Inlägg

Inlägg som Hraf har skrivit i forumet
Av Hraf
Skrivet av tomm1E:

Kör alla på denna servern med shoot on sight eller? jag och systersonen vart ju skjutna vart vi än gick ^^ stor som liten stad så vart man ju glatt överasskad över kulor som ven genom luften runtom och slutligen dog man än en gång...

Jag tror det är samma vilken server man än är på. :/ Spelet handlar om överlevnad och för många innebär det att man måste skjuta andra spelare till döds för att ta deras saker och för att inte riskera att bli skjuten själv.

Av Hraf
Skrivet av Slapper:

Hejsan!
Har nästan fått hem alla delar till min htpc och har en fråga angående hur mycket kylpasta man ska köra på.
Har satt ihop någon/några datorer för längesen men varken minns eller vet om det blev helt riktigt gjort.
Har sökt och läst att de flesta säger en klick som ett riskorn på cpu men hur mycket är lämpligt på heatpipsen?
Och hur anser ni vara bästa sättet att applicera det?

Såg denna video på youtube, men överdriver han inte lite med kylpasta?
http://www.youtube.com/watch?v=RC_xM5ecq5w

Är ett FC8 Evo chassi.

Jag har fått applicera om kylningen ett par gånger på grund av mängden kylpasta. Det krävs att man är lite generös med kylpastan för att få bästa effekt. Blocket mot CPU:n kan man köra ett okokt riskorn på eller däromkring, men till värmerören så är det bättre att vara lite vild så att det verkligen blir bra kontakt. Ta så mycket att det inte rinner över allt för mycket när du skruvar fast rören, det är jobbigt att rengöra efteråt. Smådutta absolut inte riskorn här och vars, det gjorde jag första gången jag monterade kylningen och den pastan spred sig inte så bra. :/

Av Hraf
Skrivet av andreas_dock:

Får verkligen inte vengence-minnena plats här, utan att ta av värmespridarna?

Jag kör samma modell, fast blå'a i mitt bygge och det är inga som helst problem, men å andra sidan har jag FC8 chassit och Gigabyte H77 mobo

Jag sitter med Asrock-bordet precis som Bcerne och det är väldigt ont om utrymme mellan 24-pin och minnes-slotsen. Jag fick plocka bort värmespridarna från mina G.skill Sniper minnen, men ena minnet tar likförbaskat i PSU:n. Det kan gå att ha kvar värmespridarna, men jag skulle nog inte vilja rekommendera det då det lär krävas en del våld för att få allt på plats.

Av Hraf
Skrivet av Kalasis:

Om mEdiahint inte fungerar optimalt för er så kan jag rekommendera Hola Unblocker, finns för Chrome, FF och andra vet jag inte, men det fungerar ypperligt.

Tack för tipset, riktigt bra med ett alternativ till Media Hint. Trevligt med Hola Unblocker är ju att man får en fin ikon att stänga av tillägget med så man slipper använda flera webbläsare.

Av Hraf
Skrivet av Manor:

Inga problem för mig just nu i varje fall :).

Media Hint hade problem med sina proxy-servrar inatt varav det inte gick att komma åt varken amerikanska Netflix eller någon annan tjänst genom Media Hint. Jag håll på att bli galen på att jag inte kunde komma in på Netflix. Det står på Media Hints facebook att de har bytt proxy nu och det fungerar bra igen.

Av Hraf
Skrivet av bourne94:

Hejsan alla don juans, det är så att jag har en liten fundering...

Det är så att jag åker buss en del, och ibland så är det en tjej som åker med... och för ett par dagar sen när jag åkte med så åkte hon också med (hon går på strax EFTER mig) och då sätter hon sig framför mig (jag sitter längst bak i den "raden" i bussen) och tänker inte så mycket på det, hon går av strax innan mig.

Sen när jag ska hem så åker vi i samma buss (igen) och då sätter hon sig precis bakom mig och går av som "vanligt".

Och idag såg jag hon precis vid en dörr i ett köpcenter, och då kollade hon på mig i typ 2 sek... som det var något "speciellt" men ler inget större.

Så min fundering är att om hon vill något, eller om jag är dum (som vanligt) och bara hoppas på det bästa?

