Inlägg

Inlägg som Dragnet har skrivit i forumet
Av Dragnet

Jag tror att enbart titta på den tid som batteriet faktiskt användes av en stödtjänst är lite lurigt. Det är ju så att man typiskt hyr ut sitt (bidragsfinansierade) batteri på heltid. Dvs det måste alltid vara redo även om tiden det tekniskt sett är i användning är väldigt kort.

(Det kan vara så att vissa kommande hybridtjänster inte kräver att batteriet alltid är 100% redo. Typ att när det är dags för stöd till nätet så kan du inte leverera för ditt batteri är tomt eller fullt respektive pga du gör annat med det. Men då får du inte heller betalt den gången av stödtjänstansvarig. Kan vara så att Ferroamp/Varberg Energi har det upplägget - oklart om det räcker för Skatteverket dock.)

De som har ringt till Skatteverket har fått den snäva tolkningen tillbaka, kan vara svårt att i efterhand argumentera, i övrigt rimliga argument, om man stöter på patrull.

Av Dragnet
Skrivet av Hazelberg:

Provade detta och får det till att jag bara tappar typ 3% av produktionen. Känns spontant väldigt lite, ser ju i princip inte solen för kullen på hela vintern, men å andra sidan är väl morgon/kväll och vinterhalvåret en väldigt liten del av produktionen... Kan också kanske delvis vara att upplösningen på höjddatan gör att siffrorna blir för små. Får det till 9 graders skymning med verktyget, försöker jag räkna manuellt ska det nog egentligen vara upp till 11 grader.

Säg att det är 5% jag tappar, då ska man väl också ha i åtanke att jag tappar det de perioder då elpriset är som högst (vinterhalvåret + morgon/kväll) så kostnadsmässigt kanske det är det dubbla som ryker. Siffror tagna från luften, men ett rimligt resonemang tänker jag?

Vi får typiskt 5% av årets produktion under oktober - februari och typ 2% av densamma under november till januari. Vi har också lite berg som skymmer men märkbart enbart under november till mitten av februari.

Av Dragnet
Skrivet av Dreas89:

Nej den är inte godkänd utifrån dessa kriterier. Ingen tjänst är det.

Emaldo som exempel där allokerar du 2/3 av batteriet till egenanvändning och får således avdrag för 2/3 av kostnaden. Eller ja, 1 modul.

Det är ingen enkel grej att fatta vad Skatteverket menar ens efter sitt förtydligande… Om jag ser till att mitt batteri egenanvänder 450kwh och förbrukar sedan 50kWh via stödtjänster - Är kriteriet nått? 🤔

Jag var lite otydlig om Ferroamp/Varberg Energi - den är tekniskt sett godkänd som en hybrid men ej mot SKV. Dvs en helt OK tjänst i sig men som inte berättigar till bidrag.

Av Dragnet
Skrivet av Swedishchef_90:

Även med stödtjänster så lagrar man sin egenproducerad el. Hela nya skatteverkets formulering gör det ännu mer förvirrande.
Det finns för mycket tolkningsutrymme.

Svea Solar har tolkat det annorlunda.

Tibber vill ha "is i magen".

Checkwatt är nog något annat, kolla tex skrivningen "Den exakta driftlogiken i CheckWatt styrsystem anpassas löpande utefter dialog och riktlinjer från olika intressenter såsom Skatteverket, lokalnätägare, Svenska kraftnät och våra lagstiftare."

(Missförstå mig rätt här, jag både trodde och hoppades att hybridtjänster skulle klara sig men när jag läser SKV's material så falnade det hoppet. Med det sagt så bör man även ha klart för sig att det idag finns bara en hybridtjänst som är testad och godkänd och det är den från Ferroamp/Varberg Energi.)

Av Dragnet

Meningen "batteriet uteslutande eller så gott som uteslutande ska användas till att lagra den egenproducerade elen" tror jag finns där för att täcka fallet med nödvändig underhållsladdning under vintern.

Annars hade SKV angett en fast procentsats, typ "90% av energikapaciteten" om de tyckte att man kan ha en del av batteriet till annat.

Av Dragnet
Skrivet av Swedishchef_90:

Hur mycket av batteriet används vid frekvensstabilisering? Tänker hybrid typ Ferroamp borde ju klara både och?

