Inlägg

Inlägg som Petterk har skrivit i forumet
Av Petterk
Skrivet av Henrik21:

Just vårdslösheten är väl det som man varit inne på i de senaste rättsfallen där även begränsning till 12tkr som "självrisk"?

Vid grov vårdslöshet så gäller ju inte 12k. Tänk att någon har kvartalsfaktura på elen och fått en elräkning på 40k, de hör från bedragarna att vi stänger av elen om du inte swishar nu.

Enligt lagen och rätten är det fortfarande en obehörig transaktion när du swishar. Därför intressant att se var gränsen går.

Av Petterk
Skrivet av TobiasStockholm:

Japp
Kan vi inte alla försöka styra tråden tillbaka on topic nu?

TS kan gå in på www.bredbandswebben.se och skriva sin adress då han vill nyteckna.

Det jag menade med mitt första inlägg i tråden är att uppsägningsavdelningen kommer vara mer måna om dig om du också har TV och mobil hos Telia.

Av Petterk
Skrivet av TobiasStockholm:

Bra att du tog min kommentar konstruktivt. Du har absolut en poäng i att vissa företag inte är så kul att ha o göra med (tänker typ Huawei/kinesiska staten), utan det som framstår som flummigt är din kritik mot att internetleverantörer skulle låtsas som att de tillverkar tekniken/produkter själva, det tror jag inte det är någon som har påstått att de gör (tillverkar själva). Att vissa internetleverantörer rebrandar routrar m.m tror jag mer har att göra med att de tror att det "förenklar" för konsumenten så att de slipper ha koll på krångliga produktnamn.

Samt att du skriver så långa meningar med stavfel att de blir svårläst och på gränsen till osammanhängande.

Håller med om att Zyxel verkar vara ett bättre märke överlag.

Finns 10Gb Intel NIC på amazon/ebay för typ 400kr

Du tog dig tid

Då det inte hade något med vad jag skrev att göra såg jag det bara som osammanhängande argumentationsfel.

Har svårt att förstå hur man kommer dit.

I fibernät kan det ibland vara intressant vem som kontrollerar utrustningen och det var det enda som diskuterades. Helt främmande att någon skulle behöva förklara att egen utrustning inte betyder att de står i renrum själva och tillverkar halvledare och fiberoptik, det var ju inte utrustning som diskuterades.

När du tankar bilen du använder så tankar du väl din egna bil oavsett om du äger eller leasear den? Du tankar inte taxibilen när du beställer en taxiresa. Du tillverkar heller inte bilen för att den är din egna bil.

Jag kan inte bry mig mindre om Huawei sitter i Telias och andra nät som switchar och routrar, det var ju inte ämnet heller så jag ska inte behöva diskutera dem heller. P.g.a. sanktionerna så tog det ett tag och det är numera stora leveransproblem för Huawei eftersom de inte kan tillverka egna kretsar längre och lagren verkar tagit slut, men Bahnhof har hittat en annan leverantör nu när 10G-produkter för denna marknad börjat mogna så finns ingen vits styra mot det spåret – du får en 10 Gigabits/s SFP i switchen i noden och 10 GbE ethernet på CPE. Mer behöver vi i mitt kontext inte säga om tjänsten för det är vad som skiljer mot om de agerar tjänsteleverantör i nät begränsade till 1 Gigabit/s eller kan göra operatörsbyten (eller bygga stängda nät för flerfamiljshus) och äga delar av nätet själv där de själva sätter begränsningen.

Av Petterk
Skrivet av Curik:

Berätta gärna! Utan prestandaförlust, förstås.

Inte för att det spelar någon roll. Att ta bort något vi haft sedan modemtiden och sedan kalla det extra-tjänst borde vara snudden på bedrägeri.

Det är bara att jämför Bahnhof med ipv4 (dvs kolla om de verkligen vill ta betalt eller inte) mot andra med ipv4.

Det som drar ner prestanda på de tjänster/program som är holepunching är krypteringen. Spelar ingen som helst roll för många saker. Prestandan är ju bättre än vad det mobila bredbandet erbjuder ändå och det är väl bara där du tvingas sitta med CGNAT.

Skrivet av mrqaffe:

Men inte bara är det helt andra användarmönster utan jag tror också att en del tjänster typ videoströmning begränsar antal strömmar per ip och för spel är delad ip definitivt nått som verkar strula, det är de slutsatser jag drar efter att ha läst otaliga trådar där problemet verkar vara nAT i någon form.