Och ursäkta om jag skrev konstigt, är trött som tusan... men missade jag något eller skrev något som inte gick att begripa så kan jag ta det en gång till när jag är pigg(are)

Tack för all input

Om det bara hänt att hon suttit sig framför/bakom dig två gånger är det tveksamt att det skulle vara någonting där, men man vet ju aldrig. Om det händer igen så kan du ju alltid säga hälsa och presentera dig själv, det är ju aldrig något fel med det.

Jag gjorde något liknande på jobbet. Vi har en ganska stor arbetsplats så det är inte så ofta som man pratar med varandra om man inte sitter i samma rum eller jobbar med samma arbetsuppgifter. I sommar jobbade däremot en sommarvikarie som jag fastnade för. Vi äter bägge ganska sent så det var i princip bara vi i lunchrummet varje dag. Jag tog modet till mig och satte mig vid henne och hälsade. Det ledde till en jättetrevlig sommar där vi i princip åt och fikade tillsammans varje dag på jobbet. Det har inte blivit mer än så av olika anledningar, men vi har bytt nummer och vi hörs ibland. Dvs, det är aldrig fel att hälsa!

Av Hraf
Skrivet av Bcerne:

Eftersom jag hade tänkt å ha både en SSD-disk å en 3,5sata så undrar jag om man får plats med en fläkt på annat ställe i chassit? Andra förslag på chassi i ungefär samma prisklass och storlek, som skulle avhjälpa värmeproblemet?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag kan börja med att ursäkta mig då jag har angett fel storlek på fläkten, det är en 70mm jag har. En 60mm fläkt passar däremot. Viktigt är att det ska vara en tunn fläkt. 15-20mm borde passa bra, men kollade och såg att 25mm är allt för tjock.

Jag har en SSD jag också. Det jag gjorde var att placera SSD:n i botten just vid fronten av chassit. Det finns ganska precis nog med utrymme för en SSD där. Det finns inga skruvhål, men det behövs inte heller då disken hålls på plats av kablarna.

Av Hraf
Skrivet av radx:

Tack för ditt uttömmande svar. Jag har uppdaterat första posten lite. Jag behöver nog någon dag gå över hela första posten och uppdatera hela guiden. Men nu står det i alla fall lite om detta med hårddisktemperaturer då man väljer att stoppa i en mekanisk-hårddisk. En hårddisk med 5400RPM och en sån där, vad kallar WD de? Green Power? Den borde väl kanske bli lite svalare? En tanke bara.. I detta fallet så är ju en så slö hårddisk som möjligt bra för de sänker ju temperaturen. Något man skulle kunna göra är att köra hårddisktillverkarens program och ställa om akustiknivån på disken. Jag minns exempelvis att Seagate hade ett litet util där man kunde medvetet sänka varvtalen på disken och få disken tystare dock på bekostnad av prestanda. De fina var dock att konfigurationen lagrades i själva disken. Man behöver ju sällan så extremt hög diskprestanda när det gäller stora diskar ändå. Värt att undersöka för din del kanske?

Väldigt bra tips! Tyvärr kommer de inte att hjälpa för min del då hårddisken redan är på 5400RPM (japp, en WD Green). Om jag förstått det rätt så går det inte att ställa in akustiknivå på den disken vilket är synd. Det är ju inte direkt som att världen går under däremot, temperaturerna verkar hålla sig på bra nivå just för tillfället. Jag ska fortsätta testa disken och förhoppningsvis så är det som sagt en inbränningsperiod och att temperaturerna stabiliserar sig efter några dagar.

Det bästa jag kommit fram till är att använda Windows inbyggda funktion för att stänga av disken när den inte används. Temperaturerna går ner ganska mycket så länge det finns någon luftgenomströmning i chassit.

Av Hraf
Skrivet av radx:

Intressant info om Mekaniska hårddiskar. Jag borde kanske uppdatera första posten med lite info om detta. Hur varm blir din hårddisk? Är det bara fläkt du har satt dit? Hur fick du plats med fläkten? Borrat hål i chassit?

Se nedan för lite bilder på historien:

Skrivet av Hraf:

Temperaturerna verkar bli bättre med tiden, speciellt efter gårdagen då jag satte fast gummi-pads på hårddisken. Däremot gav jag mig inte där.

Här är fläkten som jag monterade tidigare:
https://dl.dropbox.com/s/pcff8at0b4f8xsz/IMG_20130117_183706....

Jag valde att sätta på lite kylflänsar på hårddisken som jag hade sparat från någon gammal grafikkortskylare:
https://dl.dropbox.com/s/09y0yllhttc3gab/IMG_20130119_004545....