Vad jag har hört är att du måste klara 20 minuter med full laddning- eller urladdningseffekt.
Så tex om du har ett batteri på 10 kWh energi som klarar en effekt på 10 kW så behöver det reserveras 10/3 = 3,3 kWh "uppe och nere". Dvs du har 3,3 kWh kvar för eget bruk.

Av Dragnet
Skrivet av pallish:

För att deras intention är ganska solklar. Använd batteriet till din egenproducerade el. Deras formulering kan ju såklart diskuteras med "men om jag använder X % där och Y % här" men då ska man hoppas på att det kommer nån form av rättspraxis. Eventuell lagändring är inte garanterad till att gälla retroaktivt. Går ju att köpa till batteri vid senare tillfälle när man vet hur det ser ut.

Ja, en lagändring lär ta minst ett år, troligen mer. (By design, en viss regering skall inte kunna trycka igenom snabba lagar hur som helst.)

Vill man chansa på att rättpraxis faller ut som man vill så är det ju helt frivilligt

Sedan tycker jag att det är dåligt att de berörda företagen verkar tycka att tiga är guld.

Av Dragnet

Jag tror att "Uteslutande eller så gott som uteslutande" finns där för att täcka underhållsladdning under vintern. Uthyrning av (del i) batteri till en kommersiell aktör kan inte vara OK som jag läser det.

Av Dragnet
Skrivet av Hazelberg:

Funderar på solceller men något som ställer till det för oss är att vi bor bakom en kulle. Har bett solcellsfirmor räkna på hur mycket vi tappar på det för att se om det är lönt att installera eller inte. Hittills har ingen varit kapabel till en sådan uträkning, men det borde väl inte vara så svårt? Tänker att det måste finnas verktyg för det, det enda som bör behövas är ju en karta med höjddata, koordinater, väderstreck och takets höjd/position. Någon som vet var/hur jag räknar ut förlust från skuggningen?

Kolla på https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#api_5.2 enligt mitt inlägg ovan.
Man kan mata in en "horisontfil" vid "Use terrain shadows". Har inte provat men borde vara görbart.

Av Dragnet

Här finns ett verktyg för att åtminstone få en siffra för en viss plats i en viss riktning, typiskt väder etc:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/

Vi har faktiskt fått lite mer varje år (under 4 hela år) än vad denna kalkyl sade

Edit:
4 hela år skall det vara.
Skall man gå all-in med ROI så rekommenderas LCOE från Mälardalens Högskola, den indikerade 13,8 år innan jag beställde. Den löpande beräkning jag gör nu baserat på verkligt utfall indikerar 10,5 år men 2022 var ju ett väldigt speciellt år som gav höga intäkter.

Av Dragnet
Skrivet av Swedishchef_90:

Finna det några andra än Ferroamp som har hybrid lösningen med balans åt Svenska kraftnät samt batteripack för fastigheten i en lösning?

Vi skall tag in offerter till min brf och den lösningen känns som det mest optimala då vi kommer ha runt 30Kw paneler enligt en grund undersökning.

Bara Ferroamp / Varberg Energi som idag har en hybridlösning som är testad och godkänd av Svenska Kraftnät.
(Säger de själva i alla fall )
Man måste ju också ha en elleverantör som funkar med just den hybridlösningen. Har väl att göra med att faktureringen skall gå rätt åt alla olika håll.

Av Dragnet
Skrivet av Vapo:

Sen finns det ju två sidor av myntet.
Ena sidan att det är 'orättvist' att en skattereduktion kan ge vissa en intäkt. Hua. Jantelagen går glödhet!
Andra sidan är ju att vi t ex under vintern har effektbrist från tid till annan och då blir frågan om balansering av nätet via batterilager ändå är bättre än att bränna råolja i kraftvärmeverken...
Svenska avundsjukan mot miljövinster. Vi får väl se om Skatteverket vinner den fighten...

Jag tror Checkwatt är en kortsiktig lösning för många att sen återinvestera i ytterligare "grön teknik" som kan vara fler solcellspaneler, bättre isolering, nya fönster, fler och större batterier (utan skattereduktion) eller vad som nu är aktuellt för hen.
Miljövinster upphöjt i två

Jovisst, men det var inte det som jag sade.

Av Dragnet
Skrivet av Aka_The_Barf:

hur mycket får ni av eran anläggning nu på vintern? Skottar ni panelerna så dom blir rena? Hur mycket skiljer det mot sommaren? Gör snö det hela mycket värre eller är det inte så stor skillnad mot när det bara är molnigt?