Väldigt lite som har någon praktisk inverkan, även med ipv4 kommer du ju ha problem att se på en Youtube-video som är nyuppladdad. Väldigt få som stänger av CGNAT.

Av Petterk
Skrivet av 13ers3rk:

Nu är jag lite förvirrad, dosan på andra bilden ser ut som ett vanligt nätverksuttag. Går detta vidare i väggen?

På de första bilderna hade du en vit Telia box som hängde på väggen.

Olika personer.

Av Petterk
Skrivet av 13ers3rk:

Din router säger att du har inte har en nätverkskabel inkopplad för att det inte finns något som matar den i andra änden. Fiberdosan eller switch i källaren, detta kan du förmodligen tala med din hyresvärd om så löser han/hon det i sin tur eller får sagt till dig hur du skall gå tillväga.

Tekniker kontaktar fastighetsägaren om felet ligger hos de. Behöver absolut inte vara el, och hyresvärden ska inte hjälpa till och pilla i någon annans utrustning.

Av Petterk
Skrivet av wuseman:

Bahnhof kör inte alls egen utrustning, eller det kanske dom gör på vissa saker, men inte på produkter som dom skickar ut till kund inte.

Skall jag begränsa mig för vadå? Dom underhålls av 7st ryska människor som arbtear på Oktetlabs Universitet i St Petersburg det är inget fel på dom, det är fel på svenska operatörer som påstår att dom underhåller sina saker själva.

Vill du ha länken dit hårdvaran köps in?

VDN Heter Ektarina Makarova. Vlken hårdvara menar du? Jag pratar om den som skickas ut till kund. Sen om dom kör egen utrustning på andra saker det har jag ingen aning om, det får dom väl göra om dom vill bara det inte drabbar mig eller andra.

Finns inte en ändaste fil på deras produkter som det står @bahnhof bakom, eller @dalakraft. Utvecklarna på produkerna är bl.a jag en av uvecklarna av och tusentals andra. Det skulle vara intressant att veta vad du får det ifrån att dom kör sina egna prylar. Du gissar ju.

Jag får be dig att läsa på lite om licenserna på produkterna som dom använder.

Skärpning!

Av Petterk
Skrivet av wuseman:

Ja, det stämmer säkert. Då är det samma där, dom köper en tjänst för att sedan sälja det är inget fel med det alls men att säga att dom äger saker som dom inte gör det var det jag blev irriterad över. Det är inga hemligheter alls detta så det gör mig ännu mera negativt inställt till dom. Men ja, jag skall inte gå djupare in på detta för jag tror inte vi kommer längre.

Men Bahnhof varken underhåller, utvecklar, skapar eller har någonting med en del av deras "produkter" att göra det vet jag inte vart du fått ifrån heller för det står inte "Bahnhof" på något heller längrew men ja, som sagt detta är långt ifrån vad jag ville fråga från början så jag skall spendera min tid på något anat.

https://imaqliq.com/en/
https://imaqliq-com.translate.goog/about/certificates/?_x_tr_...

Dom ända som inte säger som det är det är svenska företag. Fråga mig ej varför.

Sverige, Bromma. https://www.global-ix.ru/se/

Detta är känsliga saker i min värld.

Bara för att de äger något betyder det inte att det inte sköts av någon annan, samma sak om Eltel byter en fastighetsswitch åt Telia.

Av Petterk
Skrivet av wuseman:

Bahnhof kör inte alls egen utrustning, eller det kanske dom gör på vissa saker, men inte på produkter som dom skickar ut till kund inte.

Köper du 10 Gigabit/s av Bahnhof hyr de fibern, kopplar om i nod till deras egen switch och byter CPE i bostaden. Erbjuds på Vissa Telia Öppen Fiber eller Stokab-adresser.

Av Petterk
Skrivet av wuseman:

Mja, tvivla du om du vill men jag kan inte argumentera emot ifall om du inte är villig att prova själv. Det där med mer jobb det kan man ju absolut tänka sig att det kan vara så, men hur mycket jobb är det inte med att anställa personal som skall svara på support, ta emot ärenden, ta emot beställningar, ta emot returer, felsöka med kund och allt där till på ytterliggare en extra leverantör och ett helt företag extra det är ju extra jobb om något.