Ska ta lite fler och finare bilder framöver.

Fläkten fästes på platsen för SSD, det sitter ett fint hål där redan som passar utmärkt för en 60mm fläkt med ventilationsöppningarna precis ovanför. Jag fäste den med dubbelhäftande tejp vilket fungerar utmärkt tills vidare. Den går på väldigt låga varvtal och är inte hörbar en halvmeter ifrån chassit.

På hårddisken sitter det en hel del kylflänsar. Det sitter ett par st fler än vad som syns på bilden.

Temperaturerna är inte riktigt säkra då jag knappt "bränt in" kylpastan ännu. Utan vare sig fläkt eller kylflänsar låg disken på 58 grader som värst, men jag vågade inte pressa den det minsta. Vi kan nog räkna med ~65 grader eller däromkring. Eftersom chassit var helt passivt så fördes inte värmen bort från disken nämnvärt även när den var helt inaktiv.

Med fläkt + kylflänsar så går disken upp till max 54 grader vid nedladdning samt uppspelning av 720p video samtidigt. Vid endast videouppspelning höll sig disken på 51 grader som mest. Helt inaktiv så ligger disken på 45-48 grader.

EDIT: Inte det lättaste att hitta information om hårddisktemperaturer, men jag lyckades till slut. Det finns en tysk sida där de testat FC8 (ej EVO) och de verkar ha fått ganska usla temperaturer de också:

Skrivet av http://www.planet3dnow.de/vbulletin/showthread.php?t=406728&garpg=8:

Negativ stress test i höst på hårddisken temperaturer. Med en nästan icke-existerande ventilation upp i värde kraftigt. Efter 30 minuter vid den reducerade kärnspänning även 56 ° C är tillgängliga på skärmen. Detta innebär att du antingen ska sätta på SSD, där högre temperaturer skada eller tar nästan obligatoriska energibesparande modeller med en lägre hastighet (t.ex. 5200 rpm) och lägre värme på den korta listan.

Av Hraf
Skrivet av Bcerne:

Hej,
Är helt ny på datorbyggen och kan inte så mycket om datorkomponenter.
Vill nu bygga en htpc för användning som surfdator, film och bildvisning samt köra lite Lightroom. Har en gammal nas men skulle vilja nyttja denna för viss lagring.

Har satt ihop följande, men vet inte om allt får plats då det tycks trångt,
http://www.inet.se/kundvagn/visa/2867313/2013-01-20

framför allt är jag osäker på minnena. Anser ni att man skall investera i en enkel fläkt?

Jag har ungefär samma komponenter i mitt bygge och måste säga att en mekanisk hårddisk blir läskigt varm i en FC8 Evo. Jag har fått sätta dit en 70x15mm fläkt samt fästa en bunt kylflänsar på hårddisken för att den ska hålla sig under 60 grader. Däremot är det ju inte helt säkert att du kommer att ha samma problem.

Angående minnena så är de helt klart overkill. Med det moderkortet så bör du istället satsa på minnen helt utan värmespridare, annars lär du inte kunna fästa Nano PSU:n. Du kan skaffa de som Chris_W tipsar om och själv ta lös värmespridarna eller alternativt att du fixar en 24-pins förlängning för PSU:n.

Av Hraf

Temperaturerna verkar bli bättre med tiden, speciellt efter gårdagen då jag satte fast gummi-pads på hårddisken. Däremot gav jag mig inte där.

Här är fläkten som jag monterade tidigare:

https://dl.dropbox.com/s/pcff8at0b4f8xsz/IMG_20130117_183706.jpg

Jag valde att sätta på lite kylflänsar på hårddisken som jag hade sparat från någon gammal grafikkortskylare:

https://dl.dropbox.com/s/09y0yllhttc3gab/IMG_20130119_004545.jpg

Ska ta lite fler och finare bilder framöver.

Av Hraf
Skrivet av WongFeiHung:

Kan någon confirma om detta fungerar ännu ? Var precis påväg att avboka mitt Netflix och bara köra med HBOnordic, men nu väcktes mitt intresse för Netflix igen

EDIT:Märkte precis at posten ovanför mig sa att det fungerat för nån timme sedan, let's give it a go

Fungerar utmärkt för mig också. Hade lite trubbel med Windows 8 och Netflix innan, men har nu gått tillbaka till Windows 7. Kör två versioner av Google Chrome, ena med svenska utbudet och sedan betan Google Canary med amerikanska utbudet.