Snö gör att det oftast blir 0 - pyttelite.

Men att skotta är inte rekommenderat, vintern ger så lite och jämför med att du kan skada dem.

En vinter tänkte jag spola av dem med vattenslang när det var lite plus på dagen men det slutade med att jag hade sönder den stela slangen i kylan

Av Dragnet
Skrivet av Vapo:

Allt är ju relativt

"Sedan 2009 har RUT kostat skattebetalarna 34 miljarder kronor och ROT-bidragen har kostat skattebetalarna 135 miljarder kronor"

Jo men det har man säkert löpande koll baserat på historia på men när något går från hundratals miljoner till 2,4 miljarder på 1-2 år så blir det hicka i systemet.

Av Dragnet
Skrivet av Vapo:

Marknaden är ung. Det blir spännanden och se utvecklingen av smarta tjänster.

Sen är det ju "vi" skattebetalare som finansierar ditt eller mitt gröna avdrag. Skattad inkomst krävs ju av den som söker skattereduktion.

Ja, det skall det, det tycker jag med. Men Checkwatt har betett sig osmart genom att hyra in batterier till 100% och tro att Skatteverket skall tolka det som att det ökar mängden egenanvänd el i varje enskilt fall.

Det är fortfarande 2,4 miljarder mindre in till statskassan.

Av Dragnet
Skrivet av Vapo:

Tänker du att Checkwatt får 2,4 miljarder eller?

1) Naturligtvis inte, men vi skattebetalare pungar ut med 2,4 miljarder för att stödja deras affärsidé.

2) 2,4 miljarder är väldigt mycket pengar. Inget som Skatteverket kan hantera på en höft

Så när Checkwatt 2023 räknade på kommande tillgänglig effekt- och energireserv som de tänker buda mot Svenska Kraftnät så borde de ha sett att detta kommer att bli ett problem enligt ovan. De andra aktörerna har ju uppenbarligen sett det varför de satsar på användarstyrda hybridlösningar som använder batterierna mycker mer och därmed är lättare att motivera nu när bidraget når sådana här nivåer.

Edit: Ferroamp är först ut https://ferroamp.com/om-ferroamp/nyheter/ny-losning-for-stodtjanster-ger-batteriagare-dubbel-nytta/

Av Dragnet

Jag såg att Checkwatt skrev att de har 7000 kunder nu och väntar/väntade 4000 till per månad under 2024.
4000 x 12 x 50000 = 2,4 miljarder kronor från statskassan.
Hur tänkte de här?

Av Dragnet
Skrivet av Dragnet:

När det gäller hybridtjänsterna som (bla) Tibber, Svea Solar, 1KOMMA5 etc har på gång så tycker jag personligen att de skall vara OK men inte Checkwatt när batteriet är uthyrt till 100%.
Hur kunde Checkwatt *inte* se detta komma?

Skrivet av Spiffman:

mja checkwatt bryr sig väl inte, det drabbar ju inte dem utan bara deras kunder.
Såg deras försök till good guy att driva det som process så får väl se var det landar.
Vem som helst som är läskunnig kunde ju se att avdraget inte är giltigt om man inte har det för lagring av egenproducerad el...

Ja, det finns ju flera anledningar till att de ovan (plus Varberg Energi/Ferroamp kom jag på) tar fram hybridtjänster och en av dem är ju att de insåg att en skärpning kommer. Sedan blev alla överraskade att SKV tog i så rejält i första vändan.

Av Dragnet

När det gäller hybridtjänsterna som (bla) Tibber, Svea Solar, 1KOMMA5 etc har på gång så tycker jag personligen att de skall vara OK men inte Checkwatt när batteriet är uthyrt till 100%.
Hur kunde Checkwatt *inte* se detta komma?

Av Dragnet
Skrivet av Dragnet:

En snabbkoll visar att SweC har gjort 12 tester sedan början av september till dags dato (två av dessa var sponsrade tester).

Guru3 har på samma tid gjort 20 tester.

De senare har fyra personer listade under "Contact us".

SweC har fyra (fem med en tf) personer listade under "Redaktionen".

(Och vill jag grotta ner mig i "smör på mackan" så går jag till FB... )

...och hittills en (1) test under oktober och den rörde mjukvara.