Det är nog mer jobb att ta hand om Halebop en att ha olika konfigurationer men ja, ingen av oss av vet egentligen så vi kan ju bara gissa men det där med tptest, prova får du se. Jag får aldrig över 1000, inte ens på 3x10gbit round roubin setup, uploaden är max 1.8Gbit dock men aldrig mer. Öppnar man två stömmar samtidigt mot samma server hos bredbandskollen så kommer den första att köra klart på max och startar du en annan thread på samma linje såp kommer thread två att ligga på runt ~100kb/s tills den första är klar. Det är ju bara be om en demo server för att speedtesta hos valfri site som hyr ut servrar. Varför använer alla dacenters speedtest files men inte svenska isps?

[code]
Write to /dev/null: 694 M/s speed
eliam@server1269:~$ wget -O /dev/null mirror.i3d.net/1000mb.bin
--2015-11-09 14:20:51-- http://mirror.i3d.net/1000mb.bin
[/quote]

Det där är slött för att vara inom EU på den nivån, det är taget härifrån: https://www.webhostingtalk.com/showthread.php?t=1526142&page=...

Där anvädns samma källa som syns på den videon där dom "maxar" 10gbit, folk får inte ens över 7gbit till ANS-Xi. Det där är lurendrejerier dom där testen problemen är att det är så enkelt, så folk nöjer sig så men om man är seriös och vill veta och tycker det är kul då ser man det jag menar direk men personligen drabbas jag inte av det jag vet ju redan hastigheten, men jag tycker det är _jäkligt_ synd med byråkrati och 14 leverantörer, de drar ner på hastigheten och det drar ner på allt annat runt omkring. Det är väl därför sverige är ett U-Land inom IT 2023.

Antingen är det limiterat per port då alla har gbit i Sverige max och bahnhof har 10gbit, bahnof har öppnat en egen speedtest via weben nu och tog bort sin ftp server men ja för en som kan spelar det ingen roll men det är ju för jävligt imo att kunder som inte kan eller har lika stort intresse att ta sig ända in till tx/rx och räkna ut det skall behöva bli lurade.

Det är en limit, finns ingen annan förklaring. Övriga kunder med mer än 1gbit hänvisas till andra leverantörer.

Som att det inte finns andra leverantörer man kan testa emot te.x?

Jajaja, Kolla här: https://www.ookla.com/articles/10-gbps-speedtest

Så ser ett 10Gbit test ut, haha det gör det verkligen inte. Jag sitter ju och confat servrar på en hollänsk isp, testar jag mot i3d, laesweb, nforce, xfcense och alla dessa jag får ju super speeds. båda hållen.

Varför visar dom inga källor på sina speedtest på dessa skit speedtest siter? Varför finns det ingen server? Vart testade den ifrån?

Alltså, skulle dom göra det där på en fil som är fylld med zeros, så blir hastigheten på det viset. som dom visar, så vad är deras källa? Deras egna demo server. Har aldrig arbetat mycket med svenska servrar, när swipnet fanns hos tele2 ~2006 var väl senast, men sverige sticker ut i sin responstid och det är telias förtjänst dom har alltid haft ett gott rykte på det, hastigheten med

Alltså alla som var med innan fibern slog igenom minns säkert hur man kunde få super speeds på vissa filer, det var ingen bugg det var en filsom bara innehåller 0000 då det så. Det är exakt vad dom gör på det testtet på den videon, det ser man ju i princip om man har öga för det, kolla på siffrorna. Jag pratar om den videon på länken ovan där dom visar hur 10gbit test ser ut, haha! Ja, en sån lina testar man ju verkligen via en webläsare som drar typ hur mkt ram som helst men det är nog inte fallet här, jag skulle tro att dom använder wifi egentligen för det ser ut som en telefon, det där är framtidens wifi, om ens det.

Det där är exakt samma lurendrejeri som alla företag håller på med inom vpn branchen. Jag visade det i en vpn tråd om wireguard: Det går inte lita på en sak på webben, det finns ju verkyg för att kolla upp saker, folk har nästan tappoat förmågan att tänka kan man tro. Gå in på en vpn site med din vanliga ip så står det att din connection är unsafe, prova hur många andra vpner du vill förutom den som du går in på som skriver ut att anslutingen är säker den kommer säga att alla är osäker, tills du använder deras verktyg. Det är bedrägeri och lurendreji till 100% i min värld men jag fightas inte med sånt här längre. Det ända man får de är myndigheten emot sig och sina saker bneslagtagna och man får börja om, för 0kr, jag har varit med om det 3 gånger. Senast i onssdags för man ifrågasätter dessa, dom vet redan att dom inte skulla komma in men dom lyckas ju få en omitiverad.