Av Hraf
Skrivet av Nickman:

Nu har jag haft min dator i drygt en vecka. De första dagarna var temperaturen på cpu:n mer ostabil, 40-80 grader.
Vid normal användning ligger jag nu runt 45-50 grader, med toppar upp mot 60 grader.

Då kör jag helt passivt och utan mekanisk hårddisk. Ja misstänker att din mekaniska hårddisk kan värma upp en del. Har du testat att mäta temperaturer utan den?
Edit: Läste nu att du har testat det. Det verkar som att man helst ska undvika mekaniska diskar i lådan. Lite av tjusningen försvinner ju också, när den kan vara helt tyst.

Har dessa delar:
Streacom FC8B EVO Svart
Streacom ST-NANO150
Gigabyte GA-Z77N-WIFI
Intel Core i3-3225

Jag har testat att dra åt skruvarna för CPU-blocket lite hårdare, fäst ett par gummi-pads på hårddisken samt ändrat lite på fläkten i lådan. Vi får se om det hjälper. Nu gör det absolut inget för mig att jag har en fläkt i lådan då den går på så pass låga varvtal att den nästan låter mindre än omgivesbruset.

Med lite tur så stabiliserar sig temperaturerna i min låda så väl att jag kan köra passivt också. Annars kan jag köra hårddisken externt, men det är ju inte lika roligt direkt.

Av Hraf
Skrivet av radx:

MX-2 pasta tar ett tag för du ska få ut full effekt av de så tempen bör gå ner något ytterligare. Mekanisk hårddisk vet jag faktiskt inte hur varm dom brukar bli. Jag har inga mekaniska diskar i mina datorer längre, allt är placerat i en server som är kopplad på mitt nätverk. Men någon annan här kan säkert skicka lite ljus över hur deras temperaturer ser ut.

Kolla lite längre bak i tråden så kan du se vad för värden vi har fått på våra respektive CPU:er. Din bör ligga lägre än våra dock med tanke på att din cpu har en kraftigt mycket lägre TDP runt bara 35 watt. Min är exempelvis 65watt. Så i teorin bör ju min vara betydligt mycket varmare än din. Fast nu skalar ju inte verkligheten med teorin på de sättet. Men ändå en ordentlig skillnad bör det vara.

Hur står lådan placerat i övrigt? Inne i ett skåp? Har du möjlighet att omplacera lådan så den får friluft runt om (om den inte har de redan)?

MX-2 ska ändå ge fullgod effekt direkt efter applikation, så man kan nog inte vänta sig mer än ett par graders förbättring är jag rädd. Jag testade faktiskt till en början utan mekanisk hårddisk och utan taket på lådan, då blev det inte alls speciellt varmt förutom då att jag vid det tillfället hade applicerat allt för lite kylpasta.

Jag har kollat igenom tråden och det är på grund av detta jag tycker att temperaturerna är ganska höga. Jag har dessutom undervoltat CPU:n en hel del vilket har sänkt temperaturerna ytterligare. Jag har tänkt testa ett annat monteringssätt däremot. Det kan ju vara så att kylblocket inte får full kontakt med CPU:n.

Lådan är placerad i TV-bänken som är helt öppen fram- och baktill, så inte är det för hämmande. Däremot har jag säkert 23-24 grader i rummet vilket givetvis har betydelse.

Av Hraf

Värmeproblem :O

Här är min konfiguration:
Streacom FC8 EVO
Streacom ST-NANO150 150W PSU
ASRock Z77E-ITX
Intel Core i3-3220T
2x4GB G-skill Sniper 1,2V 1600Mhz
A-data SP900 Premier Pro 128GB 2,5"
2TB WD Caviar Green 5400 rpm 3,5"

Mitt problem är att det blir läskigt varmt i lådan och främst 3,5" HDD:n som man i princip bränner sig på. Den gick upp till 58 grader enl HWMonitor, men känns betydligt varmare än så. Då gränsen enl tillverkaren är 60 grader så känns det inte som att det är möjligt att köra passivt med en mekanisk hårddisk i lådan dvs.

Jag har monterat om kylningen av CPU:n tre gånger och det känns som att det är riktigt bra kontakt. Smetat på rikligt med MX-2, precis så att det är på håret att smeta över. Värmespridarna på minnena är borttagna, annars har jag inte haft sönder något.

