstås ställa mer krav, som att returer inte får slängas rutinmässigt som en del framför allt klädföretag har kört på, vilket nog kräver lagstiftning. Men företagen kunde ju typ börja med fria returer på upp till tio grejer per år eller liknande för att begränsa hur mycket enskilda personer kan ställa till med. En annan sak jag gärna hade sett är att frakten blir mer effektiv på olika sätt. Allt måste inte paniklevereras så fort det går utan man kan samköra lite mer. Exempelvis har det hänt att jag beställt tre smågrejer från Amazon en fredag, ingen över en hundralapp, och så levereras de i tre separata leveranser, en kanske på lördagskvällen, en på söndagskvällen (!) och en på tisdagen eller så. Gratis för jag har Prime. Ibland kanske man gärna vill ha sakerna så fort man kan, men ofta spelar det ingen större roll, eller så kanske det inte spelar någon roll om exempelvis chassit kommer på lördag om ändå moderkortet inte kommer förrän veckan efter. Varför inte erbjuda ett val om att vänta med leveransen tills dess att den kan levereras i helhet, eller i alla fall erbjuda någon form av "miljöfrakt" där den kommer till ett ombud tillsammans med en massa annat istället för att ett stackars bud ska cykla hem till mig med typ en vattenflaska för 39 kronor. En del företag erbjuder lite sådana alternativ, men det känns som man går mer mot att allt ska levereras så snabbt som möjligt.