Jag har gjort mkt gratis i mina dagar, jag har lärt mig en sak under alla desa år. Folk bryr sig egentligen inte, så fort det blir allvar så blir det tyst men jag är ju sjukt intresserad allmänt så jag vill ju naturligtvis berätta hur det är för det är ju andra som kanske bryr sig med.

Bäst att bara vara tyst egetnligen men jag ville bara säga hur det är, för det är såhär.

Jag provar allt, då slipper man tvivla och gissa men ja, jag lovar att det är så. TYVÄRR!

Slutet nät där jag bor sedan i somras. Den som kan får köra relevanta långtidstester, traceroute etc.

Ärligt talat vet jag inte vad du vill säga med resten av inlägget - Bahnhof kör hyrd fiber och egen utrustning om du beställer 10 Gigabit/s, och det är detta som är operatörsbyte jag tog upp tidigare. Med egen utrustning sitter givetvis begränsningen där. Andra har också 10 Gigabit/s, det har börjat rulla ut i några öppna nät

Får nog be dig begränsa dina inlägg lite.

Av Petterk
Skrivet av Joakim Ågren:

Det där med hastigheter. Jag skapade en tråd om detta förut och har även frågat på Telia's Facebook men får inget svar på detta. Det är mycket märkligt att Telia på de allra flesta öppna stadsnät däribland Kumbro's stadsnät här i Örebro som driftas av Openuniverse bara erbjuder uppladdningshastigheter upp till 100Mbit/s dvs 1000/100 Mbit/s är det snabbaste man kan få, ännu värre om man också ska ha ett TV paket då begränsas tjänsten till max 500Mbit/s ned och 100Mbit/s upp. Mycket konstigt detta eftersom alla andra konkurrenter på samma nät kan erbjuda full hastighet upp till 1000Mbit/s i båda riktningarna även om man beställer TV paket. Detta är ett stort mysterium för mig, nån som har nån teori varför Sveriges största och mäktigaste aktör erbjuder sämst tjänst på stadsnäten.

Beror på avtal, tar din kommunikationsoperatör bort asymmetriska kommer Telia byta över dig till symmetrisk hos kommunikationsoperatörer.

Av Petterk
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Med 100/100 menar jag vad som rapporteras om LAN1-porten inuti ASUS Router-adminpanel. Den är ju trots allt från 2015 (RT-AC55U) och billig så kanske lågbudget-portar?

Om jag hörde rätt från Bahnhof-supporten så verkar det ta 4-5 arbetsdagar att åtgärda problemet på ServaNets sida. Rent praktiskt lär det inte ta mer än 5 minuter att åtgärda tänker jag mig. Men jag har noll insikt i nätverksdriftsteknikerns dagliga arbetsflöde och prioriteringar.

Tills dess blir det att leva på dagliga 69 kronors 5TB bredband som följd med 6/1-hastighet (mitt simkort är jättegammalt och har bara 4G trots att mobilen stödjer 5G), tärt men så kan det bli!

Tror inte det tar så lång tid, visst ligger det ärenden på kö men inte 4-5 dagars värt med hög prio som det är vid avbrott. Det är bara att sitta lugnt i båten.

Av Petterk
Skrivet av lindahlj:

Vad ska Webhallen göra? Det har ju mest troligt inte hört av Postnord. Ska de skicka ut egen personal för att leta paketet eller?

De ansvarar för frakten, inte Postnord. Vad Postnord gör påverkar inte din reklamation.

Av Petterk
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Detta är WiFi-anslutningen till routern (som fortfarande visar rött för WAN-porten):
<Uppladdad bildlänk>

Jag minns att Bahnhof-snubben på telefon ville att jag skulle prova direkt till datorn för att kunna utesluta fel med utrustning och då ville han att det skulle visas en IP-adress lokalt vilket är kanske det du pratar om med "länk"?