Som en tillfällig lösning har jag satt in en 70x15mm fläkt (från AMD stockkylare) som går i låga varvtal. Den är satt som inblås i det runda hålet där SSD:n egentligen ska sitta. SSD:n lyckades jag peta in bredvid moderkortet i fronten. CPU:n är ännu lite varm tycker jag, 45-75 grader för en kraftigt undervoltad 3220T. Hårddisken är ca 10 grader svalare än vid passiv körning vilket är klart ok.

Någon som har samma problem som jag eller är alltihop bara kasst monterat?

Av Hraf

Även här en defekt FSP 90W PicoPSU. :/ Jag testade systemet med ett vanligt ATX-agg och det fungerade utan problem och gick på låga 30W i BIOS.

Skrivet av Svedenblad:

Har man lite datavana och tålamod så är detta inge problem alls.

Jag sneglade på denna:

https://www.youtube.com/watch?v=RC_xM5ecq5w

Mängden kylpasta som den där karln använder är minst sagt skrämmande!

Av Hraf
Skrivet av Zpnk:

Nu har jag dock inte fått svar på en enda fråga jag ställt... finns det nån orsak att gå på Intel för ~500kr mer mot för AMD med tanke på vad datorn ska vara till?
Prisvärd väldigt tyst eftermarknadskylare.... tips?!
Motstånd till chassifläktarna eller kommer den vara sval nog ändå med en vettig eftermarknadskylare så att jag kan skippa de helt?

Enda anledningarna att välja Intel är att de är strömsnålare samt att de går svalare. Processordelen är aningen bättre dessutom, men grafikdelen är urusel jämfört med AMD. Bägge kommer däremot att klara HTPC-bruk utan några problem.

Ett tips på kylare är att välja en riktigt grov variant, t ex en Noctua NH-D14. Om du har en fläkt bak i chassit så lär du kunna köra kylaren passivt. Tyst och bra liksom.

Av Hraf

Jag har faktiskt testat bägge. Den från Kjell & Co köpte jag först och blev besviken direkt efter inkoppling. Ett meter ifrån datorn så började tangentbordet fungera dåligt! Dessutom är tangentbordet riktigt ömtåligt, bara en liten smäll så gick plasten runt styrkulan helt sönder. Jag tror att jag använde tangentbordet i ungefär en månad innan jag var så less att jag var tvungen att testa ett annat. Valet föll på Logitech K400 och det är enorm skillnad! Jag kan stå vars som helst i lägenheten och det är ändå inga problem med mottagningen. touchpadden fungerar helt ok, fast kan tappa kontakt om man är blöt om händerna t ex. Ergonomin är riktigt usel också om man sitter i TV-soffan med tangentbordet i knät, slösurfar man länge kan man ibland få lite ont i handleden.

Det är ingen diskussion däremot, K400 är ändå ett bra och fungerande tangentbord vilket Plexgear inte är!

Av Hraf
Skrivet av Derbi_QuiZ:

prova med google crome och titta om det funkar har själv haft lite olika problem med just firefox men jag bara MÅSTE använda det hehe ne men är nöjd med eller ja jag kör med waterfoc som är 64-bit versionen, prova med det om det funkar

Jag använder Chrome som standard, så det har jag givetvis testat.

Som du skriver kan det nog vara värt att testa en 64-bit webbläsare. Ska ge det ett försök med både IE 64-bit och Waterfox. Tack för hjälpen!

Skrivet av Derbi_QuiZ:

för mig så tar det kanske en och en halv, alltså runt 3 avsnitt av cleveland show

Om jag nu inte är helt ute och cyklar brukar väl de serierna vara ganska precis 21 minuter långa? Alltså en timma och tre minuter för tre avsnitt.

Av Hraf
Skrivet av Derbi_QuiZ:

kör också med ff, windows 8 och media hint och jag kan pausa hur jag än vill, kan vara att du inte har uppdaterad silverlight? för mig funkar det prima iaf

Har verkligen ingen aning om vad det beror på. Testat att installera om Silverlight och även installera om Media Hint. Samma problem både i Chrome och Firefox. Det är nog något jag får leva med tills jag byggt klart min nya HTPC åtminstone. Bra att veta att det inte nödvändigtvis är Media Hint man ska skylla på iaf.