Detta är inuti ASUS adminpanel för routern RT-AC55U (gammal):
<Uppladdad bildlänk>

Det finns en annan dator inkopplad via LAN1 som visar 100/100 i routerns LAN-panel. Det var vid den igår jag först upptäckte att jag blev utan internet.

Jag gjorde felanmälan hos Bahnhof. De sa då att de gjorde en felanmälan i sin tur till ServaNet för de fann inga fel från sin sida. Jag ringde ServaNet och frågade om de hade fått en felanmälan från Bahnhof. De bad om min hemadress och lägenhetsnummer och sa något om att de hade tydligen fått in något om fel på den adressen runt 15:30-tiden igår vilket var någon timme eller timmar efter att jag själv blivit utan internet. Möjligen är fler drabbade, men jag har inte pratat med några grannar och många kör väl delat trådlöst och bryr sig väl inte så mycket? Själv ogillar jag 5/1 uppkoppling!

Själv är 4G också rätt hemskt hemma då jag bor hyfsat centralt med tiotusentals i närheten.

Fråga Servanet blir ganska poänglöst, det finns ofta inte några beräknade tider på när saker fixas och behöver de göra någon åtgärd återkopplar de Bahnhof, sen får Bahnhof t.ex. meddela att om du nu hade haft en får starta om mediaomvandlare.

Av Petterk
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Tack för svaren!

Jag har både varit i telefonkontakt nu med Bahnhof & ServaNet sedan kl.08:00 idag. Hos ServaNets sida såg de någon "stängd port" mot mig på grund av någon "känslighetsreaktion" i nätet som då slog ifrån av säkerhetsskäl vilket kanske förklarar varför det inte ens gick någon "signal" fram som sa att en nätkabel var inkopplad trots att det var det i fiberuttaget i lägenheten.

Felanmälan hos Bahnhof -> felanmälan hos underleverantör ServaNet -> bör ha åtgärdats under denna arbetsdag. Jag har aldrig varit utan internet så här länge (bara minuter eller timmar vissa gånger) och jag frågade om det var för att jag hade laddat ned i 11 MB/sekund i några timmar igår (har 100/100)? Men det borde det inte ha berott på sa ServaNets kundsupport på telefon.

Jag gick och kolla nu och det är fortfarande "rött" för WAN på routern. Men dyker väl upp senare idag, får prova omstart av routern efter lunchtid!

Mvh,
WKL.

Har de stängt ner din switchport finns det inte annat att göra än att vänta på att Servanet startar den. Lämna routern inkopplad så ser den när länk kommer tillbaka, behövs ofta ingen omstart.

Händer ganska ofta, folk brukar ha felinkopplat eller utrustning som stör inkopplad.

Du behöver/kan inte prata med Servanet, Servanets kundtjänst får inte hantera felanmälan från dig eller påverka Bahnhofs felanmälan. Att fråga något om ditt ärende hos Servanets kundtjänst är som att fråga vaktmästaren hos Ringhals att starta reaktorn.

Av Petterk
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Jag fortsätter gärna tråden då jag har liknande problem: fiberinternet i kommunal lägenhet i hyresrättsform försvann helt plötsligt igår runt kl.13:00-tiden. Jag hade dygnat så gick och la mig men det är fortfarande borta 13 timmar senare.

Jag använder 1-dagssurf från Halebop (5TB i 24 timmar) HotSpot 5Ghz från smartphone till en datorenhet i taget just nu. Cirka 5/2 hastighet så inget man njuter av precis!

Det är inte praktiskt att vara utan internet som student inom Webbutveckling!

Jag har:
- Bahnhof Internetleverantör
- Servanet Stadsnät
- Mitthem kommunal hyresrätt

Det finns inga driftstörningar hos någon ovan på min ort eller postnummer. Ingen närliggande planerad driftstörning heller.

Jag har provat:
- Startat om routern flera gånger (jag har endast en router så kan ej prova med andra)
- Provat olika nätverkskablar mellan router och fiberuttaget i väggen (jag har inget enskilt fibermodem som går till routern utan fiberuttag -> routers internet-port)
- Provat samma olika nätverkskablar mellan router till olika datorer.
- Provat samma olika nätverkskablar mellan olika datorer och fiberuttaget i väggen.

I ASUS Router-adminpanelen får jag felmeddelandet att "No internet cable is plugged in" vid alla ovannämnda provningar.
<Uppladdad bildlänk>

Jag misstänker således en plötslig kaput fiberdosa eller att någon kabel lossnat/dragits ut ur kopplingskedjan:
Kabel i lägenhetsbyggnadens källare där alla kablar sitter -> Mellankabel? -> Kabel som kopplar till mitt hyresområde hos Servanet -> Mellankabel? -> Kabel som kopplar till Servanet hos Bahnhof.

Internet försvann dock när jag inte efter att jag hade gått förbi fiberuttaget så jag har svårt att se att jag skulle ha stött i det och sedan 2-3 timmar senare försvinner internet. Då borde det ha inträffat direkt?

En frustration just nu är att skicka in felanmälan till Bahnhof kräver att jag ska veta min tidigare IP-adress när jag hade internet?! Inget jag lägger på minnet precis. Dock har jag skickat in "LAN MAC ADDRESS" angiven inuti Routerns adminpanel i felanmälan vilket jag tror ska representera den fysiska adressen för routern?

Någon som varit med om liknande situation när internet försvunnit i över ett halv dygn och den säger att ingen kabel verkar vara inkopplad trots att du provat med flera olika nätverkskablar till olika datorer?

Mvh,
WKL.

Ingen fara! Jag tar över stafettpinnen med plötsligt borta internet!

Ring Bahnhof och felanmäl. Krävs aldrig mer än att det inte fungerar direktkopplat till dator, så du försöker använda något formulär istället för att prata med en människa.

Av Petterk
Skrivet av mrqaffe:

Jag tänkte inte främst på när man bli bannad utan på saker som ibland inte fungerar pga att man delar ip med andra och eftersom antalet portnummer är fixerat så blir det problem om flera användare på samma ip behöver trafik på samma port.
En del program är inte skrivna så att de kan fungera på vilka portar som helst.

Få saker som behöver portforwarding och det finns sätt att lösa problemet på även om du är bakom nat. Mobilnät har du exempelvis inget alternativ annat än CGNAT för ipv4.

Av Petterk
Skrivet av wuseman:

Nej nej, det förstår jag det har ju inte jag heller men jag menar i teorin så skulle det egentligen fungera så att om de är samma nät och utrustning så skall det bli samma resultat men det blir det ju inte

Så fungerar ju inte internet.

Samma test vid olika tillfällen kan ju gå olika vägar. Vilka vägar det går kan du egentligen inte se fullt ut då sånt kan gömmas.

Tvivlar som sagt att de skulle göra något för att behandla Halebop-bredband annorlunda mot Telia, det skulle ju bara skapa merjobb. Ett fel hos kommunikationsoperatör eller konfigurationen av tjänsten hos dito kan däremot drabba ett varumärke och inte ett annat även om båda behandlas lika av leverantör utanför stadsnätet.

Var annorlunda på DSL-tiden när olika varumärken från samma ägarbolag kunde använda olika DSLAMs.

Hastigheter stryps av kommunikationsoperatörer, finns ingen ytterliggare komponent hos tjänsteleverantörer mer än allmän kapacitet, peering och routing. Hastighetstester gör du ju inte mot servrar som fysiskt ligger långt bort och som din operatör har dålig peering mot. Testar du mer brett kan du ha mycket variationer alltså.

Av Petterk
Skrivet av mrqaffe:

CGN kan slå ut saker som folk förväntar sig ska fungera typ spel och streaming och voissa hemsidor i webbläsaren. det är inte bara de som ska ha en server som riskerar problem utan de som har oturen att råka dela ip med en annan som använder samma tjänster kan få problem och det finn flera trådar om underliga problem som upphör när man får publik ip, Bahnhof och B2 verkar vara de som har alstrat mest bekymmer.

Då tjänster/hemsidor brukar blockera en hel range så drabbar allt sånt även dig med publik ip. Nu räknar jag bort det som kanske inte gillar NAT.

Av Petterk

På min lokala OKQ8 ett stenkast från bostaden finns det tre olika sätt att tvätta bilen, vad syftar vi på här?

Snabbtvätten använder exempelvis osmosvatten som sköljvatten. Tvätta-självhallen återvinner knappast vatten. Ja automattvättar återvinner vatten som de renat, det är i.a.f. tänkt att alla automattvättar ska göra det så småningom.

Osmosvattnet som du får med högglanssteget i snabbtvätten är just till för att ta bort föroreningar. Du ser om det är massor salt kvar på bilen.